Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
JPMorgan Chase ziskem i tržbami ve 4Q překonala odhady

JPMorgan Chase ziskem i tržbami ve 4Q překonala odhady

14.01.2016 12:59, aktualizováno: 14.1. 14:43
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Aktualizováno

Americká banka JP Morgan (DIP) hospodařila ve 4Q se ziskem 5,43 mld. USD, což představuje meziroční nárůst o 10 %. Zisk na akcii očištěný o některé účetní položky a náklady na soudní spory dosáhl 1,32 USD a o pět centů předčil očekávání. Tržby JP Morgan stouply meziročně o 1 % na 23,7 mld. USD, což jde především na vrub tradičního komerčního bankovnictví.

• Investiční divize: Příjmy z obchodování na finančních trzích meziročně klesly o -3 % (-16 % v 3Q). Dominantní FICC segment utržil y/y o -3 % méně (mezikvartálně -12 %), což je proti předchozímu kvartálu výrazné zlepšení. Podepsány jsou pod ním zejména produkty zaměřené na úrokové sazby, naopak se meziročně méně dařilo kreditním, komoditním či měnovým nástrojům. Pokud bychom navíc výsledek očistily o vliv z prodeje některých operací, meziroční pokles v segmentu FICC by dosáhl -1 %. Příjmy z obchodování na akciových trzích meziročně klesly o -7 %, když se nedařilo zejména derivátovým, ale i peněžním kontraktům na trzích v USA a Asii. Pokles zaznamenala také oblast „brokerských“ služeb, kde se projevil menší objem poplatků z rozvíjejících se trhů. Tržby z tradičního investičního bankovnictví klesly meziročně o -15 % (proti +5 % v předcházejícím čtvrtletí). Vina padá na vrub nižších poplatků z úpisu dluhu (y/y -43 %, když 4Q14 bylo extrémně silné), které nedokázaly plně zastoupit příjmy z poradenských služeb (y/y +43 %). Nižší zájem o kapitál deklaruje také pohled na úpis akciového kapitálu (y/y -4 %). Za nižší poptávkou může být kombinace několika faktorů. Mezi ty příznivější patří silné bilance s dostatkem peněžních zdrojů, naopak negativní příčinou by bylo případné prostředí menšího počtu investičních příležitostí, pro které by podniky kapitál na trzích sháněly.

• Rizikové náklady: Rizikové náklady ve třetím čtvrtletí zatížily výsledovku 1,251 mld. USD. Celkový objem odpisů vyšplhal na 1,064 mld. USD, pročež je patrné, že banka musela svou výsledovku zatížit dodatečnými 187 mil. USD v podobě tvorby rezerv. Potvrdila se tak naše slova z hodnocení hospodářských čísel za 3Q15, v nichž jsme uváděli, že prostor pro vylepšování zisku skrze rozpouštění rezerv je s ohledem na dno kreditního cyklu omezený. Ačkoliv podíl klasifikovaných úvěrů na úvěrech celkových opět klesl, mírně se zvýšil objem realizovaných odpisů z hodnoty úvěrového portfolia. Kvalita úvěrového portfolia je tak lepší z pohledu menšího podílu rizikových úvěrů, částečně to však může být způsobeno jejich odpisem (onen nárůst podílu odpisů na hodnotě úvěrového portfolia).

• Kapitálová pozice: Kapitálová přiměřenost dle Basel III opět stoupla (q/q o 30 bps), a to na 11,8 % (jedná se o odhad banky). JP Morgan se tak nadále přibližuje k naplnění regulatorního požadavku na tzv. G-SIBs (Systemically Important Banks). Tzv. supplementary leverage ratio (poměr vlastního kapitálu k aktivům bez ohledu na rizikovost jednotlivých tříd aktiv), narostlo q/q o 20 bps na 6,5 % a pohodlně tak přesahuje požadovaných 5 %. Celkově tak banka posiluje zdárně svou kapitálovou pozici, pročež by měla snáze čelit případným pokutám. K soudním sporům pak ještě dodejme, že z dat databáze Bloomberg vyplývá, že jejich výše je v čase poměrně stabilizovaná. To je dobrá zpráva především pro odhad čistého zisku. Jeho mírnější kolísání může přispět poklesu rizikové přirážky. Silná kapitálová pozice taktéž dopomáhá udržení čtvrtletní dividendu (ve 4Q 44c).

• Úvěrová činnost: Dobrou zprávou je další zkvalitnění úvěrového portfolia. Objem klasifikovaných úvěrů dosahuje 0,77 % z hodnoty úvěrového portfolia (v 3Q15 0,82 %). Odpisy/opravné položky se pohybují hluboko pod 1 % z celkové hodnoty úvěrového portfolia (0,54 %), oproti předchozímu čtvrtletí to nicméně představuje mírný nárůst o 3 bps. Objem rezerv vůči celkovým úvěrům klesl o +3 bps na 1,37 %. Celkový objem poskytnutých úvěrů narostl ve srovnání s 3Q15 o +3,44 % (+10,56 % yoy). Příznivě se jeví pohled na čistou úrokovou marži, která mezikvartálně stoupla o 7 bps na 2,23 %. Navázala tak na růst z předcházejícího čtvrtletí (q/q +7 bps). Mírnému růstu metriky by pak mělo nahrávat započetí normalizačního procesu ze strany Fedu. Ačkoliv se s růstem sazeb prodraží část financování realizovaná skrze rezervy Fedu a skrze mezibankovní trh, dopad na dominantní depozitní financování bude pravděpodobně pozitivní, neboť banky nebudou nuceny benefity vyšších sazeb přenést v plné míře na své klienty. Ve výsledku tak čistá úroková marže banky dostane podpory s posunem výnosové křivky vzhůru, a to skrze vyšší úroky z poskytnutých úvěrů (které snadno přenese na klienty bez fixace) a vyšší výnosy dluhopisů (reinvestice likvidity). Taktéž stojí za zmínku, že futures kontrakty aktuálně pro letošní rok počítají s pouze „jedním a čtvrt“ zvýšením sazeb Fedu o čtvrt procentního bodu. V našem základním scénáři prozatím počítáme spíše s dvěma (až třemi) čtvrtprocentními nárůsty referenčních sazeb. V takovém případě by bankovní instituce s expozicí na tradiční bankovnictví (vklady/úvěry) dostaly pozitivní růstovou injekci.

• Na závěr dodejme, že klíčový ukazatel profitability podnikání ROTCE (return on tangible common equity) meziročně zůstal beze změny na 11 %.

Celkově výsledky vnímáme jako pozitivní. Výsledky investiční divize doznaly meziročního zhoršení vinou FICC segmentu. Její vliv však dle našeho názoru s postupným utahováním měnové politiky ustoupí v hodnocení do pozadí, když se pozornost přesune k růstu úvěrů a čisté úrokové marže. V obou těchto oblastech zveřejněná čísla přinesla pozitivní zjištění. Konzervativní očekávání trhu ohledně trajektorie růstu sazeb ponechává prostor pro pozitivní překvapení. Kvartální zisk překonal očekávání, a to navzdory absenci rozpouštění rezerv, které v předchozích čtvrtletích pravidelně vylepšovalo výsledky hospodaření. Tvorba rezerv zisk na akcii snížila o zhruba 4c, bez jejich realizace by překonání očekávání bylo ještě výraznější. Titul ponecháváme v seznamu DIP s nezměněným doporučením držet.


Čtěte více:

Blýská se luxusu v Číně na lepší časy? Podle Burberry možná ano
14.01.2016 13:25
Loňský rok byl pro společnosti z luxusního sektoru v Číně velice těžký...
Akcie Renaultu po spekulacích o vyšetřování emisí krvácí o 17 %! (+komentář analytika)
14.01.2016 13:36
Akcie francouzské automobilky Renault prudce klesají, kolem poledne zt...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university