Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dochází k rozkladu čínské komunistické strany?

Dochází k rozkladu čínské komunistické strany?

28.11.2015 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Čínská vláda se obává sociální nestability a tyto její obavy už dlouho brání strukturálním a ekonomickým reformám. Téměř třicet let se této zemi dařilo růst velmi vysokým tempem, ale v tuto chvíli se dostává do bodu, kdy změny nejsou jen tou nejlepší volbou. Ony jsou totiž nevyhnutelné. Globální ekonomický systém se posouvá k nové rovnováze, ekonomická moc se postupně ředí mezi více oblastí a čínský model tažený investicemi a exporty se už vyčerpal.

Peking hovoří o tom, že čínská ekonomika se posouvá směrem k vnitřní spotřebě. To znamená, že by byla méně citlivá na volatilitu mezinárodního obchodu. Namísto toho by se mohla více spoléhat sama na sebe. Nejde o jednoduchou změnu, a pokud má proběhnout rychle, platí to dvojnásob. Brání jí mimo jiné příliš velké výrobní kapacity v některých sektorech a naopak nedostatečné kapacity v odvětvích jiných, desetiletí nízké efektivity i hluboce zakořeněná kultura sledování vlastních zájmů a korupce.

Každá změna v čínské ekonomice nutně povede k vyšší nezaměstnanosti a také změnám v mocenských stranických strukturách. Ani samotná komunistická strana už se nemůže úplně spoléhat na vnitřní jednotu a na slib, že zbohatnou úplně všichni (i když někteří zbohatnou více). Zvyšují se tenze mezi centrální vládou a vládami místními, střední třída se stále více zajímá o svá práva a zejména o problémy spojené se znečištěním životního prostředí. Číně tak kvůli absenci reforem hrozí právě ta sociální nestabilita, která provádění reforem bránila.

Odhaduje se, že v Číně proběhne každý den asi 500 různých protestů a podle některých zpráv jejich počet neustále roste. Patří mezi ně protesty proti pracovním podmínkám, proti jednání místních samospráv, postupu policie, korupci, potlačování náboženských práv, a podobně. Zájmy centrální vlády a místních vlád se pak liší v tom, jak velký zájem mají ty druhé na prosazování plánů té první. Reformy jsou totiž často prosazovány jen vlažně, nebo jsou úplně ignorovány. Sociální tenze ale stále nedosáhly takové intenzity, aby vláda nebyla schopna je řešit.

Významným rysem vlády komunistické strany byla snaha o dosažení vnitřního konsenzu. Tento přístup fungoval dobře v době, kdy ekonomika procházela obdobím rychlého růstu. V době, kdy je potřeba činit těžká rozhodnutí, tomu tak ale už není. Cílem bývala zmíněná snaha vyhnout se sociálním nepokojům a frikcím. Reformy se často nesly v duchu „jeden krok dopředu, dva vzad“. Důležité kroky byly neustále odkládány s tím, že hlavním cílem je zabránit růstu nezaměstnanosti.

Situace se nyní mění a Peking se obává zejména toho, že nepokoje se rozšíří a spojí ve větší celek. V zemi, kde není jiný způsob, jak dát najevo svou nespokojenost, se s nepokoji musí počítat. Vláda má ale strach z toho, že se začnou šířit přes regionální a společensko-ekonomické hranice. Peking je schopen zvládnout stovky izolovaných protestů, i když některé z nich mohou být na místní úrovni velkým problémem. Pokud by ale protesty měly být organizovány centrálně a měly by se rozšířit do více regionů najednou, šlo by o vážnou hrozbu.

Čína má za sebou dlouhou historii hnutí, která mají částečně náboženský základ, různých militantních skupin, rebelií a povstání. Peking je známý tím, že se snaží potírat úplně každou známku organizací, které by mohly mít nějaký prvek centralizace. Platí to od náboženských skupin až po přímý marketing některých firem. I kdyby nešlo o rebely, může jít o organizace, které by se někdy mohly stavět proti straně, a to systematickým a řízeným způsobem. V systému jedné strany nelze takové hrozby tolerovat. V poslední době se k nim řadí jedna nová, a tou je ochrana životního prostředí. Střední třída v Číně totiž začíná v některých oblastech uvažovat stejně jako lidé ve vyspělých ekonomikách. Klade si otázky ohledně kvality života, vzduchu a vody. Lidé na venkově se pak cítí více jistí a častěji vystupují proti místní správě, která jim bere půdu pro stavbu nových továren. Činí tak zejména v případě, že by měly významně znečišťovat místní prostředí.

Pro Peking je ochrana přírodního prostředí přijatelná jako místní aktivita, ale ne jako rozšířené a jednotné hnutí. Jeho hlavním cílem je i v této oblasti udržení všech protestů na lokální úrovni. To ale pouze zvyšuje frikce mezi místními úřady a centrálním vedením. Tyto frikce pak živí řada dalších faktorů. Mezi ně patří boj proti korupci či například snahy o snížení kapacit v ocelářství. Protikorupční kampaň ale doléhá už i na jednotu strany, ve které roste strach a nejistota.

Jestliže roste možnost, že se nějaký člen strany stane obětí boje proti korupci a nepodrží ho jeho dřívější přátelé, má jen dvě možnosti. Buď může utéci za hranice, nebo se může snažit vybudovat si síť přátel, kteří jsou schopni odolat změnám a kteří mu podporu poskytnou. Budování takových spojeneckých bloků může být v budoucnu jedním z hlavních politických rizik v Číně. Už nyní jsou kontrolní mechanismy v Číně pod velkým tlakem. Nutné reformy budou nepochybně přinášet další sociální tenze. Vláda hledá velmi jemnou rovnováhu, kdy nechce úplně znemožnit protesty, aby nedocházelo k příliš velkým tenzím. Na druhou stranu brání jejich centralizaci, která by mohla vést k silnému opozičnímu tlaku. Ta největší tenze se ale možná vytváří za oponou samotné komunistické strany.

Autorem je Rodger Baker.

Zdroj: Geopolitical Weekly, Stratfor

 



Čtěte více:

Shanghai Composite spadl -5,5 %; srpnová panika v živé paměti
27.11.2015 9:07
Čínské burzy zažily poslední den týdne solidní nervy. Index Shanghai C...
Tak začíná válka...
27.11.2015 11:00
Slova o "křehkém míru" se už nezdají metaforou. Válečné konflikty mezi...
Britský HDP bez revize, ale domácí poptávka je lepší
27.11.2015 10:50
Růst britské ekonomiky ve třetím čtvrtletí dosáhl 0,5 procenta mezikva...

Váš názor
  • Ubohý článek
    30.11.2015 12:36

    Opravdu ubohý článek. Třeba jenom ta věta : "Každá změna v čínské ekonomice nutně povede k větší nezaměstnanosti". Pan autor článku dokáže jenom pindat nesmysly, zatímco čínské komunistické vedení řídilo po dobu 35 let = 1980 -2015 nejúspěšnější ekonomiku světa s počtem obyvatel 1,3 miliardy. Jen pro srovnání Indie a Číny, v Indii je jak známo demokracie. Roku 1990 byl HDP Indie i Číny zhruba stejný = 0,3 bilionu USD, loni Čína = 10 bilionů, Indie = 2 biliony. V období 1990-2014 rostla ekonomika totalitní Číny 5 krát rychleji !! než demokratické Indie. V Indii panuje bída, z Číny ročně vylétá na dovolenku přes 100 milionů lidí a ročně si tam nové auto koupí asi 20 milionů lidí. Roku 1980 byly obě tyto země ve stejném "srabu", dnes je Čína bohatá a Indie stále chudá. Přitom Indii řídí demokraté a Čínu komunisté. Čínské vedení má nefalšovanou podporu 80 % obyvatel. Když byly nedávno studentské nepokoje v Hongkongu, tak se k protestům místní lidé nepřidali, naopak jim nadávali do nemakačenků ,kteří zatím nic nedokázali, ale různých žvástů přitom mají plnou hubu. Někteří místní živnostníci studenty dokonce lynčovali ,že jim berou výdělky blokováním ulice.
    xiluodu
    • Re: Ubohý článek
      30.11.2015 12:41

      Hochu hochu, ty neznáš komunisty :-) Když ucítí majetky a bohatství, tak se poperou mezi sebou sami. A když se poperou, tak se budou nenávidět a pronásledovat... tak dlouho, dokud svou ideologii rovnostářství neodhodí jako zbytečný blábol:-) Na to se spolehni. Proti komunizmu není třeba bojovat, je jen dobré se mu bránit. Všimni si, že všechny komunistické režimy zkrachovaly samy od sebe. I ten na Kubě... prostě už soudruzi tu svou chamtivost nedokázali tutlat před veřejností:-))
      Jesse
      • Komunisté ?
        30.11.2015 12:56

        V Číně máme ale na rozdíl od všech dříve zkrachovalých komunistických zemí tvrdý kapitalismus. Tvrdší, jak v Evropě i USA. Většinu HDP tam yvtvářejí soukromé firmy, třeba Huawei nebo Alibaba,...atd. Takže to s tím krachem asi nebude tak horké. Svědčí o tom i ony výsledky hospodaření čínských komunistů 1980 -2015.
        xiluodu
  • Dochází k rozkladu čínské komunistické strany?
    28.11.2015 20:56

    Dochází k rozkladu čínské komunistické strany? : v první řadě sen anglosaského autora zdrojového článku.
    Ullsperger
Aktuální komentáře
26.04.2024
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university