Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putin by volil Trumpa!

Putin by volil Trumpa!

10.10.2015 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Donald Trump je už několik měsíců považován za vedoucího republikánského kandidáta pro prezidentské volby v USA naplánované na rok 2016. Tento velkohubý miliardář ale není populární pouze u republikánských voličů. Jeho oblíbenost sahá daleko za hranice USA a pravděpodobně je také favoritem ruského prezidenta Putina. Téměř všechna ruská média jsou v současné době přímo či nepřímo kontrolovaná z Kremlu. To znamená, že pokud se v nich něco objeví, bylo to alespoň implicitně schváleno Putinovou vládou. A Trump se v nich poslední dobou objevuje skutečně často. Patrné je to zejména po jeho komentářích týkajících se ruských intervencí v Sýrii.

Většina západních vlád reagovala na ruské kroky v Sýrii chladně. Putin hovořil o tom, že ruská letadla a těžké zbraně mají sloužit v boji proti ISIS a vybídl ostatní země, aby se k Rusku připojily. První ruské útoky ale byly namířeny proti územím, kde ISIS přítomen není. Jejich cílem se namísto toho stali rebelové, kteří bojují proti syrskému diktátorovi Assadovi. Na Západě se tak objevily obavy, že ruské letecké útoky nesouvisí s ISIS, ale s podporou syrské vlády, která je jedním z mála spojenců Kremlu v celém regionu.

Řada analytiků tak vnímá ruské intervence v Sýrii jako snahu o ochranu ruských vojenských zájmů. Putin je také podle jejich tvrzení alergický na jakákoliv povstání a týká se to zejména těch, které jsou podporovány Západem a které jsou proti Putinově přesvědčení: Zvolená vláda by si měla ve svých zemích a se svými lidmi dělat, co se jí zlíbí. Prezident Obama naopak hovoří o tom, že Assad v obrovském měřítku porušuje lidská práva (i když řada lidí tvrdí, že Obamova vláda neměří všem stejně, protože podporuje Saúdskou Arábii).

Trump se v celé věci kloní podle všeho k názorům Putina. Před několika dny například uvedl: „Pokud se podíváte na Libyi a na to, co jsme tam udělali, vidíte chaos. Když se podíváte na Irák a na to, co jsme tam dokázali, vidíte chaos. V Sýrii to dopadne stejně.“ Je jasné, že ruská média se překotně snažila tato prohlášení zveřejnit. Trumpovy názory, které tvrdí, že vraždící diktátoři, jako byl Kaddáfí či Husajn, by měli být necháni na pokoji, představují pro ruská média jasnou prioritu.

Trump ve svých úvahách pokračoval s tím, že syrští uprchlíci mohou být nakonec z ISIS a vše může skončit tím, že v USA provedou puč. „Mohlo by jít o jeden z největších vojenských převratů historie. Došlo by k němu, pokud se do naší země dostanou silní mladí lidé, ze kterých se nakonec vyklube ISIS,“ řekl tento republikán pro FOX News. Pravděpodobně k tomu podle něho asi nedojde, ale „někteří z nich jsou určitě z ISIS“.

Trumpovy úvahy o tom, že ISIS provede v USA převrat, jsou pro Putina dalším darem. Putin totiž tvrdí, že vojenské síly poslal do Sýrie i proto, aby chránil ruské občany před budoucími teroristickými útoky a ruskou vládu před destabilizací. Pokud přední kandidát na prezidenta z jedné z velkých politických stran v USA věří, že jeho zemi hrozí podobné nebezpečí, je to celé pro Putina mnohem jednodušší.

Autorem je Rob Garver


Zdroj: The Fiscal Times


Čtěte více:

Komentář analytika k Deutsche Bank (DIP) - stále zajímavá příležitost
08.10.2015 13:52
Dnes ráno vyšly najevo skutečnosti kolem banky Deutsche Bank (DIP), kt...
Udělá Čína stejnou chybu jako Francie a Itálie v osmdesátých letech?
08.10.2015 17:00
Na čínskou ekonomiku dnes doléhá několik negativních faktorů. Mezi ně ...
Texas versus Volkswagen - právní bitva začíná!
09.10.2015 9:00
Americký stát Texas podal ve čtvrtek žalobu na výrobce automobilů Volk...

Váš názor
  • Já bych ho volil taky on neni tak proputinovsky
    10.10.2015 19:57

    je to fajn chlapík a tvrdý businessman. Na tom by si Putin vylámal zuby. Jezdil sem do Westmountu v Montrealu i se svou zenou Ivanou, jeste nez se vzali, Hravali jsme s nim a par dalsich emigrantu tenis. To bylo v 69. a meli byste slyset co si mysli o rusech. Jeho zene jsem daroval obraz co jsem namaloval, protoze se ji libil.
    Tonda
  • výsledek politiky měkkouše B.Husseina
    10.10.2015 10:30

    To je jednoduché, USA v Sýrii nic pořádného nedělaly, to pifpaf a výcvik 5 partyzánů je výsměch. Tak to za ně udělal někdo jiný - jasný důsledek politiky "měkkouše" Obamy. Teď ve strachu budují velitelství na Slovensku a v Polsku, aby aspoň zachránili to, co ještě zbylo. Hoši, boots on the ground, bez toho to prostě nepůjde.
    sgt.Mike
  • Putin by volil Trumpa.....
    10.10.2015 9:08

    Ta příležitost se mu může docela dobře naskytnout. Do voleb v USA je ještě dost daleko a jestli se do USA přesune, tak jak to dělá spousta jeho oligarchů nebo ho oni sami vyženou Už si to asi dopředu u Trumpa žehlí, aby pak měl výhody.
    žeby?
  • To by bylo moc dobrý a zábavný...
    10.10.2015 8:57

    Třeba by taky někdo natočil záběry jak hrajou tenis. Bylo by hezký vidět taky něco, natočeného někým jiným než ruskými odborníky na reklamu co natočili těch 7 golů co nastřílel Putin. Ale bylo to zábavné - to se jim musí přiznat. Bylo by určitě zábavnější a méně krvavé kdyby si to rozdali třeba v hokeji. Ale Rusáci podvádějí a nemají sportovního ducha, jak jsme mohli vidět když Ovečkinovi nebyla stříbrná medajle dost dobrá a místo aby se s ní hrdě chlubil tak si jí strkal do kapsy a pak ještě osočovali Kanad'any že to od nich nebylo fér jim dát tolik golů. A to nebyl ojedinělý případ. Nedavno to předvedli zase. Ta země je plná Putinů.
    Sekyra
    • Re: To by bylo moc dobrý a zábavný...
      10.10.2015 10:16

      A Vy máte v palici plno sra-ček nebo jak si vysvětlit vaše výlevy ? K tématu Vás asi nenapadlo nic inteligentního, že ?
      Peté13
      • Na Putina by stačili dorostenci z Kladna
        10.10.2015 12:03

        že mu není trapné se na ty brusle postavit. Je mu těch 63 let - dobrý, ale hrát si na hokejistu ? Začíná mu už hrabat. On si opravdu myslí že na něj nikdo namá. To si myslel Hitler taky když si hrál na generála a nenechal si poradit, aby to nechal na odborníky. Takhle myslící a předvádění se člověk je nebezpečný pro celý svět. Ten patří pod dozor někam do ústavu a ne aby si hrál na vojáčky.
        ..
      • No jak myslíš ale tady si můžu vytřít a spláchnout
        10.10.2015 11:49

        to ty v Rusku po vytření ukládáš do koše na další použtí. A k tome se hlásíš a jseš na to pyšný. Nebo už to trénuješ abys byl připraven. To to u tebe musí ale vypadat a smrdět. No svůj k svému. Co jsi vlastně zač ? Bývalý stbák, syn Semelové nebo jen totální b.b
        matroška
      • bolševik Peté
        10.10.2015 10:21

        Tebe nenapadlo nikdy nic inteligentního. Primát, co se sprostě vyjadřuje. Vlastizrádce fandicí ruské okupaci Československa..
        VM
        • Re: bolševik Peté
          10.10.2015 10:30

          My si tykáme, Vy křupane ? Vy inteligente ani nevíte, co to Bolševik je. Slovo sra - čka není opravdu sprosté slovo, navíc šlo jen o hodnocení druhu výplně Vaší hlavy.
          Peté13
          • Komunista Peté.....
            11.10.2015 11:23

            Zaspal dobu a pořád žije a používá moresy komíků. Jen za komímů se požívalo jako nadávka slovo "inteligente" ale jemu to zůstalo dodnes. Chudáček má co dohánět. Ted' určitě bude brzy, jako urážku a pohanění používaž slovo "podnikatel". Škoda že nejsme jako oni - takový jako je on by si trochu toho komoušského zacházení zasloužil. Zavřít za ty jeho blbý řeči, třikrát denně po hubě a dvakrát týdně na 1.Máje do průvodu provolávat jak se mu to tady líbí.
            Sekyra
  • Moc hezký obrázek....
    10.10.2015 8:25

    Vypadá přesnš jako Chruščev v OSN. Ta podoba je až zarážející. Jen mu v tý ruce chybí ten dřevák se kterým tam mlátil na stůl ten...
    Sekyra
  •  
    10.10.2015 7:48

    To jsou kecy na ultimum. To mu snad nikdo nemůže žrát ? Autor se ohledně své "objektivity" odkopal hned na začátku. Slova jako "velkohubý" nebo "pravděpodobně" a "řada analytiků" v takovýchto článcích opravdu miluji. Žvásty o tom, že Putin schvaluje vše, co se píše v ruských médiích a proto je v nich často zmiňovaný Trump, to ani nemohl myslet vážně. Dalo by se k těm kecům napsat hodně, ale je to vcelku zbytečné. Autor pamfletu pracuje pro webový plátek, který vlastní a financuje miliardář P.G.Peterson, coby bývalý předseda FEDu a CFR. A vzhledem k tomu, jak nyní celý svět vidí směšnost jakože boje Amíků proti IS ve světle nynější efektivity ruského letectva v Sýrii, není k tomu co dodat.
    Peté13
    • bolševické kecy
      10.10.2015 10:12

      Pana Petého známe. Co vystrčil hlavu z Klausovi zadnice, má ji v Putinově. Nepohodlní novináři se v rusku střílejí. A rusáci na IS neútočí, bombardují umírněnou opozici a chráni řezníka Asáda. Prodlužují chaos a zvyšují počet uprchlíku. Tak rád by Putin EU rozvrátil. Ruská rozvědka jede na 200 procent.
      VM
      • Re: bolševické kecy
        10.10.2015 10:36

        Další inteligent, ohánějící se bloševismem. Zvlášť mě pobavilo to o "umírněné opozici" a prodlužování chaosu. To s tím střílením novinářů, za které nejspíš může dle Vás Putin, to je taky legrační. Tupá a heslovitá argumentace na úrovni iDěs.cz apod., ta vždy obohatí.
        Peté13
    • si deláš kozy..
      10.10.2015 8:21

      Putin nic neschvaluje.Tam už je to pomalu jak v KLDR. Novináří ze strachu aby nedopadli jako Nemcov, se předhánejí aby Putinovi udělalí radost. Ale spíše si ty články píše on sám a oni to jen tisknou. On si na ukazování se moc potrpí. Jako všichni s napoleonovým komplexem. Viděl jsi jak nastřílel 7 golů v exibici v hokeji . Jestli né tak se podívej. To video je určené pro takové jako jsi ty. Na Putina platil jen Ronald Regan. Před tím Rusáci stahovali ocasy a drželi huby. Jestli to nepamatuješ tak se zeptej těch co si jo pamatujou. Stejně jako Hitler, když byl v koncích a lidi platili za chleba plnými taškami peněz tak rozpotal světovou válku. Máš mezery ve vzdělání nebo jsi tak opravdu tak omezený ?
      .
      • Re: si deláš kozy..
        10.10.2015 10:08

        To je zase inteligentní reakce. Novináři píší o Trumpovi ze strachu z Putina ? A Putin se někdy bál Reagana ? Jdi se léčit !
        Peté13
        • Opravdový major Peté
          10.10.2015 19:36

          ani číst neumí - asi jen přeposílá předtištěné věci. Tady byla řeč o strachu novinářů z Putina a on to překroutí na strach Putina z Regana. Asi má rudý zákal a měl by si zajít k očaři. O Reganovi byla zminka jako o někom kdo by na Putina platil. Může ten rozdíl tomu rudokopztníkovi, někdo vysvětlit. Já nemám tu sílu tady učit toho opičáka číst.
          .
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m