Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Peníze, sláva a nakonec zkažené životy

Víkendář: Peníze, sláva a nakonec zkažené životy

23.05.2015 8:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Patrick Venzke byl prvním Němcem, který hrál v americké NFL. Za tento úspěch ale podle svých slov zaplatil vysokou cenu jak na fyzické, tak na psychické úrovni. Nyní je mu 40 let, trpí vážnými bolestmi zad, jeho levé rameno je zničené a má problémy s kolenem. Pracuje ve státu Idaho jako realitní makléř a během návštěvy v Německu poskytl rozhovor, o kterém říká: Když jsem byl aktivním hráčem, takový rozhovor bych poskytnout nemohl, protože by ukončil celou moji kariéru.“

V březnu letošního roku odešlo z NFL šest hráčů, nejstaršímu bylo 31 let: Jeden z nich k tomu uvedl, že chce žít dlouhý a zdravý život a nechce trpět neurologickými potížemi, nebo dokonce zemřít mladý. Venzke o tom říká, že jde o odvážný krok. I když tito hráči budou ze strany NFL zesměšňováni. Obvykle se totiž o podobných problémech nehovoří a dříve bylo nemyslitelné, že by někdo odešel po jedné odehrané sezóně. Dnes se ale ví mnohem více o neurologických problémech, které tento sport přináší, a také došlo k prudkému nárůstu odměn hráčů. Dříve tak nebylo možné učinit podobné rozhodnutí ani kvůli finanční situaci hráčů.

„Hrajete pro slávu, ale když vyhraje Super Bowl jen proto, abyste na to v šedesáti zapomněli kvůli tomu, že trpíte Alzheimerem, nemá to smysl. Pokud máte zlomené kosti, dá se s tím žít, ale ne, když máte poškozený mozek. Otřesy mozku jsou naprosto běžné. Když jsem je měl, trenérům jsem to neříkal. Prošel jsem jimi asi šestnáctkrát, jen během jednoho tréninku proběhlo na stovky srážek se soupeřem,“ říká Venzke. Podle jeho slov trpí poruchami paměti, řeči, depresí a podobnými problémy asi třetina hráčů NFL. Sám má prý problémy s tím, aby v běžném životě udržel na uzdě svou agresivitu. Zná i hráče, kteří si ve 25 letech vzali život, jiní zase ve 40 letech skončili na ulici. „Všichni mají jednu věc společnou – jsou poraženi životem, který přišel po jejich kariéře vrcholového sportovce,“ tvrdí Venzke.

„NFL má horkou linku, na kterou můžete zavolat v případě problémů. Učinil jsem tak asi dvakrát, jednou jsem jim řekl, že už nemůžu vydržet ten křik dětí. Zeptali se mě, jestli slyším dětské hlasy ve své hlavě. Řekl jsem, že ne, že dětí křičí v obýváku. Bylo to dost srandovní,“ vzpomíná bývalý hráč. Domnívá se, že za změny v jeho psychice může sport, protože „před dvaceti lety mohl bez problémů pracovat v dětském centru“. Na hráčích se ale podepisují steroidy, léky na tlumení bolesti a samozřejmě i psychologické faktory. Jedním z klíčových způsobů motivace je totiž podpora agresivního chování. Ta má například formu neustálých urážek.

V roce 2014 vydělala NFL na tržbách 11 miliard dolarů. Popularita amerického fotbalu podle Venzkeho pramení i z toho, že veřejnosti se líbí agresivita hráčů a jejich věrnost týmu. „Američané uvažují tak, že vítěz bere vše. Evropané uvažují na základě principů olympiády, takže pokud skončíte jako třetí, je to stále dobré. V NFL si ale nemůžete dovolit zmeškat jediný trénink, protože za vámi stojí dlouhá řada těch, kteří vás chtějí nahradit,“ tvrdí Venzke, který prý neustále slyšel: „Uděláš jednu jedinou chybu a sedíš v letadle do Německa.“

„Když jste v NFL, jste celebrita. Ženy si hledají vaše jméno na Googlu a zjišťují, kolik peněz máte. Vozíte se do klubů limuzínou. Problém je v tom, že si myslíte, že to bude trvat věčně. Pak to skončí a vypadá to, že když už nejste superstar, jste nula. Vracíte se zpět do reálného světa a musíte dělat věci, ve kterých nejste moc dobří,“ říká Venzke a dodává, že vše začíná již v mladém věku: „Už na škole jste ve výjimečné pozici, protože jste vyšší, silnější a rychlejší než ostatní. Než se nadějete, všichni se snaží vám pomáhat. NFL zařídí vše a vy víte, že pokud budete podávat výsledky, klub se o vás postará, i kdybyste měli problémy s policií. Když pak s fotbalem přestanete, běžný život vás udolá.“

Venzke poukazuje na to, že vrcholový sportovec může zvedat těžké váhy, v reálném životě mu to ale zajistí maximálně místo stěhováka, který si moc peněz nevydělá. „V dnešním světě je rozhodující komunikace, hráči fotbalu jsou ale neandrtálci, kteří jsou mimo hřiště neschopní, nic neumějí. „Sám bych při pohledu zpět nic neměnil. Ale nechci, aby můj syn hrál fotbal. Nechci, aby si prošel tím, čím já. Dal jsem do své poslední vůle, že dostane dědictví pouze v případě, že nebude hrát americký fotbal,“ říká Venzke na závěr rozhovoru.

Zdroj: Der Spiegel


Čtěte více:

Windows 10 - co víme? Bude poslední. Ale nepanikařte.
21.05.2015 13:10
Je to oficiální, Windows 10 bude poslední verzí vlastně už legendárníh...
Globální záhada nezvěstné inflace
21.05.2015 17:27
Přibližně třetina poklesu celosvětové inflace je potenciálně nevysvět...
BlackBerry chce z trhu odkoupit dvanáct milionů akcií
22.05.2015 14:06
Kanadský výrobce smartphonů značky BlackBerry se rozhodl stáhnout z tr...
Americká jádrová inflace se drží, i když ta celková míří více do záporu
22.05.2015 14:41
Index cen spotřebitelů v USA se za duben zvýšil o 0,1 procenta po 0,2p...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.