Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vstup do EU přinesl ekonomikám střední a východní Evropy dvojnásobný růst, ale také riziko korupce

Vstup do EU přinesl ekonomikám střední a východní Evropy dvojnásobný růst, ale také riziko korupce

30.05.2021 15:36

Země z regionu východní a střední Evropy, které vstoupily do EU, postupně dohání ostatní členské státy EU a jejich tempo růstu je oproti jejich východním sousedům téměř dvojnásobné. O čem se už tolik nemluví, je, že 3 - 4 % ročního HDP zemí střední a východní Evropy pochází z dotací EU. A to je mince o dvou stranách.

Příkladem rozšiřující se ekonomické propasti mezi středoevropskými a východoevropskými zeměmi, které do Evropské unie vstoupily, a těmi, které nevstoupily, je rozdíl mezi Polskem a Ukrajinou. Podle sovětských statistik byla Ukrajina v roce 1989, tedy těsně před revolucemi, které napříč střední a východní Evropou svrhly komunismus, v přepočtu na obyvatele lehce bohatší než Rusko i Polsko. Obě země měly tehdy podobnou kulturu i průmyslovou strukturu. Dnes je však v Polsku HDP na hlavu (přepočteno na současné americké dolary) téměř pětkrát vyšší než na Ukrajině. (A v roce 2013, tj. rok před tím, než Rusko zahájilo válku proti Ukrajině, byl polský HDP na hlavu 3,4krát vyšší.)

Ukrajina ale není sama. Běloruská a ruská ekonomika stagnují od roku 2012, respektive 2014. Pokud bychom svedli ruskou bídu na klesající ceny ropy nevysvětlilo by to, proč se podobný scénář nastal i u Ukrajiny a Běloruska. Na Rusko samozřejmě dopadají západní sankce uvalené po nelegální anexi Krymu v roce 2014. A Ukrajina v důsledku ruské vojenské agrese přišla o 17 % HDP, byť v letech 2016 až 2019 se jí podařilo dosáhnout mírného ročního růstu ve výši 3 %.

Východoevropské a středoevropské země EU naproti tomu dál stoupají na ramenou domácí podnikavosti a přímých zahraničních investic (PZI). Během konjunktury let 2014-19 tamní ekonomiky rostly průměrně o 4 - 5 % ročně, kdežto ruský HDP na hlavu spadl pod úroveň, jíž dosáhlo Rumunsko, a dokonce Turecko, které není členem EU. Z 27 členských států EU je pouze Bulharsko, co do HDP na osobu, chudší než Rusko, ať už měřeno v amerických dolarech či paritou kupní síly.

Investoři mohou hledat řešení u EU

Jedním z důvodů, proč se bývalým sovětským státům daří tak zle, zatímco středoevropanům a východoevropanům tak dobře, je to, že země střední a východní Evropy počátkem 90. let úspěšně uzavřely s EU asociační dohody. Díky výbornému přístupu na evropský trh přesunuly tyto země do poloviny 90. let až dvě třetiny svého obchodu z bývalého Sovětského svazu do EU. A po navázání svých ekonomik na evropské dodavatelské řetězce se jim rovněž podařilo stát se hlavními evropskými výrobci aut.

Klíčovým faktorem úspěchu těchto zemí však bylo kvalitnější řízení ekonomiky. Aby splnily podmínky členství v EU, musely tyto východoevropské a středoevropské země zanést do svého právního systému i unijní právo k zajištění podmínek pro funkční a otevřené tržní hospodářství. To po dlouhém a skřípějícím byrokratickém procesu učinily.

Podle Indexu vnímání korupce sestavovaného organizací Transparency International se Polsko, Česká republika, Slovensko a Maďarsko řadí na 45., 49., 60. a 69. příčku, kdežto Ukrajina a Rusko jsou na 117. a 129. místě. Ani umístění první skupiny v žebříčku není sice zářné, ale pro přilákání PZI se zdá být dostatečné. Investoři vědí, že když se něco zvrtne, mohou požadovat řešení skrze EU, popř. skrze Evropský soudní dvůr. A na rozdíl od bývalého Sovětského svazu jsou vlastnická práva ve střední a východní Evropě bezpečná.

1

Index vnímání korupce. Zdroj: Transparency International

Evropské dotace jako pohon růstu a korupce

O čem se už tolik nemluví, je, že 3 - 4 % ročního HDP zemí střední a východní Evropy pochází z dotací EU. A to je mince o dvou stranách. Na jedné straně strukturální fondy EU přinesly novějším členským státům krásná letiště a nová dálnice. Na druhé straně jsou tyto projekty obvykle náchylnější ke korupci – odtud zřejmě pochází pochybně získané bohatství mnoha maďarských podnikatelů, kteří mají blízko k předsedovi vlády Viktoru Orbánovi.

Otázkou tedy je, zda lze očekávat, že si středoevropské a východoevropské ekonomiky svůj pokrok uchovají. Před jejich vstupem se dozorové orgány EU obávaly, že tyto státy budou svou řízení zlepšovat jen do chvíle, než se stanou členy EU. Realita je ale složitější. Všichni noví členové EU ve skutečnosti své řízení posilovali mnoho let, což přitáhlo více PZI. A několik zemí je posiluje dodnes. K nejméně zkorumpovaným bývalým komunistickým zemím dnes patří Estonsko a Litva.

Nicméně proti tomu však některé z předních transformujících se zemí podle Transparency International v současnosti prochází v oblasti řízení strmým propadem. Polské skóre dosáhlo vrcholu v roce 2015, rok nato jej následovalo Slovensko a v roce 2018 Česká republika. Maďarsko dosáhlo vrcholu v roce 2012 a od té doby vytrvale upadá, takže se aktuálně umisťuje po boku Rumunska a Bulharska, které byly dříve považovány za nejzkorumpovanější země EU. Zahraniční i domácí investoři dnes věnují u Maďarska bedlivou pozornost slábnoucímu dodržování mezinárodního práva, čím dál vachrlatějším vlastnickým právům a příklonu k diskriminačnímu zdanění.

Proč by se EU měla stavět za demokracii a vládu práva?

Pro EU by se tento ústup od dobrého řízení mohl stát existenční otázkou, protože demokracie a vláda práva jdou ruku v ruce. Přestože se Maďarsko i Polsko dostávají do střetu se stěžejními demokratickými kritérii EU, nadále jsou příjemci rozsáhlých dotací EU. A ačkoliv EU zavedla pro Rumunsko a Bulharsko zvláštní podmínky, tato opatření nestačí.

Podle organizace Freedom House od roku 2005 demokracie celosvětově ochabuje. Víc než kdy dřív teď platí, že EU nesmí dovolit, aby to šlo s řízením z kopce. Naštěstí sílí odhodlání unie zavádět přísnější podmínky. V prvé řadě prostřednictvím plánu Next Generation EU na zotavení v Evropě za 750 miliard eur. A trajektorie bývalých sovětských států slouží jako smutná připomínka toho, proč se EU musí postavit za demokracii a vládu práva doma i v zahraničí.

Autor: Anders Aslund je seniorní expert washingtonského think tanku Atlantic Council. Naposledy mu vyšla kniha Russia’s Crony Capitalism (Ruský kumpánský kapitalismus) s podtitulem Cesta od tržního hospodářství ke kleptokracii, Yale University Press, 2019.

Copyright: Project Syndicate, 2021.
www.project-syndicate.org



Čtěte více:

Největší světový trh s uhlíkem se žene nahoru jako nikdy předtím. A ještě prý má kam
18.05.2021 14:59
Cena emisních povolenek v Evropské unii v poslední době láme rekordy. ...
Evropská inflace je po více je dvou letech nad cílem ECB. V růstu cen vedou země Visegrádu
19.05.2021 11:11
Míra inflace v Evropské unii v dubnu vystoupila na dvě procenta, a po...
Největšími riziky pro eurozónu jsou podle ECB vysoké zadlužení a realitní bublina
19.05.2021 16:50
Vysoké zadlužení a realitní bublina patří mezi největší rizika pro ek...
Evropský trh práce se zotaví později než jednotlivé ekonomiky
26.05.2021 14:44
Trh práce v Evropské unii se z dopadů pandemie zřejmě zotaví později n...

Váš názor
  • Riziko korupce
    11.06.2021 10:45

    Riziko korupce nesouvisí s EU, ale se slabou střední třídou a sociální a politickou zaostalostí střední a východní Evropy. Kdybychom nebyli v EU, klidně bychom na tom mohli být jako na Ukrajině nebo v Bělorusku.
    Pracovitý Prosecký
  •  
    30.05.2021 18:27

    Názory této serešovy neziskovky sleduji pravidelně a poslední články byly vesměs umírněné nebo víceméně komentovaly ekonomiku. Tento blábol ale zase dokazuje, k čemu PS slouží a jakým směrem má ovlivňovat správné postoje. Jen víc jen houšť, ještě stále je tu co získat, české ovce stále nadšeně mečí sborem (ne všechny, ale na vypráskání novodbých šmejdů to bohužel nestačí)
    keksa
  •  
    30.05.2021 18:14

    Propaganda jako za komancu. A stejně jako za nich, tak i dnes nemají koule na to, aby se lidí zeptali na jejich názor přímo.
    oupv
    • A jaký mají lidi názor?
      11.06.2021 10:45

      A jaký mají lidi názor, co myslíš?
      Pracovitý Prosecký
  • Ne tak hrrr
    30.05.2021 17:12

    Ukrajině v letech 2002 -2008 hdp vzrostlo více než 4x. I bez EU. Ještě se třeba podívat na dluhy po vstupu do EU. A úplatky na zpi známé jako investiční pobídky nějak EU poblíž bylo málo. V arbitrážích nás k tomu ještě stříhali jak novozeládské ovce.
    HenryFord
Aktuální komentáře
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
16:53Česká exportní banka, a.s.: Informace o vyplacení úrokových výnosů
16:50Výsledky PayPal: Akcie rostou poté, co společnost zvýšila celoroční výhled zisku  
16:42SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Pozvánka na mimořádnou valnou hromadu
16:30AMISTA investiční společnost, a.s.: STING investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
15:52Vláda schválila reformu penzí se zvyšováním věku nad 65 let
15:28HPM: Monetizace umělé inteligence s velkým otazníkem
15:26Coca-Cola v prvním čtvrtletí mírně zvýšila tržby i zisk, zlepšila výhled

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba