Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americké akcie i ekonomiku čeká obtížný rok. Dokonce by mohly zaostávat za Evropou, domnívají se stratégové

Americké akcie i ekonomiku čeká obtížný rok. Dokonce by mohly zaostávat za Evropou, domnívají se stratégové

12.01.2023 13:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Loňský rok byl pro americkou ekonomiku a trhy náročný, a ani současný rok nevypadá o moc lépe. Někteří stratégové se proto domnívají, že rok 2023 by mohl být rokem, kdy zazáří Evropa.

Podle Zeynep Ozturk-Unlu, hlavní investiční ředitelky Deutsche Bank pro region EMEA, by Evropa měla mít lepší výkonnost jak ekonomicky, tak na kapitálových trzích, protože obavy z kontrakce a recese „více zrychlily“ v USA než v Evropě. A to navzdory tomu, že Evropa čelí svým vlastním výzvám, včetně probíhající války na Ukrajině, energetické krize a inflace, která dosud nedosáhla vrcholu a není pravděpodobné, že by do poloviny roku 2024 klesla zpět na 2% cíl Evropské centrální banky.

„Evropa je už nějakou dobu v režimu expanzivní fiskální politiky, zejména kvůli energetické krizi,“ řekla v pondělí Ozturk-Unlu v pořadu CNBC Squawk Box Europe. "Ale kromě toho sází Evropa nejen na internalizaci americké výroby a spotřeby v USA, ale také na znovuotevření Číny, a to bude vysílat pozitivní impulsy pro evropský růst."

Růst evropského HDP naposledy předčil USA v roce 2017, i když konečné údaje za rok 2022 ještě nebyly zveřejněny. Ozturk-Unlu poukázala na diverzifikaci sektorů v Evropě ve srovnání s USA a na udržitelný růst produkce, zejména v Německu a Francii, což by mohlo pomoci ke stabilnějšímu hospodářskému růstu Evropy.

Pokud jde o akcie, pokračovala Ozturk-Unlu: „Neznamená to, že Evropa je zcela imunní a že je ve skvělé kondici, ale v relativním vyjádření dává posun od růstových akcií k hodnotovým Evropě o něco více příležitostí ve srovnání s USA.“ Za letošní rok vzrostl evropský index Stoxx 600 o více než 5 % oproti 3,4% zisku na americkém indexu S&P 500. I přes nejhorší výkon od roku 2018 překonaly i loni evropské akcie USA a skončily se ztrátou 13 %, ve srovnání s 19,4 % na S&P .

"Tato příležitost pochází z výrazného podhodnocení Evropy ve srovnání s USA," dodala Ozturk-Unlu. "Proto si myslíme, že ostatní regiony mimo USA překonají USA a že je Evropa v relativním vyjádření, pokud jde o akcie, překoná."

Jasnější výhled, ale rizika zůstávají

Deutsche Bank není se svým optimističtějším výhledem pro Evropu sama. Další utahování ze strany Fedu, znovuotevření Číny, což poskytuje podporu evropským ekonomikám, fiskální stimuly v eurozóně a klesající ceny energií – to vše uvedli i další stratégové, se kterými CNBC hovořila, jako důvody, proč by evropská ekonomika mohla mít vyšší výkonnost.

Ekonomové z americké investiční banky Goldman Sachs dokonce už na letošní rok nepočítají ani s hospodářskou recesí v eurozóně a podle nového odhadu by ekonomika zemí platících eurem letos měla vykázat růst o 0,6 procenta. Původně Goldman Sachs počítal s poklesem, a to o 0,1 procenta. Více ZDE.

Karsten Junius, hlavní ekonom švýcarské banky J. Safra Sarasin, očekává letos v eurozóně stagnaci HDP oproti 0,5% propadu v USA. Neočekává však, že se to promítne do lepší výkonnosti na akciových trzích, uvedl e-mailem. Jako důvod poukázal na faktory, včetně nedávného zhodnocení eura, které mají tendenci stahovat zisky dolů s tříměsíčním zpožděním; a větší problémy měnové politiky v eurozóně, přičemž Evropská centrální banka stojí v cyklu utahování za Fedem.

Řada stratégů tvrdila, že zatímco trhy se v roce 2022 řídily měnovou politikou, letos se budou více řídit ekonomickými daty a výsledky hospodaření. Patří mezi ně i Joost van Leenders, hlavní investiční stratég společnosti Van Lanschot Kempen. Na rozdíl od Juniuse je opatrnější a evropská ekonomika podle něj překoná americkou v průměru za celý rok; ale dodal, že akcie by mohly překvapit růstem.

„Pokud dojde v Evropě a v USA k recesi, musí dojít ke snížení ratingu kvůli celkově slabším ziskům – USA v tomto smyslu více pokročily,“ řekl pro CNBC telefonicky. „Pokud ale bude recese v Evropě velmi mělká, tak vzhledem k tomu, že diskont Evropy vůči USA je téměř nejširší v historii, mohlo by to být spouštěčem k odblokování tohoto valuačního diskontu,“ dokud Fed nezačne snižovat sazby a posilovat růstové akcie v USA, dodal.

Nedávné údaje ukázaly, že index nákupních manažerů ve službách v USA klesl na čtyřměsíční minimum, že výroba klesla na nejnižší úroveň od pandemie a že optimismus byl nejchmurnější za poslední dva roky; zatímco ekvivalentní údaje v eurozóně sice klesaly, ale meziměsíčně se zlepšily a pozitivně překvapily. Paul O’Connor ze společnosti pro správu aktiv Janus Henderson Investors souhlasil s tím, že tu jsou „dobré důvody“ domnívat se, že éra nadprůměrné výkonnosti akciového trhu v USA se začala otáčet a že by se tato otočka mohla protáhnout i po roce 2023.

„Zatímco po globální finanční krizi byl silný výkon akcií v USA podpořen vynikajícím momentem na amerických ziscích, byl tento vliv zesílen relativní změnou valuací ve prospěch amerických akcií. Oba trendy se nyní obracejí. Zatímco americké akcie vypadají ve srovnání s dluhopisy i jejich vlastní historií drahé, akcie na většině ostatních trhů vypadají docela férově naceněné,“ dodal pro CNBC.

Zdroj: CNBC, Bloomberg

 
 

Čtěte více:

Stratégové Deutsche Bank dávají přednost evropským akciím před těmi americkými. Ostatní už na Evropu tak optimističtí nejsou
05.01.2023 12:29
Novoroční rally částečně pohání uzavírání krátkých pozic na evropských...
O předpovědích pro akciový trh v letošním roce
05.01.2023 16:59
S nástupem nového roku se množí poptávka i nabídka predikcí dalšího vý...
Medvěd z Wall Street Wilson: Akciím hrozí prudší pokles, než očekávají pesimisté. Podceňují riziko recese
09.01.2023 10:50
Americkým akciím hrozí mnohem prudší pokles, než mnozí pesimisté očeká...
Nadcházející výsledková sezóna nebude hezká. Investory budou lákat hodnotové akcie
10.01.2023 13:05
Poslední průzkum MLIV Pulse ukázal, že se investoři připravují na špat...
Ekonomové z banky Goldman Sachs zlepšili výhled pro eurozónu, recesi už nečekají
10.01.2023 14:59
Ekonomové americké investiční banky Goldman Sachs už na letošní rok ne...
Vysoká inflace, zvyšování sazeb i válka. Světová banka zhoršila výhled růstu světové ekonomiky na letošní rok
10.01.2023 16:33
Světová banka (SB) dnes zhoršila odhad letošního růstu světové ekonomi...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data