Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Přijde až 7,5 milionu uprchlíků. Kdo nebude solidární, měl by čelit sankcím

Víkendář: Přijde až 7,5 milionu uprchlíků. Kdo nebude solidární, měl by čelit sankcím

26.09.2015 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Rakouský kancléř Werner Faymann v rozhovoru pro Der Spiegel uvedl, že Viktor Orbán se mýlí, když tvrdí, že za současnou uprchlickou krizi nese svůj díl zodpovědnosti i Německo. Pravda je podle něho opačná a Angela Merkelová „ukázala velký smysl pro zodpovědnost“. „Na rozdíl od většiny zemí EU Německo, Rakousko a Švédsko chápou, že řada uprchlíků prchá před válkou. Orbán je tím, kdo jedná nezodpovědně, když každého uprchlíka považuje za uprchlíka ekonomického. Pokud je dává do vlaků s tím, aby odjeli někam jinak, vyvolává to vzpomínky na nejtemnější období, kterým si Evropa prošla,“ řekl Faymann.

Podle kancléře není pravděpodobné, že by humanitární přístup lákal do Evropy další a další uprchlíky. Samo Rakousko ale nečekalo, že v něm zažádá o azyl tolik lidí. Faymann v této souvislosti poukazuje na to, že „podle dohod z Dublinu má Maďarsko chránit vnější hranice EU, zajistit agendu týkající se uprchlíků a posoudit jejich právo na azyl“. „Do Maďarska přišlo doposud asi 150 000 lidí, Orbán má ale v příslušných střediscích místo jen pro pár tisíc. Ti, kteří jdou dál, říkají, že nedostali téměř nic k jídlu a dostalo se jim velmi špatné lékařské péče,“ řekl kancléř. Návrhy na přijetí kvót podle něho přišly příliš pozdě, on sám je navrhoval už v roce 2013, ale „všichni byli proti, dokonce i Německo“.

V současné době se podpora kvótám zvyšuje, ale stále není jistá podpora většinová. „Země jako Maďarsko se chovají, jako kdyby dublinské dohody fungovaly, Orbán buduje plot na hranicích se Srbskem, ale neříká, kam by lidé s právem na azyl měli vlastně jít,“ tvrdí kancléř. Podle jeho názoru zároveň není možné, aby byli uprchlíci a jejich lidská práva děleni podle toho, jakého náboženského vyznání jsou. Podle některých odhadů by do Evropy v následujících několika letech mohlo přijít asi 7,5 milionu lidí, což představuje 1,5 % celkové populace. „Nikdo mě zatím nepřesvědčil, že bychom to nebyli schopni zvládnout. Samozřejmě, že lidi bez práva na azyl musíme poslat zpět. Systém ale bude fungovat jen v případě, že budou zavedeny kvóty,“ míní Faymann.

„Ti, kteří proti kvótám protestují, by neměli trpět falešným pocitem jistoty. Pokud nebudou otevřeni kompromisu, měli bychom se snažit kvóty prosadit většinovým hlasováním. Stejně tak bychom ale měli uvažovat o sankcích. Ty by mohly mít formu omezení přístupu ke strukturálním fondům, ze kterých těží všechny země východní Evropy,“ tvrdí rakouský kancléř. Podle jeho názoru se v předchozích letech řešil zejména problém „ekonomický a sociální“ a Rakousko spolu s Německem při jeho řešení vykazovaly velkou solidaritu. Do fondů EU platí více, než z nich získávají. Nyní je ale třeba řešit problém „humanitární nerovnosti“ a ti, kteří při řešení nejsou solidární, by měli čelit sankcím. Faymann se domnívá, že Německo během finanční krize v eurozóně reagovalo s příliš velkým zpožděním. „Naopak nyní německá kancléřka Angela Merkelová reaguje na uprchlickou krizi rychle a správně.“

Maďarský ministr zahraničních věcí na tento rozhovor reagoval s tím, že Faymannovy poznámky jsou „nesmyslnými pomluvami, které nejsou hodny evropského politika 21. století“. Současná maďarská vláda se brání zavedení kvót, které by řídily rozmístění uprchlíků v EU. Viktor Orbán také tvrdí, že uprchlíci z muslimských zemí představují pro maďarskou společnost hrozbu. Szijjarto se domnívá, že Faymann vede proti jeho zemi kampaň a živí ekonomické sny migrantů, čímž znemožňuje dosažení konsenzu mezi evropskými zeměmi.

Autory jsou Horand Knaup and Christoph Schult.

Zdroj: Der Spiegel


Čtěte více:

Sell first, think later; co se vlastně ve VW stalo? (+ komentář analytika)
23.09.2015 17:00
Poslední dny starým kontinentem respektive automobilkou Volkswagen otř...
Jan Kovalovský (Patria Forex): Investoři stále dostatečně nezajišťují měnové riziko
24.09.2015 10:00
Investoři stále dostatečně nemyslí na zajištění svých investičních por...
ČNB pokračuje v režimu intervencí, sazby nechala beze změny
24.09.2015 14:00
Bankovní rada České národní banky bude pokračovat v režimu devizových ...

Váš názor
  • Faymon je kryptokomunista
    28.09.2015 18:43

    Pokud v USA nebudou vládnout republikáni,ale komunističtí demokraté,tak zkrachuje celá Amerika-za Clintona k tomu měli nejblíž,a svět upadne do válek.V Evbropě byl klid jen proto,že každý malý národ-hovořící svým jazykem,měl sv§j stát a pěstoval svou kulturu.Války jsou jen tam,kde i nadále nemá malý národ identitu,nebo mezi státy nejsou jasně vymezené hranice.Pokud to mají tmaví změnit,tak jen američtí demokraté rozpoutají další války a v Evropě se obnoví politické vraždy a terorismus.
    Mac
  • Všechny muže migranty by za druhé svetove zastrelily.
    28.09.2015 8:16

    Války byly a dokud budou zbrane, tak i budou, obyvatelstvo musí zustat a vybojovat si svobodu. Svobodny zustali ti, co bojovali. Před valkou nelze utéct. Hitlerovi se taky muselo nakonec celit. To nejsou utecenci ale dezerteri a zbabelci, co nechteji bojovat. Ano, zeny a deti mohou utéct, muzi mají bojovat ! Je to hnusne , ale je to jedina moznost jak zabranit sireni nejake zvracene skupiny fanatiku, a to platilo a bude platit v cele historii lidstva. Merkelova jako zenska je v těchto pohledech zcela mimo. Kdyby anglicani za války měli místo Churchila Merkelovou, uz by jsme tu měli tisíciletou despotickou vyhlazovaci risi Hitlera a nikdo by tu v Evrope dnes tu demokracii nemel. Proto ma každý stat armádu, protože v pripade nouze se musí bojovat, nemůžou vsichni utéct. Všechny muže migranty by za druhé svetove zastrelily jako dezertery.
    K
    • Re: Všechny muže migranty by za druhé svetove zastrelily.
      28.09.2015 12:28

      proti komu chcete bojovať ????? Sám Ježiš povedal : "Kto mečom bojuje, mečom zahynie." Pozrite sa na arabský svet, topí sa v krvi, lebo všetci bojujú proti sebe, namiesto toho aby si podali ruky a zmierili sa, rozdelili si moc a spravovali zodpovedne krajiny.
      Miro
      • Ježíš se na Islám jaksi nehodí
        28.09.2015 18:47

        A naši předci mají svobodu jen proto,že si ji vybojovali!!!!!!!!!!!!!!!Jinak by už ani žádní Slováci neexistovali.
        Mac
  • To jsou srandisti
    27.09.2015 12:48

    Německo, Rakousko vykazovali solidaritu s kým? S Řeckem, Italii,Maďarskem? Nebo jen udělali z nouze cnost. Stejně by se jim tam nasáčkovali. Bohužel tím že je oficiálně pozvali vlastně podpořili i ty váhavější. Problém je že s politickými mantáky z DE, AUT, SE nejsou solidární afričtí, arabští pokladi, kteří do ČR, SR, Rumunska nechtějí ani ze solidarity. Tak ať si to prvně vyřeší s nimi a pak ať si otvírají drzé huby na druhé. Sankce za nesolidaritu je zkráceně diktát. A tedy fakticky konec EU. Jenže na to jsou politici zemí kterých se to týká dost pokakaní.
    Ford
  • Pustim
    26.09.2015 21:31

    ..telku ...vykoukne na mě uprchlík, Juknu na net ...vykoukne na mě uprchlík...otevřu ledničku....vykoukne na mě uprchlík....otevřu krabičku sardinek...vykoukne na mě uprchlík. Nesnáším Vokmůru, xenofoby, nácky, Landu, sluníčkáře, Čulíky, aktivisty, parlamentní listy, blisty, respekt...holt jsme my co nechceme střílet uprchlíky ani je jsem zvát ta tichá menšina a nikdo s tím nic neudělá, diskusi určují extremisti na obou stranách. Nejlepší je na to se vykašlat... :-/
    db
  • Palec nahoru
    26.09.2015 15:26

    za pojmenovani veci pravym jmenem. Plati to tim vic, protoze Faymann je politikem neutralniho statu.
    hm
    • Re: Palec nahoru
      26.09.2015 16:54

      Tak jsem se dověděli od pana Faymana že těch koťátek bude 7,5 mil., jak to ví?? Nebude jich třeba 17,5 mil. a až se přidají další potřební z celé planety, nebo třeba 27,5 mil., nebo třeba 50 mil. až přidou příbuzní, vesměs mladých krásných jedinců?? K čemu se teatrálně řešily kvoty pro 120 tis. lidí???:-)))) Co se bude dít v zemích které opustí tolik lidí? Zůstanou vzdělaní, chytří lidé, kteří budou budovat prosperitu, nebo se narodí další miliony, kteří se rozhodnou odejít do vysněné Evropy? Kdo to území využije a k čemu, pokud tam zbydou jenom staří, nevzdělaní, bezmocní ??? Kdo zastaví války a chudobu v těchto regionech?? Pan F. řekl hezky A. Má ale odpověď i na B.??? Zvládne to nejednotná a čím dál tím slabší Evropa, když má na své periferii ( a nejen tam ) svých problémů nad hlavu? btw. potřební v Evropě neexistují? Jo a ještě doplněk pro retardované no name multinicky...mými vzory nejsou ani lenin, stalin, putin ani obama, merkel, hollande a jiní podobní škůdci. Ve svém věku žádné vzory nepotřebuji, stačí mi lidé, které mohu respektovat, tj. rodina, práce a tak nějak...
      el mrcoch
      • jj
        26.09.2015 19:23

        vic nez 80 % lidi v Nemecku ochotnych aktivne pomoci uprchlikum, nema rodinu, praci a tak nejak a znaji vsechny odpovedi na B, jen Ti to holt nechteji prozradit, ze.
        hm
        • Kolik
          27.09.2015 18:44

          že těch domácností ten chaos podporuje???http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/381787-v-hornich-rakousech-vyrazne-posilili-svobodni.html...tedy v rakousku...
          el mrcoch
          • Re: Kolik
            27.09.2015 19:12

            Oberösterreich s 1,3 mil. Jodlnarodu a mistni extreme pravicova FPÖ zdravi elmrcocha!
            hm
            • :-)))
              27.09.2015 19:22

              já je nevolil a ani se tyto strany volit nehodlám, v Česku, ale lidé tam ano, tak je pozdrav....nějaký další argument???
              el mrcoch
        • Re: jj
          26.09.2015 19:53

          http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/381760-v-libyi-zemrel-paserak-tisicu-lidi-pry-ho-zastrelili-zahranicni-agenti.html...že by to nakonec někomu vadilo a bylo to trochu jinak???
          el mrcoch
        • Re: jj
          26.09.2015 19:41

          hezké číslo, offiko ????Bude platit i za měsíc, dva, tři?? Už teď je to blábol....
          el mrcoch
Aktuální komentáře
26.04.2024
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university