Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bloomberg: Credit Suisse a ti blázniví, bohatí a úzkostliví Asiaté

Bloomberg: Credit Suisse a ti blázniví, bohatí a úzkostliví Asiaté

16.03.2023 16:34
Autor: ČTK

Zdá se, že kdykoli se ve světě bankovnictví objeví nějaká nervozita, Credit Suisse Group je první na ráně. Tato druhá největší švýcarská banka potřebuje u veřejnosti preventivně vylepšit pověst, než ti blázniví, bohatí a úzkostliví Asiaté stáhnou z Credit Suisse všechny své peníze. Ve svém komentáři to napsala agentura Bloomberg.

Po rekordním propadu ceny svých akcií a po prudkém růstu ceny swapů úvěrového selhání se banka snaží obnovit důvěru. Uvedla, že si půjčí až 50 miliard švýcarských franků (1,2 bilionu Kč) od centrální banky, která nabídla, že v případě potřeby poskytne záložní likviditu. Credit Suisse rovněž odkoupí prioritní dluhové cenné papíry až asi za tři miliardy franků.

To je ale jen malá úleva pro klienty privátního bankovnictví v Asii, kteří byli ohromeni a fascinováni rychlým pádem uznávané banky se sídlem v Curychu, píše Bloomberg.

Záleží na tom, jak se Asiaté na švýcarskou banku dívají. Podle finančního ústavu HSBC se tento region v letech 2016 až 2020 podílel na růstu zisku divize Credit Suisse pro správu majetku jednou třetinou a na kumulativním růstu investovaných aktiv ze 48 procent. Hongkong, Peking a Singapur patří mezi deset měst, kde žijí velmi bohatí lidé - takoví, kteří disponují čistým majetkem za více než 30 milionů dolarů. Pokud se Credit Suisse už nebude starat o peníze nejbohatším lidem v Asii, těžko se pak může považovat za globálního správce majetku.

V asijském regionu se Credit Suisse v poslední době potýká s mnoha překážkami. Bohatí čínští klienti se začali mnohem více obávat o vklady do švýcarských bank, a to kvůli tvrdému přístupu, který Švýcarsko uplatňuje vůči sankcím. Neutralita Švýcarska je nyní zpochybňována - vláda postupuje v souladu s Evropskou unií při postihování bohatých spolupracovníků ruského prezidenta Vladimira Putina.

Aby toho nebylo málo, požadavek na výběr 42 miliard dolarů z americké společnosti SVB Financial Group a její následný krach jsou hezkou připomínkou toho, že Credit Suisse vykazuje velmi podobné problémy. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku se objem klientských vkladů proti předchozímu čtvrtletí propadl o 40 procent, nejlepší správcové majetku začali utíkat ke konkurenci a svou klientelu brali s sebou.

Ve snaze zastavit odliv klientů v Asii, Credit Suisse nedávno zvýšila tříměsíční depozitní sazby pro nové vklady od pěti milionů dolarů a více až na 6,5 procenta. To je podle údajů agentury Bloomberg o 1,5 procentního bodu více, než nabízí přímý konkurent Credit Suisse, a to největší švýcarská banka UBS.

Tato lákavá sazba už ale zavání zoufalstvím. Podle americké bankovní skupiny Citigroup mají téměř všechny tyto vklady smluvní splatnost kratší než jeden rok. Vzhledem k tomu, že Credit Suisse je vystavena expozici vůči velmi majetným lidem, je velká část vkladů pravděpodobně nepojištěná. Švýcarsko garantuje vklady pouze do výše 100.000 franků (2,4 milionu Kč).

Například Číňané jsou obzvláště opatrní a také velmi citliví na negativní zprávy. Koneckonců byli v poslední době svědky regulačních zásahů Pekingu a trpěli jimi. Celé odvětví doučování - které si tak oblíbil rizikový kapitál - přes noc zmizelo. Bohatí klienti dříve rádi kupovali dolarové dluhopisy vydané developerskými společnostmi, jako je China Evergrande Group, které lákaly na velmi slušné výnosy. Tento lukrativní byznys ale vzal zasvé po rekordní vlně nesplácených závazků developerů.

Bohatí Asiaté zjišťují, že nemá smysl honit se za výnosem, pokud si člověk není jist, že dostanete zpět vložené peníze. Credit Suisse musí řešit spoustu dotazů klientů, od rizika sankcí až po bezpečnost jejich vkladů. Situaci zhoršuje i náhlý v obrat v čínské politice. Aby švýcarská banka své asijské aktivity udržela, má před sebou mnohem více práce než vydávání tiskových zpráv. Musí uklidnit své klienty v Asii - ve svém centru zisků a růstu.


Čtěte více:

Štafetu panikáře na bankách přebírá Credit Suisse (až -30 %). Hlavní akcionář rozhodně nedodá nový kapitál
15.03.2023 12:10
Evropské bankovní tituly jsou ve středu znovu pod silným tlakem a zdro...
S Braněm Sotákem po pádu SVB: Chyba hrubá a ta zásadní, kde trestá trh, recesi se nevyhneme a proč Fed nemá zastavit růst sazeb
15.03.2023 19:16
Na pádu Silicon Valley Bank (SVB) se dají najít paralely s rokem finan...
Credit Suisse díky pomoci 50 miliard švýcarských franků od centrální banky jen získává čas
16.03.2023 8:30
Příslib finanční pomoci od centrální banky poskytl druhé největší švýc...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data