Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - stagnaci americké ekonomiky v 1. čtvrtletí vidí Fed jako dočasnou záležitost

Rozbřesk - stagnaci americké ekonomiky v 1. čtvrtletí vidí Fed jako dočasnou záležitost

30.04.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Americký HDP podle včerejších údajů v prvním kvartále fakticky přešlapoval na místě. SiIná zima a dolar zpomalily investice i spotřebu domácností. Hlavní koulí na noze byl ale slabý vývoz, na kterém se pravděpodobně vedle silného dolaru začíná více projevovat i zpomalující poptávka z Asie. Slabost americké ekonomiky by měla být podle nás dočasná, a to především díky dobré kondici amerického spotřebitele, který stojí za více než 70 % amerického HDP. Zahraniční poptávka ve světle silného dolaru zůstává hlavním rizikem.

Podobně situaci včera viděla i americká centrální banka. Ta věří, že zpomalení největší světové ekonomiky je pouze dočasným jevem. Sází na to, že zlepšující se reálné příjmy zrychlí ve zbylé části roku spotřebu. Fed také dál věří, že další vylepšení situace na pracovním trhu vytvoří prostor pro růst úrokových sazeb. Celkově tak zasedání americké banky ve stínu slabých amerických čísel vyznělo spíše v jestřábím duchu. Fed navíc vyškrtl ze zápisu větu o tom, že “zatím nerozhodl o načasování příštího růstu sazeb” a na rozdíl od březnového setkání explicitně nevylučuje zvýšení sazeb na dalším zasedání. Jinými slovy, první růst sazeb od této chvíle nechává zcela závislý na nově příchozích makro-číslech, především těch z trhu práce.

To znamená jedno – daleko vyšší volatilitu eurodolaru a krátkých amerických výnosů v reakci na nová americká čísla. Americký Fed tak včera v zásadě neutralizoval dopad slabého HDP na trhy. Za prvním kvartálem udělal tlustou čáru a řekl jasně, že je nutné se dívat vpřed. Start růstu sazeb v červnu ale zůstává relativně málo pravděpodobný a jako první realistický termín vidíme nadále září 2015.

Region - forex
Zatímco kurz koruny se včera vůči euru měnil jen minimálně, tak zlotý s forintem mazaly část předchozích zisků a oslabovaly (volatilita zlotého však není, podle komentářů Raczka z NBP, problém). Spíše než lokální faktory sehrála roli všeobecně opatrnější nálada na trzích (ta se projevila i na akciích) a nervozita před zasedáním Fedu. Co se týče koruny, tak komentáře viceguvernéra ČNB Tomšíka byly spíše nadčasového charakteru. Tomšík zopakoval, že se kurz koruny nachází blízko svých rovnovážných hodnot a že ve spojení s opuštěním kurzového závazku nemá důvod výrazněji posilovat.

Hlavním tématem dneška budou patrně dozvuky včerejšího zasedání FOMC. Nadále by mělo platit, že výrazně uvolněnější politika ECB bude na frontě s eurem pomáhat nejen dolaru, ale i výše úročeným regionálním měnám, tedy forintu a zejména zlotému.

Dluhopisy
Globální trhy dluhopisů včera čelily razantnímu výprodeji, kterému nezabránil ani slabý výsledek amerického HDP a je otázkou, zdali jej zastaví i včerejší komentář Fedu. K výprodeji a tedy růstu úrokových sazeb v eurozóně a USA přispělo hned několik faktorů - např. pozitivní dění okolo Řecka, vyšší německá inflace či rozhodnutí švédské centrální banky nesnížit dále úrokové sazby.

Pokud jde o Fed tak trhům dluhopisů situaci rovněž neulehčuje, když chápe stagnaci ekonomiky v prvním čtvrtletí jako dočasnou, přičemž v jeho komentáři není vůbec naznačeno, kdy by k prvnímu růstu úroků mohlo dojít. Pokud to tedy americká data dovolí, může k něčemu takovému dojít třeba již v létě a s tím trhy zatím vůbec nepočítají. Podle nás je přitom stále nejrealističtější termín prvního zvýšení úroků Fedem konec září.


Váš názor
  • At zije 1. Maj ... v Americe !
    30.04.2015 10:06

    JAK JINAK. Americké komentáře a hodnocení výhledu Americké ekonomiky dopředu vždy bylo perfektní a očekávání jen skvělá, nic jiného se nedá čekat, myslím, že stejně mluvili i v každé krizi a dokonce i v 30. letech. Pokud skutečně klesá, tak vždy jen zpětně bud revidují data, a jako se trochu podiví, ale to je již přeci vždy minulost, zítřky budou lepší. Co mi to pripomina- jasne-Stejné heslo jako za komousu: Kupředu zpátky ni krok...Kupředu ke světlým zítřkům apod. Ale jo, je preci svatek práce, tak americti soudruzi ve Fedu apod.: At zije 1. Maj !
    Katka
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.