Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Podle vývoje M2 míří americká ekonomika do hluboké deflace. Relevantní ukazatel?

Podle vývoje M2 míří americká ekonomika do hluboké deflace. Relevantní ukazatel?

03.02.2023 14:55

Před časem jsem tu zmiňoval analýzu Goldman Sachs, podle které americké hospodářství ztratilo citlivost na sazby. Ale je stále senzitivní na finanční podmínky. Těm jsem se tu věnoval včera, dnes se nezaměříme ani na ně, ani na sazby, ale na jednu údajnou relikvii. Například Jeremy Siegel totiž prý stále sleduje vývoj peněžního agregátu M2, přestože je podle něj mnohými považován za zastaralý.

1. Skok nahoru a zase dolů: Vývoj oné údajné relikvie shrnuje následující graf od RIA. Do roku 2020 meziroční růsty docela fluktuovaly, v průměru zhruba kolem 5 – 7 %. Pak přišel rok 2020 a mohutná snaha zabránit zamrznutí finanční a ekonomické aktivity. Následný až více než 25% růst peněžního agregátu ale začal obratem klesat. A nyní se pohybuje na úrovních předchozích lokálních minim:
06
Zdroj: Twitter

2. M2 a kvantitativní rovnice peněz: Možná jednou z nejproblematičtějších rovnic v ekonomii je rovnice směny, alias kvantitativní rovnice peněz. Jde přitom o velmi jednoduché a matematicky těžko zpochybnitelné konstatování, že objem peněz v ekonomice (třeba M2) vynásobený rychlostí jejich oběhu se rovná objemu zboží v ekonomice vynásobenému cenovou hladinou.

Bezproblémovost se ale rychle snižuje zejména s tím, když (i) začneme uvažovat o tom, co jsou to vlastně peníze (který agregát je ten správný). S tím, když (ii) uvažujeme, jak jsou peníze tvořeny (zda do zmíněné rovnice vstupují zvenčí, či jsou endogenní a jsou tudíž ovlivněny druhou stranou rovnice). A obecněji, když (iii) uvažujeme o tom, co v grafu určuje co. Protože nejpřesnější je asi říci, že „všechno všechno“.

3. M2 a inflace: Výše uvedený graf vybízí uvažovat o kauzalitě jdoucí od peněžní nabídky k cenám/inflaci. A to zejména svým koncem, který by implikoval přicházející znatelnou dezinflaci (peněžní nabídka je posunuta o 16 měsíců). Období před rokem 2020 se ale žádnou velkou korelací nechlubí. A i vysoká korelace z nedávné doby prudkého růstu M2 za sebou má složitější příběh, než přímou kauzalitu. To vše v principu odráží, co jsem psal v předchozích dvou odstavcích: Ex –post matematické rovnítko mezi oběma stranami rovnice směny je v ekonomice dosahováno řadou provázaných procesů na obou jejích stranách.

V prostředí vysoké inflace se tak dá například uvažovat o tom, že lidé ve snaze měnit peníze za reálné věci prudce zvýší agregátní rychlost obratu peněz v ekonomice. Která může na levé straně zmíněné rovnice více než eliminovat pokles peněžní nabídky*. Tím neříkám, že k něčemu takovému dochází, či dojde. Je to jen příklad a uvedené je jen stručným nástinem, proč M2 nemusí být tím nejlepším inflačním indikátorem. Každopádně se zdá, že Fed propadu u M2 zobrazenému v grafu (a jeho možné predikční hodnotě pro inflaci) nevěnuje velkou pozornost. Zda šlo správný postoj možná uvidíme ještě letos.


*Jak poukazuje třeba Scott Sumner ve své analýze zaměřené na cílení nominálního produktu, americká centrální banka v letech 1979 – 1982 ve snaze snížit tehdejší vysokou inflaci cílila právě peněžní nabídku. Až po roce 1982 vzala za svůj hlavní nástroj sazby, přitom „často sledovala něco podobného Taylorovu pravidlu“.

 

Čtěte více:

Americká ekonomika růstem překonává odhady, struktura je slabší
26.01.2023 15:51
Poslední kvartál minulého roku přinesl americkému hospodářství růst o ...
Rozvíjející se trhy lákají investory. Tento týden do nich přitekly téměř rekordní objemy peněz
27.01.2023 15:30
Investoři nyní směřují peníze do akcií a dluhopisů rozvíjejících se tr...
Pravděpodobnost recese a sazby, které by se měly dostat nad inflaci
27.01.2023 16:21
Index ekonomických překvapení od Citi v USA již nějakou dobu klesá, al...
Snižování amerických sazeb letos nepřijde, domnívá se ekonom BNP Paribas
01.02.2023 10:35
Na počátku minulého roku se neustále hovořilo o přechodné inflaci, al...

Váš názor
  • S deflací by stát kompletně zbankrotoval
    06.02.2023 17:06

    Na cenách všeho jsou postavené všechny rozpočty státu,obcí měst..A hypotékáře by lidi sbírali v lese místo hub,jako oběšence.Banky by šly do kopru,pojistky atd.
    monarchista
  • Deflace
    06.02.2023 12:54

    V brzké době nehrozí.Horší je,že úrokové sazby v dotované ekonomice nemají v podstatě žádnou vypovídací tržní hodnotu.Politik firmu na krach zadotuje a indikátor úrokové sazby má jakou hodnotu?VELKY NIC.Úrokovoé sazby jsou tržní věc a funguje na principu zisku ztráty firmy.Socialistický politik však krachaře zadotuje a úrok je jen od toho,aby holič platil na miliardáře.Půjčkaři pak krachnou s hypotékou,protože to co platí je málo,když dotace se mu pak stejně v čase na baráku doúčtují jako další náklad a dluh co vytvoiřil politik a střadatek na důchod o naspořené přijde..Proč tady nic nefunguje?Je třeba dál privatizovat obecní,městské firmy,kde se povaluje politik za statisíce a výkonnost těchto firem je jen výledkem dotací z dluhu,které jim přihraje.Je ostuda,že hlavní zaměstnavatelé jsou obecní,městské firmy ale se skoro žádným ziskem a tedy žádnou přidanou hodnotou.Vyšší úroky dnes tedy nejsou přidanou hodnotou,ale jen přesunutí peněz z jedné kapsy do druhé.Tak jako když stát tomu kdo stávkuje předá na chvíli peníze od toho kdo mlčí a pak zase naopak.Pořád je to stejná suma.A pak s tím stát pořád šibuje a na koho hodit ty dluhy.teď zase na majitele nemovitostí,místo škrtů nadbytečných agend byrokracie.
    monarchista
  • Deflace
    03.02.2023 15:20

    Ať už zahrneme jakékoli peníze, pokud by nastala deflace, můžeme být jedině rádi. V idálním, čistě teoretickém případě, by mohla napravit předchozí inflaci, že!!!
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Deflace
      03.02.2023 18:13

      Ano, to je idealni predstava, aby cenova hladina, RAZANTNĚ zvysena z titulu inflace, klesla zpet na dlouhodobe cilenych +2%p.a., z titulu nasledne RAZANTNÍ deflace. Podle meho, cenova hladina se bude stuj co stuj drzet NYNÍ dosazenych urovni, a bude klesat pouze tam, kde to rentabilita (ekon.navratnost) v KOMBINACI s DENNÍ/BEZODKLADNOU POTŘEBOU POŘÍZENÍ dovoli. (Chleb a pecivo jsou vhodnym prikladem RYCHLÉ OBRÁTKY, tzn.5-10% pekaru/firem s agregatnim obratem do 2% bylo PRUŽNĚ -trhem- nahrazeno bez povšimnutí, pouze smyslem jako "chutí" = nechutna, nevydrzi, apod.) Zbytek, tj. to co nedovoli rentabilita, OBSTARÁ statni dluh = steroidy (výsada G6, +Canada - ta je zajimava jen kvuli těžbě) /// Jakmile spotrebiteli vysychaji uspory, zacnou z konkurencniho trhu postupne odpadavat firmicky a firmy. Jako prvni v poradi prave ty subjekty, kterym razantne zvysena inflace spolu s dodatecnymi kratkodobymi externimi financemi (uverovani potrebne likvidity), dovolila "CÍLENOU LÉČBU" s vyhledem prodlouzeni zivota subjektu o nekolik dalsich MESICU. A ty ziskove firmy zacnou pokryvat trh tech "druhohornich" dinosauru až s prodlevou, protoze proc by preplacely, kdyz segmentace trhu je jiz NADEFINOVANÁ. /// Očista trhu zpusebem, jako probiha posledni dekady, tj. fuzi/prevzetim, musi nutně vést ke koncentraci "VLIVU/tržního podílu" tj.OLIGOPOLU.
      Mudr.c
    • Re: Deflace
      03.02.2023 15:44

      vzpomínám na Mirka Singra jak s vážností prohlásil "zabránili jsme deflaci". Už ta myšlenka, že budu odkládat nákup něčeho, co potřebuji.....už jenom existence poptávky existence spotřebitelských úvěrů, kdy zákazník chce něco hned a to i přes vyšší náklad na pořízení je strašení deflací směšné....
      abc1
      •  
        03.02.2023 15:47

        Deflace je legendami opředený ekonomický fenomén, který se prý vyskytuje v jižní části Brutálu, ale jeho existence nebyla prokázána. Češi v něj však často věří a někteří jsou přesvědčeni, že se nejedná o ekonomický fenomén, ale o nadpřirozenou bytost, a tak se bojí vyslovit její jméno.[1]
        Želvák Burzovní (Gold!)
        • "Ten, jehož jméno nesmíme vyslovit"
          06.02.2023 10:53

          V pátek večer o tom byl dokonce v televizi film... :-)
          qwer
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university