Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nejlepší alternativní investice: 450 % za deset let

Nejlepší alternativní investice: 450 % za deset let

20.11.2015 14:00
Autor: Redakce, Patria.cz

V září minulého roku otevřeli dva muži na jedné zapadlé farmě ve Francii vrata od stodoly a hleděli na dědictví po jejich dědečkovi: Desítky automobilových veteránů od vozů Bugatti, přes Ferrari, Porsche, Jaguar až po Maserati. Tito muži neměli představu, na co vlastně hledí, takže si na pomoc zavolali aukční síň Artcurial. Nakonec bylo prodáno 59 vozů za celkovou sumu 28,5 milionu dolarů. Tím nejlepším bylo Ferrari 250 GT z roku 1961, které vyneslo neuvěřitelných 18,5 milionu dolarů.

Následující graf porovnává desetiletou návratnost různých alternativních investic. Nejhůře na tom jsou vzácné hodinky, jejichž návratnost se pohybuje pod 100 %. Druhé nejhorší jsou šperky s návratností mírně nad 150 %. Zdaleka nejvyšší je návratnost u automobilových veteránů – pohybuje se kolem 450 %. Druhé nejvýnosnější jsou investice do známek, odstup od aut je ale vysoká, protože známky vynesly zhruba 250 %:

-2

Ne každý veterán je ceněn stejně. Jen asi 3 % z těch, které jsou nabízeny na aukcích, se úspěšně prodají. Které značky jsou nejžádanější? Analyzovali jsme dostupná data z mezinárodních aukcí za posledních třicet let a výsledkem je následující tabulka.

pre1-2

Nejdražším prodaným autem je Ferrari 250 GTO, které se prodalo v srpnu 2014. Celkem jich bylo prodáno jen 39 a tento konkrétní vůz měl za sebou velmi pestrou historii, včetně absolvování legendárních závodů a vážné havárie. Z padesáti nejdražších aut je 30 vozů Ferrari. Celkové zastoupení jednotlivých značek mezi nejdražšími vozy shrnuje graf:

-1

Hagerty Collector Car Index sleduje vývoj cen veteránů v rámci jednotlivých značek. Výše naznačená dominance značky Ferrari je patrná i z posledního obrázku. Ceny německých značek (BMW, Porsche, Mercedes-Benz), britských (Bentley, Rolls Royce) a amerických značek (Ford GT) totiž dlouhodobě stagnují, ale ceny u vozů Ferrari prudce rostou:

pre1-1

Co je na Ferrari tak výjimečného? Hodnota veteránů se odvíjí od řady faktorů, včetně vzácnosti, počtu vyrobených vozů, poptávky na trhu, estetického hlediska, nostalgie, technického stavu, příběhu, který s konkrétním vozem souvisí, a podobně. A právě Ferrari dokáže u většiny těchto kritérií bodovat. Je obecně považováno za nejsilnější značku, což je z velké části odrazem nízkého počtu vyrobených kusů. Jinak řečeno, s těmito vozy souvisí exkluzivita. Investoři by pak neměli zapomínat, že naprostá většina veteránů se na aukcích neprodá a úspěch přichází jen u zlomku nabízených vozů.

Autorem je Simon Davidson.

Zdroj: Priceonomics


Čtěte více:

Kofola na burze 2. prosince, cena akcie bude do 650 korun
20.11.2015 9:52
Obchodování s akciemi nápojářské společnosti Kofola na pražské burze b...
ABN AMRO je na trzích; při IPO vláda získala 3,6 mld. EUR
20.11.2015 12:01
Návrat ABN AMRO je pro spoustu finančních expertů posledními odstavci ...
Profesoři vrací úder, podali žalobu na Zemana
20.11.2015 13:08
Univerzita Karlova a Vysoká škola ekonomická společně s Jiřím Fajtem, ...

Váš názor
  • tož nevím, ale
    23.11.2015 11:30

    sběratelská vášeň přece není investování. Nebo jsem zaspal dobu?:-)
    Jesse
    • Re: tož nevím, ale
      23.11.2015 15:08

      Zberatelska vasen je na jednej strane vasen, na druhej investovanie. Vezmite si ako priklad obrazy od slavnych majstrov, alebo mince. Co myslite, kto kupuje tie najdrahsie a najexkluzivnejsie kusky? Obycajni zberatelia si to nemozu dovolit, ide o same drahe veci. Kupuju si ich ti najbohatsi a vidia v tom investiciu na uchovanie majetku. O tom, ci bude napr. inflacia, sa dozviete podla rekordnych predajov na aukciach. Ked bohati ludia vidia, za nastane inflacia, tak vo zvysenej miere investuju do umenia, alebo vzacnych minci. Vtedy padaju rekordy. Uvedomte si, ze tito ludia maju najlepsie informacie. Nesledujte FED, sladujte aukcie. Ak vidite padat rekordy, budte si isty, ze nieco visi vo vzduchu: bud inflacia, alebo menova reforma (napr. odchod vyznacneho clena Eurozony), alebo ekonomicky chaos. Nedajte v takom pripade na predpovede bank, ale riadte sa instinktom bohatych.
      eurofisher
      •  
        23.11.2015 15:29

        Nuž dobře, ale to se týká opravdu jen malé skupiny lidí, cca 0,1%. BTW: k čemu by byla taková investice, když ji většinou nehodlají zpeněžit? A investice má význam pouze tehdy, jsou-li náklady zrealizovány v zisk. V případě sbírky obrazů a jiných cenností, které se převážně dědí z generace na generaci jsou takové investice neinvesticemi, tedy sběratelstvím :-)) Ale jinak souhlas ve spojitosti s inflací. V případě vynuceného prodeje přijde inflace vhod :-))
        Jesse
  •  
    23.11.2015 10:40

    Automobilove veterany nepovazujem za investiciu. Na to aby ste predali veterana potrebujete stastie, a na to aby ste ho predali so ziskom, potrebujte aj hlupaka, ktory ho kupi. Sami uvadzate, ze na aukciach sa predaju asi 3 percenta vystavovanych kusov. Zial, ide len o ozaj vynimocne vzacne modely. ako napriklad Ferrari. Beznou praxou v sucasnosti je, ze sa kupi jeden veteran a z neho specialisti vyhotovia dva rovnake automobily a tie sa predaju v roznych castiach sveta. Naproti tomu povazujem za najlikvidnejsi trh s mincami. Zasadne radim kupovat iba mince v top stave a cim lepsi rocnik, tym vyssia cena. Ale pri velmi dobre zachovalych minciach neprerobite. Znamky v poslednych rokoch nie su az tak ziskove ako mince.
    eurofisher
  • Cars pro muže,
    20.11.2015 16:16

    ale i ladybags jsou velmi profitabilní v čase. Taková "Birkinka" z limitované edice Hermes by mohla vyprávět. I Bottega Veneta má své historické žádáné perly. LV vyřazuji - tu znemožnili nejen chinakopie, ale i zdejší úplatková afera.
    AMN
    • Re: Cars pro muže,
      20.11.2015 16:28

      V zájmu pohlavní rovnosti EK nařizuje, že za každým článkem pro muže musí následovat článek pro ženy :-) Už ČR harmonizovala ten zákon, podle nějž už i ženy mohou pracovat v dolech?
      kadanfm
Aktuální komentáře
18.04.2024
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m