Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německá vláda vyhlásila kvůli zásobování plynem stav výstrahy. Varuje před nákazou ve stylu Lehmanů

Německá vláda vyhlásila kvůli zásobování plynem stav výstrahy. Varuje před nákazou ve stylu Lehmanů

23.06.2022 10:26, aktualizováno: 23.6. 14:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Kroky Ruska směrem k omezování dodávek plynu do Evropy mohou vyvolat kolaps na trzích s energiemi, varovalo dnes Německo, které si přitom vypomohlo paralelou v podobě pádu americké banky Lehman Brothers a jeho úlohy na rozpoutání finanční krize. Německá vláda již vyhlásila kvůli problémům s dodávkami plynu stav výstrahy, což je druhý varovný stupeň, oznámil dnes ministr hospodářství Robert Habeck. Přímé dopady na domácnosti nové opatření zatím mít nebude, s úpravou cen se zatím nepočítá. Vláda se ale ještě více zaměří na plnění zásobníků, podle Habecka na nákup plynu do zásoby vláda uvolnila dodatečných 15 miliard eur (371 miliard Kč).

"Bezpečnost zásobování plynem je prozatím zajištěna, plyn se ale v Německu stává nedostatkovou surovinou," řekl Habeck o důvodech, proč Německo přechází ze stupně včasného varování na stupeň výstrahy. Stupeň včasného varování vláda vyhlásila v březnu v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu a na očekávané problémy s dodávkami plynu z Ruska.

Podle Habecka je nezbytné hledat úspory ve spotřebě plynu. Pomoci mohou nejen průmysloví odběratelé, ale i domácnosti. "Domácnosti mohou přenastavit a upravit hydraulické vyvážení své topné soustavy. Takové kroky mohou znít banálně a možná úsměvně, ale mohou v případě 41 milionů německých domácnostní znamenat zásadní rozdíl," řekl ministr o úsporách ve spotřebě.

Ministerstvo hospodářství nyní pracuje na aukčním modelu úspor plynu, kdy by průmysl mohl tuto surovinu nakupovat, zároveň by získal odměny, pokud by plyn nevyužil. Podle Habecka průmyslové společnosti takový model podporují.

Habeck současné ceny energií a plynu označil již tak za příliš vysoké a uvedl, že s dalším navyšováním je nutné počítat. Vláda ale prozatím neaktivuje opatření, které by podle zákona o energetické bezpečnosti umožnilo dodavatelům upravit ceny tak, aby finanční problémy neohrozily celý trh s plynem.

Ministr zároveň upozornil, že další kroky mohou následovat. Stát se tak může, pokud se tok plynu plynovodem Nord Stream 1 nevrátí k normálu. Tímto produktovodem se přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Ruská státní plynárenská společnost Gazprom minulý týden výrazně omezila dodávky tímto plynovodem, což zdůvodňuje zpožděním při opravě kompresorových turbín firmou Siemens Energy. Habeck však omezení dodávek označil za politicky motivovaný krok a za hospodářský útok na Německo.

Habeck také upozornil, že dodavatelé musejí objemy vykrývat za vysoké ceny a kumulují ztráty, z čehož plyne riziko šíření na zákazníky a podniky. „Pokud bude toto manko už tak veliké, že jej dál nebudou moci snášet, hrozí celému trhu v určité chvíli kolaps,“ uvedl podle agentury Bloomberg Habeck na tiskové konferenci v Berlíně. „Tudíž efekt Lehmanů v systému energií.“

Vláda chce nadále dosáhnout do prosince naplnění zásobníků plynu na nejméně 90 procent, zatím je to 58 procent. Pomoci má také zmíněných 15 miliard eur. Ty Habeck neoznačil jako dotaci, ale za prostředky k zajištění likvidity společností, které plyn zajišťují.

Habeck na tiskové konferenci rovněž uvedl, že nynější vážná situace je vyústěním toho, že Německo se dlouho v zásobování energetickými surovinami spoléhalo na Rusko. "Musíme to nyní co nejrychleji napravit," řekl. Německo kvůli posílení energetické nezávislosti hledá nové dodavatele, plánuje vybudovat terminály na zkapalněný zemní plyn a masivně investovat do obnovitelných zdrojů energie. Využít chce také uhelné elektrárny, které jsou nyní odstavené, ale nadále jsou jako energetická záloha v pohotovosti.
V Německu už od konce března platí stupeň včasného varování, což je první krizový stupeň. Zatímco v případě včasného varování žádné přímé dopady na odběratele nejsou, u druhého stupně se sice mění mechanismy zajišťování zásobovací bezpečnosti, nadále se ale počítá s tím, že není nutné přijímat netržní opatření. Ve druhém stupni se dodavatelské společnosti snaží situaci zmírnit mimo jiné větší flexibilitou nákupu plynu, využíváním zásobníků či optimalizací toku plynu.

Ministerstvo hospodářství druhý stupeň hodnotí jako situaci, kdy dochází k přerušování dodávek plynu či je po plynu mimořádně vysoká poptávka.

"To vede k výraznému zhoršení situace zásobováním plynem, ale trh je stále schopen tyto problémy nebo poptávku kompenzovat bez toho, aby bylo nutné přijímat netržní opatření," uvádí ministerstvo hospodářství o druhém stupni.

Po vyhlášení stavu nouze, který je třetím stupněm, by Spolková agentura pro sítě mohla rozhodovat, které odběratele plynu upřednostní. Domácnosti by v takovém případě měly přednost před průmyslem.

Rusko v posledních dnech začalo dodávky plynu do Evropy omezovat, což vysvětluje technickými problémy. Habeck takové zdůvodnění odmítá a tvrdí, že Rusko snižování dodávek vede proti Německu ekonomický útok.

Agentura DPA, která vyhlášení druhého varovného stupně rovněž očekává, uvedla, že energetické společnosti podle všeho zatím nebudou moci navýšit ceny plynu na přiměřenou úroveň podle zákona o energetické bezpečnosti. K takovému kroku jsou nezbytné dvě podmínky, kterými je vyhlášení nejméně druhého stupně a konstatování Spolkové agentury pro sítě, že dovoz plynu do Německa byl významně snížen. Pokud by se tak stalo, mohou společnosti upravit ceny, aby finanční problémy nezasáhly celý trh. Zákazníci zároveň dostanou právo smlouvy mimořádně vypovědět.

 
 
 
 

Čtěte více:

Je načase zvažovat postupný návrat k růstovým akciím, domnívá se stratég HSBC
23.06.2022 6:05
Hodnotové akcie si již několik měsíců vedou lépe než růstové. Herald v...
Evropa se podle šéfa IEA musí připravit na úplné přerušení dodávek ruského plynu
22.06.2022 16:40
Výkonný ředitel Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol vyz...
Komentář Jana Bureše: ČNB opět výrazně zvyšuje úrokové sazby, bude pokračovat dál?
22.06.2022 16:58
Česká národní banka naposledy ve staré “sestavě” opět výrazně zvýšila ...
Putin podepsal dekret o obsluze zahraničního dluhu. Za splněný závazek vůči svým věřitelům bude Rusko považovat platbu v rublech
22.06.2022 17:26
Ruský prezident Vladimir Putin dnes podle agentury Interfax podepsal d...
Česko chce mít pod kontrolou klíčové elektrárny, stát na pomoc s energiemi vyhradí 66 miliard
23.06.2022 8:35
Česká vláda chce mít v blízké budoucnosti pod kontrolou celou síť tuze...
Obavy z recese tlačí dolů ropu. Evropské futures jsou v záporu
23.06.2022 8:54
Obavy z hospodářské recese dnes tlačí níže ropu. V asijském obchodován...
Rozbřesk: ČNB opět výrazně zvyšuje úrokové sazby, bude pokračovat dál? Vedení Fedu připravuje veřejnost v USA na recesi
23.06.2022 9:10
Česká národní banka naposledy ve staré “sestavě” opět výrazně zvýšila ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university