Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Brutální optimismus

Brutální optimismus

03.07.2015 17:45

Zdá se, že řecká tragédie dokázala mediálně dosti zastínit i blížící se zvedání sazeb v USA. A to už je co říci. Pokud bychom vyloučili sebenaplňující se proroctví, zvednutí sazeb o pár týdnů dříve, či později není zase takový rozdíl (a akcie na něj ani zdaleka nemusí reagovat poklesem). Jenže my naopak žijeme v době sebenaplňujících se proroctví a tudíž je namístě pečlivě zvažovat přínosy a negativa včasného, nebo naopak spíše opožděnějšího zvednutí sazeb. MMF nedávno přišel s hezkou studií zabývající se dopadem různých scénářů a výsledky jsou shrnuty v následujících obrázcích:


opt

V prvním grafu jsou dva scénáře zvyšování sazeb. Modře je vyznačen scénář, který modeluje vysoce preventivní postup (z hlediska hrozby vyšší inflace). Na konci roku 2015 by podle něj měly být sazby na zhruba 0,5 %, na konci roku 2016 něco nad 1 %. Až na konci roku 2020 by se sazby měly dostat na 3 %. Tou dobou by se měla jádrová inflace dostat velice mírně nad 2 % (druhý graf) a produkční mezera by měla být u nuly až někdy v roce 2018.

Červeně je vyznačen scénář s opožděnějším zvedáním sazeb. Ty jsou drženy u nuly zhruba do poloviny roku 2016 – tedy ještě asi rok. Růst sazeb je pak ale strmější, jádrová inflace se přechodně dostává nad 2 %, produkční mezera se také přechodně dostává do kladných hodnot (tj., produkt je po omezenou dobu nad potenciálem, což souvisí s oněmi inflačními tlaky). Návrat k potenciálu (produkční mezera na nule) je ale v tomto scénáři mnohem rychlejší. Je to déle trvající rychlejší jízda s prudším slábnutím na brzdy, respektive sundáním nohy z plynu.

Čtenář by se v souvislosti s červeným scénářem mohl ptát, proč riskovat a nejít bezpečnější modrou cestou. Takový přístup je ale v současné situaci spíše „bojováním v dávno skončených ekonomických válkách“. Riskováním může trochu paradoxně být naopak modrý scénář, protože deflace, či příliš nízká inflace je nyní stále větší hrozbou, než inflace vysoká. V novém prostředí tak dostává jiný význam i slovo „opatrnost“. Pointou uvedených grafů má být právě to, že pokud se začne monetárně brzdit (méně šlapat na plyn) i znatelně později, pozitiva by celkem výrazně převýšila negativa. Inflace by totiž byla nad cílem jen mírně a po relativně krátkou dobu. Navíc by se samozřejmě snížilo riziko příliš brzkého utažení politiky, které by nakonec mohlo skončit ekonomickým útlumem kombinovaným se sazbami nacházejícími se opět u nuly.

Zastánci fiskální stimulace by pak uvedené grafy mohli interpretovat jako poraženectví a prohru, protože podle nich bylo návratu k potenciálu možno docílit mnohem rychleji. Pokud ale dáme tento pohled stranou, jsou grafy naopak v podstatě velmi optimistické a to v obou verzích. Stále totiž předpokládají návrat k normálu, včetně výše sazeb. To znamená, že na konci celé krizově-pokrizové epopeje by ekonomika rostla v souladu s potenciálem a sazby by byly na úrovni, z které se dá v případě nových problémů relativně slušně stimulovat tradičním snižováním sazeb.

S ohledem na všechny hrozby dlouhodobé stagnace, nové normály, či neutrály a podobné úvahy bychom mohli hovořit snad až o brutálním optimismu. Předpokládám přitom, že uvedené scénáře nepočítají s tím, že by Fed aktivně snižoval svou rozvahu prodejem aktiv a bude probíhat jen snižování pasivní přes končící splatnosti cenných papírů.


Čtěte více:

Řecká krize jako antické drama
03.07.2015 13:05
Současné dění v Řecku má v sobě všechny prvky antického dramatu, a pro...
Japonský jen řeckou krizi krátce využil, gapy pak ale uzavřel
03.07.2015 15:05
Japonská měna využila svého postavení mimo aktuální dění na starém ko...
Řecko se připravuje na osudové referendum, Evropa má zatím Atén jednoduše dost…
03.07.2015 16:31
Zatímco v roce 2011 ještě představa Řecka opouštějícího eurozónu možná...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data