Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Rizika evropské ekonomiky narůstají

Rozbřesk: Rizika evropské ekonomiky narůstají

15.01.2019 9:17
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Pozornost nejenom finančních trhů se bude dnes upírat především do Británie, kde má tamní parlament jednat o dohodě o vystoupení země z EU. Šance, že dojednaná smlouva hladce projde, je poměrně malá, a tak nejistota, co se bude dít dál, zůstává ve hře. Možný je tak i nadále odklad hlasování, prodloužení brexitu, nebo dokonce jeho konec či další referendum. Média rovněž zmiňují možnost dalšího hlasování v parlamentu, které tak trochu připomíná někde už osvědčenou metodu opakovaného hlasování, dokud většinová vůle nedospěje k “žádoucímu” výsledku. V tuto chvíli jsou asi všechny možnosti otevřené, což ještě dále zvyšuje riziko pro další vývoj britské a vlastně i evropské ekonomiky. Ani po dnešním hlasování tak nemusí být pro firmy a domácnosti na obou stranách kanálu zřejmé, na co se vlastně připravovat. A to není s ohledem na současnou kondici evropské ekonomiky rozhodně dobrá zpráva.

Zvlášť, když včera zveřejněná data o průmyslové výrobě v EU za listopad dopadla dost mizerně, a to i zásluhou do oči bijících čísel z Německa, kde výroba meziročně propadla o více než pět procent. Tyto údaje mohou samozřejmě projít ještě různými revizemi, nicméně z pohledu nejbližších měsíců optimismu nedodají ani statistiky nových zakázek. Klesají nejenom ty zahraniční, ale i domácí a slabší je i poptávka ze zemí mimo Unii. Tento trend se přitom i nadále dotýká automobilového průmyslu, jehož nové objednávky soustavně padají už půl roku, a to především „díky“ nižší poptávce po nových vozech v zemích eurozóny. Poté, co se tato významná část německého průmyslu otřepala po aféře s dieselovými motory, přišla nová pravidla měření emisí, která zahýbala s produkcí a zásobami, a nyní se k tomu všemu přidává i slábnoucí zájem o nová auta. Po tak dlouhém růstu automobilového trhu sice nejde o nijak zvláštní překvapení, nicméně přichází asi v tu nejméně vhodnou dobu. Německá ekonomika se i z tohoto důvodu ocitla na prahu recese, která nebude nepochybně bez důsledků. Na rozdíl od některých dalších velkých zemí však Německu zůstává minimálně jeden trumf v kapse. Tím je možnost fiskální expanze, kterou si tato země vytvořila tím, že v dobrých časech spořila, aby v časech horších mohla více utrácet. Jak prosté a přitom nedosažitelné je toto řešení třeba pro jižní křídlo Unie…

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Koruna, která už od začátku roku pozvolna umazává část svých ztrát, se během včerejška pohybovala okolo úrovně 25,55 EUR/CZK. Koruně nepochybně svědčí jestřábí rétorika centrálních bankéřů, kteří otevřeně hovoří o dalším zvýšení úrokových sazeb, ke kterému nejspíše dojde už na únorovém zasedání bankovní rady ČNB. ČNB může výrazně polevit v tzv. normalizaci úrokových sazeb a to proto, že se realita může stále více odchylovat od optimistické prognózy centrální banky. Ve světle dosavadních výsledků české ekonomiky a rizik, která před ní stojí, se více než tříprocentní růst HDP prognózovaný pro letošní rok centrální bankou jeví stále více jako přání než reálná možnost. A tak příběh, na němž je založen dosavadní postup ČNB, se tak může už v první polovině roku docela citelně změnit. Samozřejmě s ním i pohled na inflaci a devizový kurz koruny.

Zahraniční forex

Klíčové hlasování britského parlamentu o dohodě o brexitu se blíží (má proběhnout dnes po 19 hodině) a libra poněkud překvapivě posiluje. Dohoda, kterou upekla EU s britskou premiérkou Mayovou, zřejmě velmi pravděpodobně neprojde a teď půjde o to, jak velká bude opozice vůči tomuto řešení. Pokud bude proti méně než 100 poslanců (z 650), tak premiérka Mayová má šanci se do parlamentu rychle vrátit s kosmetickými úpravami a zkusit další hlasování. Pokud bude proti výrazně nad 100 poslanců, situace začne být výrazně více politicky komplikovaná a do hry vstoupí i labouristická opozice. Jak se v této situaci bude chovat libra, je totálně nečitelné stejně tak jako aktuální posilování britské měny.

Dodejme, že pokud se dnes pozdě večer libra v důsledku výsledku parlamentního hlasování výrazně pohne jedním či druhým směrem, může to vyvolat pohyb i na eurodolaru. Dodejme, že překvapivě vysoká podpora pro dohodu by eventuálně mohla podpořit růst úrokových sazeb napříč evropským kontinentem a podpořit tak euro.

Ropa

Slabá data za čínský zahraniční obchod včera dolehla na ropu Brent, která rezignovala na návrat zpět nad 60 dolarů za barel. Do centra pozornosti se tak po krátké odmlce opět dostávají obavy z oslabující globální poptávky po ropě. Hospodářský růst totiž neoslabuje pouze v Číně, ale také v USA a eurozóně a otázkou je, jak se v tomto synchronním zpomalení budou držet další rozvíjející se trhy (například Indie). Bezesné noci tak kartelu OPEC nakonec zřejmě nebudou působit pouze američtí těžaři břidlicové ropy, ale stejně tak i kondice globální poptávky po ropě.

Jak silnou vidí v tomto roce globální poptávku, dnes ve svém pravidelném měsíčním reportu zveřejní americká EIA. Druhým zajímavým číslem dne bude stav zásob od amerického petrolejářského institutu, předskokana zítřejších oficiálních čísel od EIA.



 

Čtěte více:

AFP: Nizozemské květiny tváří v tvář brexitu vadnou
02.01.2019 8:43
Od svítání popojíždějí stovky lidí na elektrických vozících v srdci ob...
Investiční výhled Patrie na 2019: Evropa tradičně v zajetí politiky
07.01.2019 10:35
Uplynulý rok znervózňovala evropské finanční trhy výrazným způsobem po...
Bloomberg: Přípravy Londýna na brexit bez dohody jsou jen bluf
03.01.2019 9:15
Britská vláda v posledních týdnech spustila horečné přípravy na hrozíc...
Průvodce brexitem: Věříme, že katastrofa nenastane
11.01.2019 15:35
Dlouhá sága odchodu Velké Británie se rychle blíží ke svému rozuzlení,...
Theresa May: V případě odmítnutí dohody s EU hrozí, že brexit nebude
14.01.2019 14:32
Britská premiérka Theresa Mayová dnes vyzvala poslance Dolní sněmovny,...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.05.2024
22:00Technologické lídry na Wall Street zasáhl výběr zisků  
18:15Módní vlny na trhu – verze s hedge fondy
17:28Může být fundament problém pro akcie? Dnešní pokles naznačuje, že sazby nejsou všechno  
16:46Braňo Soták: Advance Auto Parts jde správným směrem, ale žalostně pomalu  
16:44Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí zpomalil mnohem více, než se čekalo
15:30Nagel: Rostoucí pravděpodobnost snižování sazeb v eurozóně
15:14Ministerstvo financí prodalo státní dluhopisy za 10,7 miliardy korun, poptávka byla dvojnásobná
15:07Evropská unie schválila přísnější pravidla boje s praním špinavých peněz
13:28Salesforce očekává nejhorší růst tržeb od roku 2008. Akcie v pre-marketu klesají o 16 pct
11:53Evropské "alfa" akcie s vysokým potenciálem podle Goldman Sachs  
11:05Sentiment na trhu se před americkým HDP otáčí mírně k lepšímu  
10:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance 5. června ve Zlíně
10:34WOOD & Company: Hodnoty investičních akcií k 31. 3. 2024 - Realitní podfondy
10:28RMS Mezzanine, a.s.: Opravná informace ke Konsolidované výroční finanční zprávě 2023
9:45Bloomberg: Saúdská Arábie plánuje spustit sekundární nabídku akcií firmy Aramco
9:08Rozbřesk: Námořní doprava znovu zdražuje. Důvod pro ČNB být opatrnější?
8:42Trhy jsou v sevření široké averze k riziku, BHP odstoupila od převzetí Anglo American a futures jsou v červeném  
6:35čnBlog: Dvě desetiletí v Evropské unii: Jaká byla pro země Visegradské čtyřky?
29.05.2024
17:50Inflace a aukce dnes dolehly na dluhopisy i akcie  
17:24Trh může táhnout nahoru i velmi nízká averze investorů k riziku. Co to ale vlastně znamená?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Best Buy Co Inc (04/24 Q1, Bef-mkt)
Dell Technologies Inc (04/24 Q1, Aft-mkt)
Dollar General Corp (04/24 Q1, Bef-mkt)
SentinelOne Inc (04/24 Q1, Aft-mkt)
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
22:15Costco Wholesale Corp (05/24 Q3)