Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sazby v budoucnosti – co říkají slova, co činy a co predikuje Fed

Sazby v budoucnosti – co říkají slova, co činy a co predikuje Fed

22.12.2021 18:17

Včera jsme probírali vztah mezi monetární politikou a cenami akcií velkých technologických společností typu Apple, Microsoft, či Tesla. Mimo jiné jsem poukazoval na to, že rostoucí sazby jsou samy o sobě faktorem, který snižuje fundamentální hodnoty akcií na celém trhu. Ale technologie jsou na ně v tomto ohledu obvykle citlivější. V souvislosti s podobnými úvahami se pak může nabízet prostá otázka – kam a kdy sazby vůbec půjdou.

1. Sazby v příštích pár letech: Predikcí dalšího vývoje sazeb najdeme hojně, v principu je můžeme rozdělit do tří skupin:
Očekávání ekonomů a analytiků (jednotlivá, či sumarizovaná do nějakého konsenzuálního čísla. Pak očekávání trhu – to, jaký vývoj sazeb je implikovaný současnými cenami na různých trzích. A do třetice tu jsou projekce vedení americké centrální banky. Následující graf porovnává druhé dvě skupiny. Konkrétně očekávání Fedu – FOMC ukázaná jako takzvaný „dot plot“. Tedy tečky ukazující anonymní odhad každého člena FOMC týkající se budoucího vývoje sazeb. K tomu graf ukazuje bílou křivkou vývoj sazeb implikovaný trhem futures:

Sazby v budoucnosti – co říkají slova, co činy a co predikuje Fed
Zdroj: Twitter

Pokud bych měl říci na základě dojmu z řady rozhovorů ze CNBC, či Bloombergu, tak to vypadá, že soukromý/investiční sektor se houfně domnívá, že Fed je za křivkou. Tedy že už měl dávno začít s taperingem a snad i zvedáním sazeb. Graf ale ukazuje, že ti, kteří skutečně investují (ne slova, ale činy), se domnívají, že sazby půjdou nahoru pomaleji, než by nyní signalizoval dot plot. V roce 2024 dokonce trh s futures implikuje sazby, o kterých nehovoří žádný z členů FOMC (v roce 2023 jsme s bílou křivkou jen u nižších odhadů ze strany FOMC). Zdá se tedy, že investoři jako celek se nedomnívají, že Fed bude muset svůj pohled přehodnotit směrem k razantnějšímu stažení stimulace. Naopak.

2. Sazby v delším období:
Kapitolu samu o sobě pak představuje konec grafu, kam nám bílá křivka nesahá, ale kde máme predikce FOMC týkající se sazeb v delším období. Které snad můžeme interpretovat jako sazby, které vedení Fedu považuje za dlouhodobě neutrální, slučitelné s potenciálem americké ekonomiky. Pro mě je na jednu stranu pochopitelné, že ony tečky mají s přibývajícími roky větší rozptyl. Na stranu druhou by se ale teoreticky mohly u delšího období zase shlukovat s tím, že ohledně dlouhodobého potenciálu a tudíž i neutrálních sazeb bude vládnout relativně úzký konsenzus. Z obrázku ale vidíme, že tomu tak není. V extrémech totiž ukazuje, že sazby mohou (prý) být mezi 2 – 3 %. I když na 2,5 % je relativně slušně zalidněno/zatečkováno. A jde samozřejmě o (predikované) hodnoty vysoko nad těmi současnými i nad tím, co bylo standardem po finanční krizi. Tedy žádná dlouhodobá stagnace, nový normál a podobně.

3. Sazby a akcie: Akcie nezajímají ani tak sazby krátkodobé, jako dlouhodobé – u výnosů s delší dobou splatnosti. Nejčastěji se asi pro diskontování očekávaného toku hotovosti používají výnosy desetiletých vládních obligací. Zrovna nyní se pohybují na necelých 1,5 %. Výnosy obligací dvouletých jsou na necelých 0,7 %. Tedy méně než polovině. A sazby Fedu jsou na 0 – 0,25 %. Rozdíl mezi desetiletými výnosy a těmito sazbami tedy nyní dosahuje v podstatě 1,5 procentního bodu. Rozdíl mezi výnosy desetiletými a dvouletými nyní dosahuje asi 0,8 procentního bodu, od počátku osmdesátých let se přitom zhruba pohybuje mezi mírně zápornými čísly na straně jedné a 2,5 procentními body na straně druhé.

Historicky tak tento rozdíl (sklon výnosové křivky) dosahovat širokého rozpětí hodnot. Větší bývá během boomu, menší při chladnutí ekonomiky. Píšu to v tomto bodě celé proto, aby čtenář měl nějakou hrubou představu o tom, kde by se tedy mohly (pro akcie nejrelevantnější) výnosy desetiletých vládních obligací pohybovat na základě toho, co říká uvedený graf. Pokud by dlouhodobé neutrální sazby Fedu dosahovaly 2,5 %, tak výnosy obligací se mohou bez větší námahy pohybovat kolem 4 %. Takový starý normál a konec mimořádně příznivého období pro akcie, které bylo charakterizované relativně vysokým růstem ekonomiky a zisků na straně jedné a dost nízkými sazbami a výnosy obligací na straně druhé. S tím, že růst by zůstal, ale odpovídaly by tomu i sazby. Ale připomínám – hovoříme stále o výše uvedeném a rozšířeném obrázku.

 

Čtěte více:

Harley Davidson, elektrifikace motorek a SPAC bublina
15.12.2021 17:14
Ředitel společnosti Harley Davidson Jochen Zeitz hovořil před pár dny ...
Mimořádná koncentrace trhu a jeho zisků, akciová skupina MANAT
16.12.2021 17:48
Real Investment Advice poukazuje na to, že deset největších firem v am...
Otočí rozvahy centrálních bank, tenze ve výrobních vertikálách poleví
17.12.2021 18:40
V dubnu letošního roku očekávala většina investorů zahrnutých v průzku...
Kde budou Spojené státy, Evropa a další vyspělé země v ekonomické aktivitě v roce 2030?
20.12.2021 18:01
V Kanadě a Itálii možná nemají radost z projekcí OECD, podle kterých b...
Tapering a technologické akcie
21.12.2021 17:20
Kapitalizace velkých technologických firem na americkém trhu dosahoval...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.05.2024
16:01Přehledně: Odkdy se na firmy vztahuje ESG reporting?
15:30J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Pozvánka na valnou hromadu
9:45Víkendář: Apple nemusí v oblasti umělé inteligence dělat všechno sám
17.05.2024
22:00S&P 500 si připsal již čtvrtý týdenní zisk v řadě  
17:45Americká ekonomika podle jednoduchého indexu celkového blahobytu
17:27Filla, Zrzavý či Toyen. V galerii KODL probíhá předaukční výstava a blíží se tradiční aukce 26. května na Žofíně
17:13TRHY: GameStop vypadá jako GameOver, zatímco zlato se vrací nad 2400 dolarů  
16:17Odbory Royal Mail hrozí stávkou, pokud Křetínský nesplní jejich požadavky
15:43CNBC: Žhavá rally drahých kovů může pokračovat, cíl pro zlato až u 2600 dolarů
14:04Ramsey: Tesla má u autonomního řízení specifickou strategii, nabíjecí stanice jsou jedním z nejhodnotnějších aktiv
12:50Primoco UAV SE: Oznámení o odvolání konání valné hromady
12:45Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu
12:24Perly týdne: Spekulace na akciích jako sociální rebelie?
12:07Skupině Photon Energy klesly v prvním čtvrtletí tržby, provozní zisk jí stoupl
11:46Jak ozdravit největší realitní trh na světě? Na peníze od vlády finanční trhy slyší
11:20Eurostat: Míra inflace v EU v dubnu zůstala na 2,6 procentech, v ČR se zvýšila
11:09FRESH s Janem Burešem a Dominikem Rusinkem: Hledání nové letové hladiny aneb kde ČNB ‚zaparkuje‘ úrokové sazby?  
9:49Čína oznámila rozsáhlá opatření na oživení realitního trhu
9:01Rozbřesk: Červnový pokles sazeb ECB potvrzen
8:44Colt CZ dokončil akvizici Sellier & Bellot, čínská ekonomika prochází nevyrovnaným oživením a futures jsou v červeném  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data