Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Směrem k úplnému zákazu užívání hotovosti?

Víkendář: Směrem k úplnému zákazu užívání hotovosti?

05.09.2015 8:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Pokud se ve Francii pokusíte sehnat instalatéra, máte jen malou pravděpodobnost úspěchu. Většina z nich má dovolenou, nebo už překročila limit 35 odpracovaných hodin týdně, nebo se už přestěhovala do jiné země. Nyní se k tomu všemu přidává další komplikace: Instalatérovi budete muset zaplatit šekem, nebo bankovním převodem. Ve Francii jsou totiž od nynějška zakázány hotovostní platby převyšující svou hodnotou 1000 euro. Na jedné úrovni se jedná o nástroj boje s terorismem a se zločinem. Na jiné úrovni jde o odraz rostoucího tlaku, který vyvíjejí vlády a akademici a který má za cíl úplné upuštění od používání hotovosti. To je podle řady názorů neefektivní, podporuje to stínovou ekonomiku a také to ztěžuje práci centrálním bankám.

Není překvapením, že se Francie nachází v čele změn, které vedou k posílení moci státního aparátu. Vláda zaměřila svou pozornost na hotovostní transakce po útoku na Charlie Hebdo. Maximální povolená hodnota hotovostních transakcí se tak snížila z 3000 eur na zmíněných 1000 eur. A pokud si z banky vyberete více než 10000 eur, bude o tom automaticky informována policie. Změny ale neprobíhají pouze ve Francii. Prosazuje je i americký ekonom Kenneth Rogoff, který se zasazuje o úplné opuštění hotovosti. Začít bychom podle něho měli s bankovkami vysokých nominálních hodnot. Přidaly se k němu i Financial Times, které tvrdí, že by mělo dojít alespoň k zákazu velkých hotovostních transakcí. Pro zákaz používání hotovosti skutečně hovoří několik argumentů. Problém tkví pouze v tom, že nejsou příliš přesvědčivé.

Technologie nahrazují hotovost už dlouhou dobu. Dnes můžeme platit pomocí chytrých telefonů, bezkontaktních karet či přes různé webové stránky. Je možné, že pokud budete mít platební kartu a telefon, nebudete už brzy hotovost potřebovat. A určitě je také pravda, že bankovky vysokých nominálních hodnot často používají kriminálníci, teroristé a ti, kdo se snaží o daňové úniky. To je důvod, proč bylo ve Velké Británii zakázáno používat bankovky v hodnotě 500 euro. Bezhotovostní svět by také ulehčil práci vládám. Ty by například mohly namísto DPH vybírat malý poplatek z každé transakce. V zemích jako Řecko znamená vyhýbání se daním obrovský problém a nový systém by výrazně pomohl jeho řešení.

Bezhotovostní ekonomika by ulehčila práci i centrálním bankám. Některé země by například rády zavedly negativní sazby. Pokouší se o to Švýcarsko a pokud by udeřila další krize, přidala by se k němu řada dalších. Jestliže ovšem existuje hotovost, je zavedení negativních sazeb problematické. Jestliže totiž dostáváte 0 % za to, že u sebe držíte bankovky, je to stále mnohem lepší, než když ztrácíte 1 % z peněz v bance. Ekonomika nepoužívající hotovost je tedy lepší jak z hlediska výběru daní, tak z hlediska monetární politiky.

Je ale bezhotovostní ekonomika tím, co opravdu chceme? Hotovost má totiž příliš velkou hodnotu na to, abychom se jí bez většího přemýšlení vzdali. Kriminálníci a teroristé sice používají hotovost k nákupu zdraní, je ale těžké věřit tomu, že by si v novém systému nenašli nějaký jiný způsob platby. Skutečně zastavíme teroristy díky tomu, že nebudou schopni přijít s falešným jménem a otevřít si na něj bankovní účet? Internet je už nyní plný falešných identit. Podobné je to s dopadem na stínovou ekonomiku.

Nejvýznamnější je, že hotovost úzce souvisí s naší svobodou. Existují limity, které bychom neměli při zvyšování moci vlád a centrálních bank překročit. Nemusíme být právě skalními libertariány, abychom pochybovali o tom, zda by vláda a centrální banky měly mít úplný přehled o tom, co kde kupujeme. Je lehké se této svobody vzdát, získat ji zpět by ale bylo mnohem těžší. Lidé užívají mince a bankovky už celá tisíciletí. Začali tak činit již v době železné. Jestliže vše skončí kvůli tomu, že budeme raději používat naše telefony a platební karty, je vše v pořádku. Udělat ale z používání hotovosti nezákonný čin je něco jiného. Mohli bychom ji postrádat mnohem více, než si nyní dovedeme představit.

Autorem je Matthew Lynn.

Zdroj: The Telegraph


Čtěte více:

Tesla Motors se blíží k dodání modelu X; více lidí se však těší na Model 3 - cena je již jasná
03.09.2015 12:40
Tesla Motors nedávno umožnila svým fandům, aby si mohli začít nakonfig...
Project Syndicate: Portoriko v krizi
04.09.2015 11:00
Portoriko by mělo být klenotem Karibiku. Není. Cestovní ruch už desítk...
Krátkodobé investiční tipy - Amerika vrací úder
03.09.2015 18:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho...
Luxusní online retail: Odchod Massenet z Net-a-Porter možná usnadní integraci s Yoox
04.09.2015 11:19
Ve čtvrtek bylo dokončeno „dokonalé“ spojení dvou online luxusních mal...

Váš názor
  • Otroci
    07.09.2015 12:27

    až to prosadí tak budeme všichni otroci a až vyhrajou zase komunisté, tak budou všichni čumět jako paka
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Boj s terorismem??
    06.09.2015 17:06

    Tak se to teroristům vlastně docela daří, udělali pakárnu obyčejným lidem v západním světě a o to vlastně jde. Tady se spekuluje o nějakých malých obnosech pro teroristy ( nějaký peníz od živnostníků to jistě není ), a zatím EU unikají miliardy k převaděčům, které jdou do organizovaného zločinu a nejsou schopni adekvátně reagovat na vzniklou situaci s utečenci. Ty budou stát další miliardy a jejich děti již budou občané EU se svými právy které budou vyžadovat možná i násilím. Až to sluníčkářům dojde tak už bude pozdě. Jejich děti budou už v menšině ve vlastním státu. Již je tady nelegálně více lidí, než bylo sovětských vojáků ve východní Evropě. Je to invaze která bude mít za následek soumrak Evropy. Pokud někdo nějak protestuje tak se to bagatelizuje nebo se shromažďování rovnou zakáže úřady, viz SRN. TV ukazuje tendenčně matky s pěti dětmi, Lze i připustit možnost, že nebohý utonulý chlapec jehož fotka obletěla svět je také cílenou propagandou. Bezbřehá demokracie je oproti hrubému násilí bohužel bezmocná. Mělo by to být tak, že mládenci kteří utíkají ve značkovém oblečení s mobily a tablety by se měli i se svými rodinami s mnoha dětmi vrátit zpět, až pomine nebezpečí a v jejich zemích se situace uklidní. To bych viděl jako opravdovou pomoc. Prosím sluníčkáře a pravdoláskaře aby mne necupovali, je to můj názor demokraticky napsaný. Teroristé a odpůrci Západu mají jistě radost jak se jim daří posilovat Velkého bratra a jak Evropa dělá pakárnu sama sobě ( za sebemrskačského přispění ČTV a rozhlasu ) a mnohdy je to nestojí ani cent.
    karel777
    • Re: Boj s terorismem??
      07.09.2015 12:44

      Joko sluníčkář počítám s tím, že moje děti budou v menšině a je mi celkem jedno jestli ta většina bude islamistická, fašistická nebo bolševická. Tady si nevyberu. Ideálně by většina měli být slušní lidé. A spíš věřím tomu, že přichází slušní Syřané, než že je slušným člověkem ten, kdo by uprchlíky před válkou zavíral do koncentráků nebo je střílel na hranicích. a jiná možnost jak ty lidi zastavit není, oni nemají co ztratit.
      ..
      •  
        07.09.2015 13:07

        ty bolsevicko fasisticke prase koukej http://prvopodstata.blog.cz/1509/vsechno-bylo-lidem-ukazano-dopredu
        velkaamdvedice
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m