Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Dojdou v tomto týdnu trhům pozitivní stimuly?

Rozbřesk: Dojdou v tomto týdnu trhům pozitivní stimuly?

30.03.2020 9:05, aktualizováno: 30.3. 9:14
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Aktualizováno

Akciové trhy zaznamenaly nejlepší týden od roku 2009 - index S&P 500 si připsal přes 10 %. Problém je, že vše přichází po týdenním propadu, který dosáhl skoro 15 % a navíc na konci uplynulého týdne už rozhodně nebylo na trzích tak veselo jako na začátku. Zisky v uplynulém týdnu byly reakcí na bezprecedentní stimuly centrálních bank a vlád, jejichž výdajové programy většinou přesahují 10 % HDP. Problém je, že v nejbližších týdnech už nedostaneme asi na této frontě nové pozitivní zprávy - již není mnoho “nového” na oznámení. Navíc platí, že stimulační balíky začnou efektivně podporovat ekonomiku až ve chvíli, kdy budou odstraněna karanténní opatření. V tuto chvíli dokáží pouze zabránit nejhorší ekonomické nákaze.

I proto v tomto týdnu budou nejvíce sledovaná opatření o šíření epidemie a jakékoliv náznaky eventuální úlevy. I když však procentuálně přírůstky nových případů napříč Evropou lehce zpomalují, konec karanténních opatření je zatím v nedohlednu (jak ukazuje i případ relativně úspěšné Koreje). I proto asi pozornost do značné míry přitáhnou nejčerstvější makroekonomická čísla. K těm v tomto týdnu budou patřit finální výsledky podnikatelských PMI za březen - nová data mohou přinést ještě revizi směrem dolů a největší pozornost přitáhnou čísla z Itálie, která byla epidemií zasažena již na začátku března. Vedle toho bezesporu opět přitáhnou pozornost týdenní statistiky z amerického trhu práce, které budou ukazovat v přímém přenosu, jak na krizi reagují američtí zaměstnavatelé.

Pokud se nálada na globálních trzích opět zhorší, bude zajímavé sledovat reakci na české koruně. ČNB sice v uplynulém týdnu znovu zopakovala odhodlanost bránit kurz proti nadměrným ztrátám. Na druhou stranu nikdo neví na jakých úrovních a guvernér Rusnok v posledních rozhovorech naznačil, že zatím to ještě zapotřebí není. Eventuální horší globální nálada může být pro trhy dobrou záminkou vyzkoušet si, na jakých úrovních bude centrální banka reagovat.

Počet šíření koronaviru v klíčových zemích (data k včerejší půlnoci):

1

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Česká koruna se drží lehce pod 27,50 EUR/CZK a vyčkává na to, jakým směrem se bude vyvíjet nálada na globálních trzích. My jsme zatím ohledně “trvalého návratu optimismu” skeptičtí (viz úvodník). I proto se může zatím česká koruna dostávat spíše pod tlak a zkoušet, na jakých úrovních bude reagovat ČNB. Z domácích čísel bezesporu přitáhnou pozornost středeční české PMI, které však nebudou pravděpodobně ještě zasahovat plnou dávku pesimismu spojeného s šířící se epidemií.

Zahraniční forex

Eurodolar se dostal na konci minulého týdne viditelně nad hranici 1,11, což svědčilo o tom, že hlad pod dolarové likviditě se zmírnil s tím, jak se stabilizovaly výprodeje na trzích s rizikovými aktivy.

Pozornost hlavního měnového páru bude i nadále upřena na vývoj pandemie a s tím souvisejícími opatřeními, avšak k tomu přibydou i zajímavá data, která budou již naplno reflektovat dopad karanténních opatření. Na začátku měsíce to budou jistě podnikatelské nálady (PMI v Číně a eurozóně a ISM v USA) a dále pak data z amerického trhu práce. Předstih Evropy před USA v šíření viru spolu s prakticky neexistujícím úrokovým diferenciálem podle nás znamená, že dolar bude výhledově tahat za kratší konec, neboť Fed i Kongres bude muset jednat ještě agresivněji, aby zmírnil ekonomické dopady karanténních opatření, jež budou delší, než se čekalo (prezident Trump již prodloužil doporučení omezených sociálních kontaktů až do 30. dubna).

Ropa

Ropa Brent dnes ráno ztrácí téměř 7 % a její cena se propadá až pod hranici 23 dolarů za barel, nejníže od listopadu 2002. Nevídaný rozsah výpadku globální poptávky po ropě v důsledku striktních karanténních opatření má za následek bezprecedentní přebytek ropy na trzích. Na nabídkové straně situaci navíc nadále znásobuje cenová válka mezi Saúdskou Arábií a Ruskem, která ani navzdory tlaku Spojených států zdá se nebere konce.

V tomto týdnu zůstane globální ropný trh fixován na vývoj na poptávkové straně trhu, který determinuje šíření koronavirové nákazy, respektive opatření jednotlivých vlád k jejímu potlačení. Zcela stranou pozornosti naopak zůstanou tradiční fundamentální statistiky jako například stav zásob ve Spojených státech, jejichž vypovídací schopnost je v těchto bezprecedentní časech omezená.


Čtěte více:

Rajan: Žádná zeď není proti viru dost vysoká
29.03.2020 17:35
Proč nejsou vyspělé ekonomiky schopny samy o sobě „organicky růst“ a p...
Víkendář: Velká manipulace a přicházející fiskální dominance
28.03.2020 7:36
„V prohlášení Bank of England týkajícím se programu nákupu aktiv se na...
Víkendář: Nenechme se při poskytování pomoci obalamutit jako při poslední krizi
29.03.2020 11:18
Podpora firemního sektoru je nutným krokem pro zmírnění ekonomického d...
Sněmovna reprezentantů USA schválila rekordní finanční injekci 2,2 bilionu dolarů
27.03.2020 20:37
Sněmovna reprezentantů USA dnes schválila rekordní soubor opatření na ...
Analytici: Ekonomiku ČR změní regulace více než pandemie
28.03.2020 18:27
Více než dopady pandemie koronaviru změní českou ekonomiku připravovan...
Nevyplácejte kvůli koronaviru dividendy, slyší firmy po celém světě
30.03.2020 8:24
Firmy prakticky v celém světě čelí tlaku, aby kvůli koronaviru prevent...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
21.05.2024
17:37Dopadne AI jako ESG?
17:13Americké akcie se rychle přenesly přes slabý úvod  
16:47UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Pozvánka na valnou hromadu
16:26Regulátor v USA chce po burzách dopracovat žádosti o ETF na spotový ether
15:06Členské státy definitivně schválily reformu trhu s elektřinou v EU
14:56Nastal čas podívat se blíže na britský trh
14:50Bloomberg: ASML a TSMC mohou vypnout stroje na čipy, když Čína napadne Tchaj-wan
14:08Ifo: Konkurenceschopnost německého průmyslu se už delší dobu zhoršuje
13:52ČSOB Index bydlení: Ceny domů, bytů i pozemků v Česku začínají opět růst. Už na nic nečekejte, radí experti
13:36TOMA, a.s.: Oznámení o konání valné hromady
13:21Stát rozhodne o postoji k dividendě ČEZ do 10 dnů před valnou hromadou, návrh managementu na 52 korun na akcii nebude komentovat
13:13Nejhůře střeženým tajemstvím na Wall Street je překonání odhadů na výsledcích Nvidia, s reakcí trhu je to horší  
12:45Na Wall Street zůstal poslední medvěd, ten ale očekává pokles trhu o 20 %
11:56Spotřeba plynu v ČR dál klesá, v prvním čtvrtletí meziročně o více než čtyři procenta
11:32Inflace Fed nepotěšila? Akcie dnes klesají  
9:56PwC: Odvětví s vysokým podílem umělé inteligence vykazují nárůst produktivity
9:07Rozbřesk: Česká koruna na pozitivní vlně, jaké impulsy ji mohou posunout dál?
8:55Dividenda ČEZ, budoucnost českých sazeb a nová cílovka na Komerční banku od JP Morgan  
6:37FX Strategie: Férové nastavení očekávání pro ECB a Fed by nemělo dát eurodolaru moc prostoru, koruna v silné ofenzivě  
20.05.2024
19:01Relativita monetární restrikce

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba