Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ hrozí mimořádná daň z nadměrných zisků plynoucích z energetické krize ve výši 40 až 60 procent

ČEZ hrozí mimořádná daň z nadměrných zisků plynoucích z energetické krize ve výši 40 až 60 procent

01.08.2022 9:47, aktualizováno: 1.8. 9:53
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

ČEZ hrozí mimořádná daň ze zisků plynoucích z energetické krize. Analýza Národní rozpočtové rady, kterou minulý týden projednal vládní NERV, doporučuje daň z mimořádných zisků ve výši 40 až 60 procent. Nadměrný zisk vyšší než je průměrný roční zisk energetických firem za posledních pět let, by se pak nově zdanil právě touto speciální sazbou. Akcie ČEZ klesají  o více než 6 %.

Vládní koalice se shodla na tom, že energetické firmy se musí o své mimořádné zisky plynoucí z energetické krize povinně podělit s lidmi, řekl České televizi premiér Petr Fiala (ODS). Kabinet chce prosadit buď speciální daň, nebo tyto firmy přimět, aby platily státu dobrovolně. Konkrétní způsob, jak by měl stát donutit firmy vyrábějící elektřinu k odvodu desítek miliard korun, chce kabinet najít do konce prázdnin. O mimořádné dani je nově ochotné jednat opoziční hnutí ANO, uvádí ČT24.

„Shoda uvnitř naší koalice je na tom, že nějakou formu solidarity v této věci máme dočasně zavést. Pokud by to byla daň, byla by dočasná,“ ujišťuje premiér. Druhou variantou, o které kabinet uvažuje, je příspěvek těchto firem, který by dobrovolně odvedly na státem určený účet. Zavedení nové daně je ale zatím pravděpodobnější.

„Pokud se bavíme o dodatečném zdanění energetických firem, které mají teď velké zisky, tak to je věc, kterou určitě otvírat chceme,“ přizvukuje ministr vnitra a šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

Analýza Národní rozpočtové rady, kterou minulý týden projednal vládní NERV, doporučuje daň z mimořádných zisků ve výši 40 až 60 procent. V případě zavedení čtyřicetiprocentní daně by stát v příštím roce získal na daních navíc čtrnáct miliard, pokud by to bylo padesát procent, tak dvacet miliard a při šedesátiprocentní dani 27 miliard. Stát by nejdřív zjistil průměrný roční zisk energetických firem za posledních pět let. Všechno nad tento průměrný zisk by pak nově zdanil právě touto speciální sazbou.

„Vzhledem k tomu, že je to výjimečná situace, mohlo by také dojít k výjimečnému podělení se o tento zisk, ze kterého pak vláda a Česká republika budou moci pomáhat těm, na které to naopak dopadá velmi negativně,“ nepochybuje předsedkyně sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Zavedení speciální daně z mimořádných zisků energetických firem podporují ve sněmovně čtyři z pěti vládních stran –? STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Piráti. ODS je rozdělená. Část jejích poslanců trvá na tom, že Fialova vláda žádné nové daně zavádět nemá.

Zdroj: ČT24, Twitter, Patria

 
 
 
 

Čtěte více:

Brusel vyšetřuje plánovanou státní podporu rozšíření elektrárny Dukovany
30.06.2022 13:21
Evropská komise (EK) začala vyšetřovat plánovanou státní podporu rozší...
Stát půjčí ČEZu až tři miliardy eur na zajištění obchodů s plynem a elektřinou
08.07.2022 16:48
Společnost ČEZ podepsala s ministerstvem financí úvěrovou smlouvu v ob...
Plán restrukturalizace ČEZ by měl být hotový do poloviny roku 2023, řekl premiér Fiala
14.07.2022 12:10
Vláda by měla do poloviny příštího roku připravit plán restrukturaliza...
ČEZ chce urychlit dosažení uhlíkové neutrality svých provozů o 10 let
15.07.2022 11:03
Energetická skupina ČEZ chce dosáhnout uhlíkově neutrálního provozu už...
ČEZ zahájil odchod z Turecka, podepsal smlouvu o prodeji svého podílu v Akcez
01.08.2022 8:54
Energetická skupina ČEZ zahájila odchod z Turecka. Podepsala smlouvu o...

Váš názor
  • chcíplá koza?
    01.08.2022 18:49

    Pokud je to opravdu tak, že hlavní důvod proč to stát chce řešit tímto složitým způsobem je aby na tom drobní akcionáři nezískali tak je to opravdu jak podle té anekdoty: "Bože já nechci nic pro sebe, ale ať tomu sousedovi aspoň chcípne koza".
    • Re: chcíplá koza?
      02.08.2022 7:42

      tosisi trochu popletl. soused co si koupil tu kozu, neokrádal svého souseda, co si přál aby mu chcípla. Chce to trochu myslet, než něco napíšu :-)!
      oradapoisson
    • Re: chcíplá koza?
      02.08.2022 7:35

      CEZ neni ale jedina firma ....
      sleeper
  • HAMAFIN RESOURCES LIMITED, J&T SECURITIES MANAGEMENT PLC a Tinsel Enterprises Limited
    01.08.2022 11:38

    zastoupená nějakým šobrem brečí? A co jste si mysleli? Že někdo zneužije situaci, válku etc... a taky svoje monopolní postavení a bezdůvodně vyšroubuje ceny, které zaplatíme my všichni - bezdůvodně? A co si mysleli akcionáři? že se na tom svinstvu taky napakujou?? A na podzim mě zase zdražíte elektriku???? To jste si mysleli??? Že budete strašit a bagrovat???? No hnus!!!! Já bych šel ještě dál a všem kdo využili situaci a bezdůvodně vyšroubovali ceny bych všechno sebral a jako bonus bych jim dal ještě tučnou pokutu!!!!(třeba i likvidační, nemám rád sr@če) Je třeba ty mafie a zájmové skupiny zlikvidovat.
    oradapoisson
    • Re: HAMAFIN RESOURCES LIMITED, J&T SECURITIES MANAGEMENT PLC a Tinsel Enterprises Limited
      01.08.2022 19:14

      bohužel místní většina nepochopí, že když se jednou za 80 let dostaneme do podobné krize, nelze se chovat tržně. Doba už je jinde. Na válce se nesmí vydělávat. Jinak se těch válek nezbavíme ;-)
      lunatic with skateboard
      •  
        01.08.2022 23:10

        Právě že se na válkách vydělává nejvíce, rozumbrado.
        Duben.
        • sám si rozumbrada
          02.08.2022 6:56

          ......Právě že se na válkách vydělává nejvíce... proto ti tady píše, že by se na válkách vydělávat nemělo, že doba už je jinde..... na válce se nesmí vydělávat... pokud si příspěvek nepochopil, zajdi si za učitelkou ZŠ prvího stupně, ona ti ten text rozloží a vysvětlí, abys ho pochopil ty přechytralej rozumbrado :-)
          oradapoisson
      • Na válce se nesmí vydělávat
        01.08.2022 19:17

        ... tak to řekni amíkům
        Kočičák
        • tak to řekni amíkům....
          02.08.2022 7:07

          hele řekl jsem to několika vlivnejm amíkům, hned jsem volal do NYC a LA, odpověděli mi, že dělají všechno proto, aby toho masového vraha válečného zločince a psychopata s kulatou kuní hlavou zastavili, aby přestal na válce vydělávat. Že to stojí ameriku ukrutné peníze, ale že se na to nemůžou dívat, že bezplatně poskytují pomoc bránící se ukrajině, ale že tak už pomáhali napadeným od nepaměti. Že musí toho masového vraha válečného zločince a psychopata s kulatou kuní hlavou zastavit, aby přestal na válce vydělávat. Stačí ti to?
          oradapoisson
        • Re: Na válce se nesmí vydělávat
          01.08.2022 23:44

          https://www.youtube.com/embed/LNzgKR_7c1w
          Kočičák
        • Re: Na válce se nesmí vydělávat
          01.08.2022 22:50

          Omyl, řekni to Putlerovi, který napadl Ukrajinu, blbe !
          Josef Anděl
    • Re: HAMAFIN RESOURCES LIMITED, J&T SECURITIES MANAGEMENT PLC a Tinsel Enterprises Limited
      01.08.2022 18:51

      Teda s J&T SECURITIES MANAGEMENT nechci opravdu mít nic společného.
      vaclavRuzek
    • Re: HAMAFIN RESOURCES LIMITED, J&T SECURITIES MANAGEMENT PLC a Tinsel Enterprises Limited
      01.08.2022 13:38

      No snad jen primitiv si může myslet, že tím, že bude nějaká sektorová daň, spadne cena elektřiny na burze! To možná tvrdí svým tykvím Okamura.
      Duben.
      • ano snad jen primitiv
        02.08.2022 6:49

        si to může myslet. To možná tvrdí svým tykvím Okamura, to také možná znamená, že si to může myslet vollič KSČM a také ANOBUDĚLÍP. Člověk normálně uvažující žijící delší čas v této zemi si to nemyslí, protože ví, že tady v tomto prostředí se cena ještě zvedne, vydělat se musí za každou cenu a nejlépe na těch, kteří se nemůžou bránit.
        oradapoisson
  • otazka pro pana Fialu
    01.08.2022 11:33

    Chtel bych polozit panu Fialovi jednoduchou otazku - proc chceme danit ze 70% statni podnik, ze ktereho stat muze technicky dostat formou extra dividendy velmi snadno pozadovanou castku, o kterou ho chce pripravit formou dani? Nechce se mi verit, ze v tom muze hrat roli eleminace zisku pro minoritni akcionare. To by bylo velmi velke zklamani a prozreni pro volice jako jsem ja. No uvidime.
    stevens_79
    • ZA BABIŠE BYLO LÍP
      02.08.2022 7:27

      to mohu zodpovědně prohlásit, že pan babiš měl srdce na dlani, nedíval se na nějakou koruno pro obyčejné lidi. pomáhal jim jak mohl v rozjezdu od nuly a děkuji mu za to .....JAROSLAV FALTÝNEK VÝBĚRČÍ
      oradapoisson
    • Re: otazka pro pana Fialu
      01.08.2022 11:36

      Protože stát nevlastní 100% a jsou i další energetické firmy s vysokými zisky.
      ..
      • zisky
        01.08.2022 13:30

        A které to jsou? A co bude příště? Banky? Zemědělci s 2-3x dražší pšenicí, vlastníci bytů? Nezasloužený zisk je extrémně nebezpečný termín, který bych čekal od populistů.
        Jen
        • Re: zisky
          02.08.2022 7:09

          všichni parchanti co zneužili situaci.
          oradapoisson
        • Re: zisky
          01.08.2022 13:51

          Třeba Tykač. Příště bude zase ten, co bude sát znějaké tragedie nebo krize, aniž by se sám podílel na vlastním růstu.
          Velkamedvědice
  •  
    01.08.2022 11:16

    Nikdy jsem si nemyslel, že současná vláda je pravicová, ani jsem nepředpokládal, že nechá zisky ČEZU bez povšimnutí pokud násobně vzrostou. Nejsem zklamán ani překvapen, Zase ta konstrukce se mi jeví dost rozumně, řekněme, že pád ceny pod 700 nehrozí.
    ..
    • máš vždy soudné a rozumné příspěvky
      01.08.2022 12:25

      jako jeden z mála normálních lidí tady
      oradapoisson
  • 5k parta hrozicu....:-)
    01.08.2022 11:12

    ....bych jim poslal, nejaky dzisky s nasivkama...Fiala si uz nechava rust vlasy:-))....nevite co poslouchaj, ze bysme jim koupili listky, treba potrebujou jen upustit paru:-)
    htk
    • pošli radši babišce klystýrku
      01.08.2022 12:32

      prej už nacvičuje před zrcadlem presidentování. ,,No věď počkajtě v apříli!! :-) ja buděm tým najlepším ČESKÝM presidentom, ja ako najlepší ČECH buděm i naďalej vládnúť ČECHOM ( čech do mecha, mech do dunaja) :-)
      oradapoisson
  • Zoufalý populismus
    01.08.2022 11:04

    Chápu, že se snažíme zabránit, aby hloupější část obyvatelstva zase zvolila populisty, aler toto je cesta do pekel: Až bude ČEZ mít ne vlastní vinou ztrátu, budeme mu zase daně rušit? Podívejte se do Francie, jak dopadla EDF!
    • Levičácká ODS v plné nahotě.
      01.08.2022 11:14

      Soudruzi 60% je málo. Berte vše!
      Me2d
      • zlatej Stbabiš
        01.08.2022 12:49

        ten jen dával!! :-) tisíckrát sobě ale jednou také tobě :-) zlatý časy ... dal i koblihu :-) za jeho koblihu šel bych světa kraj..... šel s hlavou sklopenou a šel bych bosý :-) !!!
        oradapoisson
    • Re: Zoufalý populismus
      01.08.2022 11:10

      A jak dopadlo EdF? Zrezatěla jim potrubí a tudíž jaderky stojí :) což způsobilo největší zásek do příjmů firmy. Jinak takhle podstatné utility by měly zůstatv rukou státu a ne být předmětem burzovních spekulací jak se právě teď děje.
      Ullsperger
  •  
    01.08.2022 10:21

    Jenom aby pan Fiala nezapomněl, že tu máme i bytovou krizi.....tak prodávajícím zdanit zisk taky 40%.....no, tady ty politický body asi nenahoní co, tak zůstaneme radši pouze u těch energií....jo, ještě bankovní sektor trochu pumpnout a ty prachy rozdat....a nejlépe všem
    abc1
Aktuální komentáře
29.04.2024
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y