Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Kdo je dnes spojencem a kdo protivníkem Spojených států?

Víkendář: Kdo je dnes spojencem a kdo protivníkem Spojených států?

04.04.2015 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Barack Obama chtěl dělat vše jinak než jeho předchůdci, a platilo to i na poli zahraniční politiky. Chtěl, aby Spojené státy už nepředstavovaly globálního policistu, ale aby byl jejich vliv patrný jen na pozadí celkového vývoje. Neměly už být dominantní silou, namísto toho mělo přijít budování koalic a široká jednání o mezinárodním politickém vývoji. Americký prezident pravděpodobně nepředpokládal, k čemu nakonec dojde. Spojené státy jsou nyní zataženy do všech front na Blízkém východě, a to dokonce i v zemích, které stojí proti sobě. Absurdní byla například situace z minulého týdne, kdy USA podporovaly sunnitskou koalici v Jemenu, která bombardovala Íránem podporované rebely. Spojené státy ale také poskytly pomoc šíitským jednotkám, které vede íránský generál. Americká vláda navíc jedná s Íránem ohledně využívání jaderné energie v této zemi, proti společné dohodě ale stojí tradiční spojenec Američanů Izrael.

Politické jistoty minulosti se ztrácejí. Kdo je dnes spojencem a kdo je nepřítelem Spojených států? Je Izrael stále v pozici nenahraditelného spojence? Řada dřívějších konstant, které na Blízkém východě platily po celá desetiletí, nyní padá. Dnes USA stále dodávají obrovské množství zbraní na vysoké technologické úrovni konzervativní Saúdské Arábii i přesto, že tato země brutálně potlačuje každý opoziční hlas a podporovala islámský teror přes řadu „charitativních“ organizací. Washington se donedávna cítil této zemi zavázán, ale to se může změnit s tím, jak probíhá rozvoj alternativní těžby ropy a zemního plynu v USA. Vztahy s Rijádem se mohou úplně změnit, či alespoň významně ochladnout.

Sunnitská Saúdská Arábie a šíitský Írán spolu bojují o dominanci v celém regionu, včetně Sýrie, Iráku a nyní i Jemenu. V současnosti ale dochází ke změně, protože americké zájmy se na rozdíl od minulosti částečně překrývají se zájmy Íránu. Zatímco vztahy mezi Washingtonem a Izraelem se dnes pohybují na nejhorší úrovni v historii, vztahy Američanů a Teheránu se díky boji s Islámským státem stal v podstatě vztahem partnerským. Nic na tom nemění neochota obou stran o něm takto hovořit. Pokud má Obama dosáhnout úspěchů v zahraniční politice, musí být jaderná dohoda s Íránem dotažena do samotného konce. Izrael si ale přeje pravý opak, protože se obává, že Washington přijme příliš mnoho ústupků.

Izrael z výše uvedeného důvodu popisuje současná jednání mezi USA a Íránem jako „naivní“. Objevují se i zprávy, že izraelská tajná služba sledovala jednání mezi Američany a Íránci v Lausanne, což Obamu rozčílilo. Jeho poradci tak hovoří o tom, že Spojené státy by nakonec mohly ukončit slepou podporu Izraele v OSN a uzavřely by dohodu s Teheránem spolu s Evropou, Čínou a Ruskem. Jak mohly věci dojít tak daleko? Vše začalo arabským jarem, které nakonec skončilo tím, že v Egyptě je opět u moci vojenská diktatura a Libye a Jemen jsou v rozkladu. Washington se ale nejvíce obává Islámského státu a v boji s ním je ochoten učinit bolestivé ústupky.

Nejmocnější silou na Blízkém východě se nyní jeví Írán, který může být konečným vítězem všech geopolitických posunů v regionu. George W. Bush po útocích z 11. září zaútočil na sunnitský Afghánistán a Irák, neučinil toho ale moc na oslabení Hizballáhu financovaného Íránem. Nejdůležitější baštou Íránu je ale Bagdád. Bez pomoci Íránu by irácká armáda nebyla schopna bojovat s Islámským státem. Zpravodajské služby dokonce hovoří o tom, že Washington nyní koordinuje své vzdušné útoky s íránským vedením a íránské jednotky se v podstatě staly součástí americké ofenzívy, protože Obama nechce do Iráku poslat americké vojáky.

Podobné strategické aliance jsou hlavně odrazem pragmatických řešení současných problémů a nepředstavují fundamentální posun ve vztahu USA a Íránu. Celá věc je ve Washingtonu poměrně kontroverzní, avšak šance na hlubší posun tu přesto je. Vše se ale opět točí kolem jaderné dohody. Posledních 12 let stál v popředí pozornosti možný jaderný konflikt mezi Teheránem a zbytkem světa. OSN kvůli íránskému jadernému programu schválila řadu sankcí, i když jasný důkaz, že Írán vyvíjí jadernou zbraň, se nikdy neobjevil. Je ovšem jasné, že tato země podváděla při kontrolách a nevyhověla řadě požadavků expertů z IAEA.

V červnu by se měla projednávat dohoda, která by přesně nastavovala závazky Íránu a Západu. Nyní ale ohledně této dohody převažuje spíše pesimismus. Írán bude pravděpodobně blokovat jakoukoliv dohodu, která by omezovala jeho suverenitu. Evropa a USA zase chtějí, aby uvolňování sankcí probíhalo jen postupně a v závislosti na tom, jakou vůli ke spolupráci bude Írán vykazovat. Obama může zariskovat, což dokazuje obnovení diplomatických vztahů s Kubou, které pobouřilo některé republikány. Větší volnost mu poskytuje to, že je ve druhé polovině svého druhého funkčního období. Sám ale sankce zrušit nemůže, může je pouze přechodně uvolnit, což by ale Írán pravděpodobně neuspokojilo. Írán zase dává najevo, že je ochoten uzavřít dohodu, ale pouze, pokud to bude „dohoda dobrá“.

Zdroj: Der Spiegel


Čtěte více:

Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) – Sektor telekomunikací
02.04.2015 13:00
Výběr správných titulů je při investování na kapitálových trzích klíčo...
Velikonoční obchodní hodiny jednotlivých burzovních parketů
02.04.2015 12:40
Blíží se období Velikonoc a s ním i nepravidelný provoz jednotlivých b...
Které trhy a akcie zhodnotily v 1Q15 nejvíce?
03.04.2015 15:00
První tři měsíce letošního roku utekly jako voda a nabízí se proto vho...

Váš názor
  • Dnešní protivníci jsou největší
    05.04.2015 18:55

    bývalí spojenci Hitlera se kterým si plánovali rozdělit Evropu. Nejdříve začali s Polskem, které napadli každý ze své strany až po tom, co se nemohli dohodnout kde namalovat půlící čáru tak se pustili sami do sebe. To ví i malé děti, které si to umí dohledat v historických záznamech. Ted' jim to jede pomáhat oslavovat i náš ochmelka zident. To zas bude v alejích.....Minule to oslavoval na ruské ambasádě v Praze ale tam nebyl Putin aby mu osobně mohl .......................:)
    ..
  • Největší protivník je náš virozident
    05.04.2015 18:26

    Ted' dokonce zakázal americkému velvyslanci vstup na hrad. A to jen za to že se ho zeptal zdali by neměl upustit od své cesty za Putinem, kde se budou zase promenádovat ruský vojáci se svým jaderným arsenálem. Možná bude I rozdávat české medaile ukrajinským separatistům. Zeman za tu cestu utratí přes million a bude se tam zase olizovat s velkým Kimem z KLDR a Putinem. Nikdo jiný z ostatních demokracii tam nejede. I slovenskímu presidentovi se příčí stýkat se a ukazovat s takovými lotry. Ty řeči o uctívání nějaké památky jsou jen kecy. Památka se dá uctít I bez lezení někomu doprdele. To jsme si zase zvolili demokrata. Jen aby nám sem taky nepozval zase Rusáky. Ten starej násoska je, jak je vidět, schopnej všeho. Měli by o tam taky nabalzámovat jako Klému a poslat domu ve futrále..
    Kokoška
  • Co je to za vola tenhle Josef?
    04.04.2015 23:43

    "...... Proboha jak by chtěly USA bojovat s Ruskem? Josef "....... Ty seš toho bojování plnej co ? A taky jedinej co chce bojovat. Každý jiný rozumný člověk vidi kam jde Rusko, ruská ekonomie i rubl, který se propad o vice než 50% bez boje a jenom proto že si západ nenechá srát na hlavu a omezuje obchod s Rusákama, který porušují mezinárodní dohody, které sami podepsali. Už ted' rejou rypákama v zemi a nemají ani na dovoz základních potravin a věcí denní potřeby. Jen zdejší Pepa to nevidí a chtěl by bojovat. (smích) Podívej se na úbytek ruských turistů (zaplat' Pánbůh-už ted' je nahrazují turisti z Číny) a rušení celých letů z Ruska a zavírání cestovních kanceláří. Na to chytrý Pepa nemá odpověd'
    ...
    • Re: Co je to za vola tenhle Josef?
      05.04.2015 0:10

      Ale kdeze. Zelezo je treba kut, ked je horuce. Rusakov treba zadupat pod zem, ze z nich ani prach neostane, bez ohladu na to ako ich nicia ci nenicia zapadne sankcie.
      ...
  • To je jasné každému kdo se umí zamyslit
    04.04.2015 22:58

    Spojenci jsou ti co chtějí v míru obchodovat komunikovat a vzájemně si pomáhat a podporovat. Anglie - Francie - Německo - Švédsko - Japonsko - Kanada - Jižní Korea a podobní . No a proti jsou ti co by nejradějí požád někoho anexovali napadali, okupovali a zotročovali jako Rusko - KLDR - Syrie - Iran - IS - Taliban - El kajda atd.
    Sekara
  • hm
    04.04.2015 17:57

    Tohle přesně jsem čekal (smích). Z toho jak se NATO tlačí do blízkosti Ruska, by se tak usuzovat dalo. Nicméně větu opravím. Byly by schopné USA úspěšně bojovat s Ruskem v případě, že by ke střetu došlo? Jakou představují sílu, když parta hrdlořezů z IS dokáže v USA vyvolat obavy?
    Josef
    • Re: hm
      04.04.2015 23:23

      USA a NATO se nikam netlačí. Ti přijíždí na pozvání států, na které tlačí Rusko s Putinem z obav toho nejhoršího. Kdyby byla Ukrajina v NATO tak by si na ně Putin netrouf. Taky taky nepřepadnuly Francii, NSR, Anglii a ostatní silné státy, jen ty slabé jako Mad'arsko a nás. Kdyby jsme byli byli v NATO, tak by Rusáci odešli se svěšenými ocasy jako z Kuby. Kdo straší a chlubí se dokonce tím, že má namířené jaderné hlavice na Dánsko nebo i nás, jen proto že se nás Amíci zeptali jestli by si u nás mohli postavit radar ty tlačile. Při průjezdu amrické kolony bylo vidět kolik je vás rusofilů A těch blbejch řečí o cizích vojskách a že nás okupujou. Velká škoda, že jsi tu nebyl při tom 20ti letém "průjezdu" přes 300 000 Rusáků s jadernými hlavicemi. To bys asi sral blahem. Proč za sebe děláte takové voly ? Stejně se vám většina lidi smějě. (smích)
      ...
  • Největší hrozba: IS
    04.04.2015 17:30

    Citace z článku: "Washington se ale nejvíce obává Islámského státu a v boji s ním je ochoten učinit bolestivé ústupky." Proboha jak by chtěly USA bojovat s Ruskem?
    Josef
    • Re: Největší hrozba: IS
      04.04.2015 17:37

      Odkdy chteji USA bojovat s Ruskem?
      hm
  • Přátelé
    04.04.2015 10:33

    Česká republika spojenec na věčné časy,za všech podmínek, děkujeme za ochranu... Kdo nesouhlasí,je zrádce ...hanba mu...Děkujeme,děkujeme,děkujeme ....žaluji,žaluji,žaluji...
    george
  • Připomínka
    04.04.2015 8:28

    https://youtu.be/u6tNXk9aB6k
    €-&-€
  • cha cha cha
    04.04.2015 7:08

    Hned první odstavec mě neskutečně pobavil, zbytečné číst dál.
    Peté13
    • Re: cha cha cha
      04.04.2015 23:57

      No když čteš jen první odstavce a nepotřebuješ číst dál tak o hodně přicházíš. Hlavně v článcích od svého prezidenta. Ten je nejzábavnější vždycky až na konec. Ty musíš patřit k těm co při učení se abecedy taky přestali číst dál po přečtení ABCD, protože se už dověděli všechno co potřebovali. Tvoje názory tomu nasvědčují. To jsou názory opravdového mysli-telete. Vsadil bych se že vím koho jsi volil na prezidenta.
      Svatá dobroto
    • Re: cha cha cha
      04.04.2015 11:38

      No tak musí se ta firma nějak uživit, že? Normálně se nechávají přes agenturu najímat, když někdo něco potřebuje rozmlátit.
      Duben
Aktuální komentáře
23.04.2024
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů