Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Číňané už netouží po dalším konzumu, ale po demokracii

Číňané už netouží po dalším konzumu, ale po demokracii

31.01.2016 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Příběh realitní magnátky Čang Sin je typickým příběhem úspěchu dosaženého v moderní Číně. Jako mladá žena pracovala na lince v textilní továrně. Pak studovala v Anglii, získala titul v ekonomii a pracovala jako investiční bankéřka v Londýně a na Wall Street. Do Pekingu se vrátila v roce 1995 a založila realitní společnost SOHO.

Čang Sin se na rozdíl od většiny jiných podnikatelů otevřeně vyjadřuje k politickým a společenským problémům současné Číny. V rozhovoru pro Der Spiegel uvedla, že pro jednotlivé firmy i Čínu jako celek je klíčové otevřít se dvěma dominantním trendům ve světové ekonomice: Globalizaci a digitalizaci. „Musíme pochopit, že svět se sjednocuje. Starý koncept izolace a názor, že problémy jsme schopni řešit sami, už nefunguje. Platí to v kultuře, ekonomice i politice. Izolace znamená nedostatečný růst. Sama jsem vyrostla v Číně, která byla od zbytku světa úplně oddělená, ale tato doba už skončila,“ říká podnikatelka.

Číňané jsou jako Američané


„V současné době tvoří spotřeba stále příliš malou část čínského produktu, pohybujeme se ale tím správným směrem. Otázkou vůbec není, zda bude posun k nové rovnováze fungovat. Jedinou otázkou zůstává, jak rychle jej dosáhneme. Návratnost investic se nyní zmenšuje, takže ke změně dojít musí, starý model už nefunguje. Vše je jen o rychlosti,“ říká Čang Sin. Podnikatelka také tvrdí, že když se před dvaceti lety vrátila z USA do Číny, bylo nepředstavitelné, že by jednou mohl rozvoj její vlasti dojít až do současné fáze. Podle ní jde o úspěch, který popírá veškerou logiku“ a byl dosažen díky „tvrdé práci a podnikatelskému duchu čínských lidí“. K tomu dává následující příklad:

„Ráda běhám a v říjnu byl v Pekingu maratónský závod. Neúčastnila jsem se ho, ale přátelé mi řekli, že jeho organizace nebyla moc dobrá. Občerstvení bylo totiž připraveno jen pro první tři hodiny závodu, ovšem většina běžců běží déle. Zdálo se, že mají prostě smůlu, ale nakonec vše skončilo jinak. Občerstvení bylo perfektní až do konce závodu. Lidé podél trati totiž rychle pochopili, že se tu objevila poptávka a ihned se objevila i nabídka. V zemích, jako je Německo, by takový problém asi vůbec nevznikl. Ale v Číně je zase velmi rychle rozpoznána příležitost na trhu.“

Bude ovšem pracovitost a flexibilita Číňanů stačit na to, aby se jejich ekonomika vyhnula tvrdému přistání? Čang Sin tvrdí, že růst bezpochyby ztratí na tempu, rozhodující bude nakonec dopad některých pozitivních a negativních faktorů. Mezi ty první řadí rychlejší registraci firem, vyšší flexibilitu kurzu, větší možnost cestovat, kterou nyní mají čínští podnikatelé, a další faktory, které celou ekonomiku otevírají světu. Obavy naopak vzbuzují odkládané reformy státem vlastněných firem.

Čína je poprvé reformovala na konci devadesátých let a tehdy ztratily práci desítky milionů lidí. Šlo o složité období a hrozily sociální nepokoje. Nakonec k nim nedošlo, ale „není jisté, zda bude Čína v této oblasti dál následovat recepty Západu“. Jeho hodnoty jsou sice podle ní často hodnotami „moderními a ne pouze západními“. Na druhou stranu má ale každá země „svůj vlastní vývoj a svou vlastní historii“. Například odbory hrají v Číně jinou roli než v Evropě či USA.

„Jsem naprosto přesvědčena, že éra digitalizace se v Číně nachází na samém počátku. Vedle taxislužby, dopravy, obchodu a hotelů se bude stále více uplatňovat i v dalších odvětvích včetně vzdělání, zdravotní péče i v oblasti práva. Příležitostí pro kreativní a ambiciózní lidi je stále dost,“ říká Čang Sin. Na Evropě jí podle jejích slov „někdy schází nedostatečný podnikatelský duch mladých lidí“. Tohoto ducha mají prý Číňané společného spíše s Američany.

Svobodu!

Na otázku, zda je v Číně možné zbohatnout bez vazeb na vládnoucí stranu, podnikatelka odpovídá: „Naše společnost je aktivní jen v Pekingu a v Šanghaji. Jde o dvě města, kde dominuje trh a to je naše výhoda. Půda se tak prodává na veřejných aukcích velmi transparentním způsobem. Pokud ale podnikáte v realitním odvětví mimo tato dvě města, je dobré mít určité vztahy s místní vládou. Nesouhlasím ale s tím, že úspěchu dosáhne pouze ten, kdo má dobré vazby na stranu. Ani já ani můj manžel nejsme dětmi vlivných lidí, a přesto nám Čína úspěch umožnila.“

Čang Sin tvrdí, že „Číňané už tolik netouží po nákupu potravin a bytu, ale po demokracii“. Sama sice neví, kterým směrem se vývoj bude dále ubírat, ale „čím vyšší bude životní standard, tím více se budou lidé dívat kolem sebe“. Pak uvidí, jakých svobod si užívají lidé v jiných společnostech a že oni, Číňané, nejsou v tomto ohledu žádnou výjimkou. I oni budou chtít více svobody. Otázkou jen zůstává míra svobody, která jim bude umožněna.

Autorem je Bernhard Zand.

Zdroj: Der Spiegel


Čtěte více:

Zombie firmy prostě musí zemřít
28.01.2016 16:45
Představte si, že jste mladý Japonec, který má velké sny. Dokončili js...
Objednávky zboží v USA se propadly, a nejen kvůli letadlům
28.01.2016 15:08
Další čísla z amerického průmyslu přinesla špatné zprávy. Dnes to jsou...
Poslední bašta komunismu je problémem pro všechny
30.01.2016 7:00
Pchjongjang nám svým posledním jaderným testem připomněl, že Severní K...

Váš názor
  • Typický příklad propagandy
    01.02.2016 22:28

    To, že Číňané touží především po demokracii je pouze názorem oné jedné ženy ztracené v moři 1.400 milionů Číňanů. Nezávislé průzkumy na velkých vzorcích lidí naopak ukazují, že současná vláda má podporu 80 % obyvateel a vláda je tam z jedné strany. Tedy přečetli jsme si, že jeden člověk z 1 400 000 000 se domnívá, že Číňané touží po demokracii. Je to názor jednotlivce . Asi jako když se mne zeptáte na EU. A já řeknu, je to nefungující moloch, zrušte to. Také názor jednotlivce ,jen nebyl zneužit k nějaké propagandě jako názor oné Číňanky.
    xiluodu
  • No nevím
    01.02.2016 9:57

    To co popisuje existuje i v ČR. Je dobré být kámoš s vládnoucími kluky a holkama. Jsou to kouzelnici. Přes noc udělají z bezceného pozemku drahou stavební parcelu. Svobody je míň než za diktatury vlády jedné strany.
    Ford
    • Re: No nevím
      01.02.2016 10:09

      Svoboda je relativní pojem. Já bych zůstal raději u toho konzumu. Hlad je horší než demokracie:-))
      Jesse
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university