Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Branislav Soták: Za absolutně negativní překvapení letošního roku považuji kauzu Volkswagen (2. díl)

Branislav Soták: Za absolutně negativní překvapení letošního roku považuji kauzu Volkswagen (2. díl)

21.11.2015 13:00
Autor: Pavel Daniel

"Velmi mě příjemně překvapil, na základě posledních korporátních výsledků, sektor cyklického spotřebního zboží," říká v pokračování rozsáhlého rozhovoru pro Patrii Online Branislav Soták, analytik Patria Finance. A to i přesto, že  z valuačního hlediska nejde o plošný, ale selektivní výběr firem.

Patria Online: Které sektory vás nejvíce svými výsledky zaujaly?

Máme dvě dlouhodobé preference, které nerušíme. Jednou z nich je IT sektor, který je zajímavý z dlouhodobého strukturálního hlediska. Vlivy se různě mění, ale z poslední výsledkové sezóny vyplývá, že zajímavým oborem technologického sektoru je cloud. Podle posledních výsledků se v tom velmi dobře uvedl Microsoft, Amazon a v Evropě například SAP. Ten, jak se zdá, úspěšně přechází na „on demand“ model distribuce softwaru.

Z hardwarového světa preferujeme stále Apple, hlavně díky provoznímu cash flow, který firma generuje. A je celkem jedno, jak bude akcionářům alokován, zda formou zpětného odkupu akcií, nebo výplatou dividendy. Firma má obrovský hotovostní polštář a cyklus vypadá robustně i u nových modelů iPhonů, ať už jde o model 6 nebo 6S.

Třetí položkou IT, kde jsme ovšem trochu negativní, protože marže jsou z našeho pohledu z historického hlediska nadstandardní, takže se dá čekat, že dojde k jejich poklesu, je polovodičový sektor.

Patria Online: A co druhá dlouhodobá preference?

Druhou trendovou preferencí je zdravotnictví. Jsou zde opět strukturální vlivy, které segment podporují, a těmi jsou hlavně rostoucí výdaje na zdravotní péči, nové léky, které přicházejí na trh, apod. Je tu ale jedna významná změna oproti minulým kvartálům. Zatímco v uplynulých kvartálech jsme byli pozitivnější vůči biotechnologiím, které taky táhly výkonnost sektoru, nyní se vracíme zpět k tradičním farmaceutickým koncernům. I když hranice mezi firmami se postupem času dost stírají. Nyní tedy preferujeme klasické firmy, které mají bohatou produktovou řadu léků, jsou atraktivně oceněné. Jako příklad uvedu Roche.

Patria Online: Říkáte, že vnímání biotechnologických firem se mění, proč?

Co se týká biotechnologií, domníváme se, že rallye z uplynulých let vyběhla až příliš vysoko, v létě došlo k prudké korekci, ale i přesto jsou poměrové ukazatele stále poměrně vysoko. A to v situaci, kdy dynamika růstu zisků v odvětví poněkud chladne.

Patria Online: Dá se na základě posledních korporátních výsledků označit nějaký sektor za opravdu příjemné překvapení?

Ano, mám takový sektor. Pro mě to byl i přesto, že z valuačního hlediska nejde o plošný, ale selektivní výběr firem, sektor cyklického spotřebního zboží. Jde o obor, který jak v Evropě, tak v USA hraje významnou roli v nynějším růstu HDP.

Když mluvíme o překvapeních, příjemně mě letos překvapil i vývoj telekomunikačního sektoru. Ještě před dvěma, třemi roky, to vypadalo s telekomunikacemi v Evropě velmi špatně. Ukazuje se ale, že profitabilita, především na problémovém francouzském trhu, se stabilizuje. A to i za absence nějaké významnější konsolidace na tamním trhu. V letošním roce již všichni čtyři operátoři představili nové cenové plány a nikdo ceny nesnižoval, naopak se po dlouhých letech zvyšovaly. Stabilizace profitability se pak příznivě odrazila na akciích telekomunikačních firem.

Na tuto situaci má vliv hned několik parametrů. Klíčovým je ale to, že v sektoru ustávají cenové války, vyvolané nástupem nových operátorů. Lepšící se sektorový fundament podtrhuje rostoucí datová spotřeba. S ní ovšem bezprostředně souvisí kapitálové výdaje na vybudování datové infrastruktury, které ovšem snižují cash flow. Dlužno dodat, že z tohoto pohledu se situace liší region od regionu. Na mnoha regionálních trzích jsou nutné kapitálové výdaje už zrealizované, načež navazuje lepšící se volný cash flow. Dobrým příkladem v tomto duchu je americká dceřiná společnost Deutsche Telekom, americký T-Mobile US. Ten je i členem „Conviction listu“ Patrie.

Patria Online: Vyzdvihl byste nějaký moment z výsledkové sezóny, který byl pro vás nečekaně příznivý?

Pro mě to byl obchodní den po oznámení výsledků Microsoftu, Googlu a Amazonu. Tehdy akcie těchto firem vyskočily při otevření trhu o 10 %. U Microsoftu mě překvapila prudkost posílení. To, že se cloud vyvíjí dobře, jsme tušili. Google mě překvapil tím, že bez výrazné změny fundamentu posílily jeho akcie také o silných 10 %. A Amazon se konečně dokázal přehoupnout do černých čísel. Souhrnně bych proto řekl, že příjemným překvapením byly výsledky v tomto technologickém spektru firem. Na druhou stranu nepříjemným překvapením pro mě byl Qualcomm. Skutečně mě překvapilo, s jakými problémy se potýká v Číně s inkasem licenčních poplatků. A to se odrazilo na vývoji akcií.

Patria Online: Jaké firmy mohou investoři nyní považovat za atraktivní?

Pokud budu mluvit o prostředí, kde se obecně nedaří tržbám, tak tituly, které dokáží překonat očekávání v tržbách, bývají trhem odměněné. Příkladem ve třetím čtvrtletí můžou být sektory zdravotnictví a cyklické spotřeby. Je to dané hlavně tím, že tyto sektory mají v porovnání s benchmarkem S&P 500 nižší váhu zahraničních trhů na svých celkových tržbách. To znamená, že jim tolik nevadil silný dolar, nebo zpomalující rozvíjející se ekonomiky.

Patria Online: Co byste z akciového trhu označil za zklamání roku?

Za absolutně negativní překvapení letošního roku považuji kauzu Volkswagen. I když jsme už na konci roku 2014 měnili investiční doporučení Patrie z „koupit“ na „držet“, propad akcií kvůli kauze s emisními povolenkami byl tak rychlý, že jsme nestihli reagovat doporučením „prodat“. Vůbec nechápu, že si někdo ve vedení koncernu vůbec tak dalekosáhlé důsledky „risknul“. Sílu tohoto negativního překvapení pak ještě umocňuje to, že na to velmi pravděpodobně doplatí celý automobilový sektor. Dopad přijde skrze klesající profitabilitu, když se výroba stane nákladově náročnější.

Příště: Třetí díl rozhovoru s Branislavem Sotákem, analytikem Patria Finance, bude o nejrizikovějších faktorech, které mohou ovlivnit kapitálové trhy a dopadech různých měnových politik ve světě na investiční portfolia.

 

Čtěte více:

Branislav Soták: Pro korporátní sektor v USA čekáme, že by se měl příští rok vrátit k meziročnímu růstu zisku (1. díl)
20.11.2015 10:30
Největším negativním překvapením za rok 2015 pro Branislava Sotáka, an...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů