Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co znamená včerejší rozhodnutí ECB pro ČNB

Co znamená včerejší rozhodnutí ECB pro ČNB

11.03.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Včerejší verdikt ECB byl ostře sledován nejen na globálních trzích, ale i Na Příkopech. Rozhodnutí ECB ovlivňuje politiku ČNB minimálně ve dvou důležitých bodech - jednak v otázce, kdy opustit intervenční režim, současně v rozhodnutí o (ne)zavedení záporných sazeb. Co tedy včera ECB ČNB nadělila?

Za prvé, rozhodnutí neprodloužit politiku QE za horizont března 2017 znamená, že ČNB může, jak předpokládáme v základním scénáři, opustit intervence na začátku roku 2017 (únor/květen). Pokud by ECB prodloužila přímý tisk peněz ekonomiky do konce roku 2017, ČNB by si netroufla ukončit intervence tak brzy a pravděpodobně by plánovaný exit dříve nebo později posunula do druhé poloviny roku 2017.

Za druhé, Mario Draghi včera představil o něco ambicióznější uvolnění měnových kohoutů, než se očekávalo. Sazby šly dolů plus mínus podle očekávání (depo -10 bps), ale překvapilo výraznější navýšení QE o 20 mld. eur měsíčně. To může teoreticky zvýšit příliv “horkých peněz” do korun. A právě rychlejší příliv spekulativních peněz, který dotlačil ČNB v lednu i v únoru k aktivnější obraně slabé koruny, byl zásadním důvodem, proč ČNB začala uvažovat o záporných sazbách. V březnu zatím příliv peněz zeslábl a soudě podle nižších přírůstků likvidity v českém bankovním systému se ČNB nemusela příliš otáčet. Do dalšího zasedání ČNB na konci března se to ale s vidinou výraznějšího QE v eurozóně může změnit a pak by zavedení záporných sazeb v Česku bylo vážně ve hře.

Mario Draghi dal včera ale argumenty do rukou také odpůrcům záporných sazeb v bankovní radě ČNB. Na tiskové konferenci řekl, že další pokles sazeb je málo pravděpodobný a v případě potřeby raději uvolní měnové kohouty jinak. ČNB si tak může být relativně jistá, že se jí úrokový diferenciál stimulující příliv spekulativních peněz nebude dál rozšiřovat. Lehkým problémem může být, že Mario Draghi už jednou trhům dosažení dna na úrocích sliboval. A jak víme, později si to rozmyslel…

Region

Zasedání ECB s sebou dle očekávání přineslo volatilitu a dokonce trošku rozvířilo i stojaté korunové vody. Všechny regionální měny měly sice tendenci po rozhodnutí posilovat, ale nakonec vůči euru relativně výrazně ztrácely. Zlotý se tak dostal opět výrazněji nad 4,30 a forint oslabil asi o 0,8 %. Mírně se od intervenční hranice odpoutala i koruna.

Dnešek bude zajímavý hned z několika důvodů. Kromě dozvuků ECB bude zveřejněn růst mezd v Česku za poslední kvartál 2015 (proměnná, která zajímá hodně ČNB) a nadto končí své dvoudenní zasedání polská centrální banka (NBP). Žádná akce se od NBP rozhodně neočekává, nicméně nelze vyloučit, že z velké části personálně obměněný RPP si verbálně ponechá otevřené dveře proto, aby polskou měnovou politiku v tomto roce ještě dále uvolnil. O tom zdali k tomu nakonec v roce 2016 dojde, může rozhodnout zlotý - jeho případné zisky v průběhu roku mohou polským centrálním bankéřům nakonec dodat odvahy úroky NBP snížit.

Dluhopisy

Komentáře Maria Draghiho, které se nesly v duchu dále nesnižovat úrokové sazby, podpořily výrazně krátké vládní výnosy v Německu. Dvouletý výnos vzrostl o 9 bps a křivka se celkově posunula vzhůru, neboť i desetiletý výnos se (navzdory vyššímu objemu QE) zvýšil o 7 bps. Na americkou křivku měla vliv i dobrá čísla z trhu práce v podobě nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, která poklesla na nejnižší úroveň od října loňského roku.

Další zajímavou informací, jež včera na zasedání ECB zazněla, bylo rozhodnutí dále neprodlužovat trvání programu kvantitativního uvolňování. Ten by tedy měl i nadále končit v březnu 2017. Mario Draghi dal však také jasně najevo, že v případě potřeby dalšího uvolnění měnové politiky ECB preferuje jiné nástroje než úrokové sazby (nasnadě je protažení či navýšení objemu QE).

Komodity

Zvýšená volatilita se včera nevyhnula ani ropě Brent. Kromě ECB k ní přispěly zejména zprávy o nejistotě ohledně data konání producentské schůzky, jež by měla navázat na jednání z Dauhá, na kterém se Rusové, Saúdové a spol. dohodli na ochotě zafixovat produkci ropy. Termín schůzky je však neznámý - podle posledních zpráv by se mohla konat mezi 20. březnem a 1. dubnem.

Dnes bude trh s ropou sledovat zveřejnění měsíčního reportu od Mezinárodní energetické agentury (IEA, v 10h). Připomeňme, že report americké agentury EIA v úterý naznačil pro letošek výrazně vyšší přebytek na trhu, než se kterým se počítalo ještě minulý měsíc. Pokud něco podobného naznačí i dnešní zpráva IEA, tak to patrně významně zasáhne v poslední době lepší náladu na trhu.

 

Čtěte více:

Úpis fondu Patria Selection 1 končí už dnes! Co všechno byste měli vědět?
11.03.2016 8:14
Ve druhé polovině ledna začala společnost Patria Finance nabízet k ...
ECB tlačí sazby hlouběji do záporu, rozšiřuje měnovou expanzi
10.03.2016 13:58
ECB snížila podle očekávání svoji depozitní sazbu o 10 bps. Navíc ale ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.