Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Za chyby v zemědělských dotacích dostalo Česko od Evropské komise pokutu 85 milionů korun

Za chyby v zemědělských dotacích dostalo Česko od Evropské komise pokutu 85 milionů korun

14.06.2022 8:20
Autor: ČTK

Evropská komise uložila Česku pokutu více než 85 milionů korun za chyby v zemědělských dotacích. Součástí je i sankce za střet zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Za toto konkrétní pochybení má ČR zaplatit zhruba 1,1 milionu korun. Informoval o tom server iROZHLAS. Babiš ČTK sdělil, že se k věci nemůže vyjádřit, protože nezná detaily a nemá informace, že se k němu dokument jakkoli vztahuje. Zopakoval, že obecně platí, že nikdy ve střetu zájmů nebyl. Holding Agrofert, který Babiš vložil do svěřenských fondů, je přesvědčen o tom, že postupoval v souladu s pravidly Česka a EU.

"Mohu potvrdit, že bylo zveřejněno prováděcí rozhodnutí komise k auditnímu šetření, které probíhalo od roku 2019. Prováděcí rozhodnutí informuje o vyloučení některých výdajů. Součástí vyloučených výdajů je poskytnutá dotace na projekt šetřený z důvodu střetu zájmů," sdělila serveru vedoucí tiskového oddělení Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Luďka Raimondová.

"Neznám detaily, ani nemám informace, že se (dokument) jakkoliv vztahuje k mé osobě. Tudíž se k němu nemohu vyjádřit. Obecně platí, že jsem nikdy žádný střet zájmů neměl a v České republice k tomu existuje pravomocné rozhodnutí. Nikdy jsem ani nebyl součástí auditů ohledně střetu zájmů a evropští auditoři se na mne nikdy neobrátili," uvedl Babiš ve vyjádření.

Česko může rozhodnutí do dvou měsíců zažalovat u Soudního dvora EU. Například ministerstvo zemědělství letos takto postupovalo v případě pokuty 1,15 miliardy korun, kterou EK uložila za téměř pět let staré chyby v rozdělování dotací. "Fond zpracoval varianty dalšího možného postupu. Nyní očekává schválení konkrétní varianty, podle které bude dále postupovat," uvedla k nové sankci Raimondová.

Audit k Babišově střetu zájmů se v Česku uskutečnil na začátku roku 2019. Bývalý premiér dlouhodobě pochybení odmítá. Agrofert včera ČTK sdělil, že se společností žádné řízení vedeno nebylo. "Jedná se o audit ČR, ne společnosti Agrofert. Proto jsme ani žádné rozhodnutí neobdrželi a informace máme pouze z médií," uvedl mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský.

SZFI kvůli auditu pozastavil projekty dceřiných společností Agrofertu za zhruba půl miliardy korun. Evropské dotace měly pokrýt asi dvě pětiny nákladů. Pro vracení dotací nevidí společnost důvod. "Musíme se ostře ohradit proti tomu, že by daná sankce byla způsobena jednáním našich společností a věříme, že se bude Česká republika proti tomuto rozhodnutí bránit soudní cestou. Jak již dříve SZIF oznámil, zastavil proplácení dotací společnostem skupiny Agrofert, není nám tedy jasné, jak by daná sankce mohla být udělena za projekty, které byly pozastaveny," dodal Heřmanský.

Evropská komise už vedla s ČR několik řízení. V dubnu 2007 například udělila Česku sankci 12,3 milionu eur (tehdy asi 350 milionů korun) za údajně nadměrné předvstupní zásoby některých zemědělských a potravinářských výrobků. V červnu 2013 Soud Evropské unie udělil České republice pokutu 250.000 eur (necelých 6,5 milionu korun) za to, že pozdě převedla do svého práva směrnici Evropské unie o penzijním pojištění zaměstnanců. Generální advokát soudu Niilo Jääskinen původně navrhoval až milionovou pokutu, Evropská komise požadovala dokonce penalizaci 3,4 milionu eur.

Naopak v srpnu 2018 Evropská komise rozhodla, že ČR kvůli možnému střetu zájmů v dozorčí radě Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) poslance Jaroslava Faltýnka (ANO) a bývalých poslanců Ladislava Velebného (ČSSD) a Petra Kudely (KDU-ČSL) nebude platit pokutu. Původně hrozilo vracení zhruba 22 milionů korun, které komise po ČR chtěla.

V září téhož roku Česká republika uspěla v řízení před Soudním dvorem EU ve sporu o zhruba 55 milionů korun. Soud zrušil rozhodnutí EK z roku 2015, podle kterého muselo Česko vrátit dotaci 2,123.199 eur (55 milionů Kč). Důvodem vrácení dotace bylo údajně chybné vyplacení peněz ze zemědělských fondů vinařům na ochranu vinic před zvěří a ptactvem.


Čtěte více:

Státní zástupce obžaloval v kauze Čapí hnízdo Babiše a jeho poradkyni
21.03.2022 12:33
Státní zástupce Jaroslav Šaroch dnes podal obžalobu na předsedu hnutí ...

Váš názor
  •  
    14.06.2022 10:01

    Česko má zaplatit pokutu 85 mil. Kč z toho 1.5 mil Kč za případ týkající se Babiše. Zajímalo by mě za co se platí ta zbývající pokuta. O tom media "decentně" mlčí.
    juniper
Aktuální komentáře
29.04.2024
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y