Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Býk stojící na ramenou medvěda

Býk stojící na ramenou medvěda

28.08.2015 17:45

Téma takzvaného „decouplingu“ se v souvislosti s vývojem v globální ekonomice objevuje opakovaně. Ve většině případů se hovoří o „odtržení, či rozdvojení“ chudší části světové ekonomiky (EM) od té bohatší (DM). Mění se jen to, kdo se pohybuje kam. Jak ukazuje následující graf před rokem 2008 se znatelně zvyšovalo tempo růstu globální ekonomiky a příčinou byl růst EM. Tempo růstu DM spíše stagnovalo a hovořilo se tak o tom, že EM se odtrhávají od svých bohatších kolegyň. Krize ale úvahy o tom, že roste nezávislost EM, hodně rychle utnula a opět nastala globální ekonomická pospolitost (či pospolítost).


byk a medved.png

Nyní jsme dospěli do bodu, kdy se karty ve srovnání s předkrizovým vývojem do značné míry obrací. EM jsou v problémech, DM si buď vedou dobře (USA), či alespoň jeví známky toho, že se dostaly z nejhoršího. Poněkud teoretické diskuse o „decouplingu“ pak poslední dobou dostávají naprosto praktický význam. Vše lze shrnout do otázky: Jak moc se problémy EM promítnou na Západ?

Uvedené téma se přirozeně týká hlavně Číny, ale nejen jí. V podstatě celá skupina BRIC čelí vážným problémům a ty jsou ještě relativně malé ve srovnání se skupinou BIIST, o které jsem tu psal nedávno. Vazby mezi EM a DM si můžeme dát do třech skupin: Tok zboží/služeb, tok kapitálu, tok myšlenek/emocí. Ve všech třech oblastech najdeme řadu mechanismů, které mohou problémy na EM přenášet do DM: Menší poptávka po spotřebním, či investičním zboží vyráběném na Západě. Prudký odliv kapitálu z EM zhoršující likviditu a nakonec i solvenci tamních dlužníků a tudíž i hodnotu aktiv vlastněných investory z DM. Z Číny se přelévající panika na akciových trzích. Export čínských deflačních tlaků přes měnový kurz. Atd.

Obecně určitě platí, že v zájmu DM je, aby se EM dostaly ze svých problémů co nejrychleji s co nejmenšími ztrátami. Ale ač se to může zdát kontraintuitivní, nemůžeme si na Západě na problematický vývoj v EM vždy stěžovat. Důvod se dá shrnout do jednoho konstatování: DM se s EM přetahují o zdroje a pokud jich EM potřebují, či přitahují méně, zbývá více na DM. Hovořím zejména o komoditách, ale také o již zmíněném kapitálu.

Poslední komoditní boom byl do značné míry tažen poptávkou z Číny a spol., následné ochlazení komoditních trhů je stejně tak zejména odrazem zhoršeného výhledu na EM. Prudce rostoucí ceny komodit představovaly pro DM negativní nabídkový šok, který mohl významně snižovat i manévrovací prostor jejich centrálních bank. Následný obrat na komoditách tak nebyl ničím jiným, než pozitivním nabídkovým šokem, který těmto centrálním bankám umožnil stimulaci, kterou by si jinak dovolit nemohly.

Jinak řečeno, problémy EM měly na západní ekonomiky i pozitivní dopad a ten se projevil znatelně i na akciových trzích. V podstatě můžeme říci, že bez problémů v Číně a na komoditních trzích by akcie na DM takovou pokrizovou rally neprocházely. Vývoj posledních týdnů nastal „jen“ proto, že problémy, na které si západní trhy už zvykly, přerostly do míry nezvyklé. Ale stále to je DM býk, který z části stojí na ramenou EM medvěda.

EM se s DM do určité míry přetahují i o kapitál a efekt je podobný jako u komodit. Pokud klesne atraktivita EM, kapitál proudí do DM, což se promítá do poklesu výnosů dluhopisů, vyšších cen akcií a klesající požadované návratnosti u aktiv z DM. Tím vším nechci naznačovat, že pro DM platí „čím hůře na EM, tím lépe pro nás“. Podobné perverzní uvažování podle mne neplatí nikdy. Ideální by byl vyrovnaný globální růst, nestojící ani na neustále nafukovaných investicích na úkor spotřeby (Čína), či nutnosti pokračovat v monetární stimulaci (DM). K tomuto ideálu máme ale ještě nějakou cestu a proto bude dál docházet k paradoxním situacím, kdy určitá míra problémů na EM může DM stejně tak škodit, jako prospívat.


Čtěte více:

Pimco: Nelámejte hůl nad komoditami
28.08.2015 15:00
Investoři většinou od komodit očekávají tři přínosy: Měly by zvyšovat...
Inflace v Německu zůstává beze změny těsně nad nulou
28.08.2015 14:13
Předběžná inflační data z Německa nepřinášejí žádné zvláštní překvape...
Příjmy Američanů dál solidně rostou, výdaje trochu zaostávají
28.08.2015 14:48
Červencová data o osobních financích Američanů ukazují, že na straně p...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m