Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropa není supermarket, vzkazuje Macron i do Česka

Evropa není supermarket, vzkazuje Macron i do Česka

23.06.2017 11:09, aktualizováno: 23.6. 11:38
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Evropa není supermarket a já z evropských principů neslevím. Nový francouzský prezident Emmanuel Macron poskytl médiím zevrubný rozhovor, ve kterém nastiňuje svoje vize týkající se Francie a Evropy. Znovu se v něm věnuje mimo jiné vysílání zaměstnanců do zahraničí ze zemí východní a střední Evropy, které bylo jedním z centrálních témat v kampani francouzských prezidentských voleb. Nový šéf Elysejského paláce si už se středoevropskými zeměmi stihl vyměnit řadu ostrých slov, když jejich přístup například k migrační krizi označil za cynický. Především polští a maďarští představitelé reagovali velmi ostře.

Francouzský prezident v rozhovoru sice uvedl, že nevěří v „konflikt mezi východem a západem Evropy“, poté ale varoval před některými evropskými lídry, kteří „opouštějí principy, nastavují Evropě záda, mají cynický postoj k Evropské unii, která by sloužila jedině k rozdělování finančních příspěvků, aniž by respektovali její hodnoty“.

„Evropa není supermarket. Evropa je společný osud. Je oslabená, když přijme, že její hodnoty jsou odmítány. Evropské země, které nerespektují pravidla, z toho musejí vyvodit veškeré politické důsledky. A nejde zde pouze o debatu východ-západ,“ uvedl také podle Le Temps. „Budu hovořit se všemi a s respektem, nezradím ale evropské principy – týkající se solidarity nebo evropských hodnot. Pokud by Evropa měla toto přijmout, znamenalo by to, že je slabá a že už přestala existovat,“ uvedl.

Nižší střední třídy a jejich pochybnosti

Francie od loňska uplatňuje zákon, který Macron prosadil ještě jako ministr a který omezuje volné podnikání evropských dopravců ve Francii. Coby prezident chce Macron tento problém přenést na celoevropskou úroveň. Nový francouzský prezident prosazuje zpřísnění direktivy, která v EU platí 20 let. Zahraniční pracovníci by pak podle tohoto nového ujednání museli být placeni stejně bez ohledu na to, kde v EU budou pracovat. V tlaku na ztížení podmínek pro levné pracovní síly může počítat s podporu Německa a možná i Rakouska, Itálie a Belgie.

Současný režim ale brání až 11 zemí EU včetně Česka a dalších tří států skupiny V4. Východní a střední Evropa tvrdí, že jí současný režim a nižší mzdy pracovníků umožňují držet ekonomiku na dostatečně vysoké úrovni. Francie podle nich sice hovoří o nutnosti sjednotit pracovní podmínky v celé EU, ale skrývá tím ochranářskou politiku pro své pracovní síly - kdo ve Francii pak najme polskou, rumunskou nebo maďarskou společnost, když bude muset zaplatit stejně jako francouzské, řekl bruselský analytik Yann-Sven Rittelmeyer, jehož citovala německá stanice Deutschlandfunk.

Ale Macron je také propagátorem EU a rozhodně nechce ve Francii vyvolat to, co se stalo v Británii a vedlo k brexitu. Kritika levné polské pracovní síly k tomu určitě přispěla. Macron chce Francii modernizovat a připravit na globalizaci, již považuje za nevyhnutelnou. Macron Evropu potřebuje, řekl Rittelmeyer.

Macron v nejnovějším rozhovoru s evropskými médii řekl, že klíčem k tomu, jak smířit evropské obyvatelstvo s evropským projektem, je ztížit podmínky pro to, aby společnosti najímaly levnější pracovní sílu z jiných zemí EU nebo přesouvaly výrobu do zemí s nižšími mzdami. Také prohlásil, že chce kráčet v čele „evropské renezance“ a vytvořit Evropskou unii, která se lépe postará o svoje obyvatele. Výraznější sociální ochrana získá zpět důvěru nižších středních tříd, které začaly pochybovat. Novou krev do žil evropskému projektu vlije obnovená „společná síla“ , kterou chce Macron pozorovat mezi Francií a Německem.

Krize na Západě

Analytické pracoviště Telos poukázalo na to, že Macronovo volební vítězství získává díky současným podmínkám v Evropě i ve světě mezinárodní význam a Francie centrální postavení v Evropě, jakému se naposledy těšila za vlády prezidenta Françoise Mitterranda. Zvnitřku Evropu ohrožuje populismus šířící se východní Evropou a brexit ovlivňující západní Evropu. Zvenčí evropské zájmy ohrožuje z jedné strany ruský prezident Vladimir Putin, z druhé politika amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Sám francouzský prezident považuje v zahraniční politici za svou největší výzvu „krizi, která zasahuje západní státy“, a od tohoto bodu se chce také odrazit. Nástup „antiliberálních demokracií a extrémů v Evropě, opětovné vynoření autoritářských režimů, které zpochybňují životaschopnost demokracie, a Spojené státy částečně se odtahující světu“ je tím, co můžeme nyní pozorovat ve světě, řekl také v rozhovoru.

Francouzi volili Macrona pro jeho reformní a proevropský program. Vnitřní i vnější podmínky jsou příhodné pro posílení evropského srdce kolem Francie a Německa, ale skutečně se to stane, až dá Francie do pořádku své finance, míru nezaměstnanosti, nevýkonný průmysl i své evropské závazky, míní Telos.

Jak na to?

Byť Macronovo vítězství v Evropě vyvolalo euforii, stále není jasné, jak chce prezident francouzskou ekonomiku oživit, napsal profesor ekonomie z mnichovské univerzity Hans Werner Sinn v deníku La Tribune. Podle něj se Macron mýlí, když prosazuje finanční sjednocování na úrovni eurozóny. Doma nechce Macron zvyšovat důchodový věk ani zkracovat pracovní týden. Navrhuje ale, aby severní země eurozóny finančně pomohly jižním. Francouzské finanční a hospodářské trhy by se tak v těchto zemích udržely, ale je to podporování francouzské ekonomiky na cizí účet.

Před volbami Macron sliboval novelu zákoníku práce a také propuštění 120.000 státních zaměstnanců, přesněji nenahrazovat ty odcházející do důchodu. Se změnami zákoníku práce ale nesouhlasí silné odbory, takže nebude snadné je prosadit.

Prezident také navrhuje zřídit v eurozóně vlastní parlament, což by vytvořilo podmínky pro dvourychlostní Evropu, a to je recept na rozdělení EU, ne na její sjednocení, tvrdí Sinn. Jedinou budoucností je podle něj sjednotit Evropu politicky pod společnou vojenskou silou a společným vojenským velením; bez politického sjednocení a tlaku na sjednocení v rámci rozpočtů eurozóny je možné budoucí jednotě Evropy zcela zabránit.

Zdroje: ČTK, Guardian, Le Temps

 

 
 
 
 
 

Čtěte více:

Macron míří za ovládnutím drtivé většiny ve francouzském parlamentu
11.06.2017 22:12
Hnutí centristického francouzského prezidenta Emmanuela Macrona Republ...
Rozbřesk: Macron dostává od voličů silný mandát, týden bude ale ve znamení zasedání Fedu
12.06.2017 9:22
Zdá se, že nový francouzský prezident Macron od voličů dostane skutečn...
Macron vyhrál. S přehledem, přesto ne tak suverénně, jak se čekalo
18.06.2017 22:36
Francouzské centristické hnutí Republika v pohybu (REM) prezidenta Emm...
Rozbřesk: Výsledek francouzských voleb lehce svědčí euru, Macronův velký test přijde ale už v září…
19.06.2017 9:13
Nový francouzský prezident Emmanuel Macron dostal v parlamentních volb...

Váš názor
  • Ja vychodnej europe uz nejak nerozumiem
    26.06.2017 13:50

    Vsetci by chceli zapadoeuropske platy, ale cokolvek by tie platy mohlo teoreticky posunut danym smerom ihned a vehementne neguju. Podla lokalnych znalcov su vychodoeuropania predovsetkym koloniou zapadu, do vlastnych financii a vlastnej meny si Cesi a Poliaci predsa nedaju kecat Bruselom. A pritom fondy ani nie su schopny vycerpat, a do parlamentu si vola opakovane tych istych podvodnikov a tunelarov. Tak co teda vlastne chcete, ludia slovanskeho povodu? Zapadoeuropske platy vam v napoli rozkradnutom state nikto neda. Funkcnu infrastrukturu zkorumpovana vlada nikdy poriadne nevybuduje. Funguje vam len to, co fungovalo aj pred tym. Rusko to tu desatrocia nicilo, a teraz ked to tu ma zapad aky taky zaujem desatrocia vylepsovat, tak ich posielame niekam. Ja netvrdim, ze to zapad bude robit hlavne pre svoje vlastne ciele, ale aspon to nebude nasilna vykradacka ako za Ruska.
    Eco
    • Re: Ja vychodnej europe uz nejak nerozumiem
      26.06.2017 17:36

      Lidé východní Evropy, rozuměj komunistické zony, mají podobně vymyté mozky stejnou propagandou. Není náhodou, že se stále nemohou zbavit demagogického stylu myšlení, které mají zadřené hluboko pod kůží. Proč asi jezdí a snaží se náš prezident za každou cenu navazovat obchodní styky s Čínou na druhém konci světa která je nám co do myšlení a chápání tak vzdálená a kupovat od nich podřadný brak, když máme za souseda jednu z nejúspěšnějších a nejvyspělejších ekonomií, která chce od nás nakupovat a spolupracovat a ne se u nás zbavovat svého podřadného zboží, tak levného jen proto, že je vyráběno dětmi a chudými za nelidských podmínek, protože šetří a není ani na čištění vody a vzduchu který musí dýchat. Kde by jste chtěli pracovat a žít vy. V Číně nebo v západní Evropě ? Zamyslete se než si odpovíte. Kdo by se chtěl vracet a žít za podmínek za kterých se tady žilo před sto lety. EH ?
      Bývavalo
  • A co recipročně?
    23.06.2017 13:52

    Říkám si, což navrhnout, aby to bylo i recipročně? Když přijede francouzský občan do ČR, tak aby dostával taky mzdu obvyklou nebo minimální platnou pro českou republiku. Takže francouzský velvyslanec v Praze by dostal třeba dvojnásobek průměrné mzdy v ČR, čili 2000 euro, a ostatní úředníci na velvyslanectví tak 1000 E. nebo minimální mzdu 11 000 Kč čili 415 E? :-)
    Aleš Müller
    • Re: A co recipročně?
      23.06.2017 13:58

      Chápete význam slova minimální? Aby to bylo reciproční museli bychom přijmout zákon o maximální mzdě. To by se mnoha závistivcům jako vy líbilo.
      ..
  • Sorosuv člověk
    23.06.2017 13:51

    tihle podivuhodní E.T, se rodí v hlavách tzv. intelektuálů, což jsou specifičtí lidé, kteří nic neumí a nejsou ve skutečnosti žádným přínosem žádné společnosti, pouze parazitují
    rob
  •  
    23.06.2017 12:06

    Prezident Makaron, by si měl uvědomit, že do toho supermarketu taky dávám peníze a to 42 miliard ročně. Solidarita není to, že se každému podrobíme a každému vlezeme do p..... Kdo dnes dodržuje zákon o vstupu do Sengenu. Asi jen V4. Ať si Makaron udělá nejdříve pořádek v Calé.
    karel
  • Rétorické cvičení nadaného středoškoláka
    23.06.2017 11:35

    U souhrnných citací je na pováženou, nakolik jsou přesné. Při srovnání souvislosti a rozporů ve vyjádřeních Emmauela Macrona to celé vyhlíží jako reportáž o vítězství nadaného a hezkého chlapce ve středoškolské rétorické soutěži. Snaží se být charismatický, přesvědčivý a motivující, přičemž využívá plytkých argumentů a nezatěžuje se jejich celkovým souladem.
    Rudolf Strýc
Aktuální komentáře
29.04.2024
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná
9:00Česká spořitelna a.s.: Výroční zpráva České spořitelny za rok 2023
8:53Trhy zamíří v úvodu týdne výše. Výsledky ukázaly mmcité a Primoco  
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y