Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bill Gates a nejpravděpodobnější pohroma našeho věku

Bill Gates a nejpravděpodobnější pohroma našeho věku

21.06.2015 8:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Bill Gates sám o sobě říká, že je optimista. A proč by také neměl být? Je jedním z nejbohatších lidí na Zemi a stál u zrodu osobních počítačů. Nyní spravuje nadaci, která se zaměřuje na řešení těch nejpalčivějších problémů současného světa – od dětské úmrtnosti přes malárii až po obrnu. A například počet úmrtí dětí klesá už od devadesátých let, takže pro Gatese je optimismus to samé jako realismus. Poslední dobou se ale zabývá jednou temnou otázkou: U čeho je nepravděpodobnější, že v následujících letech zabije více než 10 milionů lidí?

Seznam možných odpovědí zahrnuje výbuchy sopky, gigantická zemětřesení, asteroidy. U všech je ale podle Gatese velmi malá pravděpodobnost. Pak tu jsou samozřejmě války, ale ani ty mu tolik starostí nečiní, protože lidstvo se jimi už nyní intenzivně zabývá a jaderná válka alespoň prozatím nehrozí. Je tu ale jedna věc, která je stejně nebezpečná jako válka. Gates k ní říká: „Podívejme se na vývoj úmrtnosti ve dvacátém století. Jednoho vrcholu bylo dosaženo během první světové války a druhého během druhé světové války. Mezi těmito válkami ale také došlo k prudkému zvýšení počtu úmrtí. Šlo o španělskou chřipku.“

Nikdo nemůže říci, že jsme ohledně pandemií nebyli varováni. Byli, a to opakovaně. Jde o tu nejsnáze predikovatelnou katastrofu v lidské historii už jen proto, že se znovu a znovu vrací. Marcia Inhorn a Peter Brown zveřejnili v roce 1990 studii, ve které tvrdí, že infekce pravděpodobně zabily více lidí než všechny války, neinfekční nemoci a přírodní katastrofy dohromady. Jde o naše nejstarší a nejnebezpečnější nepřátele. I dnes chřipky zabíjejí mnoho lidí a snad každý rok se objevuje nový kandidát na pandemii. V roce 2014 se objevila Ebola, která zabila více než 10 000 lidí.

Autor knihy World War Z Max Brooks říká, že když byl ještě dítě, sledoval, jak se po světě šíří AIDS. Podle jeho slov ho trápilo, že na rozdíl od nemocí jako španělská chřipka šlo šíření AIDS zabránit jednoduchými radami ohledně toho, co je třeba dělat a co se dělat nemá. Americké Centrum pro prevenci nemocí nyní dokonce vydalo dokument s názvem „Preparedness 101: Zombie Apocalypse“. Tato „připravenost na zombie apokalypsu“ je vnímána jako připravenost na apokalypsu vyvolanou infekční chorobou. Brooks k tomu uvádí: „Pokud některé lidi vystrašíte příliš, prostě se uzavřou a přestanou poslouchat. Jestliže však problém prezentujeme jako hovory o zombie, je to jednoduchý způsob, jak hovořit o ochraně před pandemií.“

Ron Klain má v americké administrativě na starosti epidemii Eboly a ochranu před ní. V souvislosti s touto nemocí říká, že nelze hovořit o štěstí, když zabila 10 000 lidí. Ale v určitém smyslu svět štěstí měl, protože jde o nemoc, která se přenáší relativně složitým způsobem. Lidé, kteří se nakazí, mají viditelné symptomy. Navíc nákaza propukla ve třech menších zemích, které byly otevřené pomoci ze Západu. Kdyby došlo k pandemii chřipky, šíření by bylo mnohem jednodušší a nakažení lidé by nemuseli mít viditelné symptomy. Ebola podle Klaina ukázala, jak málo je svět připraven na nemoc, která už je známa po celá desetiletí a která se šíří poměrně pomalu. Pokud jsou zavedena řádná opatření, Ebolou nakažený člověk může nakazit dva lidi. To není tak vysoké číslo, protože u SARS viru už to jsou čtyři lidé a u spalniček osmnáct.

Gatesovy obavy z pandemie jsou založeny i na modelu toho, jak se nákazy šíří po celém světě. Používal tento model v rámci projektu boje proti obrně, ale pak ho použil třeba i na analýzu toho, jak by se dnes světem šířila španělská chřipka. Výsledky jsou podle Gatese šokující, protože „do 60 dní by se nemoc dostala v podstatě do všech městských center po celé Zemi“. Hlavním důvodem je to, že lidé se nyní pohybují velmi rychle a podle modelu by tak epidemie během 250 dní zabila 33 milionů lidí.

Gates tvrdí, že co se týče válek, vše je mnohem lépe organizované, než tomu je u epidemií. Dokazuje to podle něho právě epidemie Eboly. U ní například úplně chybělo organizované zázemí, které by řešilo to, zda dobrovolníci budou placeni, co se s nimi stane poté, až se vrátí z mise domů, jak bude vypadat karanténa. „Vše bylo řešeno nesystematicky, a to je na současném stavu to nejšílenější,“ říká Gates. Lidstvo má nástroje, jak se bránit. Nemoci se ale hýbou daleko rychleji než vlády a v současné době nikdo neví, jak to řešit.

Autorem je Ezra Klein.

Zdroj: VOX


Čtěte více:

TopFiveTech - výsledky Red Hat a Adobe; FitBit v IPO uspěl; Starbucks řeší zážitek zákazníka
19.06.2015 17:20
Adobe Systems ve druhém čtvrtletí představilo své kvartální výsledky. ...
Víkendář: Chudoba nám vymývá mozky
20.06.2015 8:00
Ke konci druhé světové války umíraly v Evropě tisíce lidí hlady a na U...

Váš názor
  •  
    21.06.2015 13:55

    Já bych ještě doporučil přečíst knihu " Co nesmíte vědět " od M. Morrise a pak bychom koukali čím se zabývá a z čeho má obavy. Oboje je to psané...můžem a nemusíme tomu věřit, ale jsou tady i jiné indicie a "zprávy"......
    Opeřený had
    • Proč číst Morrise ? Máme " egyptologa cz " Bártu .
      22.06.2015 11:53

      http://dolezite.sk/old/Rozhovor_s_Michaelem_Morrisem_autorem_knihy_CO_neSMITE__145.html?
      AMN
      • Re: Proč číst Morrise ? Máme " egyptologa cz " Bártu .
        22.06.2015 11:59

        http://dolezite.sk/old/Rozhovor_s_Michaelem_Morrisem_autorem_knihy_CO_neSMITE__145.html .....aspoň sem dej celý odkaz....a pak ještě můžete přečíst...... http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Napsal-o-svetovem-spiknuti-mocnych-Cetl-ho-pry-Gott-i-Klausovi-lidi-271782 ....napsáno před Morrisem.
        Opeřený had
        •  
          22.06.2015 12:07

          Hmmm, ten odkaz to sem nechce celý vložit....
          Opeřený had
    • Pan Gates
      21.06.2015 17:16

      i Papez to s nami mysli dobre a uprimne. neni se ceho bat, nastesti se Ebola siri jen tam, kde ma zapad svoje zdravotniky. Nastesti se siri neefektivne a tak se asi nepouzije.
      Mezernik
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m