Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kam by Trump posunul Spojené státy? Možná k socialismu.

Kam by Trump posunul Spojené státy? Možná k socialismu.

04.10.2015 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Existuje řada důvodů, proč je Donald Trump pro některé republikánské voliče tak atraktivní. Je úspěšný, hovoří přímo, a není politikem, což je velkou předností v době, kdy jsou politici tak nepopulární. A také má hezké volební heslo, které tvrdí, že z USA opět udělá výjimečnou zemi. Řada voličů se totiž domnívá, že USA mají ty nejlepší dny za sebou a Trump je podle nich tím, kdo dá zemi zase do pořádku. Trump tak mimo jiné začal prodávat oblečení se svými volebními hesly a zdá se, že prodeje jdou velmi dobře.

Podle některých názorů jsou zoufalí zejména bílí Američané ve věku pod třicet let, či naopak ti, kteří se blíží důchodovému věku. Ti už se vzdali naděje na svůj „americký sen“. Trump jim slibuje, že jejich země jim bude opět poskytovat obrovské příležitosti. Důležité je zde ono slovu „opět“, protože vyvolává otázku, které období by Trump chtěl kopírovat. Hranice „zlatého věku Spojených států“ jsou celkem jasné na jeho začátku. O jeho konci to ale neplatí. Všichni se shodují, že vše začalo poté, co se američtí vojáci vrátili z druhé světové války. Kdy ale zlaté časy skončily, to jasné skutečně není.

Ekonom Joe Stiglitz hovořil před nedávnem na stránkách časopisu Politico o tom, že zlatý věk USA skončil v roce 1980. Do té doby se totiž lepšil životní standard bohatých lidí i střední třídy. Jiní se domnívají, že konec přišel už s ekonomickým kolapsem v roce 1971. Každopádně ale můžeme za zlatý věk určitě považovat padesátá léta, protože ta doprovázel všeobecný optimismus, mír a prudké zlepšení životního standardu. Spojené státy v té době dosahovaly nejvyššího produktu na hlavu na světě, v roce 1973 se posunuly na druhé místo. Byl dostatek pracovních míst, když se objevila vyšší nezaměstnanost, netrvala delší dobu. Bydlení bylo dostupné, paliva levná. Pokud byly Spojené státy mimořádně úspěšné, bylo to v padesátých letech.

Problém spočívá v tom, že Trumpovi voliči by si návrat do padesátých let asi nepřáli. Důvodem není tehdejší rasová diskriminace či utlačování minorit. Jak totiž upozorňuje Stiglitz, toto období bylo charakteristické tím, že vzpomínky na válku vytvářely ve společnosti velkou míru solidarity a vláda se snažila o udržení rovných podmínek pro všechny. Jinak řečeno, vládní sektor byl velký. Velkou moc měly i odbory, ve kterých byla celá jedna třetina pracujících lidí. To znamená, že téměř v každé rodině byl někdo v odborech. K tomu všemu musíme přidat daně. Podle některých odhadů dosahovala efektivní sazba u příjmů nejbohatších vrstev společnosti v padesátých letech neuvěřitelných 70 %. Možná, že by republikánští voliči ještě měli popřemýšlet o tom, kdo je pro ně tím nejlepším kandidátem.

Autorkou je Ester Bloom.

Zdroj: The Atlantic

 


Čtěte více:

Digitalizace není jen technologický pokrok, skrývá i rizika
01.10.2015 19:00
Taky už jste slyšeli vtip o tom, jak bude vypadat fabrika budoucnosti?...
Záznam ČNB: Režim devizových intervencí se patrně protáhne
02.10.2015 9:14
Zavedení záporných úrokových sazeb není potřebné. Důvodem je vysoký ...
Víkendář: Spějeme k „velké válce“ na Blízkém východě?
03.10.2015 7:00
Amir Kassaei působí ve vedení společnosti DDB Worldwide. Z Íránu utekl...

Váš názor
  • Už zase.......
    05.10.2015 18:38

    Tak ted' se ruský vojáci (který na Dombasu nejsou) budou z toho Dobasu přesunovat do Syriie aby pomáhali Asadovi. To že všude bojují žoldáci za peníze ví každý, proč ale ze sebe dělá Putin takového pokrytce a lže o dobrovolících nebo dovolenkářích. To co se vlastně stalo a děje na Ukrajině se dozvíme tak za 20-30 let až se Rusáci přiznají jako o Katyni. Proč dělají ze sebe takové svatoušky, když jsou to taky vrazi a hrdlořezové. Amíci se také nijak netají co dělali a jak bojovali s indiány. Tak proč Rusové všechno překrucují, když stejně každý dobře ví jak to je a bylo. Asi to lhaní mají v krvi, ale proč jim věří naši komouši je až trapné jak se přiznávají k vlastní blbosti.
    Sekyra
  • Milá Kalko
    05.10.2015 12:46

    Když jste tak blbá a nedokážete to pochopit tak pěkně polopatě. Kompromis je po česku něco za něco. Když se dva nemohou dohodnout a dosáhnout řešení tak oba o trochu sleví a udělají kompromis. Jak vy můžete, při vaší hlouposti někoho poučovat nebo řešit je záhadou. Proč tady neuděláte kompromis že když tady nebudete tak hloupě pindat tak my se vám nebudeme smát. Co vy na to.
    Rohlik
  • Kompromis.....
    05.10.2015 9:25

    A co jiného to tedy bylo ? Aby se zabránilo válce tak mu přenechali Československo bez boje. To samý ted' na Ukrajině přenechali Putinovi Krym aby se zabránilo krveprolití a ze strachu před 3.světovou. Ovšem jako v Mnichově tak ani to nezabralo a Rusáci už bombardují Syriji. Máme se na co těšit.
    Rasputin
  • Jáj, ozaj Trampko chváli Putlerka aj Asadka
    04.10.2015 23:06

    http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/amerika/putin-je-lepsi-vudce-nez-obama-rypl-si-opet-trump_357475.html
    Šaňo
  • Jáj, a ja takto dobre hovorím
    04.10.2015 9:21

    Jedinou správnou volbou pre Ameriku je ako prezidentko Jebko Bushko. Jefimko Fištejnko, môj oblúbený komentátorko hovorí, že Trampko sa netají so sympatiami k Putlerkovi a pre Ukrajinu by bola jeho voľba katastrófou. Jáj, veru hej.
    Šaňo
    • Re: Jáj, a ja takto dobre hovorím
      04.10.2015 9:36

      ...možná právě naopak, by byly lepší kompromisy a dohody...tím více klidu všude ve světě..
      Nostradamus
      • Málo pamatuješ....
        05.10.2015 2:12

        prolistuj si dějepis kam Evropu dovedl kompromis s Hitlerem. Miliony mrtvých a celá východní Evropa v....ruském poručí. Navic se z toho někteří poučili a opakují to znova Ukrajina a Krym je historie přes kopírák.
        ..
        • Re: Málo pamatuješ....
          05.10.2015 8:44

          Slušně máte v té palici vymeteno. Kompromis s Hitlerem dělali hlavně ti, kteří nás tenkrát zradili a teď mají tendenci nám vládnout prostřednictvím té bolševické EU.
          Peté13
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data