Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Je ruská ekonomika z nejhoršího venku?

Rozbřesk - Je ruská ekonomika z nejhoršího venku?

22.05.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Ruská ekonomika může být z nejhoršího venku. Tedy alespoň podle zprávy týmu MMF, který se vrátil ze své tříměsíční mise z Ruska. Ruská ekonomika skutečně v posledních dvou měsících pociťuje vítanou úlevu, otázkou je, zda nemůže být pouze dočasná?

Zásadním pozitivním faktorem pro Rusko je bezesporu stabilizace rublu, který se z okolí 70 rublů za dolar dostal nazpátek do blízkosti 50 rublů za dolar. Silnější rubl začíná krotit inflaci, která dosáhla na začátku roku svého vrcholu a může se v horizontu 12 měsíců teoreticky vrátit zpátky pod 10 %. To je jistá úleva pro ruské domácnosti, které v tomto roce prudce šláply na brzdu, a maloobchod kvůli tomu meziročně reálně padá skoro o 9 %. O něco klidnější je také ruská centrální banka, která mohla díky stabilnější měně, mírnému nárůstu devizových rezerv a lepšímu inflačnímu výhledu snížit úrokové sazby ze 17 % na začátku roku až na dnešních 12,5 %. A to je další vítaná úleva jak pro domácnosti, tak pro podniky.

Přes volnější atmosféru je ale třeba mít na paměti, že úleva ruské ekonomiky stojí a padá se stabilizací rublu. Jeho zisky z předešlých měsíců přitom do velké míry mohly být dány příznivou souhrou okolností. Za prvé, Rusko má v druhém kvartálu daleko menší splátky zahraničního dluhu než na začátku roku, kdy byl rubl pod největším tlakem. Splátky zahraničního dluhu ale budou opět v dalším průběhu roku narůstat. Za druhé, poslední dva až tři měsíce Rusku nehrozily v souvislosti s vývojem na východní Ukrajině žádné nové sankce. Riziko další eskalace konfliktu by bezesporu rubl ohrozilo. A v neposlední řadě síla rublu v posledních dvou až třech měsících byla bytostně spjatá s posilováním ceny ropy na světových trzích. Fyzické ropy je přitom stále dost a do budoucna sázíme spíše na pokles ceny černého zlata. I proto nemusí mít ruská ekonomika ještě vyhráno.

Region - forex
Regionální měny vůči euru včera vesměs ztrácely. Koruna smazala zisky z předchozího dne a zlotý se dostal na nejslabší hodnoty za týden. Stabilitu zlotého příliš nepodporují ani výroky prezidentského kandidáta Dudy, který se v předvolební debatě s druhým kandidátem (a současným prezidentem) Komorowským vymezil vůči zahraničním bankám působícím v Polsku (dříve se například vyslovil pro konverzi hypoték ve švýcarských francích za historické směnné kurzy). Připomeňme, že volby se konají tuto neděli a šance kandidátů se zdají být v zásadě vyrovnané.

Dnes může obchodování ovlivnit i výsledek německé podnikatelské nálady Ifo, ale právě blížící se prezidentské volby v Polsku budou hlavním regionálním tématem nadcházejících dní. Případné vítězství vyzyvatele Dudy by trhy vnímaly spíše jako negativní zprávu.

Dluhopisy
Americké vládní dluhopisy konečně výrazněji zareagovaly na (další) horší než očekávaná data. Vyšší žádosti o podporu, horší indexy podnikatelských nálad (PMI a Philly Fed) a slabé prodeje existujících domů již tentokrát nebyly ignorovány a výnos amerického desetiletého vládního dluhopisu se poroučel o 15 bazických bodů dolů!

Na zisky amerických dluhopisů dnes po ránu nepochybně navážou i ty evropské a to včetně těch českých. Pozitivní korekce pak může být o to silnější, pokud se například ukáže, že německých index podnikatelské nálady Ifo zklame (tak jako včera PMI).


Čtěte více:

Index filadelfského Fedu naznačuje stále jen mírný růst průmyslu
21.05.2015 16:16
Index publikovaný filadelfským Fedem a sledující průmyslovou aktivitu ...
Globální záhada nezvěstné inflace
21.05.2015 17:27
Přibližně třetina poklesu celosvětové inflace je potenciálně nevysvět...
Summary: Best Buy, RBI, CVS Health, Lenovo
21.05.2015 17:10
Evropa:RBI v prvním čtvrtletí přihlížela meziročnímu poklesu svého čis...

Váš názor
  •  
    22.05.2015 19:14

    zadne sankce nefunguji....putin si pred fasinktonem na zadek nesedl....usaci jsou v riti nic jim nevychazi ani ukrajince nedovedli zlomit pro valku s ruskem,sazka na kolaps ruskou ekonomiku nevysla jim proste nevychazi nic jen par zdejsim magorum podporujicim valkou chtivou americku obdivuji
    velkaamdvedice
    • 22.05.2015 19:27

      Příspěvek byl smazán z důvodu použití vulgárních výrazů. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
      VM
      • Re: bolševik .
        22.05.2015 19:31

        jj ten hokej byl pecka a gratulace kanade momentalne nad ne neni
        velkaamdvedice
        • cetv
          22.05.2015 20:32

          Kanada souhlas, škoda gólu, co nám ukradli. Chování rusů po finále, obvyklá ostuda. Ještě, že mají takové dříče a fér kluky jako Ovečkin, Malkin. Ty respektuji.
          Velkamedvědice
          • Re: cetv
            22.05.2015 21:04

            bohuzel rusove svoji namistrovanosti neberou nic jineho nez zlato,jenze to se jim nevyplaci....doufam ze je potrestaji
            velkaamdvedice
  • tak ted' je Rusko z nejhoršího venku ?
    22.05.2015 18:38

    Z jakého nejhoršího ? Vždyt' sankce přece neměly žádný efekt a oni žádné propady neměli. Zeptejte se našeho hradního pána. Stejně jako že žádní ruský žoldáci na Ukrajině nebyli. Kdo ještě věří Rusákům. Zítra se dočteme že jsou zase náš vzor, nejlepší přítel a mají nejlepší životní úroven' na světě a Zemanovi neplatili jeho lživou kampan'. Co se stalo s těmi ruskými, asi třemi nočníky, které vítali všude kam zavítali a proč nezavítali na zpáteční cestě do Prahy jak vykřikovali. Stejná mantalita jako jejich "zborná", když prohráli s Kanadou tak ani neuctili hymnu vítěze. Rusák zůstane Rusákem.
    ...
  •  
    22.05.2015 12:01

    Domnívám se, že při hodnocení ropných ekonomik, a tou ruská bezesporu je, nesmíme opomenout, že když třeba cena ropy vzroste o 10%, ze 60 na 66 dolarů, pořád bude přibližně polovinou loňské ceny. Jestli to znamená poloviční příjmy Ruska z exportu, tak pokles musí přetrvávat až do doby než budou obě meziroční ceny stejné - 60 na 60. A to nebude dřív než koncem léta. Navíc, bohužel, ruská ekonomika je svou strukturou zaostalá (stejně jako třeba Sáudská Arábie) a její adaptabilita na změněné poměry je dost nízká. Tomu v posledních letech napomáhaly vysoké ceny ropy, které Rusko nenutily k reformám.
    Vlado
  •  
    22.05.2015 10:06

    Objektivita hodnocení ruské ekonomiky je stále znehodnocována ideologickým nánosem.
    Juniper
    •  
      22.05.2015 10:22

      KLOBUK DOLE PRED GUVERNERKOU RUSKEJ CENTRALNEJ BANKY. NEDALA SA NACHYTAŤ NA PASCE KTORE PRIPRAVIL ZAPAD PODPOROVANE "NEZAVISLIMI MEDIAMI" O ČOM SVEDČIA ČLANKY V RENOMOVANÝCH EKONOMICKYCH DENIKOCH Z KONCA ROKU 2014 A ZAČIATKU ROKU 2015 . TREBA PRIPOMENUŤ AJ HODNOTENIA " RENOMOVANÝCH " REINTINGOVÝCH AGENTÚR KTORÉ SU TERAZ NA SMIECH
      DISGRAFIK
      •  
        22.05.2015 12:46

        Centrální banka ruska jsou odporní kolaboranti. Jdou na ruku vrahům z vólstrýtu, dnes nakoupili 200 milionů těch jejich bezcenejch hajzpapírků. Viz horké zprávy 12:40. Putin by měl neprodleně a tvrdě zasáhnout.
        ..
        •  
          22.05.2015 13:04

          Ale oni dolary potřebují. Ekonomicky, ne politicky.
          Velkamedvědice
          •  
            22.05.2015 13:52

            PRIPOMENIEM VÁM ZATIAĽ A TO ZDôRAZŇUJEM ZATIAĽ JE TO SVETOVE PLATIDLO KTORÉ BOLO PRIJATE PO DRUHEJ SVETOVEJ VOJNE. A OKREM INÉHO AK CHCE NARODNA BANKA OSLABIŤ MENU JE TO LOGICKA OPERACIA.
            DISGRAFIK
      •  
        22.05.2015 10:45

        Jenom blb píše kapitálkami. Jenom mamlas dělá závěry z krátkodobého vývoje. Jen zloděj strká do ekonomiky politiku. Závěr: nic z tvých ideologických žvástů se neuskuteční a rubl zase poklesne. Kde jsou ty vaše plky, šířené po té, co Rusko založilo jakousi banku, že je to soumrak všech světových měn a jen rubl bude tou pravým a hodnotným aktivem, který poroste dál "na věčné časy"? A stačila krátká smršť v druhé polovině minulého roku a bylo po fantaziích. A teď zase přicházíte s jakýmisi bolševickými fantasmagoriemi. Rusko bylo nazpět za vyspělou civilizací za cara, za bolševika a bude tomu i dál za Putina všech dalších diktátorů, co budou následovat. Ruský mužik nikdy nepřekoná disciplínu Němců, oddanost Japonců a kreativitu Anglánů, Američanů a Irů. Všechny překoná jen v pálení a chlastání samohonky.
        Niemetz
        •  
          22.05.2015 12:05

          VY STE KRASNA VZORKA KULTIVOVANEHO ZAPADNE ZMYŠLAJUCÉHO ČLOVEKA. A ČO SA TÝKA MIEN PAMETÁM KEĎ DOLAR STAL AJ 60KČS ALE AJ DOBU KEĎ BOL ZA 16KČ
          DISGRAFIK
          • Tono
            22.05.2015 12:11

            Bez urážky. S tím Caps Lockem jsem Tě několikrát prosil, ať ho vypneš. Není to příjemné na oči ani moc kultivované. Děláš to naschvál?
            Velkamedvědice
            • Re: Tono
              22.05.2015 12:48

              NIE , ŤAŽKO SA MI ČITA TEXT V RYCHLOSTI
              DISGRAFIK
              • Tono
                22.05.2015 13:02

                To jsem netušil, tak promiň...
                Velkamedvědice
                • Re: Tono
                  22.05.2015 18:44

                  Ale ne - to by spravily dobré brýle. Chce se jen zviditelnit. Jinak ty jeho žvásty nikdo nečte.
                  ...
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data