Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summers o eskalaci obchodních potyček a dalším vývoji v globální ekonomice

Summers o eskalaci obchodních potyček a dalším vývoji v globální ekonomice

04.07.2018 11:26, aktualizováno: 4.7. 11:25
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Německý Der Spiegel přináší rozhovor s významným americkým ekonomem Larry Summersem. Ten se domnívá, že mezinárodní obchodní spory eskalují a ve sporech mezi USA a Čínou dominují nacionalistické a protekcionistické elementy. Vůdci těchto zemí „ukazují, jací jsou chlapáci a poškozují svou ekonomiku“. Konflikt se už totiž dostal do fáze, kdy nejde jen o manévrování, ale „střílí se skutečnou municí“.

Na otázku, zda Trump náhodou nemá pravdu, když si na čínské obchodní praktiky již dlouho stěžuje řada západních zemí, Summers odpověděl: „Určitě nemá pravdu v tom, jak reaguje. Historie moc nenaznačuje, že podobné výhružky budou efektivní. A je mimořádně negativní, když naše ekonomická diplomacie vede do stavu, kdy naši tradiční spojenci mají více pochopení pro Čínu než pro nás, protože my uvalujeme sankce i na ně.“

Čína podle ekonoma nepůjde cestou, která by dohnala věci do extrému, protože má s USA obchodní přebytek ve výši 8 – 10 % HDP. Mohl by Peking použít jako zbraň investice do amerických vládních obligací? „Nikdy neříkej nikdy. Pokud by ale Čína učinila kroky, které by oslabily dolar, bylo by to pro ni extrémně nákladné, protože v této měně drží obrovský objem pozic. Pokud by byla výsledkem vyšší konkurenceschopnost americké ekonomiky vůči euru, Spojené státy by na tom nakonec získaly. Proto nečekám, že Čína začne v rámci sporu prodávat dolarová aktiva,“ míní Summers.

Čína má ale podle jeho názoru velký prostor pro jiná odvetná opatření včetně zásahu proti americkým společnostem přímo v Číně. „Pokud půjdeme dál tímto směrem, podnikatelské prostředí se v této zemi vůči americkým společnostem značně zhorší. A čínský spotřebitel i firmy budou mít stále menší nadšení vůči všemu, co reprezentuje USA. Dost dobře nechápu, jak by nám to mělo prospět,“ říká ekonom.

Proč tedy americké společnosti vůči obchodní politice svého prezidenta neprotestují? Summers se domnívá, že řada korporací je celkovou politikou Donalda Trumpa zděšena, což se projevuje například tím, že lidé jako Jamie Dimon z JPMorgan či Satya Nadella z Microsoftu komentují vývoj v oblasti imigrační politiky. Trump má mezi firmami velký deficit důvěryhodnosti, jeho poradní sbor musel být rozpuštěn, protože z něj rezignovala řada zástupců firemního sektoru. Vedení společností se také obává, že současná obchodní politika povede k odvetným opatřením ze strany Číny namířeným právě proti nim a že Čína bude dávat přednost evropským a japonským společnostem,“ tvrdí Summers.

Je sice pravda, že Trump také snížil daňové zatížení korporátního sektoru, ale Summers tvrdí, že „doposud díky tomu došlo jen ke zvýšení plánů na odkupy a výplatu dividend“. Na straně zvyšování mezd naopak k žádným velkým změnám nedošlo. K tomu všemu je ohrožena či již zrušena řada obchodních dohod a partnerství, ze kterých byly firmy dříve nadšeny, včetně TPP, NAFTA a TTIP. „Ti samí lidé, kteří Trumpa volili, budou trpět, protože obchodní deficity namísto poklesu vzrostou, a to kvůli jeho fiskální politice. Zhorší se naše konkurenceschopnost, firmy budou propouštět kvůli vyšším cenám oceli. Klesne kupní síla mezd, protože porostou ceny,“ predikuje Summers.

Ekonom uznává, že americká ekonomika nyní prochází boomem, ale zpochybňuje jeho udržitelnost. Boom byl v první řadě tažen vývojem v globální ekonomice a „nevidí žádný přímý a pozitivní vliv Trumpovy politiky“. Podle Summersova názoru ale k výraznému zpomalení globálního růstu v následujících měsících nedojde a „byl by překvapen, kdyby najednou došlo k prudké eskalaci obchodního konfliktu, protože to by mělo příliš vážné následky“. V určitém bodě naopak dojde k obratu a „Trump si najde způsob, jak vše prezentovat jako své vítězství“. To je pro člověka, který se nezdržuje fakty, poměrně jednoduché, dodává ekonom.

Zdroj: Der Spiegel

 
 
 
 
 

Čtěte více:

Co by měl Trump dělat, kdyby chtěl své zemi skutečně prospět
22.06.2018 10:15
Donald Trump vyhrál americké prezidentské volby s tím, že klade „Ameri...
Trhy do konce roku: Silný fundament proti řinčení obchodních zbraní
27.06.2018 6:29
Známý investor Ed Yardeni se na svém populárním blogu zamýšlí nad tím,...
Trump hrozí Harley-Davidsonovi: Zdaním je jako nikdy předtím
26.06.2018 17:14
Prezident USA Donald Trump pohrozil společnosti Harley-Davidson, že zp...
Trump prý opakovaně hovořil o odchodu Spojených států z WTO
29.06.2018 17:36
Americký prezident Donald Trump opakovaně sdělil představitelům Bílého...
Trump kritizoval obchodní praktiky EU, přirovnal ji k Číně
02.07.2018 8:36
Americký prezident Donald Trump v neděli přirovnal obchodní praktiky E...

Váš názor
  • Vyvoj ekonomie stejne jako populizmus
    07.07.2018 12:03

    se daji okecávat nebo dokazovat vylhanými a vymyšlenými čísly pro ty neinformované, nebo slepě věřícím svým vyvoleným lhářům, jak to tady předvádí náš nechvalně známý agent. Ale k tomu, jak se věci opravdu mají, stačí když si každý i jen trochu logicky myslící člověk, porovná dnešní sraz a spanilou jízdu motorkářů Harleye a pokus o něco podobného ubohých ruských "nočních vlků" Vladimíra velkého. Na to stačí pouhý pohled a vidí to i malé dítě bez propagandy. Jednomu je jen smutno, při pohledu, kolik lidi u nás to sále nevidí a stále fandí našemu bývalému vzoru. Proč se asi nezůčastn'ují Putinovi vlci, ani náš poslanec který se s ruskými nočníky tak angažoval ? Má to přece daleko blíž než spousta těch co přijíždí až z Ameriky nebo Indie. Žeby zase nějaká kampan' nebo snad Kalousek, Jako na sletu Sokolů.
    Davidson rules
  •  
    04.07.2018 8:45

    Je to KAČER DONALD akorát tak pro smích. Celkově mě zaráží jak “podnikatelé”, kterým poslední finanční krize nejvice zredukovala jejich byznys, se poměrně rychle dostali do správných politických křesel. V USA je to nepochybně kačer Donald a u nás komunista Babiš. Nevýhoda demokracie spočívá v tom, že svůj hlas může dát komukoliv kdokoliv. Takto se rozhoduje především jedna vrstva voličů, co za párek zdarma a pivo dá hlas tomu, kdo zrovna ”zdarma” něco rozdává ://
    ……
    •  
      04.07.2018 12:50

      to jsou pořád stejné řeči, párky, koblihy pro primitivy. Ukaž mi stranu, která není populistická? I ti Svobodní (nejméně populistická a nejvíce protievropská strana u nás) nakonec byli rádi za poslance v EP a také rozhodl populismus. Pro mě jsou největší populisté TOPka, nesouhlasíš, nevadí. Máš smůlu, mě se tak jeví. Vše negují, i to je populismus, protože mezi námi je spousta kverulantů, takže těch 4-5% sedí.
      achilles
      •  
        04.07.2018 15:45

        Můj příspěvek byl směřován na zkrachovalé “podnikatele”, které zasáhla poslední finanční krize! To, že naprosto všichni političtí představitelé ( především levičáci a pravičáci ) jsou od přírody populisté je věc jiná. Čekal jsem, že poslední finanční krize oddělí “plevel od semene” což se i stalo. Bohužel jsem nepredikoval, že plevel zaplevelí globálně vrcholovou politiku. To je pro mě zarážející a ukazuje to obecně něco o inteligenci národů.
        ……
    •  
      04.07.2018 11:58

      Kobliháři jsou stejné zlo, jako sluníčkáři a Obamovci.
      Roman
Aktuální komentáře
17.05.2024
22:00S&P 500 si připsal již čtvrtý týdenní zisk v řadě  
17:45Americká ekonomika podle jednoduchého indexu celkového blahobytu
17:27Filla, Zrzavý či Toyen. V galerii KODL probíhá předaukční výstava a blíží se tradiční aukce 26. května na Žofíně
17:13TRHY: GameStop vypadá jako GameOver, zatímco zlato se vrací nad 2400 dolarů  
16:17Odbory Royal Mail hrozí stávkou, pokud Křetínský nesplní jejich požadavky
15:43CNBC: Žhavá rally drahých kovů může pokračovat, cíl pro zlato až u 2600 dolarů
14:04Ramsey: Tesla má u autonomního řízení specifickou strategii, nabíjecí stanice jsou jedním z nejhodnotnějších aktiv
12:50Primoco UAV SE: Oznámení o odvolání konání valné hromady
12:45Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu
12:24Perly týdne: Spekulace na akciích jako sociální rebelie?
12:07Skupině Photon Energy klesly v prvním čtvrtletí tržby, provozní zisk jí stoupl
11:46Jak ozdravit největší realitní trh na světě? Na peníze od vlády finanční trhy slyší
11:20Eurostat: Míra inflace v EU v dubnu zůstala na 2,6 procentech, v ČR se zvýšila
11:09FRESH s Janem Burešem a Dominikem Rusinkem: Hledání nové letové hladiny aneb kde ČNB ‚zaparkuje‘ úrokové sazby?  
9:49Čína oznámila rozsáhlá opatření na oživení realitního trhu
9:01Rozbřesk: Červnový pokles sazeb ECB potvrzen
8:44Colt CZ dokončil akvizici Sellier & Bellot, čínská ekonomika prochází nevyrovnaným oživením a futures jsou v červeném  
8:15UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Oznámení o uložení projektu fúze sloučení do sbírky listin
8:10Skupina Colt CZ dokončila akvizici českého výrobce munice Sellier & Bellot
6:41Yardeni: Býčí trend by měl i přes korekci pokračovat, zisky míří k novým rekordům

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data