Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Na českém trhu poroste objem hypoték na investice

Na českém trhu poroste objem hypoték na investice

17.06.2015 13:34
Autor: Pavel Daniel

Na českém hypotečním trhu vládnou pro ty, kteří si chtějí pořídit vlastní bydlení, nejlepší podmínky v novodobé historii země. Průměrná úroková sazba na hypotéky klesla v dubnu 2015 v České republice na rekordně nízkých 2,11 procenta. A i proto nových hypoték meziročně přibylo 29 %, což je, vyjádřeno číslem, 54,45 miliardy korun ke konci dubna 2015. „Měsíční tržní podíl skupiny ČSOB na trhu hypoték stoupl v květnu na 28,2 procenta, což proti předchozímu měsíci představuje růst o 2,8 procentního bodu,“ dodala ke statistikám Marie Mocková z Hypoteční banky. Otázka, která ale napadne jistě nejednoho čtenáře je, co bude dál? Co budou hypoteční banky dělat v boji o zákazníka, když jsou úrokové sazby tak nízko?

Hypotéka na investici nebo bydlení?

Hypoteční banky se ale zatím, zdá se, klesající poptávky po hypotékách, bát nemusejí. Za rostoucí poptávkou stojí podle Jana Sadila, předsedy představenstva a generálního ředitele Hypoteční banky stojí nejen historicky nejnižší úrokové sazby, ale i změna trendu vývoje cen nemovitostí. „Upozornil nás na to vývoj indexu cen nemovitostí Hypoteční banky, který odhalil změnu trendu a zahájení růstu cen všech typů rezidenčních nemovitostí,“ upřesnil Sadil. Ve hře o zákazníka se mezi hypotečními bankami objevují stále více „mimočíselné“ parametry půjček. Hypoteční banka například přizpůsobila design svch poboček tak, aby se zákazníci cítili jako doma a nabízí i elektronickou komunikaci s katastrem nemovitostí.

Stavební odborníci dodávají, že podíl na rychlém startu hypotečního trhu v letošním roce může mít na svědomí i velice mírná zima, která umožnila zahájit stavební práce o několik týdnů dříve než v předešlých letech. Statistiky navíc ukazují, že objem úvěrů na bydlení roste i u stavebních spořitelen. Stavebním spořitelnám meziročně stouply statistiky poskytnutých úvěrů na 3,95 miliardy korun, což je nárůst o 19,5 %. Celkový objem úvěrů za leden až duben 2015 dosáhl 13,15 miliardy korun, což představuje meziročně nárůst o 9,6 %.

Ať už si lidé vezmou hypotéku kvůli zajištění bydlení nebo jako investici, mohou být podle Jana Bureše, hlavního ekonoma Ery, jejich půjčky v klidu, protože sazby u hypotečních úvěrů nemají do konce roku 2015 nijak dramaticky stoupat, ale ani klesat. „Očekáváme minimální výkyvy, aktuálně se zvýšila cena zdrojů na mezibankovním trhu, proto některé banky přikročily k minimálnímu navýšení úrokových sazeb,“ doplnil Jan Bureš.

Úroky hypoték ovlivňují dluhopisy

Hodnotu úrokových sazeb podle Bureše ovlivňuje i situace na dluhopisovém trhu. „České i eurové dlouhodobé výnosy se v polovině dubna odrazily od svého dna a prudce vyskočily vzhůru, český desetiletý swap vzrostl za jediný měsíc po vzoru eurozóny skoro o jeden procentní bod a pohybuje se v okolí 1,40 %,“ upřesnil Jan Bureš. Nárůst dlouhodobých výnosů byl nastartován na německém trhu, když rychlá změna nálady v Německu se přelila i na český trh. „I když i v Česku přišla překvapení v podobě rychlejšího domácího růstu a inflace, pro české swapy a dluhopisy je klíčový vývoj právě v Německu,“ vysvětlil Jan Bureš.

Jedním z hlavních faktorů, které podle ekonoma Ery vedly k obratu na dlouhých výnosech a sazbách, byly vyšší ceny ropy a rychlejší nárůst inflace. „Právě ta vedla investory k přehodnocení názoru na extrémně nízké dlouhé sazby,“ uvedl Jan Bureš. I když ale inflace podle něj dosáhla svého dna, nečeká nás v nejbližší době nic dramatického. Inflace v eurozóně by měla v roce 2015 pozvolna vystoupat k 1 % (zhruba o 0,3 p.b. více oproti odhadu z počátku roku) a k cíli se nepřiblíží dřív než v roce 2017.

Na českém hypotečním trhu se rázným způsobem připomněl nový investiční nástroj – hypotéka na nemovitost jako investice. „Objem hypoték do nemovitostí na investice činí aktuálně v Hypoteční bance mezi pěti až deseti procenty celkového objemu hypoték. Banka zatím nemá stanoven žádný interní limit, který by objem takových úvěrů limitoval,“ konstatoval Petr Hlaváč, místopředseda představenstva Hypoteční banky. Podle Petra Hlaváče se dá čekat, že objem hypoték na nemovitosti jako investice bude růst. „Nákup bytu je dlouhodobá investice. Vezmeme-li v potaz, že průměrná délka hypotéky klientů v Hypoteční bance činí zhruba 23 let, jedná se o bezpečný způsob uložení peněz. Pronájem nemovitosti dokáže zajistit okamžitý příjem, který pokryje minimálně část nákladů spojených s hypotékou,“ doplnil Hlaváč.

HB INDEX 1Q 2015 – Bytové jednotky:

HP_graf_byty 

Petr Němeček, ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky:

Ceny bytových jednotek si podle HB Indexu nadále udržují tempo mezičtvrtletního růstu okolo 1 %. Letos tak očekáváme, že se cenová úroveň dostane nad výchozí úroveň z ledna 2010. Na rozdíl od loňského roku byly v prvním čtvrtletí hlavními tahouny cenového růstu mimopražské lokality. Nejvyšší nárůst cen byl dosažen v Jihomoravském a Zlínském kraji, zatímco na Pardubicku ceny mírně klesaly. Vývoj v Praze – růst o 0,6 % – byl pod celorepublikovým průměrem. Prodeje novostaveb v Praze i Brně mírně rostly, a to včetně cen bytových jednotek v nich. Ty se u nových projektů zvýšily o více než 1 %. V Praze letos očekáváme rekordní prodeje, neboť developeři nyní uvádějí na trh i velké projekty s řádově více než 200 bytovými jednotkami. Ceny starších panelových bytů v uplynulém čtvrtletí rostly více než u cihlových. Největší zájem byl již tradičně o malometrážní byty, a to zejména v univerzitních městech jako je Praha, Brno, Olomouc či Plzeň, kde existuje jejich potenciál následného pronájmu studentům.

HB INDEX 1Q 2015 – Rodinné domy:

HP_graf_domy  

Petr Němeček, ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky:

HB INDEX u rodinných domů vykázal v uplynulém čtvrtletí nejmírnější nárůst ze všech segmentů trhu rezidenčních nemovitostí, přestože výstavbu v prvním kvartále letos podpořila i mírná zima. Do cen rodinných domů se již začíná promítat mírný nárůst cen stavebních materiálů. Na trhu je patrná mírně rostoucí nabídka developerské výstavby - převážně v oblasti řadových rodinných domů. I nadále pak setrvává zájem o rodinné domy ve zhoršeném stavu, které oslovují zákazníky nižší pořizovací cenou i možností postupných úprav dle vlastních představ. Stejně tak nadále přetrvává zájem o výstavbu nízkoenergetických domů podporovaných z programu "Zelená úsporám".

HB INDEX 1Q 2015 – Pozemky:

HP_graf_pozemky 

Petr Němeček, ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky:

Pozemky i nadále představují vůbec nejstabilnější segment z rezidenčních nemovitostí. Jsou vnímány jako vhodná investice s malým rizikem a nízkými udržovacími náklady, u které navíc HB INDEX potvrzuje setrvalý mírný růst. Největší poptávka přetrvává u lokalit v okolí velkých měst. Zájem je však i o levnější pozemky bez kompletních veřejných sítí, které vlastníci pozemků nahrazují domácími čističkami, tepelnými čerpadly apod.

 

 


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m