Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Michal Šnobr: Navrhuji dividendu 35 korun na akcii. Toto jsou mé argumenty, proč na to ČEZ má

Michal Šnobr: Navrhuji dividendu 35 korun na akcii. Toto jsou mé argumenty, proč na to ČEZ má

04.06.2019 13:53
Autor: Redakce

Energetický expert Michal Šnobr, menšinový kvalifikovaný akcionář ČEZ, 24. května dle svých slov podal na ČEZ protinávrh ohledně výše dividendy k projednání na valné hromadě energetiky dne 26. června. Místo 24 korun na akcii navrhuje rozdělit 35 korun na akcii s tím, že jde o 55 procent nekonsolidovaného zisku a reálně o jednu miliardu korun více než loni. ČEZ prý takový nárok nezatíží. Jak nahlíží na zvýšení dividendového výplatního poměru ČEZ? Co si myslí o úvaze vyplatit mimořádnou dividendu? Jak nahlíží na úpravu strategie v oblasti zahraničních akvizic? Jak se staví k profinancování nových jaderných kapacit v tuzemsku a kde sám vidí „správnou“ hodnotu akcií ČEZ? Své názory a argumenty sepsal v následujícím rozhovoru pro Patria.cz. 

Patria.cz: Dle Vašeho vyjádření na Twitteru jste jako minoritní akcionář ČEZ předložil 24. 5. protinávrh k bodu číslo 5 valné hromady ČEZ, plánované na 26. června, včetně zevrubného zdůvodnění. Navrhujete z nekonsolidovananého zisku roku 2018 rozdělit na dividendu necelých 80 %, konkrétně 35 Kč/akcie. Váš návrh označujete za odborně odůvodněný a odpovídající kondici ČEZ. Jaké jsou Vaše hlavní argumenty za tímto požadavkem?

Ano, v pátek 24. 5. jsem na ČEZ podal protinávrh k návrhu představenstva k bodu valné hromady, v rámci jehož projednávání se bude 26. 6. rozhodovat o výši dividendy. Představenstvo navrhlo výplatu 24 na akcii, já navrhuji rozdělit 35 korun na akcii. V absolutním čísle je rozdíl mezi oběma návrhy 5,9 miliardy korun, zároveň je to ale jen o jednu miliardu korun vyšší částka, než byla na dividendu z cash flow ČEZ použita loni. Vláda by tak podle mého návrhu mohla získat o minimálně 4,1 miliardy korun více, než navrhuje představenstvo, ale současně zhruba stejně jako loni. Argumentace vedení ČEZ proti vyšší dividendě je slabá. V kontextu s novou strategií a uvedením možnosti budoucí mimořádné dividendy až úsměvná. Věřím, že představenstvo ČEZ nebude dělat obstrukce a můj protinávrh, včetně argumentace, neprodleně zveřejní na svém webu, jak má povinnost.

Stručně uvedu základní argumenty. Dividenda se reálně vyplácí z nekonsolidovaného zisku, nikoli z upraveného konsolidovaného, tak jak to v dividendové politice nastavil ČEZ. V tomto směru byl loňský rok proti těm předešlým zcela odlišný. Nekonsolidovaný zisk za rok 2018 činí 44,5 na akcii a konsolidovaně po úpravách jen zhruba 24 . Na rozdíl od předešlých let, kdy ČEZ vyplácel dividendu i ze dvou třetin z nerozděleného zisku minulých let, je ta letošní plně podložena reálným nekonsolidovaným ziskem, a to už tu dlouho nebylo. Vedení se zaštiťuje výplatou 99 % konsolidovaného upraveného zisku, ve skutečnosti ale navrhuje rozdělit zhruba 55 % nekonsolidovaného zisku. Můj návrh je rozdělit necelých 80 % ze zisku 44,5 na akcii. To vše jsou ale jen účetní předpoklady pro výplatu dividendy. 

To skutečně podstatné pro samotnou výplatu a její výši je výhled hospodaření, celková kondice společnosti a hlavně aktuální schopnost generovat volné cash flow. Vzhledem k tomu, že ČEZ vyplácí reálně dividendu vždy v srpnu, mluvíme o cash flow 2019. No a my všichni, kdo ČEZ sledujeme, víme, že letos poroste EBITDA společnosti proti loňsku až o 20 %. 

ČEZ se rokem 2019 velmi rychle odrazil ode dna pětiletého sestupného trendu svých výsledků, který započal v roce 2013. Vše souvisí s obratem na elektřině. Loni a předloni prodával ČEZ elektřinu v průměru u 31,5, resp. 31 EUR, nejníže od roku 2013. Letos to na srovnatelné bázi bude mezi 37 a 38 EUR/MWh. Díky předprodejům elektřiny na další roky a vývoji ceny elektřiny na burzách bude tento pozitivní trend pokračovat i v následujících letech. Elektřina se nyní na burzách obchoduje mezi 48 a 53 EUR/MWh. 

Dalším podstatným parametrem jsou investiční výdaje. Ty zůstanou pro následující roky nízko, mezi 30 a 35 miliardami korun. Obdobně je to se zadlužením. S růstem EBITDA bude sledovaný poměr NetDebt/EBITDA klesat, aniž by ČEZ musel v absolutní hodnotě dluh jakkoli snižovat a zůstane tak v bezpečné zóně, kterou si ČEZ sám stanovil. Stávající dluh stačí jen refinancovat. Jeho nižší úroveň by byla už neefektivní a snižovala by efekt finanční páky, potažmo výnos vlastního kapitálu, což není v souladu se zájmy akcionářů. Suma sumárum je zřejmé, že už letos si ČEZ vytvoří díky vývoji cash flow a výhledu a díky předprodeji elektřiny o dost lepší nebo minimálně stejné podmínky pro výplatu dividendy, jako měl v letech 2016 až 2018, kdy vyplácel dividendu za předešlé roky ve výši 33 , ale také 40 akcii. Zásadní rozdíl je i v tom, že když ČEZ v předešlých letech platil dividendu 33 nebo 40 , jelo jeho hospodaření z kopce dolů. Nyní můžeme říci, že minimálně v letech 2019 až 2021 budou výsledky silně rostoucí. 

Také podotýkám, že návrh na výplatu vyšší dividendy jsem podal v době (24. 5.), kdy jsem ještě neznal novou strategii ČEZ (ta byla oznámena 27. 5.) - tedy záměr prodat zahraniční akvizice ČEZ a případně i vyplatit v budoucnu mimořádnou dividendu. Samotná změna strategie a pozitivní cash flow, které z ní vyplývá, tak paradoxně ještě více podporuje můj návrh a zcela neguje původní obavy představenstva ČEZ, že výplata vyšší dividendy by ohrozila rating společnosti. Argumenty proti vyšší dividendě považuji za účelové před zveřejněním této zprávy, s novou strategií bych ji na místě vedení ani neopakoval. Stejně jednoduše jde odvrátit i inovovanou novou argumentaci vedení ČEZ k požadavku letošní vyšší dividendy. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš nově veřejně tvrdí, že z budoucích zisků není možné platit dividendu a že se chová jako dobrý hospodář. Jako správce našeho majetku by měl ale znát základy: 1) nekonsolidovaný zisk za rok 2018 je 44,5 akcii, tady účetně je základní předpoklad pro dividendu až do této výše splněn 2) ano, z budoucích zisků se dividenda nevyplácí, ale z nerozdělených zisků minulých let je to možné. A pokud společnost čekají dobré časy, vykázaný účetní konsolidovaný zisk zcela výjimečně ve zlomovém roce neodpovídá tvorbě cash flow, tak je ze strany akcionářů požadavek na výplatu dividendy částečně z nerozděleného zisku minulých let, kterým ČEZ překypuje, naprosto oprávněný. Na nekonsolidované úrovni je k 31. 12. 2018 z minulosti nerozděleno 247 na akcii a konsolidovaně dokonce 343 na akcii. Také je potřeba dodat, že letošní z mého pohledu zbytečně konzervativní dividendou, ale současně plným čerpáním motivačního programu formou rychlého prodeje akcií ČEZ okamžitě po nabytí, se vedení ČEZ před akcionáři diskredituje samo.

Tak či onak. Rozhodnutí v tomto směru přinese až hlasování na valné hromadě ČEZ. Teprve tam uvidíme, zda si vláda dojde pro 4 miliardy korun, které si vzít může, aniž by to ČEZ jakkoli poškodilo, jelikož už letos velmi razantně vykročil k lepším zítřkům. Teprve na valné hromadě uvidíme, zda politici uvěřili velmi slabé argumentaci představenstva ČEZ. Navrhnout nejnižší dividendu za 12 let a o 30 % nižší, než vloni, a po 14 dnech od zveřejnění návrhu mluvit o mimořádné dividendě, je opravdu blázinec.

Patria.cz: ČEZ upravil dividendovou politiku pro příští roky na rozdělování 80 až 100 procent zisku, očištěného o jednorázové vlivy. Jak z pozice menšinového akcionáře firmy nahlížíte na tento posun?

Jde jednoznačně o pozitivní krok, zejména s ohledem na potvrzení dividendové politiky jako takové. Čísla 80 až 100 % už tak důležitá ale nejsou a už vůbec nejsou překvapivá. Nyní budou akcionáři sledovat především postup prodeje majetku v zahraničí a budou očekávat mimořádné dividendy. O to více mne mrzí, že se představenstvo uchýlilo k extrému - tj. návrhu nízké dividendy za rok 2018 - když mohlo letos ukázat profesionální přístup a díky vývoji hospodaření se postarat o „hladké přistání“ vyplácených dividend v delším horizontu. Minimálně dividenda na stejné úrovni jako loni by nejen akcii ČEZ slušela, ale byla pro společnost i prospěšná.

Patria.cz: ČEZ zveřejnil v souvislosti úpravy své budoucí strategie dvě sdělení týkající se zahraničních akvizic. Nejprve: Dle generálního ředitele Daniela Beneše plánuje skupina ČEZ kromě Bulharska prodat majetek také v Rumunsku a Turecku a zvažuje také prodej elektráren v Polsku. Z prodeje chce získat desítky miliard korun, které použije na výstavbu obnovitelných zdrojů a nových jaderných bloků i modernizaci distribuční sítě. Celkově ČEZ mění strategii směrem silnější orientace na český trh. V zahraničí se do budoucna zaměří hlavně na služby související s moderní decentrální energetikou. Jak nahlížíte na tento posun?

Budu tvrdý, ale nedá se jinak. Je to již několikátá změna strategie současného představenstva ČEZ, tentokrát jde ale o radikální obrat. Jsem přesvědčen, že z podstaty té změny není dobře, aby tak zásadní krok byl realizován stejným vedením. Myslím, že něco takového by bylo v běžném korporátním prostředí neúnosné. Současné vedení dlouhé roky tvrdě, systematicky a přes odpor nás, minoritních akcionářů, budovalo v ČEZ strategii zaměřenou na zahraniční akvizice a poslední roky speciálně na akvizice v oblasti obnovitelných zdrojů v zahraničí. Po krachu projektů větrných elektráren v Polsku bylo vše zakončeno nepochopitelnými nákupy větrných elektráren v Německu a Francii. Utratily se hromady peněz za poradce, právníky, za zprostředkování a ČEZ také vybudoval drahé akviziční oddělení. Nyní se ti samí lidé mají vydat na jízdu v protisměru? My akcionáři máme být v pohodě a tleskat? To fakt už ne. Těch pochybení je moc. Stále jsme nestrávili ani obrovské finanční ztráty, které nám přineslo nezvládnuté přelicencování jaderné elektrárny Dukovany a zůstalo bez vyvození důsledků. Vidíme i dle mého názoru vysoce nedůvěryhodný postup představenstva ohledně nevýhodného prodeje elektrárny Počerady, kde trváme na tom, že jde o strategický energetický „site“ s širokým potenciálem využití do budoucna. Což zdaleka není vše, ale dohromady už je to dávno za hranou. Chceme v ČEZ změnu a myslím si, že oprávněně. Mimochodem navrženou změnou strategie se naplno realizují požadavky nás minoritních - kvalifikovaného akcionáře - jejichž projednávání na loňských valných hromadách představenstvo zmařilo. Doufáme, že budeme vyslyšeni i ohledně prodeje elektrárny Počerady, což jsme se již dvakrát snažili zařadit jako kvalifikovaný akcionář na pořad valné hromady a vždy to bylo obstrukcemi zmařeno.

Patria.cz: Jak jsme již zmínili, ČEZ by mohl vyplatit mimořádnou dividendu, a to pomocí výnosů z plánovaného prodeje zahraničních aktiv. Manažeři ČEZ to uvedli během konferenčního hovoru s analytiky. Jak vnímáte tuto avizovanou variantu?

Věřím, že většina finančních prostředků, která se vrátí ze zahraničí, by mohla být vyplacena formou mimořádné dividendy, aniž by nutně vytvořila účetní zisky. ČEZ má zázemí v nerozdělených ziscích minulých let. Současně prodeje některých těchto aktiv sníží i zadlužení skupiny ČEZ na konsolidované úrovni, protože část těchto aktiv je v zemi původu zadlužená a dluh bude postoupen při prodeji. Další snižování dluhu z takto získaných prostředků by bylo už neefektivní a současně žádné zásadní investice (včetně jaderné energetiky) ani akvizice, které by nešly pokrýt z běžného cash flow, nelze v následujícím desetiletí čekat. Nakonec ty prostředky, které se ze zahraničí vrátí, byly většinově vytvořeny z výroby, prodeje a distribuce elektřiny na českém trhu a po neúspěšném tažení v zahraničí (rozhodně nenaplnilo očekávání) patří především akcionářům společnosti. 

Ohledně celkové částky je těžké spekulovat, ale já optimisticky vidím možnost výplaty mimořádné dividendy v zatím nedefinovaném čase až mezi 50 a 80 na akcii, tedy 27 až 45 miliardami korun.

Patria.cz: Jak se stavíte k otázce výstavby nové jaderné kapacity, způsobu profinancování a právnímu řešení, včetně otázky dělení ČEZ? Za přímočaré a již vymyšlené řešení označujete úmysl vyvlastnit minority dle scénáře EdF ve Francii nebo garanci cen elektřiny ve Velké Británii. Model smlouvy státu s ČEZ označujete naopak za odklad se skrytím nákladů přípravy na úkor daňových poplatníků. Finanční ředitel ČEZ Martin Novák v květnovém rozhovoru pro Patria.cz k vývoji jednání uvedl, že probíhá příprava vyjednávacích týmů, a to jak na straně ČEZ, tak na straně vlády, kde jsou ve fázi výběru právního poradce. Smlouva by dle jeho slov měla být dojednána a zveřejněna v letošním roce, takže každý uvidí její parametry, základní body, podstatu. Velkou dynamiku dle slov Martina Nováka nabrala jednání po jmenování Jaroslava Míla novým vládním zmocněncem pro jádro.

To je otázka na samostatný rozhovor, ale co nejstručněji. Jsem osobně přesvědčen, že smlouva státu a ČEZ nemůže přinést do hry o české jádro nic nového. Zázraky se nedějí a pan Míl nic nového nevymyslel. Smlouvu a rámcovou dohodu, která bude smlouvu předcházet, vidím jen jako zakrytí nerozhodnosti politiků a zároveň komplikující se situace v oblasti stavby jaderných elektráren v EU, ale i USA. Je to elegantní a zároveň dobře vypadající odklad finálního rozhodnutí, které budou ale muset stejně politici v Česku někdy udělat. Nicméně jak je vidět, čím později, tím lépe. Případnou smlouvou se klíčové rozhodnutí posunulo nejen za mandát této, ale dost pravděpodobně i další vlády.

Vše se motá kolem ceny nového bloku. ČEZ tvrdí politikům, že nový blok o výkonu až 1200 MW lze u nás postavit za 120 miliard korun plus 20 miliard korun na přípravu. Reálné projekty z EU a USA ale ukazují úplně jiná čísla a i jiná rizika, než ČEZ připouští. Nedávno byl ukončen projekt V. C. Summer v Jižní Karolíně a na místě zůstalo ztracených 9 miliard amerických dolarů. Další projekty, včetně stavby dvou bloků starší generace v Mochovcích, mají problémy. Žádný není dokončený a ceny včetně nového projektu Hinkley Point ve Velké Británii, ukazují na cenové rozpětí 250 až 300 miliard korun za velký blok. Nelze vyloučit, že v českých podmínkách možná i více. Takto jednoduchým trikem nebo spíše podfukem je v Česku udržován projekt bloku III+ generace o výkonu 1000 až 1200 MW nad vodou. Na vedlejší kolej je tak odstrkován problém, kdo a jak zmíněné bloky na malém českém trhu zaplatí. Možnosti jsou jen dvě. Daňový poplatník, či spotřebitel elektřiny. Cesta, že to bez garancí ceny elektřiny a úvěrů zaplatí akcionáři ČEZ, jak se někdo naivně domnívá, je při reálné ceně a zjevné nerentabilitě takové investice daleko za hranicí zákona.  

Zbytek už je jednoduchý. V EU existují jen čtyři cesty a jejich kombinace, jak se k jádru postavit. Mílova česká ulička je jen vložení komplikovaného mezikroku, žádné nové efektivní řešení nemohla nikdy přinést. To, o čem se u nás mluví v kontextu s Mílovým zlepšovákem jako o objevu - tj. garance státu za úvěry projektu, čímž se sníží cena financování - není nic nového. Naopak je to podmínka nutná, nikoli však postačující pro realizaci jakéhokoli obdobného projektu v Evropě postaveného na půdorysu se soukromými akcionáři. 

Garance britské vlády za úvěry má i projekt EdF (se soukromými akcionáři) v britském Hinkley Point, který ale primárně stojí na garantované ceně elektřiny na dobu 35 let od začátku provozu, včetně inflační doložky ke garantované ceně stanovené k roku 2012. To je první možnost, na čem jaderný projekt v EU postavit. Tento dokonce prošel přes Brusel. Výsledkem bude ale cena elektřiny, která mnohonásobně překročí rentabilní ceny elektřiny z jiných zdrojů, včetně plynu. 

Druhý je model, o který, jak se zdá, se pokusí Francouzi, a to je 100% státní společnost. Oni ale nechtějí jaderné projekty z jejich národní a současně největší energetiky v EU, společnosti EdF, vyčleňovat. Chtějí se naopak férově vypořádat s minoritními akcionáři a navýšit svůj podíl ze stávajících 83 % na 100% kontrolu. Cílem Francie je budoucí obnova části největší jaderné flotily 56 jaderných bloků v Evropě. Oni si uvědomují, že 100% vlastnictví EdF je základ tohoto scénáře. Na 100% státní bázi mimochodem stojí i zamrzlý maďarský projekt Pakš. 

Třetí možností je ukončit pokusy o stavbu ekonomicky a časově nezvladatelných projektů jaderných molochů s výkonem nad 1000 MW a vyčkat výsledků rychlého vývoje malých modulárních jaderných konceptů s nadějí eliminace rizik v ceně, ale i čase. 

Poslední možností je německá alternativa, a to opustit jadernou energetiku zatím úplně. Žádná jiná cesta neexistuje.

Při respektování zákonné odpovědnosti představenstva ČEZ ke všem akcionářům ČEZ, reálných možnostech jaderných projektů v EU (cena, rizika, čas), zajištění běžné rentability projektu ze strany představenstva, odmítání garance ceny elektřiny ze strany státu, musí být každému jasné, že rámcová dohoda i smlouva budou jen chabým předjezdcem skutečného rozhodnutí o českém jádře. 

Pokud se vůbec kdy nějaký jaderný moloch nad 1000 MW stavět bude, je téměř jisté, že ho bude stavět 100% státem vlastněná společnost. Jedinou otevřenou otázkou zůstává, zda to bude 100% státem vlastněný dnešní ČEZ, nebo speciální entita, která ale na rozdíl od první varianty nebude mít zajištěný přímý a vlastní zdroj financování oné investice z běžného provozu starších elektráren. Stát tu má doslova na talíři řešení, které ho k vytvoření ideálních podmínek pro stavbu jádra nemusí stát ani korunu a kromě toho může skrze ČEZ plně ovládnout národní energetickou koncepci.

Patria.cz: Jak se z Vaší pozice díváte na „správnou“ hodnotu akcií ČEZ a její výhled?

Omlouvám se, nebudu říkat číslo. Vyděsil bych vás. Řeknu jediné. Těžko byste hledal nejen na burze v Česku ale i široko daleko akcii s větším potenciálem, než má nyní ČEZ. Fundamentálně díky vývoji ceny elektřiny na německém trhu, kam patříme, a to nejen díky potenciálu CO2, ale i vývoji struktury trhu po zavření jaderných a uhelných elektráren v Německu, které zanedlouho odstartuje. Po letech obrovských přebytků elektřiny, živených rychlým nástupem spotřebiteli přímo dotovanými OZE v Německu, opačně vyvolávající tlak na nedotované tržní ceny elektřiny z klasických zdrojů, se celý region pohne na odvrácenou stranu bilance trhu s elektřinou a cenu bude diktovat poptávka. Akcii ČEZ ale vidím dobře vlastně i díky jaderným ambicím Česka. Pokud na tom bude stát trvat, jsem si jist, že bez 100% státní účasti to prostě nepůjde. Pokud Francie opravdu finálně dospěje k rozhodnutí, které nyní seriózně zvažuje, tj. získat v EdF 100 % (francouzská vláda pro ty účely založila speciální vládní komisi), bude tu pro Česko těžko přehlédnutelný vzor. O cestě pak bude fakticky rozhodnuto. Ať si dnes management říká, co chce, kypící volné cash flow ČEZ příštích let bude využito v tomto směru.

Michal Šnobr
Od roku 1998 působí Michal Šnobr jako externí poradce finanční skupiny J&T v oblasti energetiky, které se intenzivně věnuje posledních patnáct let. Je aktivním investorem, minoritním akcionářem ČEZ a dlouhodobě se podílí na významných obchodech skupiny J&T nejen v oblasti energetiky. Michal Šnobr má více než dvacet let zkušeností na kapitálovém trhu, na kterém působí od druhé vlny kuponové privatizace. Byl spoluzakladatelem makléřské společnosti AKRO Capital. Dnes se kromě energetiky věnuje také vlastnímu podnikání v oblasti cestovního ruchu, správě a investicím do nemovitostí včetně vlastní developerské činnosti, zemědělství a také výrobě kontejnerových staveb. Je spoluzakladatelem a významným donátorem Nadace člověk člověku, která podporuje projekty v oblasti výchovy, vzdělávání, sportu, zdravotní péče a využití volného času dětí a mládeže, zároveň poskytuje pomoc i handicapovaným a sociálně znevýhodněným lidem. Michal Šnobr je absolventem ČVUT Praha, oboru Ekonomika řízení stavebnictví.

 

Čtěte více:

Martin Novák, CFO ČEZ: Nenecháme si ujít příležitost ze služeb energetického trhu. Jen v ČR má kapacitu 700 miliard Kč
08.08.2017 18:44
700 miliard korun na českém trhu a 600 miliard euro na německém trhu...
Pavel Cyrani z představenstva ČEZ: V energoslužbách věříme v partnerství velkých
04.12.2017 12:08
Chytré termostaty, klimatizace, střešní fotovoltaiky. Oblast, ve které...
Transformace ČEZ může dávat smysl sama o sobě, říká finanční ředitel Martin Novák
21.03.2018 7:34
Případná transformace ČEZ, která zahrnuje možnost rozdělení na novou e...
Finanční ředitel ČEZ Martin Novák: V dividendě jsme agresivnější než ostatní
14.05.2018 11:26
ČEZ je se svým návrhem dividendy za loňský rok ve srovnání s jinými en...
Martin Novák: Trend cen elektřiny obrací, investice ČEZ směřují do nových technologií
08.08.2018 7:26
ČEZ hlavními čísly za druhé čtvrtletí – tržbami, čistým ziskem i EBITD...
Finanční šéf ČEZ Novák: Současné ceny elektřiny přinesou zvýšení ziskovosti v následujících letech
09.11.2018 6:43
Rostoucí ceny elektřiny mohou mít na hospodaření ČEZ pozitivní dopad, ...
Hlavní ekonom ČEZ Pavel Řežábek: Energii bude někdy dražší ušetřit než vyrobit
11.02.2019 7:39
Energetické úspory, které jsou jednou z manter energetické politiky, m...
Martin Novák: Odhad letošního zisku je realistický
01.04.2019 12:13
O skoro dvě třetiny více než loni. O tolik by chtěl ČEZ zvýšit provoz...
Martin Novák: Výplata 100 % zisku ČEZ není konzervativní
17.05.2019 7:08
Těžíme z vyšších realizačních cen elektřiny, které se promítají do výs...
ČEZ mění strategii, chce se ještě více soustředit na český trh
24.05.2019 9:09
Energetická společnost ČEZ mění strategii svého směřování, chce se ješ...
HN: ČEZ plánuje prodat majetek i v dalších zemích kromě Bulharska
27.05.2019 8:16
Česká energetická skupina ČEZ plánuje kromě Bulharska prodat majetek i...
ČEZ zvýšil minimální výplatní poměr pro dividendu
27.05.2019 10:35
ČEZ mění dividendovou politiku společnosti. Výplatní poměr se zvýší na...

Váš názor
  •  
    07.06.2019 20:33

    Je úsměvné číst zde názory některých na zisky ČEZ. Nechápu proč chodí lidé, kterým vadí zisky firem na web, který je orientovaný na investice. Jinak CFO Novák se chlubí výsledky, které očekává. Mne by ale zajímalo ( já vím ,že jsou známy, ale prezentace tohoto zřejmého neúspěchu působí jako z jeho pohledu úspěch) , jaké výsledky mají například ESCO služby. A co je zásadní - ROE má ČEZ naprosto hrozný - 4. Potřebuje na 4 koruny zisku 1 korunu vlastního kapitálu. To je naprosto bezdůvodné a šílené mrhání majetkem akcionářů. Drtivá většina firem této velikosti má ROE od 9 do 60 (EON). Za tohle by management neměl mít žádné odměny. Není přece možné, aby management používal cizí peníze pro vlastní podnikání.
    mipa
  •  
    05.06.2019 11:05

    Čím více za jádro zaplatí stát, tím více zaplatíme potažmo nějakou formou my..
    Velkamedvědice
    •  
      05.06.2019 12:52

      Milá Medvědice, to ale nemá a nikdy nemělo jiné východisko. Nesmyslné investice ťvžd zaplatí buď daňový poplatník nebo spotřebitel elektřiny. Což je skoro to samé. Jedinou otázkou zůstáva proč stavět elektrárnu, která bude rentabilní při cenách 150 až 200 EUR/MWh, když i ten plyn bude těžko bude dražší než 50 až 70 eur/mwh a postavit ho je bezrizikové proti himalajským rizikům dnešního jádra
      hamaga
      • Hamaga
        07.06.2019 22:29

        Nesouhlasím. rentbiilta u jádra. kterou uvádíš, je nepodložená.
        Velkamedvědice
  •  
    04.06.2019 17:58

    Hlavní je si uvědomit, že majoritním akcionářem ČEZu je stát a tudíž drtivá část z dividend (70% z celkové čisté dividendy a 100% z daně jde státu) Dá se tedy říct, že cena elektřiny je vlastně další daň, kterou tady platíme. A čím dražší bude elektřina a čím vyšší budou dividendy, tím bude vyšší naše daň a tím víc získá stbák v čele státu na krmení svých věrných oveček. Situace, kdy stát má podíl 70% je špatná. Buď si měl nechat 100% a držet ceny elektrické energie na rozumné úrovni, nebo se měl celý ČEZ kompletně zprivatizovat a stát si měl nechat jen malý nebo žádný podíl a potom se bavme o jasných pravidlech a hlasování na valných hromadách. Soukromý akcionáři by nikdy nedopustili investiční zvěrstva, co nám management v minulosti předvedl. Kdo tedy nejvíce ze zisků ČEZu profituje, je současná vláda trestně stíhaného stbáka. A já jen zírám, jak se Šnobr, který se staví téměř do role filantropa, kvůli z jeho pohledu jistě "pár šušňům" snaží neustále podávat ruku stbákovi a neustále mu podsouvat, že na tom nejvíc vydělá on. I kdyby Bureš dostal speciální dividendu 100 mld Kč, stejně to rozháže tak, aby se zavděčil svým podporovatelům s koblihou v hlavě a příživníkům z řad KSČ, ČSSD a SPD. Z tohoto pohledu má bohužel v hlavě jednu velkou koblihu i sám pan Šnobr...
    qwer
    •  
      05.06.2019 13:00

      Jsem akcionářem čez více než 15 let, o čez vím vice než kterýkoli manažer čez. Tato společnost vyplácí dividendu déle než 12 let. Všechny vlády ty peníze rozfofrovaly a všechny budoucí rozfofrují. Je úplně jedno zda je to dnes AB před tim a po tom někdo jiný. Kvůli tomu, že tu nyní je AB by se odpovídající dividenda neměla vyplácet? Paradoxem celé situace je, že nyní kdy si AB z čez dividendu vzít může si ji vzít nechce. A víte proč? Já ne ale dobedu si představit co se v zákulisí peče.
      hamaga
    • ČEZ místo 320 za 1000?
      05.06.2019 10:36

      naprostý souhlas qwere, a aktuální zvýšení cen je první stupeň, elektřina se prostě zdraží tak aby to zaplatilo jádro a všichni to zaplatíme v cenách všeho a Andy bude mít na uplácení oveček z vyšší DPH, koneckonců to tak dělá už 5 let, brambory jsou místo za 12 za 30 CZK/kg, voda místo za 50 za 100 kubík a byt místo za 3 mega za 5 a někdo se bouří ? ovečkám co žijí z ruky do ust stačí říct že je to kampan a může za to zlá EU a bude vyřešeno ( jen ostatní prostě přijdou o uspory :o) ), asi změním názor a ČEZ koupím s inflačním Andym bude možná i 3000 za akcii :o)
      Mike -Green D. is killing Europe
    •  
      05.06.2019 10:21

      K uvedenému rozhovoru mám toto: Nechápu, proč takovýto srozumitelný a logický rozhovor neposkytne sám CEO ČEZ Daniel Beneš nebo někdo z představenstva ČEZu? Bohužel se ukazuje, že minoritní akcionář pan Ing. Michal Šnobr dlouhodobě dělá mnoho práce za management společnosti a majoritního akcionáře /vize a strategie, odhady cen elektřiny, návrh prodloužení životnosti JE, upozornění na aktuální problémy dostavby JE, kritika prodeje Počerad, kritika investic na Balkáně a v západní Evropě, soustředění na investice v ČR, kauza svary, kritika "hodně hloupého" prodeje I&C Energo, atd./. Představenstvo ČEZu je v řádném pracovním poměru a náležitě /čti nepřiměřeně/ honorováno /plat, tantiéma, opční program plus další benefity/, ale jasná a precizní strategie, nadhled, profesionální odbornost a porozumění situaci tam často chybí. CEO ČEZu místo toho, aby se věnoval 100% profesionálnímu vedení společnosti, tak dlouhodobě hledá podporu a zastání u politických stran a vlivných politiků /ČSSD, Sobotka, Zeman/. Zatím mu to vychází...
      Pásek
  • Nesmysl
    04.06.2019 14:51

    firma má před sebou investici v řádu stamiliard korun a bude vyplácet více než si vydělala, tak to jo. A pokud by ten pán chtěl aby dostavbu platit stát = danový poplatník, tak by musel čez zpětně předělat výsledky za posledních 25 let, "vyndat" z nich odpisy za jader.elektrárny a doplatit daně, se nám tu nějak rozmáhá takové to podivné "jakopodnikání" náklady pokrýt dotacemi a zisky do soukromé kapsy :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Nesmysl
      04.06.2019 17:38

      Pokud vůbec kdy přijde investice do jádra ( jako že k ní nedojde na současném akvionářském půporysu) nebude to ani dle harmonogramu čez a vlády dřive jak za 10 let. Čez v minulosti vytvořil zisk, který svým akcionářům nevyplatil je to téměř 350 Kč na akcii. To se dá vyplatit kdykoli zaleží jen a pouze na schopnosti vytvořit free cas flow.
      hamaga
    • Re: Nesmysl
      04.06.2019 17:28

      Mike: kdybys řekl obyvatelům, že ČEZ plánuje dostavbu JE, která bude mít výslednou cenu 250-300mld a garantovanou cenu elektřiny začínající cca na 125EUR/MWh, ale reálně spíše nad 150EUR/MWh dle inflačních doložek, tak bys také musel oznámit lidem, že elektřina bude stát cca 3x více než nyní (cca 50EUR/MWh). Pak bys jim musel říci, že elektřinu umíš vyrobit i z levného plynu cca za polovinu té plánované ceny z JE. Co myslíš, že by si obyvatelé a jakýkoliv myslící statutár obchodní firmy vybral za elektřinu? Jistěže dočasně plyn a výhleově třeba i modulární JE, které ale umožní snížit cenu za vyrobenou kWh do konkurenční výše vůči ostatním zdrojům.
      seky
      • Seky
        05.06.2019 10:31

        lidi jsou ovečky, zacvakáme "v klidu" desítky miliard za soláry a ted prostě zacvakáme 300 mld za jádro a co ? zvýší se daně 1/3 voličů - důchodců dostane 1000 navíc a ostatní to zaplatí a nic se nestane :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Nesmysl
      04.06.2019 17:16

      Co to meleš o předělávání výsledků za 25 let? Ty nevíš, že firmy běžně fůzují, nebo se také štěpí jako např. byl odštěpen APERAM od ArcelorMittal? Akcionáři na tom vydělali, protože to bylo provedeno otevřeně za předem známých podmínek. Čez je akciová obchodní společnost a představebstvo má povinnost vést společnost ku prospěchu akcionářů. Údajná dostavba s vylhanými čísly neodpovídajícími žádné současné stavbě na celém světě resp. stavbě odpovídající evropským předpisům je reálné poškozování akcionářů plánováním opřeným o vylhané předpokládané náklady. Chybnou přípravou a přípravou chybných podkladů pro hlasování VH jsou naopak akcionáři poškozováni. Miku: pokud je v ČEZ poškozován akcionář chybujícím a neodborným představenstvem, které mj. investovalo do ztrátových zahraničních podniků atd., tak je poškozován hlavně stát jako hlavní akcionář a tím i poplatníci! My všichni ať jsme akcionáři, nebo nejsme akcionáři, tak jsme poškozováni diletantským vedením společnosti ČEZ.
      seky
    • Re: Nesmysl
      04.06.2019 15:23

      Mě na tom štve to, že problematika ČEZ a budoucího zabezpečení ČR el. energií se ve veřejnoprávních médiích objevuje jen minimálně a když, tak více méně jen z technického hlediska. Rozebírají se kdejaké prkotiny o 50 mln dotací Čapímu hnízdu, ale co s ČEZ a el. energií za stovky mld Kč se přeletí jen tak. Kolik nás budou stát vyšší platy učitelů, vyšší důchody či příspěvky na dítě - miliarda sem miliarda tam, toho je plná ČT, ale, že stojíme před rozhodnutím, které nás bude stát stovky miliard, pokud bude nesprávné, o tom se mlčí.
      Drahokoupil
  • Rozumný Šnobrův návrh
    04.06.2019 14:31

    Návrh na mimořádnou dividendu je rozumný. Jen je škoda, že stát ty miliardy stejně prošustruje.
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Rozumný Šnobrův návrh
      04.06.2019 17:42

      Každý akcionář si s diviedendou holt udělá jen to, na co má buňky. ?? To ale neznamená, že když ji jeden akcionář prušustruje, platit by se neměla. Souhlasím s vámi
      hamaga
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data