Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putin zoufale potřebuje změnu, které se tvrdě brání

Putin zoufale potřebuje změnu, které se tvrdě brání

25.04.2016 17:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Ruská vláda schválila střízlivé projekce dalšího ekonomického vývoje, které nedávají moc velký základ k optimismu. Naopak, výhled je tak špatný, že prezident Vladimir Putin možná dokonce začne naslouchat ekonomům. Současná ruská vláda podle všeho žije v jakémsi paralelním vesmíru, ve kterém je její země obklíčena nepřátelským Západem a bojuje o přežití s hrozným globálním hegemonem. Pokud bychom žili v jiné době, vláda by se chytla velmi neobvyklých ekonomických teorií a začala by manipulovat s daty, aby skryla skutečný stav ekonomiky před občany. K tomu ale nedochází.

Ministerstvo hospodářství se snaží najít důvody k optimismu a poukazuje na to, že v prvním čtvrtletí došlo k růstu aktivity v některých sektorech výroby. Nesnaží se ovšem zastírat, že recese pokračuje a klesají reálné mzdy. Ministerstvo očekává, že letos klesne produkt o 0,2 %, podle ekonomů by ale pokles měl dosáhnout 1,3 %. Pro rok 2017 ministerstvo očekává jen 0,8% růst, zatímco konsenzus agentury Bloomberg hovoří o růstu ve výši 1,3 %. Ruská vláda se utlumené ekonomické aktivity následujících let obává.

Ředitel státem vlastněné Sberbank German Gref navrhl zavedení několika reforem a vláda se nyní k některým z nich obrací. Podle těchto návrhů by mělo být založeno částečně nezávislé centrum pro nové reformy a v jeho čele bude stát bývalý ministr financí Alexej Kudrin. Jeho politická pozice je dostatečná na to, aby dal think tanku potřebnou váhu a Putin ho plně podporuje. Ve svém posledním vystoupení před voliči řekl: „Kudrin je výtečný expert a jestliže chce přispět k řešení problémů našeho národa, proč ne.“

Kudrin svou vizi představil v projevu předneseném na konci dubna. Hovořil o tom, že současný právní systém a vládní intervence ve společnosti jsou „klíčovými překážkami dalšího rozvoje“. Zmínil také, že „pokud nebudou současné instituce reformovány, povedou náš systém směrem k dlouhodobé stagnaci“. Rusko se tak podle něho nachází na pokraji společenských změn a reforem. Kudrin se zjevně snaží, aby o potřebných změnách hovořil co nejjemněji. Jednoduše řečeno, problém spočívá v tom, že Kreml musí změnit zkorumpovaný a násilnický systém, který slouží pouze vyvoleným, kteří se seskupili kolem Putina. V opačném případě bude vláda čelit nepokojům.

Kudrin ve svém projevu varoval, že ekonomové sice mohou přijít s výbornými návrhy a plány, ty ovšem mohou „narazit na zeď politického odporu“. On sám věří, že Putin chápe vážnost situace a nutnost změn předtím, než dojde k nejhoršímu. Putin mu ovšem nic neslíbil a výraz „proč ne“ jen ukazuje, že si je vědom Kudrinových záměrů. Bývalý ministr také ve svém projevu použil výraz „perestrojka“, který byl používán ve spojitosti se snahami modernizovat sovětský systém na konci osmdesátých let. Není náhoda, že opatrný Kudrin toto slovo použil – evidentně se domnívá, že je potřeba drastických opatření na to, aby Putinův režim přežil.

Pochybuji o tom, že stejné přesvědčení zastává i Putin. Ten trpí nostalgií za sovětskými časy, žádný ucelený plán o dalším postupu ale také nemá. Jeho dosavadní postoj ke Kudrinovi jen naznačuje, že je otevřen jeho názorům. Je to lepší než nic, ale současný režim bude tvrdě vzdorovat pokusům o hluboké změny. Kudrin a další přední ekonomové se mohou snažit, co mohou, ale Rusko bude na vyspělé ekonomiky dál ztrácet.

Autorem je Leonid Bershidsky.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Jsou aktiva na vyspělých trzích skutečně předražená?
25.04.2016 14:00
Řada investorů a analytiků tvrdí, že ceny aktiv na vyspělých trzích le...
T. Vlk: Týden ve znamení centrálních bank (video)
25.04.2016 12:49
V následujícím týdnu upoutají hodně pozornosti centrální banky. Ve stř...
OKD chce dohodu se státem do pátku, jinak zváží insolvenci
25.04.2016 13:38
Vedení OKD zváží návrh na insolvenci a ukončení hornické činnosti firm...
Technická analýza - Na USDJPY proti sobě stojí centrální banky, pár osciluje nad denním pivotem
25.04.2016 15:19
USDJPY: Měnový pár se dnes pohybuje mírně nad hladinou denního pivotu...

Váš názor
  • Nejvíc stejně rozesměje Jářku
    26.04.2016 16:18

    Který ve snaze okecat a omluvit kam vede Putin Rusko a jek oprovokuje a ohrožuje mírové soužití v dnešní Evropě se začne zabývat otázkou co se stalo, v minulém stoleti s POLDI na Kladensku. Stejně aktuální jako zdali dali Leninivi do rakve správné boty. No možná se dočkáme i fotek Putina jak, ke 30. tému výročí Černobylu, do pasu obnažený čistí a zametá tam nádvoří.
    Ladár
  •  
    26.04.2016 9:51

    Moc bych nežertoval . Doplňující otázka vy šmejdi . Jestlipak víte , jakou kadenci má Kalašnikov . Nevíte co , já to vím naprosto přesně šoudruzi - Ratatatatata a někdy i rychlejší . Tak bacha s tou kritikou .
    karel IV
  • Hmmmmm..........
    26.04.2016 7:25

    Ten Kudrin asi bude mít brzy nějakou smrtelnou nehodu.
    Robert
    • Re: Hmmmmm..........
      26.04.2016 9:16

      K tomu není důvod. Naopak. Putin ho využije jako hromosvod. Nějaké reformy se zavedou, ale těžko něco podstatného a až se to lidem znelíbí, tak od válu půjde Kudrin a ne Putin.
      QEntity
  • já Vás zaměstnám
    25.04.2016 19:03

    chcete informace o dalším nějakém českém ekonomickém skvostu? Nebo Vám stačilo to o poldy? Co tak třeba škoda Plzeň. Nebo Ostravko, OKD ? Nebo ....
    jářku
    • Re: já Vás zaměstnám
      26.04.2016 7:15

      Ty snad vytáhneš ještě Přemyslovce, jen abys okecal jak se to Putinovi seje. Jak někdo řekne pravdu a zmíní se o tom jak Rusáci ryjí rypáky v zemi tak vyskočíš jak čertík z krabičky. A co to že jsi se vrátil zpátky k Jářku. Xilooudovi už došla slina a materiál ? Konečně ale zase nebudou Vary tak zamořeny tou vrbeží a budou tam zase jezdit normální lidi. Nezapomen' že je výročí zamoření velké části Evropy jaderným mrakem v době míru. Ten zamořil daleko větší území a zemřelo na nej víc lidi než v Hirošimě za války. Zajed' se do toho tvýho Ruska podívat jak zase dokazují co jsou to za tvrd'áky. Putinovi se už bouří I ti jeho věrní, ted' když zažili a poznali život lidi na západě. Zalistuj ve svých číslech a pověz kolik Rusů uteklo za posledních několik let nebo si ukládá peníze venku navzdory Putinovým amnestiím a výzvám aby si svoje peníze zase přivezli dom.. Putinův nejhorší sen je že lidi přestanou válčit a kupovat jeho kanony. To si taky vyhledej že Rusko je daleko největším světovým prodejcem zbraní.
      .
  • Vážení čeští truhlíci
    25.04.2016 18:57

    Vážení čeští experti na ekonomiku. Proč se zajímáte o Rusko jak je to tam špatné a zkorumpované. Proč se nestaráte o pořádek doma teda nevím, jestli víte kde to je? když zpíváte " Kde domov můj " Tak třeba v někdejší světové české chloubě POLDI, zaměstnanci nedostali mzdu 7 měsíců. Dluží věřitelům cca 650 mil. CZK a nemalé peníze státu na odvodech a sociálce a taky samozřejmě zaměstnancům. Co udělal stát pro zastavení tohoto " pozitivního " vývoje ? Jak je možné ž sou se takhle nechá vodit za nos? Nebude to korupcí ? www.isir.justice.cz zadejten si POLDI a POLDI Trade a dobře čtěte. Vy jako češi nedokážete uhlídat svůj rozpočet, který se počítá třeba v miliardách a chcete kritizovat někoho že si nedokáže uhlídat rozpočet, který se počítá v trilionech. Nepřipadá Vám to scestné starat se do ekonomiky jiných států a nevědět co se vám děje pod nosem? Tak že ekonomičtí truhlíci všude-bílkové všemu rozumějící ... Napište nějakou analýzu k dané problematice POLDI. No asi to bude jen kanalýza ne analýza... Ty vaše všeobecné keci nestojí za nic ani v satirickém tónu jsou to jen bláboly a bláboly ...
    jářku
    • Re: Vážení čeští truhlíci
      26.04.2016 9:18

      Železárny a ocelárny vzdálené ložiskům levného uhlí a rudy jsou z principu určeny na zavření. Že to nebylo v komunistickém režimu přímo vidět, to je úplně jiná kapitola.
      QEntity
    • Re: Vážení čeští truhlíci
      26.04.2016 0:41

      Jářku, ty si ale oslík. Co teď řešíš Poldovku, která je už 15 let po smrti? A Rusko má rozpočet v trilionech? Když už chceš házet čísla, tak si je někde ověř. Zjistíš, že Rusko je v podstatě ekonomický trpaslík. Příjmy ruského státáního rozpočtu byly např. v roce 2014 ve výši 416 mld USD...
      qwer
    • Re: Vážení čeští truhlíci
      25.04.2016 23:11

      vážený, to nebyl článek, psaný čechy. Při tvém přehledu o všehomíru je mi záhadou, co děláš na burzovním portálu. Zkus psát pro parlamentní listy.
      lime
      • lime
        26.04.2016 9:47

        a ty bys je měl denně číst, aby ses dostal trochu do obrazu....kapišto..
        .
        • Re: lime
          26.04.2016 12:40

          Se přiznám, že ani já je nečtu. Z principu nenamáčím pusu do hnoje, jen proto, abych poznal, kdo do něj zase kálel.
          Niemetz
  •  
    25.04.2016 17:43

    Putlerovi hoří koudel u zadku a hledá cestu ze srabu co zavedl, dokonce našel bystrozraké mužíky co si stouply dlouhému na ramena aby lépe viděli Ruský buk co sestřelil Malajský boeing, ale musí lhát podle rozkazu Vůdce putky, ty stopy po kulkách na trupu nastříleli Ruští vojáci co dva týdny k troskám nepouštěli, až vše rozkradli a zničili důkazy podle příkazů z Kremlu, chabý pokus o zrušení sankcí které ho ničí !!!
    dh
  •  
    25.04.2016 17:02

    Puťa by měl povolat odborníky z Česka . Vládu nad Rusí by měl předat zubaté pleši , řízení financí potom odborníkovi Kalouškovi . Ten by mu nad Kreml vyvěsil tibetskou vlajku a vyzval národ ke spolupráci s Čínou . Jak směrovat národ jeho více vpravo by mu zajistil Staňďura s jeho spolustraníky . Když by to ani naši skvělí hoši nezvládli , tak by požádali o pomoc Brusel . Věrka Džourová by vydala směrnici a odjela by se podívat do Turecka jak nasměrovat běžence do SSSR .Pak už by to začínalo šlapat . Hlavně ať Putin neposlouchá ekonomy . Po čase by zjistil , že už Rusům nepatří ani Kreml , který by byl součástí portfolia Bakala group .
    karel IV
  • Naco ekonomy
    25.04.2016 16:59

    Vždyt' mu důvěřuje a stojí za ním 92% jeho občanů. Ted' dokonce našel 2 očividné svědky, kteří po roce oznamují jak na vlastní oči viděli, když pracovali na poli, jak ve výšce 10 000m malajské letadlo bylo sestřeleno ukrajiským letounem. Takže pracně vykonstruhovaná teorie CIA a USA a mezinárodními specialisty o nějakém sestřelení separatisty byla zase popřena a západí imperialisté se konečně zastydí a zvednou svoje sankce, které stejně žádný efekt nemají. "....Dokument nabízí svědectví několika lidí, kteří tvrdí, že před pádem letadla viděli na obloze dva stroje. Kromě Boeingu 777 i další letadlo, které na civilní letoun střílelo. „Bylo to v létě, zrovna v době sklizně, slyšeli jsme ránu a viděli dvě letadla, byla jako malé stříbrné tečky. Jedno letělo přímo a druhé se po té ráně otočilo a vrátilo se,” popisuje v dokumentu svědkyně Nataša Beroninová....."
    oxometrik
    • Re: Naco ekonomy
      26.04.2016 15:43

      To přece už dávno vysvětlil slavný španělský dispečer Carlos (jehož příjmení nikdo nezná), který se bůhvíproč zajímal o dění na východě Ukrajiny.
      mirek
    • Re: Naco ekonomy
      25.04.2016 17:05

      Tak to opravdu bylo , já to viděl dalekohledem taky ( z Prahy ). Nikdo se mě ale neptal , tak co bych roznášel drby a vo vo vo vo tom to je , ne?
      karel IV
    • Re: Naco ekonomy
      25.04.2016 17:05

      Nataša viděla dvě stříbrné tečky ve výšce 10 km, jak jedna na druhou střílí. Dokonce viděla i jednotlivé střely jak letí. Pak ji ale ta samohonka tak zmohla, že šla na rok spát a až teď nám to řekla. Jinak ani Ruští experti nevyvrací, že to sestřelil BUK. Jen tvrdí, že z ukrajinského území. Tohle je nějaká konspirační teorie na které se snaží BBC nahnat sledovanost, když už nemá zajímavej TOP GEAR...
      qwer
      •  
        26.04.2016 13:42

        ....ovšem pokud si pamatuji, o stíhačkách se mluvilo už v době, kdy byla záležitost aktuální, není to nic nového.....a proč dosud nejsou veřejnosti k dispozici závěry vyšetřovací komise - do které nebyli rusové přizváni?....my o věci nic nevíme, jen to, co si přečteme v článcích všelijakých pisálků, ty články jsou přísně poplatné jejich vztahu k rusku a objektivity je v nich stejně jako v článku, ke kterému se váže tato diskuse, tedy asi jako v kravské pudeli medu...
        keris
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university