Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA byly vzorem demokracie, nyní klesly na úroveň mafie a porna

USA byly vzorem demokracie, nyní klesly na úroveň mafie a porna

30.04.2016 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Spojené státy sice nebyly první demokracií na světě, ale po dlouhou dobu byly demokracií vzorovou. Žádná jiná země o svém systému vládnutí nehovořila s takovou hrdostí a důvěrou. Pokud ale bude současný vývoj pokračovat tak, jak byl nastaven během primárních voleb, tyto dny budou brzy za námi. Zatímco dříve byla americká demokracie vzorem pro ostatní, dnes jsou američtí diplomaté poučující ostatní o demokracii jen k smíchu.

Z velké části je to práce republikánů. Tato strana Abrahama Lincolna ztrapňuje sama sebe, ale i celý národ. Před pár dny například tým kandidáta Teda Cruze zveřejnil fotografii současné manželky Donalda Trumpa, na které pózuje nahá. K tomu byl přidán komentář: „Seznamte se s Melanií Trumpovou, vaší novou první dámou.“ Na to Trumpův tým reagoval zveřejněním fotografií Cruzovy ženy, na kterých nevypadala právě atraktivně, a srovnával je s dobře vypadající Trumpovou ženou. Komentář zněl: „Jeden obrázek řekne víc než tisíc slov.“

Tím celá věc neskončila a National Enquirer, v jehož čele stojí Trumpův blízký přítel, nařknul Cruze z toho, že má pět nemanželských dětí. Cruz následně začal hovořit o Trumpovi jako o kryse, Trump zase používá ve spojitosti se svým protivníkem výrazy jako maniak a nehorázný lhář. A nezůstává jen u slov. Trump například slíbil, že zaplatí právní výdaje každému, kdo na jeho shromážděních zbije ty, kteří proti němu protestují. V televizních debatách pak Trump hovoří o tom, že má velké přirození a novinářce vyčítá, že její kritické otázky pramení z toho, že má menstruaci.

Politická kultura, která se v USA formuje, představuje mix základní školy, mafie a pornografie. Jde o kolaps politických, ale i morálních hodnot. Špinavé triky nejsou v americké volební kampani ničím novým, ale současní kandidáti na prezidenta klesli mnohem hlouběji než jejich předchůdci. Nemohou za to jen ti, kteří stojí v popředí. Jde o důsledek toho, že společnost už si tolik necení slušnosti, tolerance, férovosti a podobných hodnot. Republikáni jsou na tom mnohem hůře než kdokoliv jiný. Dlouhou dobu už prosazují politiku, která hraje do karet pouze velmi bohatým lidem, kteří jim přispívají do volební kampaně. Zbytek společnosti přitom čelí ekonomickým problémům a takový vývoj není výjimečný. Kulturní pokles jde totiž často ruku v ruce s ekonomickým propadem. Společnost se v takových situacích začne domnívat, že destrukce současného systému může vést k něčemu lepšímu.

Republikáni už také celá desetiletí živí nenávist vůči veřejným službám. Snaží se prosadit politiku vzdělávání, která nepočítá s chudšími vrstvami společnosti. Ty se naopak snaží očernit. Republikáni umožňují miliardářům typu bratrů Kochových, aby určovali jejich kandidáty a politiku. Před několika lety se ve straně prosadila tzv. Tea Party, jejíž názory jsou velmi radikální a která přerušila jakýkoliv posun k umírněnosti. A nyní už je pozdě na to, aby došlo k obratu.

Republikáni se mohou v červnu na National Convention pokusit zablokovat další postup Trumpa, ale takový pokus nikam nepovede. Trump už se těší příliš vysoké podpoře a miliony jeho voličů by se v případě zablokování jeho další kandidatury cítily právem podvedeny. Sám Trump hovoří o tom, že dojde k nepokojům. Republikáni už nyní nemají jinou možnost, než se ztrapnit tím, že Trump bude jejich konečným kandidátem na prezidenta Spojených států.

Doufejme, že Trumpova kandidatura nakonec skončí drtivou porážkou republikánů a v tu chvíli bude tato strana schopná se změnit. Bude muset pečlivě zvažovat, co ji dovedlo do této situace. Následně bude muset provést hluboké změny, které v podstatě znamenají založení nové strany. Ta by měla být stranou civilizovanou, která se bude pevně držet svých zásad. Pokud někdo fandí Spojeným státům, neměl by si přát nic menšího.

Autorem je Markus Feldenkirchen.

Zdroj: Der Spiegel


Čtěte více:

BoJ drží stabilní politiku a dává jenu silný impuls k růstu
28.04.2016 10:16
Od japonské centrální banky většina trhu podle konsensu sice čekala st...
Mario Monti: EU se skutečně může rozpadnout
28.04.2016 14:00
Mario Monti působil jako italský premiér a eurokomisař. Ohledně budouc...
Konec saúdské závislosti na ropě; Z Aramca bude globální průmyslový konglomerát
28.04.2016 14:12
Ropná velmoc nezávislá na ropě. Takový cíl si ve svém do značné míry a...

Váš názor
  • Re; Jenom
    02.05.2016 17:54

    Pane Kalko - doba trvání vlády je relativní. Silná ruka dokáže udělat za krátkou dobu víc než slabá ruka za sto let. Podívejte se co za pár let dokázal nýš pan president Zeman.
  • A piramydy tam nemají dotedka
    02.05.2016 17:41

    ani po tisících roků. Hlavně že mají auta a kokakolu.
    .
    • Re: A piramydy tam nemají dotedka
      02.05.2016 17:45

      Ale jiné pomníky mrtvých úředníků tam mají - ovšem ne pro pirany...
      ..
  • Tady zase někdo podkuřuje panu prezidentovi
    02.05.2016 17:35

    Proto .....kupředu levá, huráá na ně a postavme Zemanův kanál at' nezůstáváme uzadu.
    hm
    • Re: Tady zase někdo podkuřuje panu prezidentovi
      02.05.2016 17:39

      A kdo mu podkuřuje? Spiegel podle tebe?
      nvt
  • Kanalizace jako praktická demokracie
    02.05.2016 10:58

    byla zavedena v Novém Yorku teprve cca sto let po Vídni - tedy v polovině devatenáctého století...
    Kalka.
    • Re: Kanalizace jako praktická demokracie
      02.05.2016 18:05

      Naco budovat kanalizaci, když má někdo velkou žumpu. Tam se nemusí ani nic odvádět. Všechno zůstane v zemi poslouží jako hnojivo. To pak všechno jen kvete.
      mn
      •  
        02.05.2016 18:27

        Když má někdo velkou žumpu a jiní nemají ani malou, tak je to demokracie?
        Jaa
        • Není žumpa jako žumpa
          02.05.2016 20:45

          ty velké moc nejdou protože moc smrdí. Ale taky jsou teplé a lidi si časem zvyknou, takže po case jim to ani moc nevadí.
          mn
    • Re: Kanalizace jako praktická demokracie
      02.05.2016 17:28

      Co kanalizace, ale co hrady nebo zámky, ty tam nestaví dodnes. Dyt' tam ty itomý Amerikáni namaj ještě ani Ajfelovku jak jsou pozadu co ? Nic není od amrických mozků. Všechno to tam vymysleli a udělali migranti. Proto je tu nechci.
      mn
      •  
        02.05.2016 17:38

        Konvička sem píše pod pseudonymem...
        nm
  • číst bláboly nedává smysl
    02.05.2016 9:25

    Stačí titulek a vím, že je to blábol. První demokracií na světě bylo Řecko, pak Anglie a zbytek světa dodnes nepochopil o čem demokracie vůbec je.
    Jesse
    • Re: číst bláboly nedává smysl
      02.05.2016 9:38

      vidíš to, ale její export je skvělý kšeft, že jo....
      el mrcoch
      •  
        02.05.2016 17:57

        ... export západní demokracie do Německa, Japonska a Korejské republiky se Spojeným státům povedl.
        ☺lolek☺
      •  
        02.05.2016 10:11

        To nepopírám, někdo válčit musí :-))
        Jesse
        • Jenom
          02.05.2016 10:13

          nevím proč těch chápajících je tak málo...nebo proč mlčí...
          el mrcoch
          • Re: Jenom
            02.05.2016 10:37

            No už proto, že období té řecké vlády lidu bylo poměrně krátké. Mezitím se v Evropě zapomnělo téměř všechno. I třeba to, že Vídeň jako římská Vindobona měla lázně, knihovny, nemocnice, správní budovy, závodiště a třeba kanalizaci, která tam byla znovu zavedena až po nejmíň 12 stoletích, ve druhé polovině 18. století (jako první plně kanalizované město v Evropě)
            Kalka.
            •  
              02.05.2016 18:11

              ... šlo o pouhé stoky.
              ☺lolek☺
              •  
                02.05.2016 18:31

                Samo, stoka je cloaca. Třeba jako ta v Římě, Cloaca Maxima. Všechny byly kryté. Za Etrusků byly ještě nekryté, ale to ty určitě víš.
                Jaa
  • Kam to svět dospěl?
    02.05.2016 9:18

    Kam to svět dospěl, že o morálce poučuje Spiegel, ta největší žumpa novinařiny? A o demokracii poučuje Němec, jehož země se snaží o zničení evropské demokracie přílivem islámských přistěhovalců z celého světa a bolševickým jejich přerozdělováním do všech koutů Evropy pod hrozbou odebrání přístupu k evropských fondů? V levičákovi se dříve či později probudí sociální inženýr, bolševik a komunista, ať už je z jakéhokoli kouta světa.
    Niemetz
  •  
    02.05.2016 8:01

    Když je politika byznys, jdou slušnost a demokracie stranou. :o)
    Harp.
  • znicit krtka :-)
    01.05.2016 6:27

    pardon Trumpa, republikany... a uz mi v clanku chybi jen Putin... :-)
    neo029
  •  
    30.04.2016 21:17

    Vyzerá to tak, že autora aj článok si objednala Clintonová.Už viac krát som napísal , že Patria sa má venovať ekonomike a nie dávaním priestoru takýmto bludom.
    Petrík
    • Pokus si představit co si o nás asi myslí
      01.05.2016 1:36

      ti co nás posuzují podle naší hradní party, která se bratříčkuje s Čínou, Ruskem, Venezuelou KLDR a jim podobným, když chceš posuzovat USA podle DT. Mluvčí prezidenta, který musí zpívat vlastní hymnu pomocí textu nebo kancléř, který nemá požadovanou prověrku a sám president, který mluví a myslí jako dlaždič a už vládne je daleko horší než někdo kdo se rozhodl, ve svobodné zemi kandidovat na hlavu státu. Každý kdo tak přemýšlí by se měl nechat vyšetřit.
      .
    • Petriku jseš mimo mísu
      30.04.2016 21:36

      Kdo bude v USA prezidentem zajímá celý svět a hodně důležitějších a navíc přemýšlejících lidí než ty se tím řídí a plánuje. Neumim si ani představit co by se psalo kdyby se psalo jen o tom co zajímá a líbí se jen tobě. Asi jako za stara. Jak se všude plní plan na 125%, zatímco lidé běhají od kšeftu ke kšeftu aby sehnali pomeranče nebo ha.zlpapír. Tvoje éra je už za náma. Když se ti to nelíbí nečti to nabo si předplat' Volstrýt žurnál. Tam se to ekonomikou jen hemží.
      Rb
  • To je zase žvanec pro mistní rudochy
    30.04.2016 20:23

    A Krym, sestřel civilních letadel, okupace Donbasu, podpora Asada a způsobení vlny migrantů a bombardování nemocnice v Syrii jen proto, že se nachází v oblasti opozice je rázem zapomenuto a všichni se vzrušují co se děje v předvolení kampani v nějaké vzdálené USA. Co se podívat na právě odtajené anglické archivy o našich kdysi top politicích i s premierem Adamcem jako důvěrníkem KGB, kteří tu vládli podle stanov a příkazů z SSSR a jejich pohrobci co nás stále kormidlují pod kompasem dodaným Putinem. Jak probíhaly volby u nás za peníze Lukolu a pod velením Šloufa, který byl po vítězných volbách odstraněn, když se zjistilo jak vedl kampan' jejíž ozvěna a výsledky stale přehlušují hlasy normálních slušných lidí.
    .
  •  
    30.04.2016 12:17

    Česká myš radí slonovi jak to má dělat...............to už jsme si užili dost za Havla.A dopadlo to tak,že jsem z jednoho zadku lezli do druhého.A ještě Islám do toho a bude to hotovo.
    mc
    •  
      02.05.2016 11:46

      Tak tyhle žvanílky, který se ani neodváží podepsat mám rád. Krym byl zcela legitimní vůlí národa odtrhnout se od fašistů, kteří v Kyjevě udělali normální násilný nedemokratický převrat. To bys musel nadávat i na referendum ve Skotsku, ale to ta tvá vymytá hlava asi nepojme. Jinak fandim Trumpovi, i když jsem srdcem demokrat. Clintonová je koza, a nebezpečná, hlavně z hlediska zahraničního. To že se v Americe používají tyto metody, je právě znakem demokracie, kterou v Evropě a hlavně tady nemáme. Jejich vnitřní demokracie je lepší, vnější je ale plná pokrytectví.
      ricochet
    • Proč si myslíš že nás zajímá ...
      30.04.2016 21:23

      a musíš nám tady oznamovat z kterého zadku do kterého lezeš právě ty. Zadek jako zadek normální lidi do žádného nelezou.
      .
    • Re: Kalka
      30.04.2016 12:26

      Kolika východoevropským státníkům se dostalo takové pocty v USA jako Havlovi?
      .
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.