Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Velká Británie: Těsné volby se blíží, nejistota roste a libra padá

Velká Británie: Těsné volby se blíží, nejistota roste a libra padá

04.05.2015 16:45
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Britské volby se kvapem blíží a jedno je jisté již teď, dominance dvou hlavních vládních stran, která byla jasným charakterovým rysem britské politiky od roku 1945, je pravděpodobně ta tam. Levicové labouristy a pravicové konzervativce vyzývají na souboj menší povstalecké strany. Od roku 1951 okolo 95 % voličů stálo za jednou z těchto dvou hlavních stran. Letos ale předvolební průzkumy naznačují, že půjde jen o dvě třetiny voličů. Ať už tak čtvrteční volby dopadnou jakkoliv, britská politická scéna se změní již navždy.


Volby, nejistota a britská libra

Britská libra v dubnu navzdory nejistotě pramenící z nadcházejících voleb ve Velké Británii posilovala. Přelom měsíce ovšem libře nepřál a došlo ke zlomu tohoto trendu. Britská měna v pátek vůči dolaru výrazně oslabila již druhým dnem v řadě. Britská měna tak spadla o téměř 1,3 %. Za pátečním strmým propadem libry ovšem stojí nejen nejistota ohledně voleb 7. května, ale i zveřejněná data společnosti Markit. Podle jejích dat se index nákupních manažerů v průmyslu meziměsíčně snížil z březnových 54 na dubnových 51,9. Přestože hodnota tohoto indexu nad 50 stále značí expanzi, došlo k jeho největšímu propadu od února 2013 a libra se dostala až na úroveň 1,5139 dolarů. Sterling se propadl ale i vůči euru a to na úroveň 1,352 eur. Data společnosti Markit tak navázala na úterní oficiální čísla, podle kterých tempo růstu britské ekonomiky v prvním čtvrtletí zpomalilo na polovinu.

duben libra
Dubnový vývoj kurzu libry k dolaru

Volatilita kolem libry narůstá

Za poslední týden je tak na libře znát největší volatilita od voleb v roce 2010. Ta vyskočila na téměř 18 %. Na britskou měnu tak dopadají nejen obavy z výsledku voleb, který podle předvolebních průzkumů nenaznačuje zrovna jasnou povolební situaci. Zároveň vztah libry k americkému dolaru ovlivňují očekávání pátečních amerických dat ohledně nezaměstnanosti v USA.

Předvolební průzkumy jsou těsné

Podle posledních předvolebních průzkumů májí konzervativci před labouristy jen malý náskok v podobě jednoho procenta a průzkumy zůstávají značně těsné. I když vedoucí kampaně konzervativců věří, že Cameron konečně začíná v tomto souboji předhánět těsně druhé labouristy. Nejistota ohledně možností sestavení vlády a jejího udržení se u moci se odráží i na kurzu libry. I když poslední týdenní průzkumy favorizují Davida Camerona a jeho konzervativce s 34 % hlasů, těsně za nimi jsou labouristé s 33 %. Podle bookmakerů však zůstává těsným favoritem na příštího britského premiéra labourista Ed Miliband. Volatilita kurzu libry jak k americkému dolaru, tak i k euru se v dubnu zvýšila a dosáhla nevyšších hodnot od roku 2011.

Investoři od března z britských akciových burzovně obchodovaných fondů ETF vybrali téměř půl miliardy liber a s vidinou býčího trendu na evropských trzích přesouvali fondy na evropský kontinent. A čím více to podle předvolebních průzkumů vypadá, že většinu hlasů v parlamentu žádná strana nezíská, tím více i samotní investoři zaujímají pozice ovlivněné touto nejistotou. David Cameron zvítězil ve čtvrteční předvolební debatě, kterou vysílala televize BBC a konzervativci na to okamžitě reagovali s tím, že je to povzbudivé znamení, že váhaví voliči se přiklánějí právě k jejich straně.

Velkou Británii každopádně tento čtvrtek čekají těsné a nejméně předvídatelné volby v historii. Otázka Brexitu visí však pořád ve vzduchu. Cameron uvedl, že v případě že nikdo ve volbách nezíská většinu, bude trvat na slíbeném referendu o setrvání anebo vystoupení z Evropské unie. Objevily se již náznaky ze strany liberálních demokratů, že by byli případně ochotni Camerona v tomto bodě podpořit. Jak se ovšem nejen finanční trhy obávají, povolební situace by mohla vést ke zdlouhavým vyjednáváním a možná i ke slabé vládě a to bez ohledu na to, zda to nakonec bude Cameron nebo Miliband, kdo se nastěhuje do Downing street číslo 10. V posledních dnech před volbami by i sebemenší výkyvy v předvolebních průzkumech mohly být klíčové. Vzrůst volebních preferencí o pouhá 2 % totiž odpovídá přibližně 15 až 20 křeslům.

Současný pravicový premiér versus socialista „rudý Ed“

Na jedné straně tak stojí současný premiér David Cameron usilující o referendum o setrvání v Evropské unii, na straně druhé je o něco méně mezinárodně známý lídr labouristů Ed Miliband alias “Rudý Ed”, který je oponenty nazýván nebezpečným londýnským socialistou navíc naprosto odtrženým od reality. David Cameron se podle Financial Times chystá zahájit již nyní jednání o případné spolupráci s Liberálními demokraty v čele s Nickem Cleggem a to pro případ, že by konzervativci náhodou v roztříštěném parlamentu získali nejvíce křesel. Zatím se jako nejpravděpodobnější varianta povolebního řešení jeví koalice dvou nebo tří stran případně méně formální menšinová vláda s podporou jedné z menších stran.

Takové povolební uspořádání by však mohlo znamenat, že další volby přijdou dříve než za standardních 5 let a poroste nestabilita a nejistota kolem investic ve Velké Británii. A pokud se k vládě jakkoliv dostanou Cameronovi konzervativci, dříve či později dojde k referendu o členství v EU. I když Brexit podle současných průzkumů zatím nehrozí, nejistota kolem referenda by mohla i tak ublížit jak britským kapitálovým trhům, tak ekonomice. Ať už vše dopadne jakkoliv, Británie už nemusí být pro investory tou sázkou na jistotu, jakou byla v uplynulých desítkách let.

Zdroj: FT, CNBC, BBG, BBC, Reuters


Čtěte více:

Proč se obávat Brexitu
28.04.2015 6:00
O Grexitu neboli řeckém odchodu z eurozóny se mluví již delší dobu, mo...
Grexit? Propad drachmy o 50 % a hluboká recese
04.05.2015 15:54
S tím, jak se blíží další splátky řeckého dluhu, zvyšuje se pravděpodo...
Průmyslové objednávky v USA - růst, který nadšení nevyvolá
04.05.2015 16:11
Růst průmyslových objednávek ve Spojených státech dosáhl za březen mez...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university