Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Američanům prostě dělá dobře, když mají nějakého nepřítele

Američanům prostě dělá dobře, když mají nějakého nepřítele

23.01.2016 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Démonizace Íránu je možná tou nejpodivnější a nejproblematičtější částí americké zahraniční politiky. Ve Spojených státech vidí tuto zemi jako líheň zla a v tomto názoru se mezi sebou neliší ani Hillary Clintonová a Ted Cruz. Ten například nedávno řekl, že Íránci jsou „lidé, kteří nás chtějí pozabíjet“. Američtí politici tak obvykle o jiné zemi nehovoří a Írán tak má u nich velmi specifické postavení v celé řadě jiných nepřátel.

Řada Američanů s ohledem na uvedené tedy jen těžko chápe, co se nyní mezi USA a Íránem děje. V posledních dnech totiž několikrát došlo k tomu, že chování Teheránu a Washingtonu bylo téměř přátelské. Deset amerických vojáků bylo propuštěno méně než 24 hodin po jejich zadržení. Novinář Jason Rezaian z Washington Post, který byl neprávem vězněn od července 2014, byl propuštěn v rámci výměny vězňů. Spolu s ním se na svobodu z íránských věznic dostali tři další Američané. Jde o příklad velkého vítězství americké diplomacie a zároveň může jít o důkaz změn v samotném Íránu. Na moci tam mohou získávat síly, které podporují vládu práva a lepší vztahy se Západem.

Jaderná dohoda skutečně mění politickou rovnováhu v Íránu, ale jde o změny pomalé. Na vlivu získává prezident Hassan Rouhani a jeho ministr zahraničí Javad Zarif, kterému se dostalo vzdělání v USA. Klesá naopak vliv zastánců tvrdé linie. Bitva mezi těmito dvěma stranami není ani zdaleka u konce, ale změny jsou jasně patrné. Jediná věc, která se podle všeho nemění, je rétorika amerických politiků používaná u nich doma. Například generál Barry McCaffrey tak stále hovoří o tom, že Írán představuje „nepřátelskou sílu“.

V konfrontaci mezi USA a Íránem není bez viny ani druhá jmenovaná země. Dodržování lidských práv je v Íránu otřesné. Jeho protiizraelská rétorika je plná nenávisti, jeho testy vojenských raket jsou destabilizující a provokativní. V osmdesátých a devadesátých letech provedli jím podporované skupiny útoky na americké a proamerické cíle. Přes to všechno je jasné, že vnímání Íránu ze strany Američanů je stále více odtrženo od reality. Írán je jedinou zemí na Středním východě, která je v naprosté opozici vůči ISIS a dalším teroristickým organizacím. Írán je také maximálně lokální velmocí, trápí ho obrovský počet vnitřních problémů a jen těžce se zotavuje z dopadů ekonomických sankcí. Jeho kapacita v oblasti útočných raket je mnohem menší než v případě Indie, Pákistánu, Izraele a Saúdské Arábie. Možná, že z Íránu skutečně přicházejí kybernetické útoky vůči USA, ale k podobným útokům dochází i v opačném směru.

Američané mají přehnaný strach z Íránu zčásti kvůli historickým důvodům. Když došlo v roce 1979 k převratu, pro Američany a jejich zájmy v regionu to byl šok. Dva spojenci Američanů v regionu – Izrael a Saúdská Arábie navíc Spojené státy proti Íránu neustále štvou. K tomu se přidávají nedostatečné zkušenosti s jednáním se zeměmi, které mají jiné zájmy než USA. Američanům navíc dělá dobře, když mají nějakého nepřítele a Írán jejich definici nepřítele naplňuje dobře. Pomáhají mu v tom ale i jeho vlastní extrémisté z řad politiků. Umírněnější politici v Íránu se ovšem snaží o tlumení vášní a Američané by měli dělat to samé.

Jak moc je nenávist vůči Íránu v USA zakořeněna? Mohu vám dát jednoduchý příklad: Nedávno jsem letecky cestoval po USA a měl jsem sebou běžný kufr. Na to, abych ho rychle rozeznal mezi ostatními zavazadly, jsem na něm měl ale nápis: „Hotel Azadi, Teherán, Írán“. Když jsem přiletěl na letiště, nemohl jsem svůj kufr najít. Nakonec se ukázalo, že samolepka s nápisem z něj byla stržena a uvnitř něj byl lístek s informací, že kufr byl prohledán bezpečnostními složkami. Ty dokonce zabavily můj budík. Možná byl považován za součást nějakého útoku proti USA organizovaného Íránem. Jasné každopádně je, že nějaký úředník se cítí být povolán k tomu, že musí z mého kufru odstranit slovo „Írán“. Patriotismus prostě po nás Američanech vyžaduje, abychom tuto zemi nenáviděli.

Autorem je Stephen Kinzer.

Zdroj: Politico


Čtěte více:

Zhodnocení výhledu na rok 2015 po proběhnuvším 4Q - úspěšná sázka na akcie
20.01.2016 16:01
Poslední kvartál loňského roku vyzněl pro akciové trhy velmi příznivě....
Investiční výhled Patria na rok 2016 - Ekonomika
21.01.2016 11:44
Na začátku nového roku přináší Patria aktuální investiční výhled pro j...
Patria Finance uvádí na český trh svůj první strukturovaný fond!
30.01.2016 13:00
Patria Finance začala od 21. ledna 2016 nabízet k úpisu první struktur...
Investiční výhled Patria na rok 2016: Měny a ropa
22.01.2016 12:30
Na začátku nového roku přináší Patria aktuální investiční výhled pro j...

Váš názor
  • nanávist ?
    25.01.2016 13:46

    Nevím kde autor článku chodí na takovéto závěry. Nepatří do kategorie Mooreů? Za celá dlouhá léta stravených ve Spojených Státech jsem si žádné nenávisti nevšiml. Naopak, z tama jsem vždy zíral, nechápavě, jaká nenávist vůči jiným, třeba rómům, panuje v Evropě. Pokud člověk žije ve Státech, nenávisti se odnaučí a američané ve Státech žijí. A že se v politice a v médiích Irán často zmiňuje? Kde se o Iránu nezmiňují? Kdepak, autor článku je vysoce,až extrémně, tendenční.
    drakos
  • Proradný nepřítel
    23.01.2016 23:00

    je starý politický nástroj. Ztělesněný v Íránu, Rusku, USA, společenské třídě, kavárně, to je jedno, ale někde "tam" prostě musí být. Příznak demokratického deficitu.
    kadanfm
  •  
    23.01.2016 21:37

    Po dlhom čase tu čítam skutočné hodnotenie politiky US vo svete. Treba však povedať, že keby nebolo zásadného postoja Ruska vo vzťahu k Iránu, tak Izrael a US by už dávno uskutočnili "preventívne" bombardovanie Iránu.
    Petrik
  •  
    23.01.2016 11:03

    Američané měli vždycky nepřítele. Namyšlenou Evropu.
    Hans
    •  
      23.01.2016 17:41

      Buď rád , že to pro tebe dopadlo celkem dobře. Kdybys s takovým kufrem přiletěl k izraelcům měl jsi to už za sebou. Věř chlape , MOSAD se nemýlí . Dokonce jsem slyšel že Izrael varoval i amíky, aby íráncům nevěřil. Čas ukáže , že to Obama podělal . Ostatně to nebylo poprvé .
      Karel IV
  •  
    23.01.2016 9:44

    Přiznejme si, že letět (autor sice neuvádí, že přímo z Íránu, ale proč by tam pak měl takto napsáno "Hotel Azadi, Teherán, Iran" a mít v kufru tikající budík, tak bylo by smutné, kdyby ho bezpečnostní kontroly neprohlédly. Proto tam jsou. Nebo ne?
    sgt.Mike
    •  
      23.01.2016 22:55

      No, ale Američané by se měli trochu nad sebou zamyslet a popřemýšlet, co dělají špatně, že se kufru s nápisem a budíkem musí tolik bát. Ony ty západní manýry přichází nevyhnutelně i k nám. Nedávno jsem šel na pivo a námestí uzavřené. Někdo tam nechal kufr a někoho samozřejmě napdalo, že je v něm bomba. Jak by bylo krásné, kdy by se každý staral především sám o sebe a nestrkal nos do ciyích věcí, pokud k tomu nebyl vyzván. Platí to pro lidi i státy.
      kadanfm
      • kadanfm
        25.01.2016 13:22

        Zamyslet se nad sebou? Třeba by se mohli zamyslet i ve Francii a Belgii ,co? Nebo i v Praze na letišti, kde berou bokem prakticky každého kdo přiletí z té oblasti, včetně jejich zavazadel. Když už se má někdo zamyslet, tak snad všichni,ne? Je naprosto logické, že po tom všem co Irán provedl či bylo provedeno za jeho sponzorování budou všude, kde jsou v ohrožení životy, koukat více než je běžné. Co se týče vámi popsané příhody,ano, je to děsivé, ovšem raději zkontrolovat kufr na náměstí, než počítat mrtvoly. A na této situaci má Irán obrovský podíl z minulosti (o přítomnosti se bavit je zatím neprůkazné).
        draks
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data