Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Apple vystřídá AT&T v DJIA; co se ale stalo s původními 12 konstituenty DJIA?

Apple vystřídá AT&T v DJIA; co se ale stalo s původními 12 konstituenty DJIA?

11.03.2015 15:00
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Apple během tohoto měsíce nahradí v indexu DJIA společnost AT&T. Ta v době, kdy se do indexu dostala byla spíše známá pod celým svým názvem American Telephone & Telegraph. AT&T se do indexu dostal už v roce 1916. Tento index byl vytvořen již v roce 1896 a při svém startu měl jen dvanáct konstituentů. Byl skutečně průmyslovým indexem, dnes je mnohen více diverzifikovaný a má 30 konstituentů. Dnes si povíme, co se stalo s původními dvanácti startovacími tituly. Existují nebo neodolaly zubu času ?

První titul, který si představíme je American Cotton Oil. To byl původně trust několika majiltelů mlýnů v Texasu a Arkansasu kombinovaný se syndikátem, který měl regulovat cenu semen. V roce 1889 se z trustu stala korporace. Firma se nakonec vyvinula do jedné části firmy, kterou dnes všichni známe jako Unilever. Z indexu vypadla už v roce 1901.

Druhý titul - American Sugar Company - byla to největší americká společnost v byznysu s rafinací cukru v začátcích 20. století s poměrně silným apetitem pro investice v karibské oblasti. Původní kapitál společnosti byl 50 mil. tehdejších dolarů a společnost vznikla v roce 1891. Svou pouť zakončila společnost akvizicí od firmy American Sugar Refining. Z indexu byla vyňata v roce 1930.

American Tobacco Company, je třetí firmou původního indexu. Stala se dominantní firmou ve svém segmentu po akvizici více jak 200 firem menší velikosti. Založena byla v roce 1890. Podle rozhodnutí soudu byla firma rozdělena na více menších celků kvůli monopolnímu postavení firmy. Z indexu Dow zmizela v roce 1985.

Chicago Gas Company vznikla v roce 1887 když jedna vykoupila řadu firem z segmentu plynu v Chicago s kapitálem 25 mil. USD. Firma skončila jako dceřiná společnost Intergrys Energy Group, která je veřejně obchodovatelná. Původní firma odešla z indexu po spojení s People Gas v roce 1915.

Další je známá společnost General Electric, ta je stále konstituentem a po odchodu AT&T zůstane jako poslední z původní sestavy. Založena byla již v roce 1892. Dnes je z ní nadnárodní gigant s různými divizemi operujícími v různých segmentech ekonomiky od energie, přes ropu až po dopravní průmysl.

Distilling & Cattle Feeding Company vyráběla alkoholické nápoje a později se přejmenovala na American Spirits Manufacturing. Do dnešních dní se vyvinula do společnosti Millennium Chemicals, druhý největší producent dioxinů používaných v kosmetice. Z indexu zmizela v roce 1899.

Laclede Gas Company je šestkou našeho seznamu a tato firma se starala o dodávky zemního plynu pro domácnosti a pouliční osvětlení. Firma stále existuje a sebe sama označuje jako největšího dodavatele plynu v Missouri. Z indexu vypadla v roce 1899.

Píše se rok 1772 a ve Filadelfii je založena společnost National Lead Company, která později vyrábí produkt Dutch Boy Paint poskytující potřeby pro kreslení jak pro vnější, tak vnitřní povrchy. Nyní se jmenuje jen NL Company se sídlem v Houstone v Texasu. Z indexu byla odebrána v roce 1916.

North American Company, která vlastnila dříve několik železničních společností byla zrušena rozhodnutím SEC v roce 1946 poté co kongresem prošel Public Utility Holding Company Act. Z indexu firma zmizela roku 1930.

Tennessee Coal, Iron and Railroad Company se zabývala produkcí oceli s podílem také na těžbě uhlí a oceli, stejně tak jako provozování železniční dopravy. Vznik se datuje do roku 1852 v Tennessee. V roce 1907 byla spojena s U.S. Steel, což byl její hlavní konkurent. U.S. Steel stále působí ve své poslední továrně v Alabamě. Každopádně původní firma z indexu odešla v roce spojení se svým konkurentem v roce 1907.

US Leather Company se specializovala na extrakci kůry ze stromu a v jednu chvíli ve své historii patřila mezi největší společnosti v USA. Bohužel v roce 1952 skončila v likvidaci. Již roku 1928 opustila index DJIA.

Posledním titulem je United States Rubber Company. Firma se zabývala výrobou pneumatik včetně “Tiger Paw”, který patřil mezi legendární výrobky firmy. Společnost byla pohlcena francouzským výrobcem Michelin v roce 1990, po změně jména na Uniroyal a dalších akvizicích. Z indexu zmizela mnohem dříve v roce 1928.

Zdroj: BI


Čtěte více:

Shilling: Nejoblíbenější krátká pozice na komoditách
11.03.2015 11:00
Komoditní boom začal poté, co Čína v roce 2001 vstoupila do Světové ob...
Čínský průmysl, maloobchod i investice ztrácí tempo
11.03.2015 11:48
Tempo růstu průmyslové výroby a investic v Číně bylo v prvních dvou m...
Dolar pokračuje v rally
11.03.2015 10:56
Nezadržitelný dolar dnes rozšiřuje své zisky a mílovými kroky se blíž...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m