Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Stačí pár informací a věci se dají do pohybu

Víkendář: Stačí pár informací a věci se dají do pohybu

16.02.2020 7:39
Autor: Redakce, Patria.cz

V Číně je dlouhodobým problémem znečištění ovzduší a jak na stránkách VoxEU tvrdí Panle Jia Barwick, Shanjun Li, Liguo Lin a Eric Zou, do roku 2013 přitom tato země v podstatě neměla systém, který by její občany v reálném čase informoval o tom, jak to se znečištěním vypadá. Ministerstvo financí sice v roce 2000 začalo zveřejňovat index znečištění, ale tato data byla k dispozici až s časovým odstupem a hlavně neodrážela výskyt jemných částic PM2,5, které v čínských městech představují významný problém. Jak poukazují zmínění vědci, právě malá informovanost o výskytu těchto částic vedla v minulosti k tomu, že vládní orgány často tvrdily, že ve městech je pouze mlha, zatímco ve skutečnost šlo o smog. Následný vývoj podle vědců ukazuje, jak významné změny v chování lidí může způsobit lepší informovanost. 

Na konci roku 2012 se situace změnila a v Číně začal fungovat systém monitoringu PM2,5 v reálném čase. Ten „přinesl prudkou a náhlou změnu v dostupnosti informací pro průměrného občana a dramatickým způsobem zvýšil povědomí veřejnosti o tom, jaký dopad mají jemné částice na zdraví člověka“. Barwick a její kolegové se pak zaměřili na to, co konkrétně měření a data v reálném čase změnily. 

Zmíněný program byl původně představen v 74 městech, které tvoří jádro čínské populace, v říjnu 2013 bylo přidáno dalších 116 měst a do listopadu 2014 se rozšířil ještě o 177 měst. Tento postup umožnil analyzovat příslušná data a změny, ke kterým následně došlo. Vědci například zjistili, že po rozjezdu programu se prudce zvýšil počet článků zabývajících se znečištěním ovzduší v hlavním vládním deníku People’s Daily. 

Vědci také zjistili, že po představení programu došlo k 500% růstu počtu mobilních aplikací, které informují o stavu ovzduší. Toto tempo je čtyřikrát vyšší než u ostatních aplikací. Ihned po startu programu se také dramaticky zvýšila frekvence používání slova „smog“ na sociálních sítích. Tyto faktory pak „vyvolaly kaskádu změn v chování domácností“. Mezi ně patří nákupy čističek vzduchu, změny v nakupování či poptávce po nemovitostech. Nákupy čističek se během jednoho roku zvedly na dvojnásobek a „úzce korelovaly s mírou znečištění ovzduší v dané oblasti“. 

Informace o znečištění ovzduší také vedly k tomu, že se mu lidé začali mnohem více vyhýbat. Projevilo se to například v návštěvnosti supermarketů, restaurací či v cestách za zábavou. Vědci se také zaměřili na to, jaký byl dopad na realitní trh a zejména na ceny nemovitostí. Dospěli k závěru, že zvýšení znečištění o jednu směrodatnou odchylku souvisí s poklesem cen realit o 4 – 6 %. Před zavedením programu tento vztah ale v podstatě neexistoval. K tomu data ukázala, že po zpřístupnění dat o znečištění došlo v Pekingu k průměrnému 27% pádu cen nemovitostí, které stojí blízko významného zdroje znečištění ovzduší. 

Systém informování o míře znečištění ovzduší pak měl podle vědců pozitivní dopad také na počet srdečních a respiračních chorob. Ten totiž v případech, které souvisí právě se znečištěním, klesl v celé zemi o 5 procentních bodů. Čínský příklad by pak podle vědců mohl být relevantní pro řadu zemí, které zatím nemají potřebnou infrastrukturu pro sledování a informování o kvalitě ovzduší v reálném čase. Domácnosti mohou díky němu dostat do ruky nástroj, který jim pomůže snížit zdravotní rizika. A vládní orgány mohou lépe provádět environmentální regulaci. 

Za zmínku stojí v této souvislosti to, že na konci minulého roku americká Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America zveřejnila studii, jejíž výsledky citovala CNN a podle které čínská snaha o zlepšení kvality ovzduší „jen v roce 2017 zachránila stovky tisíc životů“. Studie se zaměřila zejména na zmíněné částice PM2,5 a tvrdí, že jejich množství se prudce snížilo, a to zejména díky regulaci, nahrazování starých technologií a také emisním limitům v automobilové dopravě. 

CNN ovšem dodala, že vláda je ve snahách o snížení znečištění limitována tím, že chce souběžně udržet vysoké tempo ekonomického růstu. Nyní ale již kvůli tlaku veřejnosti nemůže postupovat tak jako v minulosti, kdy na kvalitu životního prostředí nebyl brán takový zřetel. CNN na závěr dodala, že významný je tento problém i v Indii, kde nalezneme 22 z 30 nejvíce znečištěných měst na světě.

Zdroj: VoxEU, CNN



Čtěte více:

Začněme věřit v sílu Evropy
14.02.2020 15:45
Geopolitické otřesy, kterých jsme v dnešní době svědky, dokládají nalé...
George Soros: Evropa si musí přiznat, co Čína znamená
13.02.2020 6:12
Hrozbu, již představuje Si Ťin-pchingova Čína, si plně neuvědomuje ani...
Hospodářské důsledky koronaviru
13.02.2020 12:45
Od chvíle, kdy byl loni v prosinci ohlášen v čínském Wu-chanu nový typ...
Shakespearova radikální nejistota
14.02.2020 17:51
Thomas Harr stojí v čele ekonomického výzkumu Danske Bank a před někol...
Obrat Elona Muska: Další kapitál nedává smysl. Prodej akcií je tu po 767 dolarech
14.02.2020 16:22
Americký výrobce elektromobilů Tesla získá prodejem akcií více než dvě...
Víkendář: Země lidí, kteří nemají co ztratit
15.02.2020 7:32
Christiane Hoffmann žila v Íránu v letech 1999–2004 a nyní do této zem...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university