Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Kapverdy lákají stále více českých investorů. Je to díky ekonomické svobodě, říká honorární konzul

Kapverdy lákají stále více českých investorů. Je to díky ekonomické svobodě, říká honorární konzul

26.03.2016 14:00
Autor: Pavel Daniel

Exotické Kapverdské ostrovy se v poslední době stále více dostávají do hledáčku českých investorů. Podle honorárního konzula Kapverdské republiky v ČR Vladimíra Trkala souvisí rostoucí zájem investorů o zemi s její stabilitou a doslova nevídanou ekonomickou svobodou v regionu.

Patria Online: Čemu přičítáte zájem investorů o Kapverdské ostrovy?

Na rozdíl od většiny západoafrických zemí se Kapverdská republika pyšní politickou stabilitou a její historie pluralitní parlamentní demokracie a ekonomické svobody je v regionu nevídaná. Zároveň Kapverdy oficiálně přistoupily ke Světové obchodní organizaci (WTO). V souladu s předpisy WTO legislativa Cabo Verde nediskriminuje zahraniční investory z hlediska daňového režimu, přístupu ke schválení licencí ani kontroly směnných kurzů.

Velké úsilí bylo vyvinuto na podporu tržně orientovaného ekonomického modelu a v roce 2014 Kapverdy dosáhly své nejvyšší hodnoty v hodnocení ekonomická svobody (66,1), čímž se umístily na 3. místě v počtu 46 zemí v oblasti subsaharské Afriky. Světová banka, Mezinárodní měnový fond (MMF), Spojené státy, a mnoho dalších dárcovských institucí a orgánů podporuje kapverdskou politiku ekonomické liberalizace. Toto vše jsou právní a ekonomické předpoklady pro zájem ze strany investorů. Kapverdy se v posledních letech stávají stále populárnější destinací pro evropské turisty, což bylo pochopitelně podmíněné rozvojem v turistickém ruchu, infrastruktuře a úrovní služeb.

Patria Online: Jak kapverdské úřady podporují investice z EU?

Kapverdy jsou z hlediska zahraničního obchodu plně orientovány na EU, odkud přichází 75 % jejich dovozu a kam směřuje 85 % jejich vývozu. Nejvýznamnějšími partnery jsou Španělsko a Portugalsko. Kapverdy se vzhledem ke svému členství v ECOWAS snaží být pro evropské vývozce branou do zemí západní Afriky, z čehož vyplývá relativně vysoký reexport evropských produktů.

Kapverdy jsou kulturně i historicky velmi blízko EU a v porovnání s ostatními africkými zeměmi mají s EU nadstandardní vztahy. Politické a obchodní vztahy a rozvojová spolupráce mezi EU a Kapverdami je upravena dohodou z Cotounou, ale v roce 2007 byla uzavřeno ještě zvláštní partnerství, které jde nad rámce běžného vztahu donora a příjemce rozvojové pomoci. V jeho rámci se EU soustředí zejména na podporu dobrého vládnutí, bezpečnosti a stability, regionální integrace a udržitelného rozvoje a boje s chudobou. V rámci Národního indikativního plánu na léta 2014 až 2020 bylo pro Kapverdy alokováno 55 mil. EUR. Spolupráce bude zaměřena především na podporu růstu a snižování chudoby a posilování zvláštního partnerství mezi EU a Kapverdami.

Patria Online: Jaké výhody mohou investoři v zemi získat?

Kapverdská vláda aktivně podporuje investice a rozvoj na svém území, potenciálním investorům nabízí počáteční 5leté daňové osvobození a následujících 10 let 50% (v současnosti 30%) úlevu na tzv. korporátních daních, tj. na daních z příjmu právnických osob pro investory bez trvalého pobytu na Kapverdských ostrovech. Další incentivy zahrnují osvobození od dovozního cla u stavebních materiálů a nárok na povolení k trvalému pobytu za předpokladu investice vyšší než 35 000 € či zaměstnání více než 13 kapverdských občanů. Tato a další zvýhodnění jsou důkazy kapverdského odhodlání vytvořit stabilní ekonomiku založenou na cestovním ruchu a demonstrují stále se zvyšující tempo pokroku nejen v daném sektoru.

Patria Online: Kde mohou investoři získat informace o podpoře svých investičních plánů?

K dispozici je pochopitelně Honorární konzulát Kapverdské republiky v České republice. Existuje i velké množství otevřených zdrojů, z kterých je možné čerpat. V českém jazyce je pravděpodobně nejvěrohodnějším zdrojem portál www.businessinfo.cz. Nesmíme opomenout ani kapverdskou agenturu pro podporu podnikání a investic Cabo Verde Investimentos, obdobu naší agentury CzechInvest. V anglickém jazyce lze dohledat informace od Evropské služby pro vnější činnost, která má zastoupení v hlavním městě Kapverdské republiky. V dnešní době lze pochopitelně informace získat z mnoha dalších zdrojů, ať již ze soukromého sektoru či od státních a mezinárodních institucí.

Patria Online: Mají čeští investoři na Kapverdských ostrovech nějaké zvláštní výhody?

Pro české investory platí veškeré výhody spojené s členstvím v EU, navíc se českokapverdské vztahy za značné asistence našeho konzulátu upevňují. Kapverdy se již v historii pojily právě s naším státem skrze sokolské hnutí, které získalo na Kapverdských ostrovech velkou popularitu, v minulém roce nás navštívil současný kapverdský prezident se svou chotí a náš konzulát v současnosti připravujeme projekt revitalizace historicky významných míst. Zároveň Česká republika získává na významu i v sektoru turistického ruchu, jelikož počet českých turistů navštěvujících Kapverdy v posledních letech exponenciálně vzrostl. Kapverdská ekonomika je z velké části závislá na příjmech z turistického ruchu a ČR se tedy stává pro Kapverďany stále významnějším hráčem a partnerem.

V oblasti obchodní a ekonomické spolupráce neexistuje a nebyla uzavřena mezi Českou republikou a Kapverdskou republikou žádná bilaterální dohoda. V roce 2013 byla v hlavním městě Praia pod názvem Panorama Projecto Lda založena dceřiná firma společnosti Panorama Projekt z Uherského Hradiště, která se specializuje na výstavbu montovaných domů. Společnost Panorama začala systematicky zpracovávat kapverdský trh na základě své účasti na Mezinárodním kapverdském veletrhu FIC 2012, ke které došlo na základě podnětu od Velvyslanectví ČR v Lisabonu. Vykonává i další obchodní činnost. Jako další příklad můžeme zmínit spolupráci v oblasti postupného budování systému katastru nemovitostí na všech deseti kapverdských ostrovech.

Partnerskou organizací na straně ČR je Český úřad zeměměřičský a katastrální, jehož experti absolvovali v dubnu 2012 cestu na Kapverdy, v jejímž rámci se seznámili se současným stavem evidence nemovitostí, vedli konzultace s kapverdskými partnery a zpracovali zprávu obsahující návrhy dalšího postupu. Expertní mise proběhla ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR, které na akci přispělo ze svého rozpočtu pro rozvojovou spolupráci částkou 100 tis. . Rozvojový projekt v obdobné hodnotě, tentokrát v oblasti kultury, se uskutečnil také v roce 2014. V roce 2015 byl podpořen projekt kapverdské pobočky mezinárodní nevládní organizace SOS Dětské vesničky.

Patria Online: Jaký druh investice byste zájemcům z ČR nejvíce doporučil?

Kapverdská vláda podporuje soukromé zahraniční investice za účelem vlastního ekonomického růstu prostřednictvím rozvoje turistického ruchu, dopravních služeb, infrastruktury, energetiky (obnovitelné zdroje a dieselové generátory) a průmyslu orientovaného na export. Perspektivními obory jsou mimo energetiku i zařízení pro zpracování odpadu (spalovny, čističky). Možné jsou rovněž dodávky pro turistický průmysl, montované domky, potravinářské výrobky, stavební materiály, domácí potřeby všeho druhu, bižuterie, sklo a porcelán, strojní zařízení (i repasované), automobily (i ojeté), ošacení, pneumatiky, atd.

Potenciál růstu turistického ruchu na Kapverdách je skutečně nezměrný. Pro ilustraci mohu dát příklad skupiny Resort Group, která v současnosti staví 3. rezort/hotel na ostrově Sal a další rezort byl vyprojektován na exkluzivní pláži na ostrově Boa Vista, španělský řetězec Riu řídí dnes na Kapverdách již tři hotely, za zmínku stojí i v brzké době dokončený hotel Hilton na ostrově Sal. Kapverdy nabízí kombinaci dostupné africké exotiky (přímé lety z Evropy do dnes již 3 mezinárodních letišť), stabilního politického zřízení a výhodné investiční atmosféry. To vše dává investicím do turistického ruchu, nemovitostí či do souvisejících odvětví (stavebnictví, doprava, energetika) přidanou hodnotu a nepsanou záruku návratnosti.


Čtěte více:

O co Merkelové vlastně jde?
25.03.2016 7:00
Německá kancléřka Angela Merkelová před několika dny vystoupila v jed...
Project Syndicate: Čína a budoucnost cen komodit
22.03.2016 14:00
Současné zpomalování růstu v Číně má nepochybně dalekosáhlé dopady na ...
Goldman Sachs jde proti zbytku Wall Street a kupuje roboty
23.03.2016 11:00
Goldman Sachs před několika dny koupil malou technologickou společnost...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m