Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropa má nejhorší za sebou, ale ECB pravděpodobně rozšíří a prodlouží QE

Evropa má nejhorší za sebou, ale ECB pravděpodobně rozšíří a prodlouží QE

06.10.2015 15:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Trhy v Asii jsou volatilní a Evropa má za sebou další kolo problémů týkajících se řecké ekonomiky. I přesto ale čekáme, že letošní růst eurozóny dosáhne 1,75 %, což převyšuje trendový růst. Primární příčinu tohoto vývoje představuje silný růst úvěrů poskytovaných soukromému sektoru, který je tažen poklesem sazeb. Ten je zase odrazem kvantitativního uvolňování prováděného ECB. Fiskální politika se posouvá k rovnováze a už nebude mít negativní dopad na růst. Výzvám bude čelit exportní sektor, a to zejména v německé ekonomice. Celkově tak můžeme hovořit o evropském oživení, které pramení ze sílící domácí poptávky. Inflace v eurozóně by se v následujících 12 měsících měla pohybovat na 1,25 %, tlumit ji budou zejména nízké ceny energií. Pokud ale vezmeme v úvahu předchozí obavy z deflace, je vývoj v této oblasti také povzbudivý. Zároveň jsme ale ještě hodně vzdáleni inflačnímu cíli ECB.

Politika ECB se začíná projevovat v reálné ekonomice. Její politika by měla do ekonomiky eurozóny dostat množství peněz, které odpovídá asi 10 % HDP. Ve srovnání s kvantitativním uvolňováním v USA, ve Velké Británii a v Japonsku nejde o rozsáhlý program, ale stále se jedná o významnou stimulaci. Ve spojení s nulovými sazbami jde o velmi efektivní kombinaci. Na finančních trzích se projevuje poklesem úrokových sazeb ve všech zemích eurozóny. Firmy i domácnosti si berou více úvěrů a úvěrový cyklus se obrací. Rostou inflační očekávání, euro je slabší, valuace na akciových trzích vyšší. To vše znamená uvolněnější finanční podmínky a jejich vliv se projevuje v reálné ekonomice. Srovnání politiky kvantitativního uvolňování v eurozóně, Velké Británii, USA a Japonsku ukazuje, že její efektivitu zvyšuje stimulační fiskální politika a vyšší flexibilita trhu práce a trhu zboží a služeb.

Nezaměstnanost v eurozóně po roce 2008 vzrostla ze 7 % až na 12 %, nyní se pohybuje kolem 10,9 %. Inflace se v prostředí vysoké nezaměstnanosti zvyšuje jen výjimečně. Dokonce ani v Německu, kde se nezaměstnanost nachází velmi nízko, nedochází k vyššímu růstu mezd. Pokud se má v eurozóně zvýšit inflace, musí nejdříve klesnout nezaměstnanost a na to je třeba zvýšit tempo ekonomického růstu. Podle ECB se inflace v roce 2017 dostane na 1,7 %. Stejně jako ECB se i my domníváme, že podstřelení této úrovně je pravděpodobnější než její přestřelení a dá se tudíž očekávat, že monetární politika bude ještě více uvolněná. Podle nás by k tomu mohlo dojít zvýšením objemu měsíčně nakupovaných dluhopisů o 10 miliard eur na 70 miliard eur. Kvantitativní uvolňování by také mohlo být prodlouženo až do roku 2017.

Na evropskou ekonomiku bude mít dopad i uprchlická krize. Z cyklického hlediska bude tento dopad mírně pozitivní, protože tato krize povede ke zvýšení vládních výdajů. Dlouhodobější dopad by mohl být výraznější, protože migranti budou vstupovat na trh práce. Proti tomu ale stojí možnost politických problémů vyvolaných uprchlickou krizí. Celkový dopad pak bude z cyklického hlediska pravděpodobně blízko nuly.

Oživení britské ekonomiky se nyní začíná podobat standardnímu vývoji. Během něj dochází k poklesu hypotéčních sazeb, zlepšení spotřebitelské důvěry a aktivity na trhu s bydlením. Rostou investice i spotřebitelské výdaje. Obavy stále vzbuzuje udržitelnost tohoto oživení a vývoj produktivity práce. K tomu se přidává negativní dopad silné libry. Podle našeho názoru ale bude další vývoj pozitivní a růst v následujících 12 měsících dosáhne 2,5 % a bude se tak pohybovat nad dlouhodobým trendem. Inflace se bude pohybovat směrem k 1,5 %, což centrální bance umožní začít s cyklem utahování monetární politiky. Pravděpodobně k tomu dojde v květnu 2016.

Naše investice do dluhových instrumentů jsou vychýleny směrem k zemím na periferii eurozóny a zejména směrem k Itálii a Španělsku. Co se týče korporáních dluhopisů, jako zajímavé se jeví rozšíření spreadů v USA. Tamní trh tak podle našeho názoru nyní představuje atraktivnější příležitost než trhy evropské. Na měnových trzích pak stále držíme podvážené pozice na euru vůči dolaru.

Projekce ekonomického vývoje ve Spojených státech, eurozóně, Velké Británii, Japonsku, Číně, zemích BRIM (Brazílii, Rusku, Indii a Mexiku) a v celé globální ekonomice shrnuje tabulka. V číselných sloupcích jdou za sebou současný růst produktu a růst očekávaný v následujících 12 měsících, další dva sloupce shrnují inflaci současnou a inflaci očekávanou během příštích 12 měsíců:

ecb qe

Zdroj: Pimco


Čtěte více:

Sedm důvodů, proč může být VW horší než Enron
06.10.2015 13:00
Je to jen krátce, co se objevila šokující zpráva, že Volkswagen použív...
SABMiller prý odmítl neformální nabídku na převzetí rivalem AB InBev
06.10.2015 13:46
Pivovarnická skupina SABMiller odmítla neformální nabídku konkurenta A...
Zahraniční obchod USA za srpen značně rozšířil deficit
06.10.2015 14:50
Schodek amerického zahraničního obchodu se v srpnu značně rozšířil. Do...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m