Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak vymýtit obchod s dětskou prací

Jak vymýtit obchod s dětskou prací

25.11.2017 18:21

Když se v říjnu 1997 sešli v Oslu globální lídři, aby určili strategii eliminace dětské práce, přivezli jsme si obrovské ambice a hluboký závazek ke změně. Zlepšováním spolupráce a plánování jsme usilovali o ochranu dětí před vykořisťováním a rozvoj „nové strategie k odstranění dětské práce na národní, regionální a mezinárodní úrovni“. Dnes, 20 let poté, je načase se ptát: jak se nám to daří?

Žalostně. Od onoho prvního setkání svět nesnížil počet dětí zapojených do pracovních sil ani na polovinu. Během posledních pěti let se mezinárodnímu společenství podařilo snížit počet zaměstnaných dětí jen o 16 milionů, což je nejpomalejší tempo snižování za desítky let. Ze 152 milionů dětí, které dnes pracují, zhruba 73 miliony vykonávají pracovní činnosti považované za rizikové. Přitom i „bezpečná“ dětská práce postihuje fyzickou a fyziologickou pohodu obětí dlouho do dospělosti.

Ještě horší je, že nejmenšího pokroku svět podle nejnovějších údajů Mezinárodní organizace práce dosáhl v ochraně dvou nejohroženějších skupin v populaci: dětí ve věku od pěti do 11 let a mladých dívek.

Problém nespočívá v tom, že bychom se nijak nepoučili z našich čtyř celosvětových setkání (poslední, konané v Buenos Aires, se završilo tento měsíc). Problém tkví v tom, že jsme selhali a selháváme v dodržování svých vlastních rad.

I ve chvíli, kdy spolu hovoříme, znepokojující globální vývoj přidává k dětské práci a obchodování s dětmi zlověstný obrat. Současné století mělo být érou posilování práv těch, kdo jsou nejvíc na okraji. Místo toho jsme svědky nejzvrácenějšího druhu globalizace, při níž se děti stávají mnohočetnými oběťmi.

Poněvadž obchodníci s lidmi dokážou snadno kořistit vprostřed chaosu, obzvlášť zranitelné jsou děti v oblastech konfliktu. Sýrie už léta přitahuje pozornost kvůli děsivému násilí, jemuž jsou vystaveny děti. Globální vzestup organizovaných gangů však znamená, že ohrožené jsou také děti v Asii, Africe, Latinské Americe a Evropě. K zastavení tohoto trendu jsou nezbytné bezodkladné a koordinované investice do vzdělávání a bezpečnosti všude tam, kde jsou děti v ohrožení – v oblastech konfliktu, uprchlických táborech a místech postižených přírodními katastrofami.

Často si lámu hlavu, jak jsme se do tohoto stavu dostali. Během posledních 37 let jsme s kolegy v Indii vysvobodili z nucených prací víc než 87 000 dětí. Zachránili jsme dívky, které byly zneužívány tak, že ztratily schopnost mluvit. Nedávno jsme vysvobodili děti z oděvní továrny v Novém Dillí, kde byly víc než tři roky nuceny sedět a pracovat 20 hodin denně v suterénu bez ventilace. Když byly převezeny do Mukti ášram, našeho přestupního rehabilitačního centra, mnohé nedokázaly chodit, dokonce ani zvednout zrak ke slunci.

Jsme na své úspěchy hrdí. Lidská podlost je ale pramenem přetrvávajícího žalu.

Jak můžeme s tímto utrpením jednou provždy skoncovat? Globální zasedání jako to, které právě skončilo, mají jistě svou úlohu. Jen mluvit ale nestačí. Vážné problémy, s nimiž se lidstvo potýká, se řeší pouze tehdy, když se dotčené subjekty stanou plnohodnotnými účastníky.

Poučné jsou úspěchy v oblasti veřejného zdraví. Bývaly například doby, kdy nemoci jako dětská obrna a neštovice ničily miliony. Díky koordinovanému úsilí lékařů, dobrovolníků, světových institucí, místních vlád a občanské společnosti se tyto nemoci podařilo zkrotit. K potlačení dětské práce je teď potřebná podobná spolupráce.

Začít je třeba zaměřením pozornosti na odvětví, kde se dětská práce vyskytuje, například zemědělství. Kromě pevných právních rámců je nezbytné zavést robustní mechanismy zodpovědnosti s cílem zaručit, že se dětská práce nebude používat v dodavatelských řetězcích. Zjistil jsem, že za vhodných pobídek se podniky a spotřebitelé mohou stát partnery v potírání dětské práce.

Příklad takové spolupráce se objevil v odvětví výroby koberců v jižní Asii, kde byly děti nemilosrdně zneužívány. Ve snaze prosadit změnu jsme uvedli do pohybu hnutí provádějící osvětu mezi spotřebiteli na Západě, abychom vlastníky továren na koberce přiměli chovat se zodpovědně. To vedlo k vytvoření značky GoodWeave, která potvrzuje, že na výrobě produktu se nepodílelo žádné dítě. Od vzniku značky před více než 20 lety dětské práce ve výrobě koberců v regionu strmě ubylo, ze zhruba milionu na asi 200 000.

Takové programy jsou prospěšné, ale nejdůležitější změny musí přinést mezinárodní úsilí pod vedením Organizace spojených národů. K přetnutí začarovaného kruhu dětské práce, negramotnosti a chudoby bude zapotřebí, aby mezivládní agentury spojily síly nad každým z Cílů udržitelného rozvoje, které přímo ovlivňují děti. Patří k nim Cíl 8, eliminovat nucené práce, moderní otroctví, obchod s lidmi a dětskou práci, Cíl 4, zajistit vzdělávání pro všechny, Cíl 3, poskytovat všeobecný přístup ke zdravotní péči a Cíl 16, zastavit všechny formy násilí páchaného na dětech.

Abychom uspěli, generální tajemník OSN António Guterres musí nasměrovat víc prostředků na zlepšování života dětí. Jeho prvním krokem by mělo být svolání schůzky s šéfy agentur OSN a mezinárodních organizací a se světovými lídry, za účelem sestavení agendy pro společné a soustředěné úsilí na ochranu mladých lidí po celém světě.

Jedině politická vůle dokáže v posledku udělat čáru přes rozpočet chmurným kalkulacím s dětskou prací. Nemůžeme budovat mírovější, udržitelnější svět, aniž bychom zajistili svobodu, bezpečnost a vzdělávání všem dětem. Život zaplněný prací okrádá děti o všechny tři.

Když přemýšlím o cestě vpřed, neustále se mi vybavuje dívka, kterou jsem viděl v Brazílii. Krvácela z drobných rukou, děsivě poraněných od trhání pomerančů. Položila mi jednoduchou otázku, na niž jsem nedokázal odpovědět: „Jak si svět může vychutnávat šťávu z těchto pomerančů, když při jejich sběru musí děti jako já prolévat krev?“

Právě to je také otázka, kterou si musíme položit všichni.

Kajláš Satjárthí, laureát Nobelovy ceny míru, je čestný prezident sítě organizací Global March Against Child Labour (Globální pochod proti dětské práci) a zakladatel Bachpan Bachao Andolan (hnutí Záchrana dětství).

Copyright: Project Syndicate, 2017.
www.project-syndicate.org

 
 

Čtěte více:

Investoři do dluhopisů jsou z Marsu, centrální bankéři z Venuše. Volatilita jednou opět vzroste
26.07.2017 14:03
Investoři do dluhopisů jsou z Marsu, centrální bankéři z Venuše – nebo...
Ekonomům by prospělo, kdyby si rozšířili obzory
04.08.2017 18:02
V průzkumu z roku 2006 odpovídali profesoři amerických univerzit na ot...
Šéf internetového gigantu Rakuten: Když Trump nechce přistěhovalce, otevřeme jim dveře v Japonsku
31.08.2017 17:57
Rozmanitostí se může pochlubit jen nemnoho společností se sídlem v Tok...
Americké firmy zrychlují nabírání zaměstnanců, ukazuje ADP
30.08.2017 14:28
Nezaměstnanost je sice už velmi nízká, ale firmy ve Spojených státech ...
Zklamání z amerického trhu práce rozdivočelo euro s dolarem
01.09.2017 14:43
Srpnová čísla z trhu práce USA znamenají špatné zprávy. Indikace byly ...
Dva pilíře francouzské hospodářské reformy
10.09.2017 19:36
Francouzská vláda vyhlásila zásady tvorby nového zákoníku práce, své p...
Dudley (Fed): Ekonomika dál poroste nad trendem, probíhají významné strukturální změny
14.09.2017 17:43
Americká ekonomika se pohybuje po trajektorii nacházející se mírně na...
Hlavní investiční téma roku 2018: Inflace a (ne)fungující Phillipsova křivka
11.10.2017 6:38
Globální trh práce se možná dostal do bodu, kdy mzdy začnou růst rychl...

Váš názor
  • Chyba
    27.11.2017 12:26

    Vymýtit?A co budou dělat?Fetovat?Jo kdyby bylo řečeno vymýtit otrockou dětskou práci.......ale vymýtit dětskou práci mi připadne úplně hrozný nadpis.
    mc
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data