Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) – Sektor telekomunikací

Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) – Sektor telekomunikací

02.04.2015 13:00
Autor: Tomáš Tomčány, Patria Finance

Výběr správných titulů je při investování na kapitálových trzích klíčovou podmínkou pro zvyšování hodnoty portfolia. Analytický tým Patria Research proto pravidelně vybírá cenné papíry s atraktivní valuací, slibnými sektorovými vyhlídkami a zajímavým růstovým potenciálem, které následně presentuje jako vhodné investiční příležitosti v rámci dvou základních produktů: Krátkodobých investičních tipů a Dlouhodobých investičních příležitostí (DIP).

Krátkodobé investiční tipy byly představeny včera v tomto článku, dnes se podívejme na dlouhodobá investiční doporučení, tentokrát z telekomunikačního sektoru.

Evropský telekomunikační sektor se nyní nachází ve fázi strukturální přeměny. Katalyzátorem změn byla nová legislativa z dílny Evropské komise (EK), která je více nakloněna ochraně investic a podpoře konsolidace v rámci sektoru. Dřívější regulace EK a národních regulátorů byla zaměřena na zvýšení konkurence na trhu a nižší ceny volání pro spotřebitele na úkor investic do infrastruktury. To vedlo k výrazné fragmentaci trhu a zaostávání Evropy v investicích do sítí nové generace (next-generation networks – NGN) ve srovnání s Asií a Amerikou.

Nastartování investic do odvětví, především do NGN, spolu se započatou konsolidací sektoru pomohly zvrátit negativní trend hospodaření sektoru. Zatímco výnosy sektoru (měřeno indexem Stoxx Europe 600 Telecommunications) v letech 2011-2013 klesaly průměrně ročně o 4,3 procenta a provozní zisk EBITDA dokonce o 8,1 procenta, v loňském roce výnosy sektoru vzrostly téměř o 10 % (také vlivem nízké srovnávací báze), provozní zisk EBITDA pak o 6,4 %.

Obrat trendu hospodaření telekomunikačních firem ocenil i trh. Akciím v sektoru evropských telekomunikací se v loňském roce dařilo, když index Stoxx Europe 600 Telecommunications posílil o +8,4 %, čímž o 3,3 procentního bodu překonal výkonnost širokého evropského indexu (STOXX Europe 600), který si v roce 2014 připsal +5,1 %. Slušná výkonost akcií ze sektoru pokračuje i letos, když index od začátku roku přidal dalších 15 %, což je však v souladu se širším indexem. Domníváme se však, že by pokračující růst ziskovosti sektoru, slušný dividendový výnos, či pokračující konsolidace sektoru měly dále podpořit valuaci odvětví. Svou výkonosti by tak akcie evropských telekomunikací měly i letos překonat širší index. Naopak, konsolidace odvětví na druhém břehu Atlantiku doznívá, konkurence narůstá, regulatorní riziko je také na vzestupu a trh je do značné míry saturovaný. Proto je výběr akcií v košíku zaměřen více na Evropu.

O růst ziskovosti sektoru v nejbližších letech by se měly postarat dva důležité faktory: nárůst relativně nízké penetrace služeb využívajících NGN a pokračující konsolidace v rámci sektoru. Například LTE penetrace společnosti Vodafone v Evropě činí jen 6 %, zatímco u společnosti Verizon ve Spojených Státech dosahuje až 60 %. Vodafone v nejbližších 12 měsících počítá s kvartálním růstem penetrace o 1,5 procentního bodu. Katalyzátorem rychlejšího růstu LTE penetrace by mohl být i nový iPhone 6 s větší obrazovkou a vyšším rozlišením. Rostoucí zájem zejména o dražší a výnosnější datové tarify by tak měl mít za následek nárůst průměrné měsíční útraty (ARPU) a profitability podnikání. Pozitivní korelaci mezi LTE penetrací a růstem výnosů opět potvrzuje příklad firmy Vodafone. Ta při růstu penetrace na německém trhu z 3,4 % ve 3Q 13/14 na 10,8 % ve 3Q 14/15 dokázala snížit tempo poklesu mobilních výnosů z -8,0 % na -1,5 %. Ve stejném období v UK pomohl růst LTE penetrace z 2 % na 11 % otočit trend u mobilních výnosů z -5,2 % na +2,0 %.

M&A aktivita bude mít příznivý dopad na ceny

V novém investičním cyklu (především do NGN) a v podnikání s vysokou provozní pákou je důležité získat co největší tržní podíl, což podle nás povede k další konsolidaci odvětví, o níž by se mohla opřít vyšší valuace sektoru. Poté, co jsme byli svědky několika transakcí v UK, Irsku, Německu či Rakousku, by se M&A aktivita měla přesunout dále do Francie, Itálie či Španělska. Racionálnější trh s méně hráči bude mít příznivý dopad na ceny služeb (slabší konkurence), povede k úsporám z rozsahu, vyšším ziskům a tak i k lepší valuaci sektoru, což je i ústřední myšlenka tohoto akciového koše.

K vyššímu ocenění sektoru přitom není zapotřebí žádný překotný růst výnosů, což je dané vysokou provozní pákou, kterou se sektor telekomunikací vyznačuje. Jinými slovy, vysoký podíl fixních nákladů na celkových nákladech způsobuje, že i malý růst výnosů se promítne do výrazného růstu zisků či cash flow, a následně pak i do vyššího ocenění celého sektoru. To potvrzují i výše zmiňované údaje o vývoji růstu tržeb a provozního zisku sektoru v posledních letech.

Na závěr je důležité zodpovědět otázku, do jaké míry jsou naše očekávání již promítnuta do ocenění sektoru. Aktuálně se sektor obchoduje mírně nad několikaletým průměrem na úrovni 6,84násobku očekáváného provozního zisku EBITDA v roce 2016. Zdá se tedy, že námi očekávaný přínos konsolidace sektoru a investicí do NGN je již zčásti započten v tržním ocenění telekomunikačního sektoru.

Pohledem jiných metrik má sektor ale stále co nabídnout. Telekomunikační firmy nadále nabízí slušný dividendový výnos, a to jak v absolutním měřítku (4,3 procenta), tak především v relativním srovnání s výnosy dluhopisů zemí eurozóny. Za důležitý považujeme rovněž fakt, že dividendy u mnoha telekomunikačních firem se již dostaly na střednědobě udržitelné úrovně poté, co v předchozích letech klesaly. Telekomunikace navíc patří k tzv. „bond-proxies“ sektorům, jsou tedy vhodnou alternativou k dluhopisům, obzvláště pak v prostředí nízkých úrokových sazeb, které by mělo pokračovat alespoň po dobu trvání programu kvantitativního uvolňování ECB (minimálně do září 2016). Například v průběhu uvolněné monetární politiky amerického Fedu, akcie firem z amerického sektoru telekomunikací svou výkonnosti překonaly širší index S&P 500. I když americké QE přišlo v době, kdy byly trhy výrazně níže proti současnému stavu, mohly by tentokrát relativně lepší výkonnost vůči trhu předvést i akcie evropských telekomunikací.

Také ve srovnání s americkými telekomunikačními firmami vyznívá valuace evropských firem příznivě, což dále vysvětluje skladbu našeho výběru s výraznou převahou evropských titulů. „Nadvýnos“ evropských telekomunikací (dividendový výnosvýnos 10letého německého bundu) je vyšší proti „nadvýnosu“ amerických telekomunikací. Kvůli lepším vyhlídkám a příležitostem v Evropě by se měl tento rozdíl ztenčit ve prospěch evropských telekomunikací.

Sázka na francouzskou konsolidaci - Iliad


Ze seznamu preferovaných titulů představujeme společnost Iliad, zbývající investiční tipy obsahuje kompletní analýza Dlouhodobých investiční příležitosti (DIP). Proč jsou akcie Iliad podle nás zajímavou investicí?

Dle analýzy Citigroup, ve které banka měřila koncentraci na telekomunikačních trzích po celém světě HHI indexem, je francouzský mobilní trh druhým nejfragmentovanějším trhem v Evropě (po Polsku). Se čtyřmi mobilními hráči a silnou konkurencí je tak nyní francouzský telekomunikační trh zralý na konsolidaci. To potvrzuje i nedávna zpráva, že kabelový holding Altice, jenž loni uspěl při snaze o převzetí mobilního operátora SFR, údajně plánuje převzetí francouzské mobilní trojky Bouygues Telecom. Z případné konsolidace bude těžit celý sektor, když racionálnější trh pozitivně ovlivní ceny volání, ARPU, ziskovost a ocenění sektoru, což jsou současně hlavní důvody pro zařazení akcií Iliad do DIP.

Výběr akcií mobilní čtyřky na francouzském trhu - společnosti Iliad - je primárně sázkou na konsolidaci na francouzském mobilním trhu, z které by měl nejvíce těžit právě Iliad. Buď koupí Bouygues Telecom samotný Iliad (poté, co firma stáhla nabídku na převzetí 67% podílu v T-Mobile US), nebo ho koupí jiná firma a Iliad by mohl získat některá lukrativní aktiva Bouygues Telekom (např. některé částí mobilního spektra), aby se nabývající společnost vyhnula zamítavému stanovisku regulačních orgánů. V obou případech by tak Iliad mohl znásobit svou nákladovou výhodu vůči konkurentům, což by se pozitivně promítlo do výsledků firmy a následně pak do ocenění akcií společností. V případě že by Bouygues Telecom získal Iliad, banka Goldman Sachs odhaduje synergie z propojení byznysu na 4 až 7 mld. EUR, nebo 70-120 EUR/akcii při dnešní tržní ceně 216 EUR/akcii.

Kompletní analýzu Dlouhodobé investiční příležitosti, která obsahuje všechny investiční tipy, si mohou klienti Patria Direct stáhnout v obchodní platformě v záložce Research.

Za zmínku také stojí, že ke kompletnímu seznamu mají přístup všichni aktivní klienti (alespoň jeden obchod za kvartál) Patria Finance. Investiční tipy, včetně analytických výstupů, jsou pravidelně zveřejňovány také na webových stránkách Patria v sekci Zápisník analytika.


Čtěte více:

Dlouhodobé investiční příležitosti - nenechte Vaše peníze zahálet!
04.02.2015 11:00
Investování na akciových trzích představuje náročnou disciplínu v obla...
Pivovarnický sektor - zajímavá investiční příležitost
05.02.2015 17:00
Není zrovna tajemstvím, že aktuální valuace akciových trhů v USA a Záp...
Krátkodobé investiční tipy - udělejte ze spekulace svého ziskového spojence!
11.03.2015 17:00
Asi jen málokdo nebude souhlasit s tvrzením, že aktivní investování na...
Krátkodobé tipy - platební budoucnost i sázka na cestu do oblak!
12.03.2015 17:00
Ve včerejším článku jsme klientům znovupředstavili produkt analytické...
Krátkodobé tipy - ikona doby Apple ale i bankovní gigant jsou v kurzu!
01.04.2015 11:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho ...

Váš názor
  • Penetrace
    02.04.2015 13:58

    Penetrace Vodafounu? Čím se tam zabývají? To jako natírají střechy nebo to nějak souvisí s obchodem s bílým masem?
    rac
    • Re: Penetrace
      02.04.2015 14:38

      Je to penetrace černého masa na bílé maso. :oD
      Harp.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data