Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Daniel Roberts, Fidelity International, exkluzivně pro Patrii: Akcie byste neměli přeplácet

Daniel Roberts, Fidelity International, exkluzivně pro Patrii: Akcie byste neměli přeplácet

23.04.2016 14:00
Autor: Pavel Daniel

Daniel Roberts z Fidelity International, který řídí Global Dividend Fund říká, že jako dividendový investor není velkým zastáncem technologických start-upů. „Jsou to firmy, které se snaží nabrat kapitál, aby mohly růst. Nejsou ještě ve fázi, kdy by vyplácely dividendy,“ řekl Patrii Online Roberts.

Patria Online: Jakým segmentům mohou investoři věřit, co by poskytovatelům dividend, nejvíce?

To je velice zajímavá otázka. Myslím, že jde o celý seznam toho, čím by se akcioví investoři měli zabývat. Hodnocení trhu vypadá nadějně. Relativně velké obavy z makroekonomického hlediska, se podle mého názoru týkají toho, jak se dostaneme z tohoto období extrémně uvolněné monetární politiky, která panuje od dob finanční krize. V určité chvíli se budeme muset vrátit zpět k nějakým „normálnějším“ podmínkám. Takže to, jak se tam dostaneme, je velký otazník.

Panuje velká nejistota a trh takhle nikdy nevypadal. Existují také jistá politická rizika. Ať už je to vývoj politické situace v USA, situace kolem Brexitu a tak dále. K politickým rizikům patří i to, co se bude dál dít v Číně… Jde tedy o celou řadu věcí, které by nás mohly znepokojovat. Ale kdybych vás měl nějak uklidnit, řekl bych asi, že většině těchto rizik rozumíme. I když rozumíme je možná špatné slovo. Spíš se o nich v rámci trhu dobře ví. Myslím si tedy, že v tomto ohledu nás žádný velký šok nečeká.

Patria Online: Proč upřednostňujete takové segmenty jako zdravotní péče před technologickými start-upy?

Myslím, že jako dividendový investor se nikdy do technologických start-upů pouštět nebudu. A proč? Protože ty žádné dividendy nevyplácí. Snaží se nabrat kapitál, aby mohly růst. Nejsou ještě ve fázi, kdy by vyplácely dividendy. K tomu dojde až později, až se z nich stanou větší společnosti, pak začnou vyplácet dividendy. V tu chvíli mě to začne zajímat. Proč tomu tak je? Určitě můžete v této oblasti trhu vydělat nějaké peníze, jenom to prostě není můj obor působnosti. Co mi ale historicky velice dobře fungovalo, je zaměření na společnosti, které vyplácejí dividendy. Mezi nimi se snažím vybrat si ty správné. Ono je totiž něco úplně jiného umět rozpoznat firmu, ze které bude např. další Facebook. To přenechám někomu jinému. Rozhodně je tam potenciál, jak vydělat nějaké peníze, ale jak už jsem říkal, přenechám to raději někomu jinému.

Patria Online: Měli by investoři začít hledat nové akcie do svého portfolia, pokud chtějí dosáhnout stabilních dividend, nebo ne?

Když mluvíte o hledání nových akcií, co přesně tím myslíte?

Patria Online: Tím myslím akcie nových firem…

Já neustále hledám něco nového. Neustále hledám, co nového bych mohl do svého portfolia přidat. Hodně ze svého času trávím hledáním nových nápadů. Nicméně - když už nakoupím nějaké akcie, držím si je většinou relativně dlouho. Výnos z takových investic je totiž většinou velice nízký. Průměrně tak akcie držím zhruba čtyři roky. Nedělám tedy rychlé nákupy a rychlé prodeje, jsem investorem na delší dobu. Ale neustále hledám nové nápady. A když se podíváte na to, v jakém segmentu trhu se během posledních deseti dvaceti let vyplácely stabilně nejvyšší dividendy, tak se to mění. Bývaly doby, kdy dobré dividendy investor získal z finančních společností, ze zdravotní péče, telekomunikacích. Je třeba pohybovat se tak, jak se pohybuje trh, je důležité se těmto pohybům přizpůsobovat. Takže bych to shrnul: Neustále hledáme nové nápady, ale vždycky jde o dlouhodobější výnos.

Patria Online: Mohl byste být trochu konkrétnější? Zmínil byste třeba některé obory, které momentálně patří k vašim oblíbeným a uvedl pro to nějaké důvody?

Když se podíváte na můj fond (Global Dividend Fund), který řídím, tak spotřebitelský sektor mám celkem slušně zastoupen. Nicméně základní charakteristiky těchto společností vždy dobře reprezentují to, čeho se snažím dosáhnout. Ještě jsem to nezmínil - tento fond je veden velice defenzivně, s důrazem na hodnotovou strategii, na dividendový výnos. Firmy ze spotřebitelského sektoru zastoupené v portfoliu fondu jsou firmy velice odolné, jejich značky mají vysokou hodnotu, mají dobrý poměr konverze výnosů do cash-flow, což je velice důležité, jejich účetní rozvaha je silná.

Řadu těchto atributů osobně vnímám velice pozitivně. Zásadní podle mne je, je však nepřeplatit. Jména těchto firem jsou totiž velice známá a mnoho lidí slyší na značky jako Colgate. Jak jsem již řekl, je důležité je nepřeplatit a vytipovat si takové společnosti, jejichž ocenění je atraktivní. Před dvěma lety se nám to třeba povedlo se značkou jako je McDonald's.

Fidelity 

Patria Online: Takže pokud budu investorem, který bude chtít investovat na vlastní pěst, a nebudu chtít nakupovat fondy, jaká strategie pro mě bude ta nejlepší?

Výhodou investování do fondu je diverzifikace. V našem portfoliu je zastoupeno jen padesát firem, jistá diverzifikace tu tedy je, ale není jí zas příliš. Máme rádi určité zacílení. Neříkám, že byste se do toho neměli pouštět na vlastní pěst, ale pokud se do toho pustíte, měli byste si udržet určitou míru diverzifikace. Doporučil bych vám mít v investičním portfoliu nejméně pětadvacet položek, což doporučují i různé akademické studie jak sestavit portfolio. Takže diverzifikace.

Pokud bych mohl radit nějakému soukromému investorovi, tak bych se ho snažil asi přesvědčit, aby přemýšlel dlouhodoběji. Jako investoři budete sedět před obrazovkou Bloombergu nebo u zpráv na CNN. Bude tam spousta šumu, lidé se vám budou snažit vysvětlit, proč včera akcie padaly a dneska jdou nahoru. Domnívám se, že pokud se do toho necháte zatáhnout, ztratíte potřebnou perspektivu. Přemýšlejte v dlouhodobějším horizontu, vyberte si určité společnosti, ať už jde o portfolio značek nebo něco ze sektorů, které vám připadají nastavené férově. A ani tyhle společnosti pak nesmíte přeplatit. Také si nevšímejte krátkodobých trendů, nekontrolujte cenu akcie každý den, protože akcie budou vždycky stoupat a klesat, ale smyslem je profitovat z nich z dlouhodobého hlediska.

Patria Online: Jaký je průměrný výnos z dividend v krátkodobém horizontu?

Záleží, o jaké oblasti se budeme bavit. Pro globální trh platí, že průměrný výnos z dividend na trhu je asi 2,5 %. Ten ale nyní stahují dolů USA a Japonsko. USA a Japonsko jsou totiž trhy s velice nízkými výnosy. Na obou těchto trzích jde tedy asi o 2 %. Naproti tomu třeba v Evropě nebo Austrálii jsou výnosy o mnoho vyšší - často 3,5 až 4 %, někdy i vyšší. V průměru to ale bude zhruba 2,5 %. U mého fondu dosahujeme hrubých výnosů ve výši asi 3,5 % a myslím, že dividendu jsem schopen vytáhnout na 4 až 5 %, záleží ovšem na měně. Pro mě je dlouhodobým cílem udržet výnos na 3,5 % oproti běžným 2,5 %.

Patria Online: Zmínil jste USA, Japonsko. Máte nějaký oblíbený region pro krátkodobé investice nebo pro dividendové výnosy?

Když se podíváte na naše portfolio, silně zastoupená je Evropa. Částečně je to vyššími dividendami, ale nejenom tím. Samotná dividenda totiž nestačí. Evropa je velice komplikovaný a zároveň velmi malý trh, ale je tu spousta společností, ze kterých si můžete vybírat. Nemusím proto dělat kompromisy. Z hlediska taktiky si ale myslím, že Japonsko je momentálně velice zajímavý trh. Z pohledu výkonu to zde však bylo během posledních šesti nebo dvanácti měsíců poměrně složité. Někdo by možná řekl, že složité to na japonském trhu je posledních 30 let. Nachází se zde mnoho zajímavých firem, do kterých se dá investovat a které mají poměrně silnou účetní rozvahu. Jde o lídry v daných segmentech trhu, kteří jsou navíc oceněni relativně konzervativně. Z geografického hlediska je Japonsko zajímavé i v oblasti zdravotní péče.

Patria Online: Z globálního hlediska se zdá, že nám teď hodně problémů budou působit negativní úrokové sazby. Myslíte si, že by tato situace mohla nějak nepříznivě ovlivnit i vývoj na akciových trzích?

Vidíte problém v tom, že klesají úrokové sazby?

Patria Online: Ano. Ptám se tedy, jaký to bude mít dopad na dividendy?

Co se dividend týká, musíme být poměrně opatrní. Ne u všech, ale u většiny společností za poslední čtyři, pět, šest let, prostě od finanční krize, dividendy stabilně rostly. Co se ale korporátní ziskovosti týče, ta během posledních čtyř pěti let klesala. A to nemůže trvat věčně. Nemůžete zvyšovat dividendy, když ziskovost klesá. Musíme být tedy opatrní. Jako investor si dávám pozor na to, aby dividendy byly udržitelné, aby se opíraly o cash flow. Zároveň existují i jisté oblasti trhu, kde dochází k navyšování dluhů, dividend se tu spíše zbavují. A i zde opět platí, že to nemůže trvat věčně. Je tedy třeba dbát na to, aby dividendy vždycky pravdivě odrážely cash flow konkrétní firmy. Nesmí to být nějaká spekulace.

Patria Online: Jaká jsou z vašeho pohledu nejdůležitější rizika pro průmyslová odvětví?

Myslím, že pro trh jako celek je zásadní monetární politika a to, jak se budeme vracet k nějakým normálním podmínkám na trhu. To ale není nic, co by nějak zásadně ovlivňovalo směřování společností. To, co na společnostech zejména sledujeme, je jejich ziskovost. V tomto ohledu nás v posledních letech trápí pomalý růst produktivity, máme tu i známky tlaku na mzdy, tedy na minimální mzdy ve Velké Británii a v USA, a to vše bez toho, aby docházelo k nějakému zásadnímu posunu v produktivitě práce.

To vše je z hlediska ziskovosti negativum. Jsou to tedy věci, na které bychom si měli dávat pozor. Divokou kartou je pak rozhodně inflace - zda nastane a kdy. A také jakou silou se vrátí. Protože jak už jsem zmínil, monetární politika je neuvěřitelně uvolněná.

Patria Online: Jsou trhy jakým je Česká republika pro mezinárodní dividendové fondy zajímavé?

Pro globální investory určitě ano. Ale opakuji znovu - já jsem trochu jiný typ investora. Biotechnologie, technologické start-upy, to je úplně jiný obor, jiný typ investic a jako takové leží na okraji mého zájmu. I ta nejmenší společnost, do které my investujeme, má hodnotu zhruba 3 - 4 miliardy amerických dolarů, takže i naše malé firmy jsou relativně velké. A pokud vedete takovýto fond, potřebujete dostatečnou likviditu, protože náš průměrný nákup akcií má hodnotu asi sto miliónů dolarů. Fond má hodnotu pět miliard dolarů a máme zde zastoupeno padesát společností.

Patria Online: Jaké kroky by měly firmy udělat, aby se staly atraktivními z hlediska dividendové politiky?

To záleží na tom, v jakém oboru se pohybujete. Panuje obecná představa, že progresivní dividendová politika je dobrá věc. Firmy by tedy měly vyplácet výraznou část výdělku a jejich cílem by měl být každoroční růst dividend. Takovou dividendu je pak možné brát jako základ pro ocenění společnosti.

Tento přístup není vhodný pro všechny firmy. Některé firmy jsou velice cyklické a pro ně není progresivní politika vhodná, protože jejich zisky se pohybují nahoru a dolů. Některé cyklické společnosti, poslední dobou je to vidět například na důlním průmyslu, se kloní k tomu, že vyplácejí tzv. pay-out ratios, tedy určité procento ze svých zisků. Dividendový investor se na to bude dívat z hlediska ziskovosti, tady je jen třeba mít trochu jiný přístup. Vždycky bych rád viděl dividendu jako základní část kapitálové alokace. A pro mne je důležité, aby ji tak viděl i management. Opravdu to ale záleží na tom, co je to za společnost a jaká taktika je pro ni vhodná.

Patria Online: Někteří analytici a specialisté volají po jasné a svým způsobem nápomocné politice centrálních bank. Myslíte si, že FED či ECB během letoška dvakrát nebo třikrát zvednou úrokové sazby, aby tak podpořily nebo stabilizovaly akciové trhy?

Myslím si, že ty sazby půjdou nahoru pomaleji a v menších skocích, než se lidé obávají. Už jsme to viděli během posledních čtyř nebo pěti let. A když se podíváme zpět, tak od dob finanční krize došlo v různých zemích OECD ke zvýšení úrokových sazeb, čímž se ty země snaží uniknout tomuto prostředí nízkých výnosů. Všechny tyto země ale následně své úrokové sazby zase snížily. Řada lidí se snažila monetární politiku nějak normalizovat, ale zatím to nikomu nevyšlo. Myslím, že zejména ve FEDu jsou velice ostražití a snaží se proces zotavování trhů nijak neuspěchat. Byli opatrní a myslím si, že opatrní i zůstanou. Což pomáhalo a pomáhá cenám firem. Řekl bych, že pokud by došlo k razantnímu zvýšení úrokových sazeb, mělo by to na hodnotu firem devastační dopad.

Patria Online: Myslíte si, že se bude Evropská centrální banka snažit v nějakém krátkodobém horizontu o další podporu kapitálových trhů?

ECB se myslím nikdy nepřiznala k tomu, že by nějak podporovala kapitálové trhy. Soustřeďuje se na makroekonomická měřítka ekonomiky, než že by se zabývala stavem akciového trhu. On to sám řekl. Ať to stojí cokoliv, je fráze, kterou se ohání každý. Myslím tedy, že je připraven… Problém, se kterým se akciové trhy potýkají, je to, zda přínosy oné uvolněné měnové politiky jsou více než vyváženy nějakými nezamýšlenými následky. Protože se to kumuluje, lidé toho různým způsobem využívají, dochází k mis-alokacím a plynou z toho určitá negativa, která by mohla ta pozitiva více než jen vykompenzovat. Není to snadná záležitost.

Patria Online: Co byste doporučil investorovi, který se rozhodne vám dát své peníze a bude požadovat ročně, řekněme, 7% výnos?

Takovou radu by měl dát on mě a pak bych se mu o ty peníze postaral. Ale vážně, rady ohledně načasování jsou rady zajímavé. Když budete investovat, snažil bych se to nechtít mít za sebou během jednoho dne…

Patria Online: Mám pocit, že jako začátečník nebudu vědět, co je to shorting nebo denní trading…

Rozhodně bych tu investici rozložil do nějakého časového úseku, aby vás to nezahltilo. A pak bych dbal na to, aby investoval do toho, co klesá. Lidé se většinou začínají obávat, když nějaký trh padá a v tu chvíli tam přestávají investovat. Pokud ale investujete pravidelně, víte, že cena skáče nahoru a dolů. Pokud však nemáte dostatek vlastních zkušeností, doporučuji investování svěřit nějakému odborníkovi. Odborník by měl mít na srdci především vaše zájmy. Jen doplním, že moje vlastní peníze mám také ve svém fondu, takže mé zájmy jsou v naprostém souladu se zájmy mých klientů.

Patria Online: Myslíte si, že společnosti, které pravidelně vyplácejí dividendy historicky po dobu šedesáti sedmdesáti let, mají nějakou výhodu oproti společnostem, které vyplácejí sice vyšší dividendy, ale nemají takovou historii?

Pokud nějaká společnost vyplácí dividendy takto dlouho, spadá do tzv. Dvidend Aristocrats Index. Tento index je založen na společnostech, které vyplácejí rostoucí dividendy po dobu 25 let. To je již dobrá dividendová historie. Řekl bych, že jde o dobrý indikátor kvality a odolnosti takovéto společnosti, protože za tu dobu se toho stane hodně.

Pokud byli schopni udržet rostoucí dividendy po takto dlouhou dobu, je to zjevně společnost, která si vede dobře, je velice robustní. Není to ale jediná věc, kterou musíme zvážit. Musíme si také být jisti, že tento kurz firma udrží i v budoucnu, musí mít určitou vizi. Společnost, která vyplácí dividendy šedesát nebo sedmdesát let je zde už opravdu dlouho. Řada společností takovouto životnost ani nemá. Určitě jde o dobrý ukazatel toho, že taková společnost je funkční.

Patria Online: Zmínil jste také téma Brexitu. Jste schopen nějak odhadnout rozsah škod, které by britské „ANO“ odchodu země z EU zanechalo na akciových trzích?

Co k tomu říct? Na otázku, zda budou lidé hlasovat ANO, bych se obrátil na ty, kteří se tímto živí. To jsou sázkové kanceláře, podle kterých má ANO u Britů šanci projít na zhruba 25 - 30 %. Domnívám se tedy, že to nedopadne, ale i tak je to relativně vysoké procento, které bychom neměli ignorovat. Téma plní přední stránky novin a ano, na trhy toto dopadne, i když trhy již reagují nyní - libra už klesla o 10 % vůči dolaru.

Nicméně negativní dopad bychom zaznamenali minimálně v krátkodobém horizontu. Jak výrazný tento negativní dopad bude, to je velice složité říct. Ale pokud by k tomu došlo, určitě by na to byla nějaká měnová reakce. USA by rozhodně nezvyšovaly úrokové sazby, Evropa zřejmě taky ne. Měnové orgány by se snažily tento šok nějak kompenzovat. Jak úspěšné by ale byly, to je otázka.

Daniel Robersts, řídí ve Fidelity International Global Dividends Fund. Nastoupil do společnosti v listopadu 2011 a má za sebou více než 12 leté zkušenosti v oblasti investic. Daniel Roberts působil i jako portfolio manažer Gartmore a šest let vedl akciová portfolia v Aviva Investors. Daniel Roberst má titul BSc (Hons) z matematiky na Univerzitě ve Warwicku. Je také kvalifikovaným diplomovaným účetním a má titul CFA.


Čtěte více:

Dividendové miniportfolio - Evropa
15.03.2016 11:45
Finanční trhy se v prvním čtvrtletí letošního roku rozhodně nenudí. Pr...
Dividendové miniportfolio - USA
15.03.2016 13:45
Aktuální divergence měnových politik nahrává výběru dividendových titu...
Hospodaření zemí EU se lepší… alespoň relativně
21.04.2016 16:39
Hospodaření zemí eurozóny a vlastně i celé EU se v loňském roce mírně ...
Eurodluhopisy by byly mnohem lepší než QE od ECB
22.04.2016 11:05
Program kvantitativního uvolňování a další kroky ECB umožnily konverge...
Den
22.04.2016 12:18
V New Yorku se dnes sejde více než 150 zástupců ze zemí, které v prosi...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university