Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusku hrozí návrat do chudoby devadesátých let

Rusku hrozí návrat do chudoby devadesátých let

17.04.2016 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Pro některé Rusy je současná recese připomínkou devadesátých let. Zdá se, že už rezignovali a nedoufají v návrat ekonomického růstu a prosperity, které si užívali na počátku vlády prezidenta Vladimira Putina. Obávají se, že se vrátí do doby, která už měla být dávno za nimi: Dlouhá recese, ekonomické šoky a chudoba podobná tomu, co prožívali po kolapsu Sovětského svazu v roce 1991.

Tatiana Maleva, která stojí v čele Institutu sociálních analýz a předpovědí, k tomu říká: „Rusové si zvykli na blahobyt, kterého dosáhli po roce 2000 a bude pro ně velmi bolestivé ho opět ztratit. Krize už trvá dva roky a zlepšení není v dohledu. Připomíná jim to devadesátá léta.“ Podle jejího názoru je přirovnání k devadesátým létům relevantní, protože země čelí „dlouhodobé a těžké stagnaci“.

Růst ruské ekonomiky prudce zpomalil ještě před kolapsem cen ropy a zavedením sankcí. I kdyby recese skončila příští rok, růst bude po letech klesajících investic a příjmů domácností anemický. Většina Rusů se přitom podle průzkumu veřejného mínění od agentury VCIOM domnívá, že to nejtěžší mají ještě před sebou. Ukazuje to, že velká část Rusů sice Putina podporuje, nicméně již nevěří, že by byl schopen zajistit jim lepší ekonomickou budoucnost.

Řada analytiků hovoří o tom, že Putin uzavřel s ruskou společností implicitní dohodu: Lidé nebudou protestovat proti omezené politické svobodě a výměnou se jim dostane ekonomického blahobytu a stability. Během počáteční fáze Putinovy vlády, která začala v roce 1999, se životní standard velké části společnosti skutečně zvýšil. Ekonomice totiž pomáhal trend rostoucích cen ropy. Rusové si během tohoto období zvykli na způsob života běžný v západních zemích. V roce 2014 dosahovaly příjmy na hlavu více než dvojnásobku jejich výše z roku 2000, klesl počet úmrtí novorozenců, zvýšila se očekávaná délka života, prudce vzrost počet vysokoškoláků.

Většina z uvedených pozitiv je v Rusku vnímána jako Putinova zásluha a prozatím se z ní Rusové stále těší. I tak ale mnoho Rusů cítí, že nastala změna. Recese sice přišla v roce 2015, už rok předtím ale klesaly příjmy domácností a tento trend se doposud nezastavil. V únoru se příjmy meziročně snížily o celých 7 %, což je nejrychlejší pokles od prosince 2014. Birgit Hansl, který působí ve Světové bance jako hlavní ekonom pro Rusko, popisuje důsledky tohoto vývoje: „Předchozí růst příjmů umožnil řadě lidí dosáhnout na lepší zdravotní péči či vzdělání. Nyní se musí v těchto oblastech opět spoléhat na státem poskytované služby a oni vidí, jak špatná je jejich kvalita. Podle Hansla se lidé „vyhýbali státním nemocnicím jako moru, nyní se do nich ale zase musí vracet“.

Řada z nich se tomu snaží stále za každou cenu vyhnout a například podle deníku RBC platí 44 % městských domácností se středními příjmy za zdravotní péči stejně jako v předchozích letech. Umožňuje jim to prudké snížení výdajů za potraviny, oděvy a alkohol. Lékař Muslim Muslimov tvrdí, že lidé se nyní vyhýbají dražším zákrokům. V minulosti si podle jeho odhadu vyžádalo léčbu asi pět z deseti lidí, kteří ho navštívili. Nyní to jsou dva nebo tři. Soukromé kliniky tlačí nové prostředí do ostré konkurence a existuje řada webových stránek, kde si pacienti mohou najít aktuální slevy za zákroky a vyšetření.

Když Rusko postihla v roce 2009 krátká, ale hluboká recese, vláda zvýšila sociální dávky. Nyní jí to ale nízké ceny ropy neumožňují a podle oficiálních čísel žije dnes pod hranicí chudoby 14 % populace (v roce 2014 to bylo 11 %). Sociologové z Akademie věd se ale domnívají, že reálná situace je horší. Podle jejich odhadů se počet lidí pod hranicí chudoby od roku 2013 zdvojnásobil a nyní dosahuje asi 25 % celkové populace. Rusko také není připravené na stárnutí své populace a reálné důchody klesají. Důchodci už nyní tvoří třetinu populace a podle projekcí by v roce 2030 měla být v důchodu polovina lidí.

Nositelem změn ve společnosti bývá často střední třída. Její podíl na ruské společnosti se ale už od roku 2000 drží na pouhých 20 %. Celkové bohatství sice po tomto roce rostlo, ale s ním i příjmová nerovnost. Ekonomická budoucnost pak vedle střední třídy závisí i na vědcích a talentovaných lidech. Ti však Rusko často opouštějí a podle Levada Center je právě u této skupiny lidí největší pravděpodobnost emigrace. Maleva k tomu uvádí: „Někteří lidé se obávají sociálních nepokojů. Já se mnohem více bojím sociální apatie, infantilismu a nezájmu. V takové společnosti bude těžké zvednout se z krize a nový začátek bude nemožný.“

Autorkou je Kathrin Hille.

Zdroj: FT


Čtěte více:

Zhodnocení výhledu na rok 2016 po proběhnuvším 1Q
11.04.2016 13:15
První kvartál letošního roku utekl jako voda, a je proto na čase podív...
Aktualizovaný investiční výhled Patria na rok 2016 - Ekonomika
12.04.2016 11:00
Včera jsme se v rámci bilancování prvního kvartálu letošního roku zamě...
Aktualizovaný investiční výhled Patria na rok 2016 - Měny
13.04.2016 11:00
V pondělí jsme se v rámci bilancování prvního kvartálu letošního roku ...
Aktualizovaný investiční výhled Patria na rok 2016 - Akcie
14.04.2016 16:00
V pondělí jsme se v rámci bilancování prvního kvartálu letošního roku ...

Váš názor
  • Tolik Zemanů pohromadě se těžko najde
    20.04.2016 0:28

    Lži výmysly a bonmoty. Proč si všichni, jako Brutus, myslí a píše "...po rozpadu SSSR..."....SSSR se nerozpadl ani neskončil. To vám všem nabulikoval Put'ka. Každý komu to jen troche pálí ví že se SSSR jen přejmenoval. Mentalita, system a vedení je stale to samé. Kdo je Putin ? Původně KGB agent vychovaný a vybraný stranou aby dělal svojí práci a tu dělá. Jako byste chtěli udělat z papeže muslima. Putin se sám hrdě hlásí k myšlence velkého svazu a je jedno jak ho nazýváte. At' sovětský nebo federální. A podle příspěvků zdejších přispívajících se mu to daří. Dokonce stale prohlašuje že jejich invaze v 68. byla oprávněná a to nemůže popřít ani ten největší zarytec kromě zdejšího xindlouda. Ten má ale jednosměrný mozek a popírá všechno co si nevymyslel sám a někdy se zapomene a popře i to. Ale to je vyjímečný exemplář, jak všichni tady víme.
    Robert
  • Pravdu díš my tam byli s pár kámoši
    18.04.2016 19:22

    Minulé léto jsme projeli západní pobřeží od San Franciska až po Prince Rupert v Britské Columbii. Byla to fuška a byli jsme tam na měsíc. Indiáni ani nemusi na rezervaci žít. Aby nemuseli platit žádné daně maji jen kartu, kterou jen ukáží u pokladny. Navic jsme se setkali s indiánem advokátem co měl na rezervaci svoji adresu aby nemusel nic platit, ale kancelář měl ve městě. Indiáni neplatí ani daně na kuřivo a alkohol které nakupují levněji a pak to načerno prodávají turistům mimo rezervaci a dělají si z toho kšeft a nikdo si nedovolí nic říct aby nebyl racista. Naší Ci.áni hadr.
    mn
    • Re: Pravdu díš my tam byli s pár kámoši
      19.04.2016 9:35

      jenže indiáni na rozdíl od cikánů si to zaslouží. Ta země jim byla ukradena. Na rozdíl od Pákistánu nebo Indie :-))
      Jesse
  •  
    18.04.2016 18:44

    qwer a mn, souhlasím, ten ruský troll jen provokuje podle instrukcí RF.Ambasády a ví huby o USA a Indianech, ti se mají dobře berou dávky když si nechají Ind.status, vzdělání ,bydlení ,půdu,zdarma a bez daní, lov a rybolov celí rok zdarma, když nepijí tak žijí dobře, ale debata je o Ruské bídě a té je už třetina populace, hlavně že Geroj Putka káže vše je OK a já to zařídím, mužíci věří jak jsou zvyklí ,až to krachne bude boj, už si pořizuje svou osobní gardu ,už se bojí lidu a má se čeho bát !!!
    hd
  • Špačku - tam nelítej
    18.04.2016 18:39

    mohli by tě trefit.
    Brabcová
  • Ježiš Marjá Špačku......
    18.04.2016 18:35

    tam nikdy nelítej
    Polívka
  • Náš provokačník Xilo-oud
    18.04.2016 16:09

    To je takový novodobý Jirásek. Taky píše proti všem až na to že ty jeho žvásty jsou legrační a jeho argumenty si vymýšlí on sám a neustále okecává vyvraždení indiánů. Zase se uchyluje ke lžím o věcech a místech hodně vzdálených a myslí si že si lidé nedokážou vygůglovat jak se věci mají. Ale američtí indiáni si ted' říkají First Nation a patří jim obrovská původní území jak v USA tak v Kanadě. Určují si kudy povede nebo nepovede ropovod nebo dálnice a pronajímají, za nemalé poplatky svoje území pro rekreační i průmyslové účely i vládám. Sami, pokud žijí na razervaci neplatí žádné daně aní DPH. Ve vládě mají svého ministra a bez jejich svolení, za tučný poplatek, by se nekonaly ani minulé zimní olympijské hry na Whistleru, který také leží na jejich území. Jen příslušníci tohoto "prvního národa" jak se nyní nazývaji smí používat při rybolovu sitě nebo se volně pohybovat na jejich území. Čas od času když se jim zlíbí tak zablokují se zbraní v ruce veřejnou dálnici která vede přes jejich území a vybírají mýtné a ani armáda na tom nic nezměni. To se dá vše zjistit na internetu a dokázat jak nám tady naše pátá kolona Pete-cetv-xilooud lže. A podobnými lži a výmysly se snaží oblbovat čtenáře o Číně Rusku a ostatních vzdálených místech. Psát takové kecy např. o Čáslavi, kde to místní lidé znají by si netrouf. I když v jeho případě, jeden nikdy neví. Ti indiáni co zemřeli byli zabiti v bojích jako v každé válce. Ale Xilooudovi se líp hodí vyvražd'ování. Ještě že je běloši taky neskalpovali - to by tu bylo zase pozdvižení.
    mn
  •  
    18.04.2016 12:18

    Pořád ta samá bolševická verbež..Peté, Xilofon, Cetv a podobně
    VM
  • Rusko
    18.04.2016 8:12

    TO:. Americké zahraniční politiky si zrovna moc necením. Oni násilím vnucují svůj systém a myšlenky jiným - od roku 1945 přepadly desítky států , nejznámější vraždění prováděly ve Vietnamu, Iráku, Afganistánu, Lybii, Srbsku. Vojenské základny mají ve 100 zemích světa, na vojenské výdaje vydávají přes 40 % celosvětových výdajů. Těžko tady něco obdivovat. Rusko v období 1945-2016 vojensky okupovalo Maďarsko, ČSSR a Afganistán. Krym nepočítám. Proti USA velmi slabý odvar !!
    xiluodu
    • Re: Rusko
      18.04.2016 9:30

      Ráčil jste pochopit téma článku ?
      QEntity
    • Re: Rusko
      18.04.2016 8:37

      A proč Krym nepočítáš? A spousty dalších Putinových konfliktů jako: Válka o Náhorní Karabach – Válka v Jižní Osetii (1991–1992) – Válka v Abcházii (1992–1993) – Občanská válka v Gruzii – Osetsko-ingušská válka – Válka v Podněstří – Občanská válka v Tádžikistánu – První čečenská válka – Válka v Abcházii (1998) – Válka v Dagestánu – Druhá čečenská válka – Krize v Pankiské soutězce – Válka o Severní Kavkaz (válka v Ingušsku) – Válka v Jižní Osetii a Abcházii – Válka o východní Tádžikistán – Krymská krize a Válka na východní Ukrajině. Já myslím že toho Putin Stihl celkem dost. Taky byl v Sýrii. A co se týká USA x Lybie? To pokud vím byla hlavně akce Británie a Francie. USA se příliš neangažovaly. A počet mrtvých se odhaduje na 20 tis. Co to je proti desítkám milionů lidí, které třeba nechal povraždit Stalin. Ti se taky nepočítají..?
      qwer
      •  
        18.04.2016 21:24

        Podle mě dost zjednodušuješ,ty války samozřejmě probíhaly a byly následkem pádu SSSR,otázka stanovení hranic a změny občanství je vždycky problém,ty oblasti co zmiňuješ jsou zpravidla obydleny početným ruským,nebo proruským obyvatelstvem,ti měli zjevně problém být součástí jiného státu než byl SSSR,nebo Rusko.Navíc ty války připisuješ přímo Putinovi,ten je podle tebe prezidentem Ruska od kterýho roku?Pokud jde o Čečensko,tak je to součást území Ruska a hrozí tam nárůst islamizmu víc než cokoli jiného v případě samostatnosti.To ,že Ruskou používá rádo příliš velkou sílu a šlape v tom jak slon v porcelánu je pravda,ale tomu Putinovi bys všechno připisovat nemusel.
        Brutus
        •  
          19.04.2016 9:30

          To, že se Rusové v blízkém zahraničí chovají jako pátá kolona a členové SdP v meziválečném Československu, to nepřekvapí. Byli tak po generace vychováváni - jako nadřazená panská rasa. Ale to pravé svinstvo nastává až s tím, když se Rusko neustále ke svým sousedům chová jako nacistické Německo zachraňují své soukmenovce. Nic se historie nenaučili.
          QEntity
      • Rusko
        18.04.2016 9:03

        TO.gwer Desítky prý ruských útoků se odehrály pouze na území bývalého SSSR, třeba válka s Gruzií začala, až když nechal prezident Saakašvili střílet v noci z děl na pokojně spící město Cchinvali. Válku tedy zahájila Gruzie. Čečenské války proti fanatickým islamistům , kteří vraždili místní lidi jsou také zvláštní kapitola. To jim mělo Rusko ustoupit, uklonit se a říci :"Páni islamisté, utvořte si na území Ruska svů vlastní islámský stát typu dnešního IS ?? Proč tedy stát NATO Turecko bojuje proti Kurdům, aby si na jeho území nezaložili svůj vlastní Kurdistán ?? Krym nepočítám, je to stejný případ jako okupace severního Kypru státem NATO Tureckem roku 1974 = trvá dodnes. A my se s Turky plácáme v Bruselu při jednání po zádech !Plácejme se tedy po zádech i s Putinem ! Dělá stejné věci jako my. Pokud budeš vytahovat Stalina před 90 lety, tak já vytáhu vyvraždění Indiánů v USA, které končilo někdy před 120 lety. A bylo jich asi 7 milionů. A nebo vytáhnu britské, francouzské, italské kolonizátory. Taky miliony mrtvol. Navíc Rusko není Stalinův SSSR, nemá s ním už nic společného. Ani hranice, ani vládu komunistů.
        xiluodu
        • Re: Rusko
          18.04.2016 9:24

          Válka v Gruzii začala tak že Gruzie začala útočit na Gruzínské město? To je divný ne? Nebylo už tehdy ovládáno ruskem a nedostali tamní obyvatelé ruské pasy? Kdyby sis o tom něco přetl, tak víš, že v době když došlo k těmto bojům, měla Gruzie své nejlepší jednotky na misi v Iráku, další jednotky byly na cestě je vystřídat, probíhalo přezbrojení armády a ministr obrany byl na dovolené v zahraničí. A to si Gruzie vybrala jako ideální čas pro začátek války? To asi ne. Do války byla vtažena a chytila se Rusku na udičku. Já osobně sem si Gruzii procestoval, bavili sme se s mnoha lidma. Hodně jich přišlo o část svých rodin, o obydlí, byli mučeni. Taxikář nám ukazoval svoje zlomené 2 prsty, co mu udělali ruští vojáci a říkal se slzami v očích, že mu zabili jeho jediné 2 syny. Gruzínci asi pár generací přáteli Ruska nebudou...
          qwer
          •  
            18.04.2016 12:09

            Jestli byla Gruzie vtažena do nočního útoku na město plné civilistů, tak jedině Amíky, kteří Gruzii hecovali. Můžeš projíždět Gruzii kolikrát chceš (jestli jsi tam vůbec byl), ale fakta neokecáš. Dohledej si tehdejší informace z médií. A je úplně jedno, jestli ti bombardovaní civilisté měli ruské pasy nebo ne, dvoje občanství má dnes ve světě kde kdo a nikdo je kvůli tomu nebombarduje.
            Peté13
            •  
              18.04.2016 12:23

              V pozdních hodinách 1. srpna propukly intenzívní boje. Obě bojující strany se vzájemně obvinily ze zahájení střelby. Jak jsem psal, Gruzie měla tu lepší část své armády v Iráku a jakýkoliv konflikt byl pro ně nežádoucí a překvapivý. Bohužel se do těch bojů nechali zatáhnout a 8.8. udělali překvapivé rozhodnutí dobýt zpět Cchinvali, i když to původně v plánu nebylo. Ruské pasy měli proto, že byly zabráni a kontrolováni Moskvou, přestože na území Gruzie...
              qwer
      •  
        18.04.2016 8:54

        Nasazené vojenské síly v Libyi USA USS Mount Whitney, velitelská loď třídy Blue Ridge[36] USS Kearsarge, vrtulníková výsadková loď třídy Wasp[36] USS Ponce, amphibious transport dock třídy Austin[36] USS Barry, torpédoborec třídy Arleigh Burke[36] USS Stout, torpédoborec třídy Arleigh Burke[36] USS Providence, jaderná útočná ponorka třídy Los Angeles[36] USS Scranton, jaderná útočná ponorka třídy Los Angeles[36] USS Florida, ponorka třídy Ohio nesoucí řízené střely Tomahawk[36] Torpédoborec USS Barry 3× B-2 strategický bombardér s vlastnostmi stealth F-15, víceúčelový stíhací letoun F-16, víceúčelový stíhací letoun E-3 Sentry, letoun včasné výstrahy[37] 4× AV-8B Harrier II, bitevní letoun s charakteristikou VTOL 6× Fairchild A-10 Thunderbolt II[37] 2× Lockheed AC-130[37] 2× Rockwell B-1 Lancer[37] Lockheed EC-130[37] RQ-4 Global Hawk[37] Velká Británie Fregata HMS Cumberland HMS Westminster, fregata typu 23[36] HMS Cumberland, fregata typu 22[36] HMS Triumph, jaderná útočná ponorka třídy Trafalgar[36] 4× Panavia Tornado GR4, útočný letoun 10× Eurofighter Typhoon[37] Nimrod, průzkumný letoun[37] Sentinel, průzkumný letoun[37] Francie Fregata Forbin Charles de Gaulle, letadlová loď s jaderným pohonem[37] Dupleix, fregata třídy Georges Leygues[37] Aconit, fregata třídy La Fayette[37] Forbin, fregata třídy Horizon Jean Bart, fregata třídy Cassard Meuse, tankovací loď[37] 4× Dassault Mirage 2000, víceúčelový stíhací letoun 8× Dassault Rafale, víceúčelový stíhací letoun Kanada HMCS Charlottetown, fregata třídy Halifax 6× McDonnell Douglas CF-18 Hornet, víceúčelový stíhací letoun[38] 2× CP-140 Aurora[37] Španělsko 1× Tramontana, diesel-elektrická útočná ponorka třídy Agosta[39] 1× Méndez Núnez, fregata třídy Álvaro de Bazán[39] 4× F-18, víceúčelový stíhací letoun[39] 1× tankovací letoun[39] 1× CASA/IPTN CN-235, záchranný letoun[39] Itálie 4× F-16 [37] Dánsko 6× F-16 [37] Belgie 6× F-16 [37] Norsko 6× F-16 [37] Katar 4× Dassault Mirage 2000[37] Spojené arabské emiráty 6× Dassault Mirage 2000[37] 6× F-16 [37] Švédsko 8× Saab JAS-39 Gripen[40] Nizozemsko 6x F-16[41] 1x minolovka Hr. Ms. Haarlem[41] 1x letecký tanker [41]
        Špaček
  • Rusko dělá svou vlastní politiku ..
    18.04.2016 2:45

    ....a není lokaj USA jako my a za to si ho cením. xiluodu. Tak co máš proti tomu a neceníž si že USA dělá svou vlastní politiku a není lokajem Ruska jako my. Toho si zase cení jiní. Tak co se na tom nelíbí tobě. Nebo to je něco uplně jiného, jen proto že ty máš jiný názor.
    .
  • Rusové mi připomínají
    18.04.2016 2:25

    ty sekty sebemrskačů co se sami mlátí řetězi až do krve a pak se chlubí kdo krvácí a vydrží nejvíc. Taká mentalita. Asi to bude tím že na jiné nemají. To sebemrskání je jediné jim vlastní všechno ostatní někde okopírovali.
    .
    • Re: Rusové mi připomínají
      18.04.2016 12:12

      Ty jsi kopie, ale bůh ví čeho. Proč od nich Amíci tedy kupují raketové motory ? Víte, kolik je jaderných reaktorů ruské technologie ve světě v provozu ?
      Peté13
  • Náš provokačník Xilo-oud
    18.04.2016 2:08

    Nikdy nezklame. Už je tu zase a bude pyšný i na ruské ovno na hlavě a bude každého přesvědčovat jak hezky hřeje a pomlouvat jiné že se nechají zblbnout západní propagandou a kupují si čepice na kterých se kapsují blb.í Američani. Úplně mu uniká že Napoleona a Hitlera neporazili mužíci nýbržto silné mrazy na které jsou oni zvyklí. Proč se tedy jak Francouzi tak Němci dostali tak rychle tak daleko a zdolala je až krutá zima. To samé ted' když národ hladoví a dře za almužnu zatímco jejich oligarchové jsou vysmátí a sami nakupuji a žijou na západě který tak nenávidí a pomlouvají. S takovým národem se dobře orá a manipuluje a ještě je hrdý jakou bídu vzdrží. O Putinovi se dokonce proslýchá že je nejbohatší muž světa. Určitě mu osobně patří největší nemovitost světa. Proč se asi nechce podělit s těmi co pro něj tolik trpí a dřou a vede je zase do bídy.
    Tr
    • Re: Náš provokačník Xilo-oud
      18.04.2016 8:02

      TT :Tr Rusové jsou za Putina stále 20 krát bohatší jak za Jelcina před 25 lety. Ještě donedávna /před útokem na jejich turisty na Sinaji/ jich bylo nacpáno v Egyptě u Rudého moře i v Turecku po milionech každý rok. Mně se líbí samostané státy, ketré si nenechají do ničeho kecat. Nechtěl bych se dožít toho, až bude muset celá Zeměkoule blekotat jenom názory z USA. Třeba Afganistán, v 19 stolatí tam vtrhla Anglie, dostala do držky a odtáhla, ve 20 století SSSR, dostal to samé, ve 21 století zase NATO s USA- dostali to samé. V Afganistánu žijou - "parádně tvrdí chlapi". Porážet supervelmoci jako na běžícím pásu je jejich denní chleba.
      xiluodu
      •  
        18.04.2016 8:16

        Takže Rusku vzrostlo za posledních 25 let HDP 20x? To sem nějak nestihl zaznamenat. Ale dík za osvětu. Takže kdepak nějaká Čína. Rusko je ten tygr...
        qwer
        • Rusko dělá dobře !
          18.04.2016 8:47

          TO:gwer Pročti si ekonomické statistiky. Putin v období své vlády 2000-2013 zvedl HDP z 0,2 na 2,2 bil. USD, tedy 11 krát. Za Jelcina roku 1999 měli v Rusku inflaci 86 % , dnes asi 10 %. Roku 1998 mělo Rusko devizové rezervy 8 mld. USD, dnes za Putina už 388 mld. USD. Rubl nyní díky ropě klesl, takže hdp v přepočtu na Dolary vychází menší - už se to ale vrací zpět, ropa stoupla ze 26 na 40 a Rubl posílil z 85 na 65 za Dolar. Každopádně, kdo v Rusku pamatuje Jelcinovu vládu tak s Putinem musí být náramně spokojen. Jelicin umožnil rozkrádání země oligarchy a zahájil výprodej národního přírodního bohatství do cizích rukou. To skončilo.
          xiluodu
          • Re: Rusko dělá dobře !
            18.04.2016 9:32

            To jsou nesmyslná čísla. V Rusku se neobchoduje za dolary, ale za ruble. Vy to nevíte ?
            QEntity
          • Re: Rusko dělá dobře !
            18.04.2016 9:01

            Ty si přímo neuvěřitelnej manipulátor. Asi nevíš, že za doby Jelcina docházelo k přechodu ze Sovětské plánované ekonomiky na ekonomiku tržní (což nedotáhli dodnes) a s tím bylo spojeno mnoho problémů, což známe třeba i my v ČR. Bylo nastartováno mmnoho ekonomických reforem, bez kterých by Rusko dnes nebylo ani tam kde je. Co se týká HDP, tak opět plácáš, bez znalosti čísel. Např. od roku 1999 do roku 2015 vzrostl Ruský HDP o 100%, tedy 2x! Takže nějaké 25x násobky od roku 1991 jsou úplný nesmysl. Jediný co máš pravdu, že skončil prodej firem zahraničním investorům (oni se tam ani nehrnou a většina se snaží rychle vycouvat) a nyní všechny firmy přecházejí nenápadně přímo Putinovi a jeho nohsledům...
            qwer
            • Rusko
              18.04.2016 9:33

              TO.gwer Vidím, že oficiální mezinárodní statistiky růstu nominálního HDP jsi si stále nevyhledal. Já ano. Rok 2000 = první rok vlády PUTINA = 0,27 bil. USD, rok 2013 = 2,2 bil. USD. To není o 100 %. Za Jelcina se Rusko roku 1998 v podstatě ekonomicky zhroutilo o nebylo schopné splácet své dluhy. Prosilo Západ, aby mu je odpustil. Rusko si muselo půjčit od MMF a SB, dnes peníze naopak stále půjčuje ostatním.
              xiluodu
              • Re: Rusko
                18.04.2016 10:07

                Bohužel mezinárosní statistiky neznáš ty. Tak tady je máš: https://cs.wikipedia.org/wiki/Ekonomika_Ruska#/media/File:Russian_economy_since_fall_of_Soviet_Union.PNG Jinak co se týká finanční krize 1998, tak ještě jak vidíš z grafu, za vlády Jelcina ze začalo HDP zvedat. Putin naskočil do nastartované lodi. Za jeho vlády se dařilo ekonomiku kormidlovat celkem slušně, ale nic to nemění na faktu, že Rusko je ekonomický trpaslík, jehož ekonomika je 5% ekonomiky Evropy a USA. Bohužel stále se snaží ukazovat, že je něco víc a proto neustále rozdmíchává konflikty...
                qwer
  • Střední třída
    18.04.2016 2:08

    se programově likviduje všude vrátíme se do středověku 5% bohatých a zbytek bude mít stejné ho..o :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.