Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Čínský regulátor vytáhl do boje proti

Rozbřesk - Čínský regulátor vytáhl do boje proti "zlomyslným" prodejům akcií

28.07.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Čínská jízda po horské dráze pokračuje. Po pondělním propadu o 8,5%, zůstávají čínské akcie dál v lehké defenzivě. A to navzdory tomu, že čínská vláda hodlá zesílit nákupy akcií. Vše ukazuje na zoufalost, s jakou se čínské úřady snaží udržet hodnotu akcií nafouklých úvěrovou bublinou. Opatření představená před necelým měsícem čítající zákaz prodejů akcií (u větších investorů) nebo přímé úvěry od centrální banky pro regulátora na nákup akcií zvládla trh zklidnit na necelé tři týdny.

Co nového tedy Číňané nabízí? Regulátor označil prodeje akcií za „zlomyslné“ a oznámil, že hodlá zesílit intervenční nákupy na trhu. Současně všechny hlavní státem vlastněné finanční noviny vydaly poutavé úvodní články uklidňující investory příběhem o nekončícím pozitivním trendu na čínském trhu.

Uvidíme, co na to čínští investoři. Krátkodobě řada opatření možná může pomoci zklidnit panické výprodeje. Trvale stabilizovat čínský trh ve chvíli, kdy druhá největší světová ekonomika zpomaluje a v posledních několika letech se soukromý sektor velice rychle zadlužil, nemusí být vůbec jednoduché. Čínská ekonomika jede navíc na investicích, které jsou velice volatilní a tvoří víc jak polovinu HDP (u velkých ekonomik to zpravidla nebývá více než čtvrtina). Pokud dynamika HDP zpomalí pod určitou kritickou úroveň, mohou investice začít rychle padat, růst zpomalovat výrazněji a špatné úvěry narůstat jako houby po dešti.

Forex

Americký dolar včera vůči koši měn oslabil asi o tři čtvrtě procenta a vůči euru o procento a čtvrt. Euru sice ráno mohly pomoci dobrá čísla z Německa (Ifo), ale i tak bylo poměrně prudké oslabení dolaru na první pohled překvapivé. Zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby v USA za červen totiž dopadly o něco lépe, než se čekalo. Hlavní roli tak patrně sehrály prudké ztráty čínských akcií, které se projevily na cenách komodit, evropských a amerických akciích a dluhopisech a ovlivnily i kurz dolaru (skrze očekávání ohledně politiky Fedu). Středoevropské měny se svezly s hlavními trhy a vůči euru rovněž posilovaly. Koruna vzhledem k blízkosti intervenční hranice pouze nepatrně, zlotý s forintem však asi o půl procenta.

Dnešek není z hlediska očekávaných událostí zajímavý a pozornost se tak soustředí na další dění v Číně a zejména na zítřejší výsledky zasedání Fedu. Co se týče našeho odhadu růstu amerického HDP ve druhém čtvrtletí, tak na ten včera zveřejněná čísla zásadnější vliv dle očekávání neměla. Stále odhadujeme růst na úrovni 3,3 %, což je nad tržním konsensem (první odhad amerického HDP bude zveřejněn ve čtvrtek). Otázkou je, jak velkou pozornost bude FOMC při jednáních dnes a zítra věnovat dění v Číně, které představuje zřejmé negativní riziko.


Čtěte více:

Draghiho „vše, co bude třeba“ nakonec nestačí
27.07.2015 17:15
Minulý týden nastalo třetí výročí jedné významné události. Před třemi ...
Monetární tortura nekončí
27.07.2015 17:45
V pátek se dozvíme, jak se v eurozóně vyvíjí inflace a to celková, i ...
Varoufakis chystal paralelní platební systém
28.07.2015 8:20
Bývalý řecký ministr financí Janis Varufakis podle řeckých médií uvažo...

Váš názor
  • ..podobná situace, jako když
    28.07.2015 10:49

    ..před pár lety nechtěli zlomyslní investoři nakupovat dluhopisy jihoevropských států a bratrstvo goldman sachs pracky v čele s Draghim rozhodlo, že je tedy bude nakupovat ECB. A cesta k nekončící panevropské prosperitě byla zahájena..  
    bob
    • Re: ..podobná situace, jako když
      28.07.2015 14:33

      Proč tak banky činily jsem psal. Ano, oboje je zásah, o co je čínský nesrovnatelně drsnější, jsem taky psal. Takže vlastně nic nového k problematice ze svého hlediska neuvedu.
      Velkamedvědice
      •  
        28.07.2015 16:06

        By mě zajímalo v čem drsnější ? ECB nakupuje v obrovských sumách nikdy nesplatitelné dluhy a v tomtéž podporuje i banky z nejzadluženějších zemí. Takže se defacto hazarduje s penězi daňových poplatníků, protože pokud dojde k průseru, kdo asi bude muset zachránit kolabující finanční a bankovní systém ?
        Peté13
        • Peté
          28.07.2015 16:27

          Viz. 13.26..Nákup dluhopisů zadlužených zemí není nákup akcií soukromých subjektů, stejně jako ECB nezakázala nikomu prodávat akcie a nucenou držbou ztrácet..
          Velkamedvědice
    • Bob
      28.07.2015 12:31

      Řeč byla o Číně, nemá cenu odvádět pozornost. Ne , to opravdu není podobné, když intervenuje banka s tím, když investorovi zakážou prodávat akcie.
      Velkamedvědice
      • Re: Bob
        28.07.2015 12:50

        ..že čínská vláda hodlá zesílit nákupy akcií..
        fluidum
        •  
          28.07.2015 12:57

          Ano, Přesně nevím, co tím chceš říct. Nepsal jsem, že ECB nakupovala akcie, ale že vybraným investorům zakázala prodávat. Tuším držitelům nad 5%..
          Velkamedvědice
          •  
            28.07.2015 13:11

            Před pád dny, týdny Čína zakázala prodávat majoritním vlastníkům a nyní přišla s dalším podpůrným opatřením v podobě nákupu akcií. A ten krok je velmi podobně jako krok Ecb - nákupu rizikovejch dluhopisů předložených zemí, tak aby jim ulevila z úroků. Namísto razantniho řešení dluhů jej Ecb jenom odklada.... 
            fluidum
            • Fluidum
              28.07.2015 13:26

              Tak moment. Náýkup akcií, není nálkup dluhopisů a už v žádném případě zákaz prodeje akcií. I když FED či EU kupobal dluhopisy, nezakázal Ti prodat akcie a nenutil tě tím nést jejich případnou ztrátu!!! A pokud nechceš mluvit o čínském bezprecedentním zákazu prodávat akcie, není to tak jednoduché. Nejsem příznivec socialistického byrokratického centralismu Eu, ano jde o odkládání a tlumení problému. Z čistšě ekonomického hlediska je nejlepší skutčeně nechat bankrotáře zbankrotovat a nechat jen zdravé jednotky. Ale co z hlediska lidí, kteří za politické hrátky nemohou?? Pokud by FED nepostupoval, jak postupoval, i když ho každý kritzuje, mohla být krize po pádu bank jako ve třicátých letech. Pokud dokáže likviditu pozvolna stáhnout, mnohé lidi ochránil před prudkým propadem světovou krizí
              Velkamedvědice
              • Re: Fluidum
                28.07.2015 13:38

                Bože, ty tam pletes věcí.... Článek a příspěvek Boba byl o PODOBNOSTI nákupu dluhopisů a nakupu akcií centrálními bankami... Čus.
                fluidum
                •  
                  28.07.2015 13:44

                  Proto jsem vysvětlil rozdíl, mezi postupem číny, FED a EU.Jinak vše souvisí ze vším. Takže znovu, kupovat dluhopisy problematických zemí není rozhodně totéž, jako kupovat akcie soukromých subjektů či dokonce zakazovat akciový prodej. Bus.
                  Velkamedvědice
                  • vm
                    28.07.2015 14:26

                    ..o zákazu akciových prodejů by ti kapitalisté v Athénách mohli vyprávět, ale to už je opravdu ohraná mýdlová opera, to Řecko :). Intervence ECB na dluhopisech jsou v mnoha směrech podobné tomu, co dnes předvádí komunisté v Šanghaji. Vždyť oba vlastně regulují a deformují ceny aktiv. V podstatě ty ceny už neurčuje volná ruka trhu - jsou regulované. Proto jsme dnes svědky tak bizarních věcí, jako je například veselé zadlužování krachující Francie za směšný úrok.
                    bob
                    • Re: vm
                      28.07.2015 14:37

                      28.7.2015 14:33 Proč tak banky činily jsem psal. Ano, oboje je zásah, o co je čínský nesrovnatelně drsnější, jsem taky psal. Takže vlastně nic nového k problematice ze svého hlediska neuvedu. Velkamedvědice
                      Velkamedvědice
                      •  
                        28.07.2015 15:57

                        Omlouvám se za vstup do diskuze, ale neviděl jsem nikde napsáno, že jde o nákup akcií soukromých subjektů, viz. v článku "... čínská vláda hodlá zesílit nákupy akcií ..." Nemusí přece nakupovat akcie všech firem, stačí podržet trh nákupem firem kontrolovaných státem.
                        Peté13
                        • Peté
                          28.07.2015 16:29

                          I tak by privilegovala vybrané objekty , ale já fakt hlavně mluvím o povinnosti držet, zákazu prodat..
                          Velkamedvědice
          •  
            28.07.2015 12:57

            ..zakázala čína prodávat..
            Velkamedvědice
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university