Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Slunce svítí, je čas opravit eurozónu. Bude opět promrhán?

Slunce svítí, je čas opravit eurozónu. Bude opět promrhán?

16.11.2017 6:11
Autor: Redakce, Patria.cz

John F. Kennedy říkal, že střecha se opravuje v době, když svítí slunce. Ovšem podle Paula Taylora z Politico se evropští vůdci této moudré rady soustavně odmítají držet. Výsledkem jsou zoufalé kroky na poslední chvíli, když hrozí finanční kolaps. Například německé kancléřka Angela Merkelová se domnívala, že bude schopna přesvědčit parlament o pomoci Řecku, Irsku a Portugalsku až ve chvíli, kdy bude reálně hrozit rozpad eurozóny. Nyní se do Evropy vrací rychlejší ekonomický růst a dokonce se zdá, že může přijít několik let politické stability. Slunce tedy svítí, ale bude se opravovat?

Vedení eurozóny by nyní mělo jednat rychle a napravit ty části celé struktury měnové unie, které to potřebují. Jenže shoda na tom, co je vlastně třeba učinit, ani zdaleka nepanuje. První krizi v eurozóně zastavil až Mario Draghi, když slíbil, že ECB udělá pro záchranu eura vše, co bude třeba. Jenže ani ECB není všemocná a ani z právního hlediska nemůže dělat vše, co by si možná přála. A to nemluvě o nějaké velké podpoře v zemích, jako je Německo.

Pokud do Evropy dorazí další krize a vysoce zadlužené vlády a banky se opět dostanou do problémů, investoři mohou už vážně pochybovat o tom, že věřitelské země ze severu stojí skutečně pevně za existencí eura. Během posledních let totiž dávaly opakovaně najevo svou neochotu pomáhat zemím na periferii a podobné pochyby by nakonec mohly rozptýlit jen společné evropské dluhopisy.

Francouzský prezident Emmanuel Macron již pronesl několik ambiciózních projevů na téma reforem eurozóny, ale Paříž zatím nepřišla s žádnými konkrétními návrhy. Jeden z čelních představitelů eurozóny tak říká, že „nikdo ve skutečnosti přesně neví, co chtějí Francouzi a Němci už nyní říkají, co všechno nechtějí“. Macron zatím hovoří o společném ministru financí a společném rozpočtu, ale podobné myšlenky v dohledné době velkou podporu ostatních zemí pravděpodobně nezískají. Německo naopak chce, aby záchranné fondy získaly větší pravomoci a mohly například dohlížet na plnění rozpočtových cílů či dokonce prosadit restrukturalizaci dluhů u zemí, které je nejsou schopny snížit.

Bývalý německý ministr financí Wolfgang Schäuble nedávno opakoval, že Německo by mělo odmítnout jakoukoliv formu sdílení dluhů a vytváření společných obligací. Pokud jeho postoj odpovídá převažujícímu názoru v jeho zemi, mohlo by to znamenat konec nadějí na jakékoliv hlubší reformy eurozóny, které jsou podle řady ekonomů pro její dlouhodobé přežití nezbytné. Nejnutnějším krokem se nyní zdá být dokončení bankovní unie. V ideálním případě by došlo k posílení záchranného fondu, který by měl v budoucnu pomáhat bankám v problémech. Jenže současný plán počítá s tím, že fond bude poměrně malý a jeho dokončení bude trvat deset let. Takže v příští krizi svou roli možná ani zdaleka nesplní. Problémem se také stále jeví vytvoření společného pojištění vkladů.

Příští měsíc by se měl konat summit zaměřený na problémy eurozóny, kde se bude o zmíněných tématech hovořit. Klíčovou postavou bude Angela Merkelová, jejíž domácí pozice je ale nyní poměrně slabá. Svobodní demokraté jako jeden z jejích pravděpodobných koaličních partnerů jsou navíc proti francouzským návrhům na hluboké reformy eurozóny. Nicméně Merkelová by učinila dobře, kdyby na ně reagovala pozitivně, protože po dlouhé době je v Paříži prezident nakloněný silným veřejným financím a ekonomickým reformám.

Jedním z rozhodujících bodů bude to, zda se Německo dokáže přenést přes své velké tabu, kterým jsou zmíněné eurodluhopisy. Ty by pomohly slabším zemím, aniž by Německo muselo souhlasit s přímými fiskálními transfery. Němci by se s nimi totiž podělili o svůj vysoký rating a tím by jim pomohli vypořádat se s vysokými dluhy z minulosti. A to je i v zájmu samotného Německa. 


Čtěte více:

Proč jsou Řekové ještě v eurozóně? A proč se sama nerozpadla?
11.11.2017 18:15
Vývoj v Řecku po roce 2008 je naprosto ojedinělý. Existuje řada příkla...
Evropské akcie potopí jen Spojené státy
10.11.2017 12:03
Valuace amerických akcií se nyní pohybují mnohem výše než u akcií v Ev...
Víkendář: Ropní diktátoři, spojte se!
11.11.2017 7:25
V Saúdské Arábii proběhla čistka, které padlo za oběť jedenáct princů ...
Přichází pro akcie ničivá velká derotace?
10.11.2017 19:41
Ve svých předchozích příspěvcích jsem hovořil o tom, že světové ekonom...

Váš názor
  • Je vůle opravit např. toto?
    16.11.2017 12:43

    Tak např. nařízením č. 173/2009 stanoví EU dovozní clo na rýži 4 koruny na kilo. Nařízení EU 1095/2005 stanoví dovozní clo na jízdní kola 48,5%. Nařízení EU2204/1999 stanoví dovozní clo na banány 16%. Ročně na clech v cenách zboží platíme do pokladny EU kolem 7 miliard korun. Směrnice EU 30/2003 nařizuje přimíchávání biopaliv do benzínu a nafty. Protože výroba nafty a benzínu z rostlin je dražší než ropy, zdražuje povinné přimíchávání 10% biopaliv benzín a naftu asi o korunu na litr. Vyšší je pak logicky i DPH z benzínu a nafty. Tato směrnice EU však zdražuje nejen benzín a naftu, ale také pečivo, protože na více polích se pěstuje řepka na biopaliva a méně osevních ploch pak zbývá pro pšenici na chleba. Smlouvou o vstupu České republiky do EU se Česká republika zavázala, že se u nás nevyrobí více než 0,7 litru mléka na osobu a den. Nařízení Rady EU č. 1787/2003 stanovilo intervenční cenu másla na 3 282 euro za tunu. Intervencemi do zemědělství se ve Státním zemědělském intervenčním fondu, který byl zřízen po vstupu do EU, zabývá na tisíc zaměstnanců. Na základě tisíců nařízení tito úředníci každý den, když přijdou do práce organizují intervenční nákupy. Když EU chce zdražit máslo, úředníci začnou máslo skupovat a uskladňovat ho – opět za naše peníze – do pronajatých mrazírenských skladů. Jen na chod Státního zemědělského intervenčního fondu platíme ze státního rozpočtu 1,64 miliardy korun. Smlouva o přistoupení k EU nám stanovila minimální sazby daní z cigaret na 57% ceny resp. 64 EUR na 1000 cigaret. Na daních se ale vybere méně, protože vyšší daně znamenají více pašovaných a ilegálně vyráběných cigaret. Kvůli EU se musela zvýšit DPH u celé řady služeb, protože EU stanovuje, na které služby musíme uplatňovat vyšší sazbu DPH. EU kromě toho diktuje minimální sazby daní u piva, alkoholu, benzínu i nafty.
    oprava
  •  
    16.11.2017 8:14

    Když jsem opravoval dům, nebylo to pouze o střeše. Z toho původního zůstalo pouze obvodové zdivo. Také podlahy vzaly za své. Ze stávající garáže, která byla součástí domu jsem udělal dílnu a novou prostornou dvougaráž postavil vedle na pozemku kolem obydlí. Součástí opravy byla také infrastruktura - elektřina, voda, plyn, topení...K takové zásadní opravě je však třeba vůle a ochoty majitele domu. Neboť původnímu a novému obydlí mnoho společného nezůstalo.
    oprava
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data