Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Němci útočí na ECB a houfně nakupují trezory

Němci útočí na ECB a houfně nakupují trezory

16.04.2016 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Politici, podnikatelé i manažeři v Německu jsou stále více frustrováni z monetární politiky Evropské centrální banky. Konfrontace může dokonce ohrožovat samotnou eurozónu. Byla přitom doba, kdy si šéf ECB a německá kancléřka dobře rozuměli. Mario Draghi hovořil o „dobrých pracovních vztazích“, Angela Merkelová zase používala výraz „obecné porozumění“. Dnes se ale situace liší. Merkelová po setkání s Draghim tvrdí, že jeho politika levných peněz poškozuje podnikatelský model německých spořitelen a penzijních pojišťoven. Draghi oponuje s tím, že tyto sektory si prostě musí zvyknout podobně, jako to učinily finanční instituce v USA.

Spory mezi Německem a ECB se dostaly na novou úroveň. V časech německé marky bylo možno slýchat vtip o tom, že „Němci možná nevěří v Boha, ale věří ve svou centrální banku Bundesbank“. Dnes se ve vztahu Němců k ECB dá spíše hovořit o paralelních vesmírech. Draghi přitom nechápe, proč čelí takovému odporu v zemi, která z eura těží mnohem více než jiné evropské ekonomiky. Němci ho ale viní z mizivého úročení jejich úspor a jejich frustrace každým dnem roste. Draghi snížil klíčovou sazbu ECB k nule a nyní musí komerční banky dokonce platit za to, že uloží své prostředky u ECB. ECB také nakoupila dluhopisy v hodnotě 2 bilionů eur a dnes je jedním z největších věřitelů všech dob. Nedávno pak Draghi dokonce hovořil o tom, že tzv. peníze z vrtulníků jsou zajímavou myšlenkou.

Právě zmínka o penězích z vrtulníků posunula německou kritiku Draghiho na jinou úroveň. I ekonomové, kteří obvykle ECB podporují, v současné době viní šéfa ECB z toho, že „neustále tahá další a další králíky z klobouku“. Takto se vyjádřil ekonomický poradce Merkelové Peter Bofinger a zástupci bank a pojišťoven otevřeně hovoří o porušování zákonných norem. Stratégové pracující pro vládní koalici navíc tvrdí, že politika ECB nahrává pravicovým populistům z AfD. Němce prostě nerozčílí nic tolik, jako když jejich úspory mizí kvůli nekonvenční politice ECB.

Merkelová s politikou nulových sazeb spokojena není, ale straní se toho, aby po ECB veřejně požadovala něco, co není schopna prosadit. Veřejné kritiky ECB se straní i vícekancléř Sigmar Gabriel. Ten však hovoří o tom, že pasivita evropských vlád v ekonomické oblasti vede k tomu, že se této vlády chopila ECB. Nulové sazby pak podle jeho názoru „ohrožují ty, kteří se na důchod snaží trochu naspořit a ekonomice přitom nepomáhají“. Největší hrozbu ale pro Draghiho představuje německé ministerstvo financí. Jeho šéf Wolfgang Schäuble před několika týdny varoval, že ultrauvolněná monetární politika by „mohla skončit pohromou“. Ministři financí přitom většinou respektují nezávislost ECB a zdržují se směrem k ní jakýchkoliv poznámek.

Schäuble pevně věří, že kurz, který nastavil Draghi, je zhoubný. Obává se zejména nových bublin na finančních trzích. Negativní sazby pak také snižují marže komerčních bank a mandátem ECB je i udržování stability finančního sektoru. Levné peníze pak prý také vytvářejí pochybné impulzy pro vlády jednotlivých evropských zemí. Draghi a jeho lidé podle ministra překročili hranici svého mandátu a tudíž je namístě je kritizovat.

Agresivně na ECB nedávno zaútočil Nikolaus von Bomhard, který stojí v čele zajiš´tovny Munich Re. Tvrdí, mže politika ECB se projevuje hlavně v růstu cen akcií a nemovitostí a tím prospívá zejména bohatým lidem. Jejím cílem tak prý je redistribuce bohatství směrem k nejvyšším třídám ve společnosti. „Lidé v Německu nejsou hloupí“, tvrdí Bomhard s tím, že už není možné jen tak sedět a neozvat se. Sdělil také, že jeho firma hromadí v trezorech zlato a hotovost. Chová se tak stejně jako samotní Němci – podle bankovní asociace roste poptávka po trezorech, protože lidé se obávají, že bance budou muset již brzy platit za to, že u ní uloží své úspory.

Banky nyní nejsou schopny uplatnit u svých klientů negativní sazby podobně, jako to u nich činí ECB. Na pokrytí vzniklých ztrát tak zvýšily poplatky, čímž ale také podporují klienty v tom, aby radši strčili peníze doma pod matraci. Jde o další zdroj antipatie vůči Draghimu, kterého ale podle všeho specifika německého bankovního trhu moc nezajímají. Ve Frankfurtu moc času netráví a poté, co před dvěma roky z této banky odešel Jörg Asmussen, není v Draghiho blízkosti moc lidí, kteří by mu vysvětlili, jak se mají věci v Berlíně.

Draghi je rostoucí německou kritikou naopak podrážděn a ještě pevněji trvá na tom, že jeho politika je správná. Poukazuje i na to, že dříve Němci varovali před hyperinflací a vysokými ztrátami ECB, k ničemu takovému ale nedochází. „Ti, kteří nás neustále kritizují, se zas a znovu mýlí“, říká Draghi. Je možné, že by rozpor mezi Berlínem a ECB nakonec vedl k rozpadu eurozóny? Důvodů pro dosažení kompromisu je celá řada. V centru sporu se nyní nalézá německá Bundesbanky. Ta je od počátku tvrdým kritikem ECB, nyní jí ale znepokojuje i to, jaký politický tlak je na ECB vyvíjen. Francouz Benoit Coeuré, který sedí ve vedení ECB, pak nedávno uvedl, že „banka je otevřená ke konstruktivnímu dialogu s občany i politiky“. Otázkou je, zda tento postoj sdílí i i šéf ECB

Autory jsou Martin Hesse, Ralf Neukirch, René Pfister, Christian Reiermann a Michael Sauga.

Zdroj: Der Spiegel


Čtěte více:

Zhodnocení výhledu na rok 2016 po proběhnuvším 1Q
11.04.2016 13:15
První kvartál letošního roku utekl jako voda, a je proto na čase podív...
Aktualizovaný investiční výhled Patria na rok 2016 - Ekonomika
12.04.2016 11:00
Včera jsme se v rámci bilancování prvního kvartálu letošního roku zamě...
Aktualizovaný investiční výhled Patria na rok 2016 - Měny
13.04.2016 11:00
V pondělí jsme se v rámci bilancování prvního kvartálu letošního roku ...
Aktualizovaný investiční výhled Patria na rok 2016 - Akcie
14.04.2016 16:00
V pondělí jsme se v rámci bilancování prvního kvartálu letošního roku ...

Váš názor
  • ?
    18.04.2016 22:07

    Je divně že s takovou kohortou analyzatoru a vědem se nevšímli toho, že záporné sazby defacto neničí jen střední třídu ale i banky, pojištovny, PF atd a z lidí, kteří si myslí, že se zabezpečují na stáří plíživě udělají chudinu. Prostě kdo dnes spoří je prý "divnej", ale co chtějí dělat až bude 80% závislých na státu ? No a evidence pana Bureše nechám bez komentáře Buh ví co vše eviduje :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Ach ty centrální banky
    18.04.2016 19:26

    Zdaleka nejde jen o německé specifikum! Záporné sazby už jsou leckde, klepou na dveře i u nás. Dlouhodobé spoření prostřednictvím penzijních společností se nevyplácí, akcie jsou v dlouhodobém horizontu také nejisté, spoření je trestáno nízkými sazbami, zcela nepochybně se přiblíží i tlak na rušení hotovosti, aby se vyloučilo hromadění hotovosti v trezorech. Pochopme už konečně, že centrální banky nepotřebujeme! Ony jen vyvolávají inflaci a pak ji "odbornými" zásahy krotí. Je to jako když hasič založí požár a pak jej sám hasí. Prostředí úrokových sazeb je naprosto zdeformované, centrální banky se svým "hlasováním" o úrokové míře podobají Státní plánovací komisi, úrokovou míru prostě nelze plánovat! Jde o naprosté zneužívání monopolního postavení při stanovování základní úrokové sazby v ekonomice. Nakonec mi z toho z hlediska dlouhodobého spoření vychází nejlépe to zlato, a nikdo mi nevymluví, že jde o naprosto plnohodnotnou náhradu papírových peněz, prokazuje to již tisíce let...,jako jednotná měna celého světa. Cihlička je pořád cihlička, ale těch zelených papírků je na jeji koupi nutno tisknout stále více a to ještě pokud vůbec věříme v tržní ohodnocení zlata na burzách, které samozřejmě také ovládá finanční sektor. Zlata se sice nenajíme, ale papírových peněz také ne! V nejistých dobách je zlato nejspolehlivější a nejanonymnější prostředek směny.
    ERSTEMAN
    • Re: Ach ty centrální banky
      18.04.2016 20:44

      zítra se spouští kotace zlata v RMB na burze Šanghaj http://www.en.sge.com.cn/news-announcement/announcement/537284.shtml Na podzim CIPS /alternativa SWIFT/. Rusko testuje komoditní burzu v Petrohradě - plyn,ropa , asi spustí na podzim prostor pro manipulace se chazarům zužuje
      masox
  •  
    18.04.2016 18:53

    Talián chce z EURA udělat liru a tisknout jen na jednu stranu bankovky jak to měli Italové , běda ECB !!
    dh
  • Paradox
    18.04.2016 12:00

    Je velmi paradoxní, že si Německo stěžuje na politiku ECB, ale samo jí vlastní rozpočtovou politikou vůbec nepomáhá a nutí ji fakticky ke stimulaci. Přitom Německo je jednou z mále evropských zemí, které by si mohly uvolněnou rozpočtovou politiku dovolit, zejména v prostředí nulových úrokových sazeb. Kdyby tedy Německá vláda konala, co konat má, tak by si možná pak nemusela tolik stěžovat na ECB.
    Skeptik
    • Re: Paradox
      18.04.2016 18:26

      Je to stejný osel jako Barnanke. Ten v době qe přihlásil, že nechápe proč roste cena zlata. A to za pár let dali do oběhu tolik nových peněz jako za celou 90ti letou historii fedu -tisku nové měny. Přispívá to k tomu, že to "maže" střední třídu a vytváří to armádu chudých. Toť úděl a budoucnost civilizace - extrémně bohatí, kteří zakoupí zbytek světového majetku a extrémně chudí, kteří budou pracovat jen za jídlo a pár hadrů na sebe. Proto je dobré fyzicky nakupovat drahé kovy - ne v čr - zde je vše evidováno při nákupu - jméno, adresa atd. Návrh p. Babiše zřejmě pro pozdější znárodnění až bude státní pokladna prázdná :-) Bohatství se totiž převede z měny ke skutečným penězům.
      JC
      • Kdy přijde kapitulace
        18.04.2016 21:54

        Potíž je v tom, že Centrální banky stále nechtějí přiznat, že už jsou mimo hru a stále něco vymýšlí, protože chtějí politicky dokázat, že aktuálně nejsou zbytečné. Jenomže dnešní rozjetá deflační spirála si prostě žije vlastním životem a sociální inženýrství centrálních bank jen přilévá olej do ohně. Bylo by fér, kdyby centrální banky přiznaly, že už udělaly vše a další alespoň trochu efektivní a nedestruktivní stimulaci mohou zajistit jen smysluplné investice vlád, které za sebou potáhnou soukromý sektor a to jen v těch zemích, které mají nějakou dluhovou kapacitu.
        Skeptik
    • Re: Paradox
      18.04.2016 12:29

      http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-04-18/draghi-brings-german-olive-branch-back-to-ecb-bruised-by-row
      euroskeptik
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m