Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Polští konzervativci zřejmě získali ve volbách většinu, co na to zlotý?

Rozbřesk - Polští konzervativci zřejmě získali ve volbách většinu, co na to zlotý?

26.10.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Polští konzervativci dostali zelenou. Právo a Spravedlnost (PiS) má po sečtení devadesáti procent hlasů necelých 38 % a výrazně předstihlo doposud vládnoucí Občanskou platformu (23,6 %). Pokud se stávající výsledky potvrdí, půjde o největší volební vítězství jedné strany v Polsku od roku 1989 a PiS by pravděpodobně mohla vládnout sama. To může obavy trhů z jejich programu ještě stupňovat - program PiS má šanci být implementován v “plné kráse”.

Čeho se investoři bojí nejvíce? V krátkém horizontu především populistické a tím pádem i výrazně uvolněnější rozpočtové politiky. PiS chce kromě jiného snížit zpátky věk pro odchod do důchodu, výrazně zvýšit odpočty na děti, zavést zdarma léky pro důchodce, extra benefity pro horníky a zvýšit výdaje na armádu. I když nová premiérka slibuje, že bude chtít držet deficit veřejných financí pod 3 % HDP, na nové výdaje bude těžko shánět rozpočtové příjmy. A příliš si neslibujeme ani od toho, že by nové vládní výdaje výrazně urychlily polský růst. Řada opatření na podporu příjmů může navíc dostat Polsko do konfliktu se zahraničními investory a Evropskou unií - jedná se především o selektivní zdanění bank (nad kterými navíc visí hrozba v podobě nepříznivého řešení problému hypoték ve švýcarských francích) a velkých obchodních řetězců. Do konfliktu s Evropskou unií se ale nová polská vláda teoreticky může dostat v řadě jiných otázek od energetiky, přes uprchlickou krizi až po vztah vůči Rusku.

Z pohledu trhů bude v nejbližších dnech a týdnech důležité si ujasnit, jak moc byla ostrá předvolební rétorika pouze “výtahem” k moci a jak moc ji dnešní PiS myslí skutečně vážně. Budoucí premiérka Beata Szydlo vypadá dostatečně pragmaticky a pokud následující týdny ukáží, že Polsko nečeká pod její vládou “revoluční obrat” v kurzu, mohou se trhy zklidnit. Pokud se ale ukáže, že skutečným hybatelem věcí v pozadí zůstává Jaroslav Kaczynski a PiS bere svůj program smrtelně vážně, může největší tlak na polských trzích ještě přijít.

Region - forex
Zatímco forint v pátek při svátečním obchodování oslabil asi o 0,6 %, tak zlotý těsně před volbami smazal část předchozích ztrát a posílil vůči euru asi o 0,3 %. Kurz koruny se prakticky nezměnil.

Ostrý start do týdne patrně v regionu obstarají polské parlamentní volby. Ty skončily debaklem levice a dosud opoziční strana Právo a Spravedlnost má velmi slušnou šanci vládnout zcela sama, což by jí umožnilo implementovat i některé sporné body programu. Historické zkušenosti trhů s vládou PiS nejsou příliš pozitivní a výsledek voleb je tak bude patrně - alespoň zpočátku - znervózňovat.

Dluhopisy

Dluhopisy v Německu i v USA se dostaly pod tlak kvůli pozitivní náladě na akciových trzích a díky poklesu sazeb v Číně. Desetiletý německý výnos je zpátky nad 0,5 % a obdobný výnos v USA se vrací výrazněji nad 2 %.

Tento týden bude v centru pozornosti zasedání Fedu a americký HDP za třetí kvartál. Věříme, že Fed nechá ve hře prosincový růst sazeb, což by mělo krátké výnosy držet na současných úrovních nebo tlačit lehce vzhůru. Delší konec se bude řídit spíše pokračující výsledkovou sezónou v USA a výsledkem HDP za třetí kvartál - ten zpomalí, ale pravděpodobně ne tak výrazně, jak si myslí trh.

Komodity
Cena ropy Brent se sice v pátek propadla na třítýdenní minima nicméně vzápětí vzala většinu ztrát zpět a při absenci významnějších stimulů pouze nepatrně poklesla. Z hlediska trhu nebyla tentokrát příliš zajímavá ani data o počtu aktivních vrtných souprav hledajících ropu v USA.

Nadcházející týden je z hlediska očekávaných událostí zajímavější. Pozornost se soustředí zejména na USA. Kromě zasedání FOMC trhy zajímá i první odhad růstu ekonomiky za třetí čtvrtletí. Ten je z hlediska cen ropy důležitý, neboť USA jsou prozatím v letošním roce důležitým tahounem růstu poptávky po ropě.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data