Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Německá „obnovitelná“ budoucnost vypadá v praxi hodně jinak, než na papíře

Víkendář: Německá „obnovitelná“ budoucnost vypadá v praxi hodně jinak, než na papíře

19.05.2019 8:06
Autor: Redakce, Patria.cz

V Německu se před osmi lety zrodila „vize fantastického nového světa“. Stalo se tak po zemětřesení v Japonsku, které způsobilo tragédii v jaderné elektrárně Fukushima. Německý Der Spiegel připomíná, že právě tehdy se vláda Angely Merkelové rozhodla, že její země již nebude používat jadernou energii. „Šlo o historický moment a rozhodnutí, ale tato idea narazila na detaily německé reality,“ píše Spiegel. 

Posun od jaderné energie k obnovitelným zdrojům je v Německu nazýván Energiewende. Jde o „největší politický projekt od znovusjednocení země“, který ale kráčí směrem k debaklu. Spiegel tvrdí, že žádný významný politik tento projekt plně nepodporuje a nečiní tak ani Angela Merkelová. Parlament tak schválil zákony, ale nikdo netlačí na potřebnou koordinaci, o nějakém urychlování celého procesu nemluvě. Navíc jsou všichni „zhrozeni z protestů voličů pokaždé, když má být někde vybudována větrná elektrárna“. 

Podle odhadů stály dosavadní změny v energetice již 160 miliard eur a „dosavadní výsledky naprosto neodpovídají této částce“. Společnost, která strategii zpočátku mohutně podporovala, ji nyní vnímá jako příliš nákladnou, chaoticky implementovanou a neférovou. Spiegel ovšem dodává, že budoucnost celé země stále závisí na přechodu k obnovitelným energiím, a to z ekonomického, ekologického i technologického hlediska. 

V současné době se podle Spiegelu zastavila stavba dalších parků větrných a solárních elektráren, navíc chybí přenosové kapacity. Nejvíce je ale patrný nedostatek politické vůle a manažerského tlaku na pokračování v nastaveném směru. „Experti jsou pohlceni detaily, produkují další a další papíry, ale žádnou strategii. Po celé měsíce tu byla volná pozice státního tajemníka pro energetiku, nikdo se necítí být za celou věc zodpovědný a nikdo nerozhoduje, co má prioritu. Německo nemá ministerstvo energetiky, takže celá věc se pomalu rozpadá na drobné kousky a kancléřka doposud nijak nezasáhla,“ píše Spiegel.

Ve Švédsku byla v rámci energetické strategie zavedena daň na emise oxidu uhličitého ve výši téměř 120 eur za tunu. Tento krok „nutí domácnosti a společnosti, aby věnovaly více pozornosti tomu, jak topí, jezdí a podnikají“. Podmínky se podle Spiegelu lepší dokonce i v USA, kde se stále méně používá uhlí a nastal posun k zemnímu plynu. „Pokrok je zřejmý všude, jen ne v rodišti Energiewende, a německé emise oxidu uhličitého během posledních deseti let klesly jen mírně,“ tvrdí Spiegel. Podle něj na tom má velký podíl rozhodování v rámci „velké trojky“. Tou je ministerstvo životního prostředí, ministerstvo hospodářství a kancléřka. Praxe pak vypadá tak, že ministerstvo životního prostředí se snaží prosadit změny, ministerstvo hospodářství varuje před jejich dopady na ekonomiku a Angela Merkelová neučiní žádné definitivní rozhodnutí. 

Nedostatek politické vůle je patrný například u stavby dalších přenosových kapacit. Před více než deseti lety vláda schválila rezoluci o stavbě nových vysokonapěťových kapacit. Namísto toho, aby politici voličům vysvětlovali, proč je nutné propojit větrný sever s průmyslovým jihem, nikdo problém „ne na mém dvorku“ neřeší. Minulý rok pak bylo v zemi postaveno jen 743 nových větrných turbín, zatímco rok předtím jich bylo o tisíc více. S tím, jak opadá boom v této oblasti, trpí i výrobci turbín, jako je Enercon či Nordex. Tyto firmy ve velkém propouštějí a panují obavy, že celé odvětví bude čelit podobnému kolapsu, jako je výroba solárních panelů. 

Spiegel tvrdí, že nakonec nebude stačit jen navyšování výroby zelené elektřiny. Nastal čas pro Energiewende 2.0, která bude zahrnovat celou ekonomiku a společnost, integrovat jednotlivé sektory a tvořit „jeden gigantický stroj, který bude vyrábět a distribuovat elektřinu ze slunce, větru a vody“. Významnou součástí nového systému by měl být i vodík.

Zdroj: Der Spiegel



Čtěte více:

Bloomberg: USA a Čína se perou, Evropa se směje. Zatím.
17.05.2019 11:59
Evropa se snaží hrát v oblasti obchodních sporů s USA složitou hru vzá...
Wolf: Jak jsme si vlastně vytvořili tenhle nízkoinflační zadlužený svět
17.05.2019 16:34
Pokud máme porozumět tomu, v jakém stavu se nyní nachází globální ekon...
Nissan se chystá na nejhorší rok za desetiletí
16.05.2019 12:25
Začalo to před několika dny. Nejdříve Nissan oznámil, že jeho provozní...
Víkendář: EU prý nepotřebuje populisty, ale nadšené občany
18.05.2019 8:25
Populismus je podle Karla Aigingera z Vídeňské univerzity „výzvou libe...

Váš názor
  • Nedělat nic
    13.06.2019 13:40

    ve většině problémů udělá stát nejlépe, když se d toho nebude plést: asť už jsou to sirotci ze Sýrie, mateřské školky, nárůst mezd ...
    Pracovitý Prosecký
  • Normál
    19.05.2019 11:32

    Všude kde vykukové vymyslí hurá akci to zkolabuje. Neexistuje tam přirozený vývoj a zpětná vazba co je schopné vstřebat. Za normálního stavu se kapacita postupně zvyšuje podle zájmu až narazí na strop co se dá v časovém úseku prodat. Postupem času dojde k výměně za staré , pokazené a tak nějak je zajištěný udržitelný provoz. Normální člověk se děsí kdy si jeho oblast podnikání vyberou dobráci k podpoře. Krasný příklad bylo v česku mlékomatové státem dotované šílenství, které rychle skončilo jak začalo a smetlo i ty co to provozovali ještě než kolem toho vzniklo frikulínské běsnění. Nejhorší co vás může potkat. Jsem ze státu a chci pomoct.
    HenryFord
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university