Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
12 lidí, kteří zruinovali Francii (a někdy nejen ji)

12 lidí, kteří zruinovali Francii (a někdy nejen ji)

03.01.2016 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Posmívat se Francouzům je lehké. Využít k tomu můžeme Napoleona, žabí stehýnka či François Hollanda řítícího se na skútru po ulicích Paříže za svou milenkou. A i samotní Francouzi jsou zvyklí kritizovat sami sebe. Filozofie úpadku („déclinisme“) je čistě jejich dílem. Kdo ale ke zruinování Francie přispěl nejvíce?

První na seznamu stojí maršál Philippe Pétain, který byl velkým hrdinou první světové války, pak se z něj ale během druhé světové války stala „vzdávající se opička“. Zatímco Churchill sliboval Němcům boj na mořských plážích, Pétain dal přednost pikniku. Zachránil sice Paříž a jeho zastánci tvrdí, že neměl jinou volbu, de Gaulle však ukázal, že měl.

Generál Charles de Gaulle je také v mnoha ohledech hrdinnou postavou, která ovšem měla fatální nedostatek sebereflexe. Jeho boj s nacisty téměř vylučuje možnost, aby stál na tomto seznamu. Vytvořil ovšem pátou Francouzskou republiku a za to si členství na něm zaslouží. Když se v roce 1958 vrátil k moci, konsolidoval moc do imperiálního prezidentství. Francie pod jeho vedením vystoupila z NATO a v zemi vznikl mylný dojem, že se z ní může stát třetí globální velmoc. Ta měla stát někde uprostřed mezi Spojenými státy a Sovětským svazem. Generál rezignoval v roce 1969, když mu bylo 80 let a Francie ho v té době už měla plné zuby kvůli jeho panovačnosti a pocitu nadřazenosti.

Dalším na seznamu je Jean Monnet. Tento „otec Evropy“ nebyl nikdy zvolen do oficiální funkce a stal se z něj příklad nevoleného technokrata, který budoval a spravoval Evropskou unii. Jeho motivace byla možná vznešená – snažil se zabránit další devastující světové válce. Ale on a Robert Schuman vytvořili EU podle francouzských představ – stala se unií technokratickou a byrokratickou, která je spravována skrytými elitami.

Daniel Cohn-Bendit se poprvé veřejně angažoval při studentských protestech v roce 1968. Pak se přidal ke Straně zelených a stal se členem Evropského parlamentu. Je typickým představitelem falešného radikalismu, který ale nakonec změnil méně než Le Big Mac.

Na seznamu může figurovat i Jean-Paul Sartre. Tento veřejnosti známý a neustále nadržený intelektuál psal o samotě naší existence a preferoval „ménages a trois“, tedy domácnost o třech lidech. Tvrdil, že všichni sice máme naši základní lásku, k ní je ale dobré občas přidat nějaký ten románek.

Pokud hledáte odpověď na otázku, proč měla Francie takové problémy v postkoloniálním období a proč tak zápasí s muslimskými imigranty, pomůže pohled na dalšího člověka ze seznamu. Marcel Bigeard během druhé světové války bojoval ve speciálních jednotkách, v sedmdesátých letech působil jako ministr obrany. Pak se ale ukázalo, že během války mučil zajatce a shazoval je z vrtulníku do Středozemního moře. On sám však tvrdil, že jeho brutalita byla nutná, aby si Francie mohla zachovat „vše slušné, co jí ještě zbylo“.

Francii uškodila i Brigitte Bardotová. Saint Tropez bylo v roce 1956 tichou rybářskou vesničkou, ale pak tam přijela tato herečka, aby natáčela film „A Bůh stvořil ženu“. Na pláži se během filmování svlékla, a když se místním rybářům podařilo znovu zavřít spadlé čelisti, do vesnice se už hrnul zbytek celého světa. Herečka zde stále žije, ale spolu s ní tu jsou desítky jachet ruských miliardářů, kteří celou oblast změnili k nepoznání.

Pokud někdy něco znamenal výraz „francouzský socialista“, pak to bylo v případě François Mitterranda. Francouzskou politiku okupoval po celá desetiletí, a když zemřel, nikdo vlastně nevěděl, co prosazoval. Tedy mimo využívání manipulativní moci. Jeho přezdívka zněla Sfinga.

Na seznam patří i „Le Bulldozer“. Jacques Chirac stál v čele země v období úpadku mezi lety 1995–2007. Věnoval tolik energie tomu, aby se stal prezidentem, že po získání této funkce už mu jí moc nezbývalo. A tento zbytek věnoval na boj s těmi, kteří tvrdili, že jako primátor Paříže platil a zaměstnával své příznivce na nesmyslných místech. Chirac podporoval vytvoření eura, ale opakovaně nutil Brusel, aby v případě Francie uvolnil rozpočtová pravidla.

Dominique Strauss-Kahn býval v určitých kruzích hrdinou, dnes je ale znám jen jako oplzlý stařík. Nebyl sice za nic odsouzen, ale je těžké nespojovat ho s orgiemi na hotelích. Jde o punk-rockovou verzi Mitterranda a tragédií socialistů je, že se jim nikdy nepodařilo najít dostatečně erudovaného ekonoma, který by jej nahradil.

Poslední v řadě stojí Le Penovi. Jean-Marie Le Pen založil Národní frontu v roce 1972 a od té doby získával znepokojující podporu u 15 – 20 % voličů. Od jednoho z nich obdržel velké bohatství a to mu umožnilo žít ve velkém stylu na předměstí Paříže. V čele jeho strany nyní najdeme jeho dceru. Ta sice v posledních volbách nevyhrála, ale celá politická scéna ve Francii se stejně ubírá jejím směrem.

Autorem je Philip Delves Broughton, který v letech 2002–2004 stál v čele francouzské kanceláře deníku Daily Telegraph.

Zdroj: Politico

 


Čtěte více:

TOP 10 grafů 2015 – aneb co si zapsat za uši z uplynulého roku
31.12.2015 11:30
Řecko – které zabrnkalo na nervy investorů Řeckou ságu je těžké shrnou...
Komoditní tsunami 2015 v grafech
31.12.2015 11:51
Není pochyb o tom, že komodity za sebou mají obtížný rok. Zpomalení č...
Deset nejvýznamnějších globálních událostí roku 2015
02.01.2016 7:00
10. Saúdská Arábie intervenovala v Jemenu. Došlo k tomu na konci březn...

Váš názor
  •  
    06.01.2016 9:17

    Francouze nijak zvlášť rád nemám, ale je super, že si dost z nich dokáže dělat srandu sami ze sebe. Na ceně to získává zejména v kontrastu se zeměmi, kde by novinář za podobný článek skončil v lepším případě před soudem.
    mirek
  •  
    04.01.2016 2:11

    ... Daniel Cohn-Bendit je především pedofil.
    ☺lolek☺
  • French lunatics
    03.01.2016 21:39

    Jedna zeme, ktera v ochote kolaborovat s nepritelem predci Cechy na cele care.
    Dan
    • Re: French lunatics/Pochybuji
      04.01.2016 10:11

      Staci se podivat na prehlidku potencialnich ruso-kolaborantu jen na tomhle webu.
      hm
    • Re: French lunatics
      04.01.2016 1:50

      ... kdo je náš nepřítel?
      ☺lolek☺
  • Proč?
    03.01.2016 13:28

    "...proč tak zápasí s muslimskými imigranty..." - to je zvláštní, co to píše. Já myslel, že je obohatili a díky nim ve Francii nastal neutuchající hospodářský zázrak :-D
    sgt.Mike
  • Zajímavé
    03.01.2016 12:05

    Zajímavé a v mnohém pravdivé. Kdo má chuť na napsat něco podobného o česku?
    Ales Muller
    • Re: Zajímavé
      04.01.2016 8:28

      Tady by možná bylo racionální napsat kratší seznam těch, kteří neškodili.
      marrtt
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data