Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Soud EU zrušil rozhodnutí EK o ochraně dat předávaných do USA

Soud EU zrušil rozhodnutí EK o ochraně dat předávaných do USA

06.10.2015 14:46
Autor: Redakce, Patria.cz

Soudní dvůr Evropské unie dnes označil za neplatné rozhodnutí Evropské komise z roku 2000, podle kterého Spojené státy zajišťují odpovídající úroveň ochrany osobních údajů předávaných do USA z Evropy. Posoudit a rozhodnout, zda předání takových dat odpovídá pravidlům jejich ochrany, mohou jednotlivé státy EU, uvedl zároveň soud. Verdikt může mít podle agentury AP dalekosáhlé následky pro komunikační společnosti podnikající v Evropě. Reuters označil výrok za historický.

Soud se zabýval případem Rakušana Maxe Schremse, který si stěžoval na internetový portál Facebook, že nerespektuje soukromý život uživatelů. Podle Schremse sociální síť uchovává i ta osobní data, o jejichž vymazání uživatelé požádali, a také údaje o lidech, kteří se k sociální síti nikdy nepřipojili. Schrems s odvoláním na informace o činnosti amerických tajných služeb, které zveřejnil jejich bývalý spolupracovník Edward Snowden, tvrdí, že v USA není dostatečná ochrana před sledováním ze strany orgánů státní moci.

Pro české společnosti, zejména dceřiné firmy mezinárodních společností, to podle advokáta bpv Braun Partners Arthura Brauna znamená, že jejich osobní data již nemohou být nadále legálně uložena na amerických serverech, kde byla dosud. "Právě koncerny s centralizovanou agendou HR, ale i zákaznickými databázemi, si musejí s rozsudkem dělat starosti. A užívání běžných sociálních sítí jako je LinkedIn nebo Facebook personalisty je také na hraně, protože i tyto servery shromažďují a zpracovávají osobní údaje. V konečném důsledku se však rozsudek týká každé firmy, která nemá vlastní server na územi EU, například v cloudu to všechno může být považováno za porušení práva na ochranu osobních údajů," komentoval rozsudek.

Rakouský student neuspěl u irských úřadů, na které se obrátil vzhledem k působení evropské centrály společnosti Facebook v Irsku. Irský úřad pro ochranu údajů Schremsovy stížnosti zamítl zejména s odvoláním na rozhodnutí Evropské komise z 26. července 2000. Komise tehdy konstatovala, že USA odpovídající úroveň ochrany předávaných osobních údajů zajišťují, a to v rámci režimu takzvaného "bezpečného přístavu". Tento režim zavedl řadu zásad týkajících se ochrany osobních údajů, podle nichž americké firmy, u kterých tyto údaje nakonec "zakotví", se dobrovolně zavazovaly k dodržování určitých standardů.

Irský vrchní soud, u něhož kauza Schrems-Facebook nakonec skončila, se obrátil na unijní soud, aby ve věci zaujal stanovisko.

Evropský soudní dvůr dospěl k závěru, že Evropská komise posuzovala pouze režim "bezpečného přístavu", místo aby konstatovala, zda USA na základě svých předpisů či mezinárodních závazků zajišťují ochranu práv na úrovni rovnocenné s ochranou poskytovanou v EU. Soud konstatoval, že režim "bezpečného přístavu" platí jen pro ty americké společnosti, které se k němu připojí, ale že mu nepodléhají americké státní instituce. Navíc požadavky související s bezpečností státu, veřejným zájmem či s dodržováním amerických zákonů mají v USA přednost před režimem "bezpečného přístavu".

Soud EU rovněž dospěl k závěru, že žádné ustanovení unijní směrnice nebrání vnitrostátním orgánům členských zemí EU v dohledu nad předáváním osobních údajů do třetích zemí. "Tedy i v případě, že existuje rozhodnutí Evropské komise, vnitrostátní orgány dozoru, k nimž je podána žádost, musí mít možnost nezávisle posoudit, zda předání osobních údajů dotyčné osoby do třetí země dodržuje požadavky stanovené směrnicí," uvedl unijní soud.

Na základě verdiktu z Lucemburku bude muset Irsko znovu posoudit Schremsovu stížnost a rozhodnout, zda je či není třeba zastavit předávání údajů o evropských uživatelích Facebooku do USA. Předávání by se mělo zastavit, pokud irský soud uzná, že USA neposkytují odpovídající úroveň ochrany osobních údajů.

Režim "bezpečného přístavu" měl podle AP umožnit volný transfer informací od nejrůznějších společností z Evropské unie do Spojených států. Bez něj se výrazně ztíží rychlá a bezproblémová výměna údajů po internetu, domnívá se AP.

"Toto rozhodnutí je výraznou ranou pro celosvětový dohled ze strany USA, který se hodně spoléhá na soukromé partnery (jako Facebook). Rozsudek jasně říká, že americké podniky prostě nemohou pomáhat špionážnímu úsilí USA v rozporu se základními evropskými právy," řekl podle AP Schrems. Je přesvědčen, že rozhodnutí nebude mít vážný dopad na fungování komunikačních sítí.

Zajištění patřičné ochrany ze strany amerických soukromých společností se podle soudu EU má v unijních zemích posuzovat především na základě vnitrostátních předpisů a příslušné směrnice EU z roku 1995.

Facebook se k rozhodnutí zatím nevyjádřil. Odpoledne mají na společné tiskové konferenci situaci komentovat místopředseda Evropské komise Frans Timmermans a eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová.

Zdroj: ČTK


Čtěte více:

Sedm důvodů, proč může být VW horší než Enron
06.10.2015 13:00
Je to jen krátce, co se objevila šokující zpráva, že Volkswagen použív...
SABMiller prý odmítl neformální nabídku na převzetí rivalem AB InBev
06.10.2015 13:46
Pivovarnická skupina SABMiller odmítla neformální nabídku konkurenta A...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university